Last news in Fakti

19 Май, 2020 10:48 3 242 22

Трайков за държавните бензиностанции: Това е последният ход, който държавата трябваше да направи

  • държавни бензиностанции

Подозираният картел си развява коня вече десет години както си поиска

Трайков за държавните бензиностанции: Това е последният ход, който държавата трябваше да направи - 1
Снимка: bTV

Темата с горивата е стара моя битка. Нееднократно съм правил публични заявления, че ако търговията с горивата е губеща дейност, тя да се върне на държавата. Но сега дали това е правилна стъпка не мога да кажа, защото силна държава и голяма държава не е едно и също. Това заяви в студиото на ''Тази сутрин'' в ефира на bTV бившият министър на икономиката и енергетиката и кмет на район ''Средец'' Трайчо Трайков във връзка със създаването на първите държавни бензиностанции на територията на страната.

,,Подозираният картел си развява коня вече десет години както си поиска. Комисията за защита на конкуренцията винаги е спирала на един милиметър преди да докаже картела. Вместо да ги накажат с 10 процента от оборота, КЗК ги задължи да не си публикуват цените на едро на сайта. Щом КЗК не успя да ги спре, трябваше да се намеси държавата в данъчните складове и да направи така, че услугите да се предлагат на цени, които да се регулират от държавата, защото над 80 процента от складовете за бензин и над 90 процента от складовете за дизел са под контрола на една и съща група компании'', коментира Трайков.

,,Вместо да наложи контрол над въпросните данъчни складове, държавата реши да влезе в играта като търговец. Според мен регулацията щеше да е много по-лесно начинание, отколкото да играеш по правилата като останалите търговци'', добави той.

,,Считам, че това е последният ход, който държавата трябваше да направи. По принцип прогнозите за бъдещето са рисковано нещо, но едва ли държавата ще е най-добрият конкурентен търговец и едва ли ще печели много от тази дейност. Да, вероятно ще продава евтино гориво на хората, но няма да е на печалба'', посочи Трайков и призна, че му е трудно да каже дали се крие нещо зад цялата тази идея за държавните бензиностанции.

На въпрос за Васил Божков бившият министър отвърна, че никога не е имал възможност да контактува с хазартния бос, нито се е познавал с него.

По отношение на намаляването на ДДС на девет процента за ресторантьорите, хотелиерите и книгите Трайчо Трайков изказа съмнение, че това ще проработи.

,,Това не е антикризисна мярка и тук съм по-скоро на позицията на Владислав Горанов. За добро или лошо България е функция на европейската икономика и ние се движим по нейната вълна, така че можем единствено да участваме в общите европейски инициативи'', завърши Трайков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом

    9 0 Отговор
    ти го казваш , ясен е хода ! И изхода !!!
  • 2 Да еааа!

    10 7 Отговор
    Трайка, това трябваше да удариш на масата преди 5 години. Сега" на умрял Бойко нож вадиш!"
  • 3 Ооо

    18 0 Отговор
    Едни бензиностанции сега ще се изкупят на безумни цени, както се направи с много фалиращи бизнеси у нас . След 5г същите ще се разпродадат на безумно ниски цени на същите им собственици по целесъобразност! През това време ще има едно купуване на софтуери, външни фирми и оценители на положението и куп други номенклатурни организации за употребяване на капитала и справяне с монопола...
  • 4 Коко

    9 4 Отговор
    Този не трябваше ли да е в затвора
  • 5 Трайчо името ти е предател

    3 3 Отговор
    И теб ли те вкараха, в кочината на лъжите, Ах този съд, като го познавам до болка лично ,вече го наричам, колектори на политическо влияние, което си е и ще бъде резил, за всички времена.
    И ти ли си Трайчо ,за огромни кражби от държавата.?
    Трайчо, какво стана с присъдата ,ти ,дали ще я намалят?
    На нникой ,не му трябват бензиностанции.
    Трябват ни ,не корумпирани политици в управлението.
  • 6 Икономика на малоумието

    9 2 Отговор
    Този ход на държавата означава, че нито една институция не си върши работата и плащаме заплати и издръжка на хиляди паразити от държавните служби.
    Да правиш лява мярка с уж дясно правителство е меко казано смешно. Но трагичното, е че държавата разпродаде бензиностаниите и данъчните складове за да си играе отново да ги строи и да се прави на играч на пазара. Това е мярка за кражба на средства и за контрол над масите. След време правителствата ще използват бензиностанциите като лост подобен на БЕХ, НЕК и тяхната Комисия за едергийно и водно регулиране. - За да няма бунтове държавните бензиностанции ще продават на загуба, която в крайна сметка ще покрива народа с нови заеми и данъци.
    Резултата от всичко това е ясен! - Да живеят овцете!
  • 7 Да де

    11 1 Отговор
    Позволиха 30 години лукойл да си пълни гушката на наш гръб. А преди това защо продадоха държавната Петрол ??? Кои държавни чиновници напълниха гушки тогава???
  • 8 333

    8 1 Отговор
    Горанов говори за 50+ ст разлика на литър в София, което е факт, и за монопол. Тия двете неща се изключват взаимно. Някой манипулира хората, за да може да похарчат едни сериозни пари от данъците ни, за да назначат едни клатик*ци на сладки позиции в управлението с 6 цифрени годишни заплати.
  • 9 НЕМА ЛАБАВО

    10 0 Отговор
    Щом картела си развява коня 10 години значи от 10 години няма държава !
  • 10 Пламен

    7 2 Отговор
    Не вярвам Държавата да има изгода от евтини горива. Колкото е по висока крайната цена толкова повече ДДС и акциз влизат в хазната, сиреч - кой бяга от буркана с меда? Или бъркам нещо.....

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един шофьор

    10 0 Отговор
    Направете здравеопазването държавно и махнете частните кабинети частно и държавно не върви хем опъва от здравната каса хем те вика в частния кабинет.
  • 13 Бъркаш

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пламен":

    Акциза е на литър

    Коментиран от #15

  • 14 pbdan

    9 0 Отговор
    Скоро зареждах бензил на Марешки и от бележката разбрах, че купува горивото по 0,44лв., акциз 0,68лв, 20% ДДС, което е 1,345лв/л. Аз го купих за 1,39лв./л. Тогава А95 беше 1,81лв. в Лукойл. Държавата има изгода от евтин бензин защото акцизът е един и същи за литър, но ниската цена стимулира потреблението, а една скъпа верига продава малко.
  • 15 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бъркаш":

    А ти на галон ли мислеше че е? Много ясно че се сформира на база литър. В цената за литър има базова цена, печалба, ДДС, акциз и може някоя друга малка таксичка.........В Италия до съвсем скоро изплащаха окупацията си в Етиопия чрез допълнителна такса към литър гориво.
  • 16 Неразбиращ

    6 1 Отговор
    Ще продават бензна ефтино,много лошо Тайчо ,много лошо за държавата.то в де съ _бе само за държавата мислят,за нищо друго време ме им остава.
  • 17 Аз лично не

    5 1 Отговор
    Каква ли нова, перверзна врътка са измислили за народонаселението. Некой верва ли, че е за доброто на гражданите ?

    Коментиран от #19

  • 18 чичо

    2 0 Отговор
    Кой знае,това може би е начин да изпреварим западния капитализъм.Предлагам държавни-училища,хляб,ток,вода,здраве...В Полша и при соца така беше,съвместно съществуваха държавни и частни фирми в един и същи отрасъл и не им беше зле.
  • 19 Бай ти Дончо

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз лично не":

    Правителството е последователно в унищожаването на неудобните който притежават едър бизнес Арабаджиев,М.Стайков , Божков... На ред е Петрол и Г.Ганчев
  • 20 колев

    1 0 Отговор
    уфффф,,,,и тоя ли започна да дава акъли,,,,аман от компрометирани умници,,
  • 21 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПОДСЪДИМ ЛИ Е- НЕ Е ЛИ ??? КМЕТ СЪМ---А ДАЛИ НЕ СЪМ ??? ДОСЪДЕБНОТО ЗА МЕН ВЪРВИ --- АМА АЗ СЪМ СЪС ПРИ !?!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове