Last news in Fakti

19 Май, 2020 14:11 6 444 12

Софийски университет: Прием с матура не означава прием без изпит

  • софийски университет-
  • кандидатстудентски изпити

Решен е и проблемът с дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити

Софийски университет: Прием с матура не означава прием без изпит - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Във връзка с интерпретациите, че в специалност „Право“ в Софийския университет ще се приема без изпит и че решението на Академичния съвет ощетява кандидатите, които не са подали навреме заявления за втора или трета матура по балообразуващ предмет, от висшето учебно заведение съобщиха:

1. За да се избегне струпването на големи групи хора и да не се допусне заразяването на канидат-студенти и преподаватели с COVID-19 Академичният съвет взе решение в почти всички специалности на Софийския университет да се приемат студенти с оценки от държавните зрелостни изпити, без провеждане на изпити, организирани от Университета.

Приемът с оценки от държавните зрелостни изпити не означава прием без изпит. Държавният зрелостен изпит също е изпит, организиран от Министерството на образованието и науката на национално ниво по общи критерии и с национална оценителна комисия.

2. Академичният съвет взе решение вместо да организира свой изпит за специалност „Право“ Университетът да използват оценките от държавните зрелостни изпити. Това решение беше взето, след като получихме уверението на министрите на образованието и науката и на правосъдието, че нормативната уредба ще бъде изменена в близките дни, така че по изключение за тази година да бъде дадена такава възможност.

3. Не съответстват на истината внушенията, че приемът с оценки от държавните зрелостни изпити в специалност „Право“ ще снижи нивото на приетите. Когато от 1000 кандидати бъдат приети 300, това са винаги първите 300 класирани, независимо дали са класирани с изпити, организирани от Университета, или с държавните зрелостни изпити, организирани на национално ниво. В този смисъл формата на изпита и баловете не са от значение – броят на кандидатите и на приетите се запазва, следователно приемът в специалност „Право“ е точно толкова труден, колкото и в други години.

4. Не е вярно, че някои кандидат-студенти са ощетени, тъй като срокът за подаване на заявления за избор на втори и трети избираем държавен зрелостен изпит е приключил и те са разчитали на оценка от изпит. Всъщност МОН е уведомил Регионалните управления по образованието, а те - директорите на училища, че срокът за подаване на заявления за явяване на втори и трети избираем ДЗИ се удължава до 21 май и в момента заявления се подават. Поради това ощетени кандидати няма да има.

5. Решен е и проблемът с дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити. Параграф 3, ал. 7 от Допълнителните разпоредби на Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България гласи: „При образуването на състезателния бал на кандидат-студенти, чиято диплома за средно образование е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити и нямат оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература“. В този период всички завършващи са имали оценка в графата „Зрелостен изпит“, дори да са освободени от него, например поради висок успех.

Накрая ще отбележим, че повечето от тези проблеми освен че са решени не са и нови, тъй като Софийският университет приема с оценки от държавните зрелостни изпити студенти в над 100 специалности от години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    9 0 Отговор
    Аз знам само едно, прием с пари
  • 2 Хрониките на герберлунгия

    10 0 Отговор
    Абе точно това си означава, ама нейсе. На вожда са му необходими същите нискочели кадри, като него.
  • 3 червена коприна

    8 0 Отговор
    Софийски университет: Прием с матура не означава прием без изпит,а кубатура. Обемни,кубични тикви.
  • 4 Бойчо

    7 0 Отговор
    Ха, ха, по тази логика на ректора, студентите трябва да преминат съответния семестър, през който не са учили поради извънредното положение, без изпити, така както се приемат нови студенти без изпити.
    Така Университетът ще заприлича на касичките НБУ, УНСС, ЮЗУ, ПУ и т.н

    Коментиран от #7

  • 5 Тайна

    7 0 Отговор
    Обществена тайна е как се взима отлична бележка на матура.
    Смешно е да се твърди , че по право заради грипа няма изпит, а за физика например ще има.
    Като дойдат 3000 с отлични матури, с неясно как оценени, кои ще вземете, на простите сигурно, за да подхождат на Бойко.
  • 6 Айдее

    4 0 Отговор
    То така всеки да си купи каквато диплома иска .
    Ето го Бойко, с една книжка от всичко разбира.
    За какво им е въобще да учат.
    Новите специалисти искат направо началници да стават . То като гледам какви правят интервюта за работа , плаче му се на човек.
  • 7 Е да

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бойчо":

    ама децата са платили за редовно обучение, не за дистанционно. Губят цял семестър възможност да се учат пряко - нещо изключително важно, особено за медици. Тоест дори малкото желаещи наистина да се учат, де факто са измамени. Плащат за едно, а получават друго. Само защото ако университетът гони срокове, няма да изпусне пари.
  • 8 Квопък

    6 0 Отговор
    То у нас съда е на страната на богатия.
    За какво им е да учат.
    Както каза един познат адвокат , не е важно , че не зная закона , а че познавам съдията.
    Това е нашата действителност .
    Познаваш брата на прокурора , плащаш си и всичко ти се урежда. За какво им е да учат. То и с докторите на там отива. Вече търсим в интернет литература и се лекуваме, че каквито ни юристите , такива и докторите и другите...
  • 9 Тиквен тулуп

    3 0 Отговор
    Абе така е, то и аз нямам къща в Барселона и се кълна да крада, докато мога!
  • 10 ББ БАНКЯ

    5 1 Отговор
    Ето така се става електорат - тулупи, келеши, мисирки, свекърви, комшии, лош материал ........
  • 11 Юрист

    1 1 Отговор
    Няма угодия! Каквото и да се направи, винаги ще има недоволни, недооценени, заблудени и т.н. Като нямаше задължителни матури, приемните изпити бяха вход за СУ. Матурите станаха задължителни, останаха приемните изпити, частните уроци се вихреха с пълна сила - пак едни влязоха, други - не. Ако матурите се проверяват честно и има последващ контрол на няколко нива, какъв е проблемът да се влиза без приемни изпити?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове