19 Май, 2020 15:09 2 639 6

ДБ: Четири институции мълчат девет месеца за Варненското езеро

  • варненско езеро

Скъсан тръбопровод замърсява с фекални води басейна край морската столица

ДБ: Четири институции мълчат девет месеца за Варненското езеро - 1

За опасни вещества пет пъти над нормата, заплашен туристически сезон и опасност за над 60 вида птици предупредиха общинските съветници от коалицията "Демократична България – Варна" на пресконференция относно екокатастрофата във Варненското езеро. Аналитично изследване на Басейнова дирекция показва, че има отклонение от нормативно установените стойности по показател бпк 5, ph, общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.

На пресконференция беше цитирано мнението на проф. Снежана Мончева от Института по океанология Варна, че е преминат прага за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала. Проф. Мончева обяснява, че аварията в езерото води до замърсяване на фитопланктона. Тя не препоръчва да се консумират риба и миди, уловени във Варненското езеро. Присъстващият на пресконференцията председател на фондация „Гея“ алармира, че замърсяването може да доведе до два проблема – със затоплянето на водата фитопланктонът да задуши обитателите на езерото, а токсичните вещества от езерото да застрашат 60 вида защитени птици. Той посочи, че Варненското езеро е единствената мокра точка между Шабленското и Дуранкулашкото езеро на север и Бургаското езеро на юг и всички те са част от защитеното пространство за птици по „Натура 2000“. Стела Николова, общински съветник от ДБ-Варна сподели своите опасения, че България може да бъде санкционирана от ЕК за това замърсяване, като допълни, че информация за него ще бъде предоставена на евро депутата от ДБ Радан Кънев, за да се инициира разследване на цялата ситуация.

Общинските съветници от "Демократична България" изразиха възмущението си от факта, че четири институции мълчат девет месеца и след серия от бездействие си подхвърлят горещия картоф. Писма до институциите, питания и предложения за извънредна сесия са внесени от председателя на групата на ДБ в Общински съвет – Варна, д-р Ивайло Митковски и от лидерите на обединението във Варна. Те са категорични, че е недопустимо да се продължи с пренебрегването на проблема на фона на кризата с епидемията с Covid-19 и закъсняващия и силно застрашен туристически сезон, който изхранва хиляди варненски семейства. Според Николай Капитанов, общински съветник на обединението, освен здравни проблеми, това може да доведе и до сериозни проблеми на бизнеса.

Общинската съветничка Стела Николова заяви, че не разбира безотговорното отношение от страна на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, Община Варна и ВиК. Тя сподели, че няма отговор на две запитвания на "Демократична България -Варна" към РЗИ, а РИОСВ налага глоба чак на 06.03.2020 г, при положение, че общината е уведомена на 20.08.2019 г. РЗИ не е информирала и гражданите за проблема. „Тръбопроводът в езерото е на 80% открит, т.е. никога не е бил заровен на 3 метра под дъното, както трябва и за което са използвани 5 милиона евро, като 75% от тях са евросредства“, каза Николова като визуализира това със сонарна снимка. „В новата поръчка са заложени 640 хиляди за изкопаване. Изкопаване на какво? Ако ще заравят само частта , която ще ремонтират как ще върви останалата по дъното? Общината и ВиК дължат отговор на варненци.“

Съветниците от "Демократична България -Варна" заявиха, че настояват за провеждане на извънредна сесия, на която в една зала да се срещнат експерти и институции и да бъдат предприети спешни мерки за решаването на проблема. „Понастоящем изглежда, че това няма да се случи преди средата на август, което ще завърти една пълна година еко катастрофа за Варненското езеро“, каза Стела Николова. В случай, че извънредната сесия не бъде свикана от председателя на общинския съвет след внесеното предложение, ще се пристъпи към работни разговори с представителите на другите партии в общинския съвет за събиране на подписи за нейното провеждане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    31 0 Отговор
    Доказателство за неработещите институции и администрация!!! Разпуснете я тая държава и я продайте.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 1 Отговор
    Портних е любимецът на ГЕРБ, БСП и ДПС... Това обяснява всичко
  • 4 ОСТАВКА

    11 0 Отговор
    Тонове мъртва риба покриха брега на Варненското езеро! Търсете и четете сттатията, Порталов я загази здраво. То има ли в това правителство някой да си гледа работата както трябва ?
  • 5 До кога

    16 0 Отговор
    Във Варна положението е тъмна индия. По зле е от свиснки черва. Почти година в езерото се изливат л..а а няма виновен. По-лошото е че не се взимат абсолютно никакви мерки. Да не говирим какви назначения се случват на постове в общината.
  • 6 Антон

    2 8 Отговор
    Демократична България се чудят какво да дъвчат и да се правят на интересни, любимото им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове