20 Май, 2020 13:20 2 778 14

Държавните бензиностанции щели да взривят пазара на имоти

  • бензинностанции-
  • държавни бензиностанции-
  • андрей делчев-
  • горива-
  • бензин

Когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат

Държавните бензиностанции щели да взривят пазара на имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Намеренията на държавата да строи верига бензиностанции чрез своя държавна петролна компания ще взриви пазара на недвижими имоти, коментира пред бТВ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Коментарът му дойде, след като миналата седмица Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да изгради верига бензиностанции в цялата страна и да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. От МФ изтъкнаха аргумента, че така ще бъде оптимизирано управлението на задължителните резерви, както и предлагането на горива ще бъде на "максимално ниски цени".

Делчев обясни, че за една бензиностанция в населено място е нужен имот между 1 и 2 декара, а за такава по главните пътища и магистрали - до 6 декара парцел, и то при много висока цена на земята.

"Когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат. В момента, в който държавата се яви с намерението да купува - тя ще взриви пазара за недвижими имоти", категоричен е изпълнителният директор на БПГА.

Той допълни, че има два основни компонента при определянето на стойността на една бензиностанция - цената на земята и цената на съоръженията. Делчев каза, че само инвестицията в оборудване ще струва до 1 млн. лева, а изграждането на данъчни складове и бензиностанции е скъпо начинание.

Относно притеснението за появата на нов играч в лицето на държавата изпълнителният директор на БПГА каза, че в бранша няма такива притеснения. Делчев уточни, че тази констатация е на база заявените намерения, без още да е ясно съдържанието на законопроекта, който ще регламентира създаването на Държавната петролна компания.

Според него прогнозата за една година 100 бензиностанции е доста оптимистична. Той обясни, че в момента има голяма палитра от цени на пазара, така че няма проблем държавните обекти да предлагат горива на по-ниски цени.

"Анонсираното от правителството противоречи на досегашните решения на регулатора в този бранш - Комисията за регулиране на конкуренцията. Те казаха, че няма картел, злоупотреби или монопол. А държавата казва: "Искаме да влезем, за да балансираме бизнеса", добави Делчев.

Относно оскъпяването на горивата с над 55 стотинки от складовете на едро до някои бензиностанции, изпълнителният директор на БПГА обясни, че има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти и много колонки.

"Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица", обясни той.

Изпълнителният директор на БПГА поясни, че няма фиксирани цени на пазара и ако на някои представители им се каже да си намалят стойността на горивото, за тях би означавало да свият обслужването си. Като пример Делчев посочи нискотарифните и луксозните авиокомпании - по негови думи и за двата типа услуга има клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЪМПЕЗИ

    16 3 Отговор
    ИСКАТ С ПАРИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА СВЪРШАТ РАБОТАТА НА ЕДНА КАМАРА КОМИСИИ...СПРЕТЕ ДА ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО....САМО ВРЕДИ НАНАСЯТЕ НА ДЪРЖАВАТА....НЕ ИСКАМ ДА ВИ ВИЖДАМ...
  • 3 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 3 Отговор
    Нова възможност за кражби
  • 4 thmojno

    15 5 Отговор
    Дрън, дрън ерина. Пълни глупости. Заглавието е некоректно и внушава, че едва ли не заради бъдещите държавни бензиностанции едва ли не ще поскъпнат жилищата, което не е така, защото двете нямат никаква връзка. Просто държавните бензиностанции ще държат ниска цена на горивата, а това не се харесва на частниците, които най вероятно умишлено държат високата цена на горивата. С две приказки пълнят гуша за това не им харесва, защото ще трябва да се конкурират и ще им се наложи да смъкнат цените. Нямало било картел за определянето на цената на горивата ... Аз лично не вярвам в това. И сега когато се намеси държавата и каза, че ще направи държавни бензиностанции и тези ореваха света.

    Коментиран от #6

  • 5 ВЪЗРАСТЕН

    12 1 Отговор
    ИМА ОБЩИНСКИ ЗЕМИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРЕОТСТЪПЕНИ ЗА БЕНЗИНОСТАНЦИИ !
  • 6 Бау

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "thmojno":

    1. Държавата въобще няма да държи ниски цените, защото всичките разходи, които ще направи ще дойдат от нашите джобове. Тоест ти ще си платиш за бензина дори и да нямаш кола.
    2. Единствената причина да се прави тази епична простотия е да се раздадат милиони на определени хора, които да строят бензиностанциите.
    3. Ако държавата поддържа цена, под пазарната, то простоянно тези държавни бензиностанции ще са на загуба точно както БДЖ и държавата ще ги финансира пак с данъци.
    Ако едно е ясно то е че от целия министерски съвет няма един човек, който да разбира и грам от икономика и икономически процесии. Абсолютен срам.
  • 7 Чочо

    6 2 Отговор
    Не съм против държавна петролна компания, има едно голямо НО. Колко ли малки бензиностанции ще бъдат заграбени, големите не могат да ги докоснат с пръст защото ще се опарят яко!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Воят на чакалите продължава...
  • 9 Иво

    9 0 Отговор
    Създаването на държавна петролна компания е поредната узаконена кражба на пари от данъкоплатеца!!!!
  • 10 нула лева

    6 0 Отговор
    и с кои пари ще го купуват тоя петрол? С нашите за да може ние да си плащаме за него? Значи дават МОИТЕ ПАРИ за да давам ПАРИ ДА СИ КУПЯ НЕЩО. ГЕНИАЛНИ СТЕ
  • 11 Сух

    1 0 Отговор
    Поредни тъпотии, държавата все още има земи, но дори и да няма подходящи, може да си отчужди.. Това си е спекула за мен. Направо виждам как са се юрнали да купуват коли и имоти..
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДИРЕКТОРНА АСОЦИАЦИЯ Е "НОН СЕНС " - МОЖЕ СЕКРЕТАРКА ИЛИ ПОДОБНО -НО ЧАК ПЪК ДИРЕКТОР -ЛЕЛЕ !?!?
  • 13 без думи

    0 0 Отговор
    този се прави на умряла буболечка..те големите вериги предлагали по качествен грабеж с много колонки с магазини и други малоумни ху-ни,, а на мен ми трябва просто да заредя колата на нормални цени , а не тези господа да ни пробутват глупости от този род.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Голям вои и страх че ще има идържавни бензиностанции.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове