Last news in Fakti

21 Май, 2020 07:01 2 329 12

Парламентът избира омбудсман

  • депутати-
  • омбудсман-
  • заседание-
  • избор

Единственият кандидат е настоящият граждански защитник Диана Ковачева, предложена от ГЕРБ

Парламентът избира омбудсман - 1
Снимка: БГНЕС

Днес депутатите избират национален омбудсман. Единственият кандидат, предложен от ГЕРБ, е настоящият граждански защитник Диана Ковачева. В дневния ред на парламента са окончателните промени в закона за Държавна агенция „Разузнаване“. С тях се възлага на Агенцията да противодейства и на хибридните атаки, съобщи Българското национално радио.

Изборът на Диана Ковачева за нов петгодишен мандат за омбудсман ще се проведе в пленарната зала с явно гласуване. Тя ще бъде избрана, ако получи подкрепата на повече от половината от присъстващите в залата народни представители. Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието ѝ в кметската надпревара за София.

Депутатите ще разискват и измененията в закона за Държавна агенция „Разузнаване“, с които сред дейностите на разузнаването изрично се включва придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Със законопроекта се правят промени и в закона за ДАНС, като се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица. Правят се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.

Други изменения се правят и в закона за движение по пътищата, с които се предвижда определени структури на Държавната агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ да ползват специален режим на движение за обезпечаване на сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повръща ми се

    21 3 Отговор
    от гербаджийските номера.
  • 2 Цвети Пеевска

    27 1 Отговор
    Изберете ПееФски за омбудсман! :)
  • 3 оня с коня

    9 1 Отговор
    А защо Мая не се кандидатира ОТНОВО за Длъжността?Или хладно преценява,че БСП пак ще я "подкрепи" както на Изборите и Провалът и е предварително Гарантиран...

    Коментиран от #4

  • 4 Хахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Само Мая и БСП са ти в главата, сигурно и кошмари сънуваш:) Със сигурност провала и щеше да е далеч по малък от провала на ГЕРБ на президентсите избори

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Мутафчийски президент

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Спокойно, на следващите президентски избори нещата ще си дойдат на мястото, престъпника кРадев ще си влезе на топло.
  • 6 оня с коня

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Определено подценяваш Всиобхватността на мисълта ми,защото освен Мая и БСП,в главата ми са и Възраждане и Боец.А изборът на Радев за Президент който ти наричаш "Провал" беше "КОНТРОЛИРАНА ЗАГУБА" на ГЕРБ по Тактико-политически причини за да може БСП да Сподели тежестта и Негативите на Управлението на БГ.Това обаче нито ще го разбереш,нито пък ще се съгласиш със Стратегията.Както и да е,радвай се Интензивно на "противников Президент" като Радев,щото ще е за последно и на следващите Презид. Избори ГЕРБ ще си върне Президентската позиция ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ...що не и с избора на Борисов!

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Сливи за смет

    5 0 Отговор
    Защо не пишете ясно и разбираемо? Уточнете на нормален, разговорен език кокво точно се крие зад термините хибридни и асиметрични атаки? Не се ли получава размиване в конкретните задължения и правомощия м/у отделните служби и какви "нови права" придобиват? До сега не е имало май комуникация м/у тях? Цел затягане и узаконяване на реепресиите над смазания народ.
  • 8 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Дава се право на ДАНС да прави проверка за установяване самоличността на лица. Сега всички коментиращи тук ще ни пипнат. Спирам коментарите.
  • 9 Брах ви лайката гербаджийска

    8 0 Отговор
    Боцнете пак някой герберска марионетка да отчита присъствие само
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалност

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Личи си отдалеч,че си оня с катъра от ромския квартал,викаш и ФК Витоша щяха да станат шампиони,но нарочно правиха контролирани загуби.Тъй ли не се намери поне един фен на Барселонския,който да е по умен от зеленчук.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове