Last news in Fakti

21 Май, 2020 10:19 3 351 28

Проф. Кантарджиев: Трябва да си обясним малкото заболели от COVID-19 у нас

  • проф. тодор кантарджиев-
  • covid-19-
  • рнк

За целта се предвижда целогеномно секвениране на РНК на 48 вирусни щама, с които населението се е срещнало

Проф. Кантарджиев: Трябва да си обясним малкото заболели от COVID-19 у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и починали от COVID-19 в България. Предвиждаме целогеномно секвениране на РНК на 48 вирусни щама, с които населението у нас се е срещнало. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По време на брифинг на Националния оперативен щаб той обясни, че чрез метода ще може да се даде отговор на въпросите какъв е генетичният тип у нас, колко са типовете, какви са различията при протичането на заболяването и какъв е изходът от заболяването спрямо щама.

„Щамът на коронавируса в Китай вече е мутирал и е по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел пък се вижда в САЩ“, изтъкна проф. Кантарджиев.

По думите му различното протичане на заболяването и възможност за заразяване са важни фактори, тъй като спрямо тях се правят избори за противоепидемичните мерки в съответната държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    37 5 Отговор
    Отивай и поднеси цветя на гроба на другаря Т. Живков, благодарение на който народът ни има БЦЖ.

    Коментиран от #6, #13, #15, #16

  • 2 Усмивката

    23 1 Отговор
    Как нема да мутира. Щама в България бе внесен от сиганската общност . Там се разпространи и тогава зарази страната. Така че ето ти едно предложение за световната наука. Може успешно да се предложи
  • 3 Ха ха ха ха ха ха

    33 1 Отговор
    Ааааа,сега станаха малко заболелите
    🤣🤣🤣🤣
    40 са малко,но 52 е трагедия.
    Добре-добре кантъре.
    Приказвай си,не ни пречиш.
  • 4 Последния софиянец

    23 3 Отговор
    Обяснение: Тодор Живков и БЦЖ.

    Коментиран от #12

  • 5 Българина

    36 2 Отговор
    Хората ви го казаха още януари. От свински грип умряйа за един месец 4000 без никакви тестове и карантини. Сега с тези фалшиви тестове се правите на интересни. Казва се ИЗМАМА И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Какво има да се разследва.
  • 6 Някой беше писал

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    че ваксинирането с БЦЖ е започнало преди 9.9.1944. Което не омаловажава приноса на бай Тошо, и тия преди него, поне са имали достатъчно акъл да слушат специалистите.

    Коментиран от #7

  • 7 Хрониките на герберлунгия

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Някой беше писал":

    Същинското ваксиниране с БЦЖ е от 1950 г. Другаря Т. Живков е имал в екипа си истински учени, а този по негово време щеше да си се пенсионира като научен сътрудник трета степен и никога нямаше да се докопа до по-висока академична длъжност.

    Коментиран от #28

  • 8 Тато из Правец

    13 0 Отговор
    БЦЖ !!! БЦЖ ,бе моето момче !!! От БЪЛГАРСКАТА ваксина !!!
  • 9 Тато из Правец

    8 0 Отговор
    БЦЖ !!! БЦЖ ,бе моето момче !!! От БЪЛГАРСКАТА ваксина !!!
  • 10 Балканския Батман

    13 1 Отговор
    Ти първо ни обясни дали Короната гирп ли е или не е. И сега ни покажи статистиките за смъртността в цяла Европа. И ако се окаже, че смътноста през първото тримесечие на 2020 е по малко от това на 2019, директно в панделата (доктори и политици)
  • 11 Божинката

    7 0 Отговор
    Тук има нещо
  • 12 За да бъдем точни

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    започва по времето на Вълко Червенков и продължава по живково .
  • 13 Секвенир Секвениров

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    Вероятно и останалите бивши соц. страни имат същия генотип като нашия.-))) +Португалия и източната част на Германия(и там са с БЦЖ)
  • 14 Балканския Батман

    13 0 Отговор
    И да ни обясниш що ни един гастербайтер нема умрел от Котоната. Умреха само тия с малки пенции и придружаващи заболявания, де едвам свързват двата края и немагат да се отопляват през зимата. А тази зима беше сравнително топл! И една докторка на 43 с астма де нахлузила маската, що чула че Бою давал по 1000лева на първа линия. Ах ваща кожа мародерска. И що има ДДС на лекарствата след като сте толко загрижени за здравето на народа?
  • 15 А сега де?

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    Бай Тошо измислил БЦЖ. А Бай Бою магистралите. :)))) Не венци, а сто тояги на голо за тези хубостници.
  • 16 А сега де?

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на герберлунгия":

    Ако не знаеш, БЦЖ е Френска ваксина! Внесена и пусната в производство в България.

    Коментиран от #17

  • 17 Хрониките на герберлунгия

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "А сега де?":

    Знам, че автора на БЦЖ е специализирал във Франция, от където е внесен, но изчистен и подобрен от нея тук.

    Коментиран от #22

  • 18 Балканския Батман

    8 1 Отговор
    Най ми е кеф, че Нашия Международник, Батмана, не може да обикаля по света и да излага Българския Народ. Благодарение на Короната. Даже и евро кинти нема да види вече.
  • 19 Обикновен човек

    10 2 Отговор
    Когато напълнят Слънчев бряг с заразени англичани ,този трябва отново да ни изяснява защо България от страна с най- малко заболели през май се превръща в страна с най много заболели през юли!!!?????Ами много просто :от лакомия за пари ,на кой му пука за здравето на българина? НАЙ ВАЖНОТО Е ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА ОТ "ХОРА "ДА ГУШНАТ ПАРИЧКИТЕ НА ЗАРАЗЕНИТЕ АНГЛИЧАНИ ПРЕЗ ЛЕТНИЯТ СЕЗОН !!!
  • 20 Трябва

    4 0 Отговор
    Ще обясните на ГМ Димитров
  • 21 big

    11 1 Отговор
    Как ще си го обясните, като не правите аутопсии! Първо трябва да се разбере починалите дали са имали този вирус или от него. Второ: починалите в световен мащаб основно са възрастни и със съпътстващи заболявания, тук-там има и с недиагностицирани такива. В България продължителността на живота е 7-10 години по-малка от тази в Европа. Причината е липсата на здравеопазване и достъп до него на пенсионерите поради мижавите пенсии. Така, че основната причина за този "феномен" се казва Бойко Борисов - просто болшинството болни възрастни хора си заминаха преди този вирус и останаха само най-коравите!
  • 22 А сега де?

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на герберлунгия":

    Едно време произвеждахме цветни телевизори Велико Търново с части на Филипс. Нашите телевизори беха модернизирани телевизори Филипс:))) Та така и с БЦЖ ваксината. Грипа при определени условия убива. И това се знае от мнооого отдавна .

    Коментиран от #23

  • 23 Хрониките на герберлунгия

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "А сега де?":

    Факт е, че в развитата ти франция мрът като мухи.

    Коментиран от #25

  • 24 Next

    8 1 Отговор
    Абе, що го няма майтапчията? Очаквам скоро и кантара да се покрие, после остава да изчистим България заедно от крадливите политически лумпени.
  • 25 А сега де?

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хрониките на герберлунгия":

    Това е нормално. Там има много повече хора на по 80-90 години с по 1300-1500евро пенсии
  • 26 Дон Чико

    8 0 Отговор
    Хайде, се що има професори, доценти, доктори, генерали, академици все големи капацитети и разбирачи, чакам да ми обясните защо се гаврихте с народа 2 месеца без никакъв смисъл. И без маски и с маски и с карантини и без карантини все тая. Хайде обяснявайте го, умници. Чакам.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин
  • 28 до геберлунга

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на герберлунгия":

    Заслугата за задължителната ваксинация с БЦЖ не е на Т. Живков, а на неговите предшественици - Васил Коларов и Вълко Червенков. Живков взима властта от Червенков на Априлския пленум 1956 г., след 20-я конгрес на КПСС, когато Хрушчов клевети Сталин за собствените си престъпления...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове