Last news in Fakti

24 Май, 2020 06:25 2 329 14

Танцьорите излизат на протест

  • танцьори-
  • протест

Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени

Танцьорите излизат на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет, съобщи Българското национално радио.

Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура.

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея. Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.

Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още нещо не искате ли

    23 6 Отговор
    Той Бочко още не е дал 1000 лв на медицинските лица вие един списък претенции...
  • 2 Тези

    20 8 Отговор
    Ще излязат най-нахални от всички сектори! Да им поемат всички разходи на 100% едва ли не за вечни времена! Всички фирми искат помощ от държавата, а държавата това сме всички ние! Тези помощи които искат са от джоба на бедния българин не са от личната сметка на Борисов и сие! За да спасят някои сектори ще ни вдигнат ДДС и всички стоки и услуги! И пак ние бедните ще помагаме на богатите бизнесмени!
  • 3 ТТТ

    13 14 Отговор
    Танцувайте на къра с мотиката и нямате проблем! София - максимум 500 хил. души!!! Пришълците - незаконно отлъчили се от мотиката и успели да се развъдят в София /и другите градове/ след 1989 г. да бъдат разселени по селата си барабар с приплода!!!

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Ved

    10 11 Отговор
    Колко празни села има, да ходят и да копат. Ще има и за тях и за нас. Това ако е професия , и са много нахални . Смешници.
  • 5 Гост

    5 11 Отговор
    Да ровят по кофите . В тях има от всичко по малко, и храна и найлон и вестници , малко пласмаса и ще се изхранят. Голями нахалници са тея. Искаме щом искаш работи истинска работа.
  • 6 някой

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТ":

    Съгласен.Лошото е че ,те ,,ЗАКОННО,, се отделиха от мотиките. Един президент го узакони това преселение. И с това срина държавата , селското стопанството, градовете...Как ли? Ами като избяга половината село,прилъгано да отиде в големия град,няма кой да работи в АПК то ,и оттам се стигна уж логично до реституцията,в градовете добре дошла евтина работна ръка,ама трябва и да строим,демек презастроим тоя град,за да има народа да живее в ,,ново строителство,, а сега да кълне целия свят, че няма къде да си спре ламаринената 15 годишна кочина.....и още ,и още. Резултат: пустеещи села със стари хора, пренаселени,презастроени няколкото големи града,никакво,или почти никакво селско стопанство във вида в който трябва да бъде,а не както е сега.Да, можеше да останем една добра страна,дори и при новия ,,демократичен строй,, но някой имаше интерес това да не се случи. Сега ще бъда оплют, но истината няма как да се скрие.ЧЕСТИТ 24 МАЙ! ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!
  • 7 майстор

    7 1 Отговор
    Танцьорите излизат на протест,танцувайки танго по двойки.
  • 8 месара

    10 2 Отговор
    а стриптизьорите и пилонаджийките няма ли да излизат на протест?!
  • 9 Само Локо

    6 0 Отговор
    Ко,изкуство ли? Ай на къра с мотиката!
  • 10 Нема що

    5 2 Отговор
    Тия па от най-мързеливия сектор се обадиха , що не идете да поработите малко истинска работа ? танците са за забавление
  • 11 Дон Чико

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТ":

    Искам да копам на село в ТКЗСто, ама няма такова. Обади се на любимецът ти Фильо Димитров, който създаде ликвидационните съвети и ликвидира селското стопанство в България.
  • 12 Масон

    1 2 Отговор
    Я па тея . А храна за вкъщи без пари , я да ходят да работят нормална работа. Танците са за забавление. На село се търсят бачкатори , с мотиката да потанцува.
  • 13 Прост народ

    0 0 Отговор
    А стриптизьорките ще протестират ли
  • 14 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    "СОРИ", МОИ ПРЕКРАСНИ И НЕНАГЛЕДНИ И ТАЛАНТЛИВИ СЪНАРОДНИЦИ ... ЗА СЕГА МОЖЕ ДА СЕ ОТВОРЯТ САМО ТРИБУНИТЕ - НАВСЯКЪДЕ- И. В ПАРКОВЕ, И В СТАДИОНИ ,И ЛИВАДИТЕ ,И В ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ !!!!!!!! ВСЕКИ ЩЕ ДАДЕ -ЗА ДА ВИ ГЛЕДА И СЛУША !!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове