5 300 47

Андрей Пантев: Днес триумфира нагаждачеството

Не е беда, че нямаме герои, а че приписваме героични качества на хора, които не заслужават, смята професорът-историк

Андрей Пантев: Днес триумфира нагаждачеството
Снимка: БГНЕС

"Вярвам, че един ден ще престанем да се самоунижаваме и да роболепничим. Дори при загубени войни у нас не се енастанявало такова тягостно чувство - да става каквото ще. В днешната обстановка има само поединично спасение“, това заяви историкът проф. Андрей Пантев в предаването „Неделята“ по Нова телевизия по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Това, че нямаме герои не е драма, а това, че приписваме героични качества на хора, които не са такива. Имаме глад за герои. Сега инжектираме героични мисли и качества на хора, които не го заслужават. Цялото човечество има нужда от водачи. Ние се уповаваме на миналото. То трябва да бъде славно, поклонно почитано. Но не може да се живее с малко разкрасена историческа носталгия“, продължи Пантев.

"Да работиш само за пари, е отблъскващо. Нашите бедни възрожденци не са го правили за това. По-малко трябва да се мисли за материалния израз на науката. Един порок никога не е изчезвал - нагаждачество. То днес триумфира. Днес ние честваме онова, което е отпочнато от революционерите. Това е сърцевината на това особено чувство. Ние сме носители на нещо, което в момента е много силно корозирало. Все пак нещо ще остане - свирепото чувство за човечност“, коментира историкът.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 65 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Усмивката

  115 8 Отговор
  Абе кажи го направо. В ход е историческо опростачване. С главен герой негово величество Тиквоций

  Коментиран от #27

 • 2 Пако

  78 1 Отговор
  Г-н Професоре,пропускате факта че, това ни е национална черта.Кирияк Стефчовци сме били винаги,проблемът ни е че,Мунчовците сме малко.....

  Коментиран от #38

 • 3 истина е

  79 2 Отговор
  ГУРОТО раздава кората хляб на тези които му целуват краката , а другите които не го подкрепят са тероризирани и гонени по всякакъв ченгеджийски метод !
 • 4 Ами да

  61 0 Отговор
  Защото има почва за развитие ! Жалка картина !
 • 5 Има

  56 0 Отговор
  ли безродни продажници - има и нагаждачи !
 • 6 Пеофесоре

  19 74 Отговор
  Комунизъм опростачи населението.

  Коментиран от #9, #10, #14, #36


 • 7 Бих се съгласил с проф. Андрей Пантев,

  35 7 Отговор
  но само ако признае вината си и се покае за реакцията си спрямо учителите по време на стачката им за по- добри условия на работа и по-адекватни учебни програми. Тогава той ги обвини в разни грехове и им поръча " да се реформират". Е, " реформираха" ги - и опростачването и малокултурието заляха България.
 • 8 отвратен

  66 4 Отговор
  Толкова прост премиер , може да ми позволяват да ги управлява още по прости хора !!Продължавайте да му падате в краката когато слиза от колата ,и така ще сте роби до края на света ! Ужас!!За това умните отдавна изчезнаха от кочи-ната !
 • 9 поправка

  81 4 Отговор

  До коментар #6 от "Пеофесоре":

  Комунизъм нямаше, имаше социализъм. Но МУТРИЗМЪТ опростачи населението, срина всички морални стойности. Погуби добрият български възрожденски дух. Еднокнижници ни управляват, които даже говорят на диалект.

  Коментиран от #18, #37

 • 10 Набеждач

  61 4 Отговор

  До коментар #6 от "Пеофесоре":

  От тиквата започна малокултурието и снишаване на глави и да си припомняме поговорката "наведена глава сабя не я сече". Съмнявам се друг народ да има подобна поговорка.

  Коментиран от #19

 • 11 ммммм

  48 0 Отговор
  Винаги е имало нагаждачество! Преди към едни, сега към други. Нищо ново!
 • 12 Мдада

  51 7 Отговор
  Подмазвачи винаги е имало,но затъпяването е пандемия идваща от запад
 • 13 Този професор

  10 23 Отговор
  съм запомнил с нагаждаческата словесна гимнастика!
 • 14 Явно е

  35 2 Отговор

  До коментар #6 от "Пеофесоре":

  че понятието "чугунена глава", използвано някога за абонираните за властта номенклатурни кадри на БКП e променило обхвата си. Сега се отнася за ония учили-недоучили, знаещи-незнаещи, които лепват на всеки обществен недъг характеристиката "комунизъм", без да се съобразяват с фактите. И така - опростачването ва нашето време е функция на политиката и политиците на нашата съвременност - като се почне от чалгата, наркотиците, високоплатената проституция ...и се стигне до превръщането на еднокнижието в модел на поведение и успялост в йерархията. Искате ли примери?
 • 15 пешо от панелката

  30 2 Отговор
  Нагаждачество и подмазвачество, ръка за ръка с откровената простотия и безпардонност. Пример, вчерашният епизод с участието на Вожда и Кмета.
 • 16 Сбогом

  17 1 Отговор
  Макбет...сбогом Хамлет...ДОБРЕ ДОШЛА ПРОСТОТИЙО!!!
 • 17 Behemoth

  29 2 Отговор
  БАЦЕ е като средновековен крал(от тъмните векове) обикаля си територията с жипа и свитата и събира данъка(щайги с ягоди)!

  Коментиран от #26

 • 18 селяндур е обидна дума

  9 20 Отговор

  До коментар #9 от "поправка":

  Мутризъм, имаш предвид каскетите, шумкарите, илетератите окупирали държавата след 1944-та, болшевишката култура на простоюдеито?

  Коментиран от #28

 • 19 шумци

  6 22 Отговор

  До коментар #10 от "Набеждач":

  От 1944-та започна опростачването.

  Коментиран от #35

 • 20 Госあ

  27 2 Отговор
  Добре казано Пантев. Ама то това е квинтесенцията на маймуните капиталисти. Не е важно колко си умен и силен, важното е колко хора ще измамиш и каква опаковка имаш.
 • 21 Дядо Йоцо

  26 1 Отговор
  огледайте се, вижте първо себе си и нагаждачите около себе си ...и ще установите че почти няма нормални хора .. причината е че хората стават нагаждачи, защото не са свободни... или са загубили свободата си

  Коментиран от #23, #29

 • 22 Marvel

  18 0 Отговор
  Новите ви кумири имат манталитета като на Боби Turboto обаче Боби Turboto е сценичен образ, а кумира ви е оригинала!
 • 23 Васил Левски

  12 0 Отговор

  До коментар #21 от "Дядо Йоцо":

  Неже вярно нагаждача е природа не е социална принадлежност! Мерзавци нагаждачи винаги е имало идеята е да са по машко, а сега изобилстват подтикнати от меркантилност !
 • 24 Хунта и хунвейбините

  9 0 Отговор
  Преписаните им качества ,са преписани не от мен ,а отнагаждачите, аз отдавна съм им разписал билета , за пенсия до края на живота им. Но няма кой, да ги качи на лодката и да ги откара в отвъдното. Дори, бих осигурил и монетата.
 • 25 Чочо

  8 0 Отговор
  До къде я докарахме, френски и италиански историци сипят суперлативи по адрес на българските владетели през 8 и 9 век като много коректни и умни хора. Днес цяла Европа ни се подиграва.
 • 26 лика прилика като два крадеца

  9 1 Отговор

  До коментар #17 от "Behemoth":

  Българския," Бибу Нетаняху," той е идола на Борисов, въпроса ,е? Нашия" Бибу", кога ще отговаря в съда за" щайгите с ягоди"??
 • 27 ягодите негови ли са

  5 3 Отговор

  До коментар #1 от "Усмивката":

  Може ли Премиер , да изнуди търговец ,за две щайги ягоди?
 • 28 Еврогей

  3 1 Отговор

  До коментар #18 от "селяндур е обидна дума":

  Точно теб има предвид, не се залъгвай!
 • 29 Госあ

  12 4 Отговор

  До коментар #21 от "Дядо Йоцо":

  Много добър коментар ! Точно това е причината. Хората така и не разбраха, че истинската свобода е да продължиш да вървиш по пътя си,въпреки всички трудности. А ние имаме и историческа обремененост. От турците ни спасиха, но от нас самите-няма кой.
 • 30 Петър Волгин

  11 2 Отговор
  Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale'

  Коментиран от #32

 • 31 Q6k0

  7 0 Отговор
  Вижте пазарджишкият кмет и ще разберте за к'во иде реч. 🎃🚾
 • 32 ние шумците

  5 5 Отговор

  До коментар #30 от "Петър Волгин":

  Прав си. Хитлер се е борил срещу юдеоболшевизма. Комунисти не-евреи обаче няма, това е лъжа.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 jorj

  1 2 Отговор
  Призна си комуниста !!! Може много да знаеш, но продадената ти душа ноти !!!!!!!!!
 • 35 0000000000000000000000000000000000000000

  0 1 Отговор

  До коментар #19 от "шумци":

  E I ? MINUSITE , PLIUSOVETE ILI. / MODE/ - ORA TORA SHTE PROMENQT ISTINATA ! MNOGO STE JALKI BE KOMUN KATUNARI , SHTO SE OBIJDATE CHE STE ZLOTO NA ZEMQTA ? = SVOBODA , RAVENSTVO . BRATSVO ! KUDE SAAAAA BE OVZEEE ? KATO GNOINA RANA STE ! SPRETE SE , OGLEDAITE SE I DAJ BOJE DA VIDITE. ISTINATA ! BEZBOJNI BOGOBORZI STE I VSICHKO DRUGO E SLEDSTVIE OT TOVA - VIJTE SI DOKTRINATA = 666 = ROGATA NE MOJE DA SKRIETE / DAVIDOVATA PETOLUCHKA E NA CHELATA VI =ZVEROVE STE - GO BACK TO THE JUNGLE OTKUDETO STE SE DOVLEKLI V ZIVILIZAZIAQTA !
 • 36 Сух

  2 0 Отговор

  До коментар #6 от "Пеофесоре":

  Същите тези опростачените от комунизма възпитаници, капиталистите ги глътнаха като топъл хляб. И в момента развиват техните икономики, естествено защото не стават за нищо.. Много кухи киферици има в този народ, ама много! Абсолютно промити мозъци..

  Коментиран от #39

 • 37 РеалНо

  2 0 Отговор

  До коментар #9 от "поправка":

  Всъщност "МУТРИЗМЪТ" е резултат и квитесенцията на комунизма-социализма-болшевизма. Фюрер, вожд и мутра означават едно и също.
 • 38 Срамно е

  4 0 Отговор

  До коментар #2 от "Пако":

  До такава степен да се самоюплюваме!!!! НИМА В АМЕРИКА, ФРАНЦИЯ, РУСИЯ НЯМА НАГАЖДАЧЕСТВО?!?!?! ДОКАТО УВАЖАВАМЕ ХОРАТА СПОРЕД КАЧЕСТВОТО ИМ НА ЖИВОТ, А НЕ СПОРЕД ТОВА, КОЕТО ДАВАТ НА ДРУГИТЕ / НЕМАТЕРИАЛНОТО, ТОЕСТ НОВИ ЗНАНИЯ/ - така ще бъде ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.

  Коментиран от #41

 • 39 РеалНо

  1 2 Отговор

  До коментар #36 от "Сух":

  Тези, които болшевиките насила държаха зад телени огради и противопехотни мини по границите на България, а кагато падна железната завеса презглава се втурнаха към "прогнилия Запад" ли имаш предвид? А за кухото си прав. Почукай по това, което носиш на раменете си и ще го чуеш как звучи.

 • 40 Дааааааа

  6 6 Отговор
  Много умен човек е проф. Пантев. Специализирал в Англия - 1969год. И в Сащ - 1979година. Образец просто. А други лежаха по затворите по онова време и изобщо не станаха нито учители дори, да не говорим за професори...Замълчи, професоре, по въпроса за нагаждачеството...

  Коментиран от #43

 • 41 Пако

  3 1 Отговор

  До коментар #38 от "Срамно е":

  Наистина приятелю но,ако бяхме 120 млн. нямаше да е срамно.Срамното е че,сме 6 млн. и почти всеки втори е потомствен нагаждач!!!!
 • 42 Петър

  4 3 Отговор
  Не съм съгласен, че днес нямаме герои. И да ти напомням ли професоре, че на бошевиките дори името българин им пречеше и искаха да го заменят със славянин. Българската академия на науките трябваше да стане Славянска академия на науките. Да напомням ли за привилегиите на т. нар. активни борци против фашизма и капитализма? А това, че нямаше семейство, в което да няма поне един доносник на ДС? Често предавал дори собствените си роднини. Нагаждачеството е общочовешка черта, но достигнала невиждани измерения именно в болшевишка среда.
 • 43 Извинете,

  4 1 Отговор

  До коментар #40 от "Дааааааа":

  но не само проф. Пантев е специализирал по това време. А що се отнася до професорите - сега ги има в изобилие...

  Коментиран от #45

 • 44 радев

  2 1 Отговор
  Да работиш за пари било отблъскващо? На фотосинтеза ли да караме или да пасем заедно с животните? Всеки работи за пари за да си купи храна и да си плати сметките.Или ти се храниш само с духовна. Нали на вас раздават по една минимална заплата месечно безвъзмездно.А нас работниците предлагат кредити.Нищо но от сърце!
 • 45 Прав си

  2 0 Отговор

  До коментар #43 от "Извинете,":

  Но другите не се изказват по въпроса за нагаждачеството. Сигурно ги е поне малко срам.
 • 46 Изводът е

  2 0 Отговор
  Да си добре позициониран в едно нагаждаческо общество - не говори добре за теб.
 • 47 Анастасия

  3 0 Отговор
  Този път не съм съгласна с професора. Този един ден, когато ще престанем да се самоунижаваме няма да настъпи просто защото няма да ни има. И лошо е не, че нямаме герои и възвеличаваме такива, които не го заслужават, а че развенчаваме и стъпкваме в калта тези герои, с които са се гордеели и възпитавали поколения. Това също е част от самоунижението и нагаждачеството, част от липсата на национална принадлежност и спасяването поединично.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.