Last news in Fakti

26 Май, 2020 08:33 12 391 55

Бесарабски българи: Ще оцелеем и без България

  • райна манджукова-
  • бесарабски българи

За пореден път България вместо да изпише вежди, на път е да извади очи

Бесарабски българи: Ще оцелеем и без България - 1

С декларацията си към Украйна по въпроса за статута на Болградския район българският парламент не изписа вежди а извади очи. Такава позиция изрази бесарабската българка Райна Манджукова, която е и бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя публикува във фейсбук коментар под заглавие "Ще оцелеем и без България...", в който споделя огорчението на сънародниците ни:

Преди повече от 20 години един банатски българин ми каза нещо, от което много ме заболя. Бях току що постъпила в Агенцията за българите в чужбина, когато ме изпратиха в комантировка в Банат, на празника на Стар Бешенов. Годината бе 1993, тъкмо-тъкмо България беше започнала истински да опознава сънародниците си в близките и далечни страни, започна да работи създадената предната година агенция за българите в чужбина, влезе в сила ПМС 103... Изобщо очертаваше се един сериозен интерес към българите в чужбина от страа на държавата. И на фона на този оптимизъм изведнъж чух: "Оцелели сме без България 300 години, ще оцелеем и още 300..." Няма да коментирам повода, предизвикал тежките думи. Дори не съм много сигурна и дали го помня. Но помня болката, която усетих.

Болката беше двойна. От една страна, стана ми обидно, че ето, България толкова прави, опитва се, а среща неблагодарност. От друга обаче разбирах, че в конкретния случай бешеновци имат право, и че аз, като българка от една друга чужбина, не само че мога да ги разбера, но и съм солидарна с тях.

И болката остана.

Аз продължих да работя в агенцията и дълги години се идентифицирах с българската държава, с нейната политика за българите по света. Много често съм заявявала, че тази политика трябва следва преди всичко интересите на България, повтаряла съм, че не е уместно да се търси в тези взаимоотношения кой на кого е длъжен. Но усещането за кръстопът, за разпъване между тук и там, между ние (България) и ние (българите в чужбина) се връщаше всеки път, когато разбирах, че не така трябва се случва едно или друго, не по този начин трябва да реагира България, че грешките, които допускаме, се дължат на прословутите и изтъркани до скъсване "липса на координация между институциите", "отсъствие на държавна политика (стратегия, доктрина)", но най-често - на елементарно непознаване на общностите или конкретните ситуации.

И всеки път се сещах за думите на възрастния банатски българин и се молех да не ги чуя пак.

Но ги чух отново. Този път в Унгария. От лидера на българската общност там, млад, образован, успял да консолидира общността и търсещ пълноценни, изградени на партньорство взаимоотношения с България. А България не можа да намери средства за да запази 100-годишното българско училище. После ги чух и от българите в Чехия, на които "майка-България" отне Дома...

И все пак не вярвах, че някога ще ми се иска аз самата да ги произнеса и то по отношение на моята Бесарабия.

Но ето че дойде, изглежда, и този момент. За пореден път България вместо да изпише вежди, на път е да извади очи.

Говоря за... (Всъщност, в момента полагам сериозни усилия да не използвам прилагателни - никакви! Ама никакви...) Говоря за реакцията на българския Парламент на административната реформа в Украйна.

Впрочем, дори не за това. Защото за мен нещата са пределно ясни. Аз зная къде е на крушката опашка. Ясно ми е кой е инициаторът "проблемът" да бъде разискван в българските коридори на властта, на кого е изгодно това и защо имено тези хора и политически партии го подкрепят. Точно затова не съм се включвала в никакви дискусии във ФБ и съм избягвала да коментирам някъде другаде. В крайна сметка българскиите парламентаристи, подкрепили декларацията, ще се успокоят с чувството за изпълнен патриотичен дълг и всичко ще приключи. И затова нямам никакво, ама никакво желание да коментирам самата декларация. Мога само да се срамувам за нея...

От друга страна обаче информационните ми канали продължават да преливат от материали по темата. Авторитетни български телевизии, вестници и интернет-платформи продължават да разчепкват темата, повтаряйки при това едни и същи неверни факти, и да демонстрират незнание и нежелание да знаят как стоят нещата всъщност.

Колеги журналисти! За толкова години, за толкова ходения в Бесарабия (да, защото вие сте ходили там, за разлика, например от българския посланик в Киев, който не е!) не разбрахте ли, че Болградския район е български. За каква подмяна на националния състав и асимилиране говорите? На колкото и в каквата и да е конфигурация да се преформатира, той пак ще си остане български. На каквито и да е административни единици да бъде разделен, българите пак ще са мнозинство! Отвори ли някой поне Уикипедия да напише Болградски район. Ще ви излезе всичко - население, езици, национален състав на района. При това статията е на български. Защо никой не мисли, докато пише? Защо никой не пита? За да угодим на властта? Или не, по-скоро ето най-накрая можем да покажем какви патриоти сме и колко милеем за нашите сънародници в Бесарабия, които лошата Украйна притеснява. Сега ще види тя - няма да я пуснем в Европейския съюз! Боже...

Но ако сме толкова патриоти, защо никой в България не отрази изявлението на друга група представители на същия този Болградски район начело с Viktor Kurtev, учредител на неправителствената организация Център за развитието на Бесарабия, които подкрепят реформата и смятат, че тя положително ще се отрази не само на икномическото развитие на селата им, но и в културно отношение? Те не са ли бесарабски българи? Тяхното мнение не е ли важно за България? Ако сте толкова патриоти, защо никъде в материалите няма и думичка за българите извън Болградския район? Моето село е в Измаилския район, съседният, но за разлика от Болградския, българските села са само 6 и са разположени така, че в момента са в различни общини. Ако има опасения за размиване на българското, то е за тези села, за селата в Саратския, Арцизския, Тарутинския райони, където действително в една ОТГ попадат български, украински, руски, молдовски села. Но нашата смела журналистика и подгряваната от нея будна фейсбук-общественост нямат никаква представа за това. Преписахме прес-релийза на Народното събрания и се чувстваме горди. И както винаги, изобщо не ни интересуват самите бесарабските българи. Важното е да има атрактивно заглавие, скандално съдъжание, а може и размахване на пръст (е не мога да се сдържа: в един от коментарите във ФБ един изтъкнат журналист подчерта че "ако Украина иска да влезе в Европейския съюз, трябва да спазва правилата" ).

А бесарабските българи в Бесарабия четат в интернет (да, да, нищо че са бедни и нещастни и от време на време някой в България инициира някаква акция как да ги спасим, преселвайки ги в запустелия севеозапад или в Странджа, въпреки това, представете си, те също имат интернет) колко сме загрижени и как самоотвержено парламентът на България се застъпва за съдбата им и си задават все същите въпроси за образованието в България, за българското гражданство, за културното сътрудничесто и много други, които все остават без отговор.

И си казват "200 години сме оцелели без България, ще оцелеем и следващите двеста".

И аз съм убедена, че ще оцелят. И бесарабските, и банатските и българите в Унгария и в Чехия. Но без България.

Послепис 1

И още по темата на загрижеността. За месеците извънредно положени как никой, ама никой не се сети да постави въпроса какво се случва със стотиците бесарабски студенти, хванати в капана на карантината. Както никой в момента не се вълнува за съдбата на ПМС 103 за идната учебна година, докато десетки деца в Бесарабия се питат дали ще има прием... Само например

Послепис 2

Имам много приятели журналисти в различни медии, които редовно ме търсят за 29 октомври или за мнение при други случаи, когато става дума за бесарабските българи. Предполагам, че сега не са ме потърсили от уважение към личната ми мъка. Благодаря ви за което. Но недоумявам защо никой не е потърсил мнение на Център на бесарабските българи в България, на неговия председател Janna Suslina, която в момента е в епицентъра на събитията, в самия Болград. Ей така, за да се чуе мнение, без претенциите то да е меродавно. Как никой не се е сетил да набере номера на Пламен Павлов?.. Недоумявам...


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ю Кортес

    55 71 Отговор
    Абсурдната декларация на бг парламента беше инициирана от руската агентура от няколко депутати.

    Коментиран от #20, #40, #48

  • 3 габровец от варна

    77 20 Отговор
    Бе то тука се чудим как да оцелеем...
  • 4 въпросче

    35 34 Отговор
    ...на неговата председателка Janna Suslina/Защо е писано на латиница,нали е българка,България азбука няма ли си?!/, която в момента е в епицентъра на събитията, в самия Болград.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Минко

    81 22 Отговор
    Срещу пари бг дава гражданство на всякакви.
    Бесарабските българи нямат такива финансови възможности за това не са приоритет на чиновниците от агенцията за българите в чужбина.Относно декларацията на парламента,срамно е че трима депутати,чужди агенти успяха с лекота да прокарат руска хибридна.

    Коментиран от #43

  • 7 препис

    39 1 Отговор
    Жанна Суслина е директорка на Болградската гимназия „Г.С. Раковски”.
  • 8 Ами всичко това

    69 10 Отговор
    насочва към родната "патриотична компетентност". Знаем кои са и какво правят - дадоха наши пари за ненужни и остарели самолети, които дори не съществуват... дори за къщичка в Барцелона и на други места застават самоотвержено да я пазят ...
  • 9 Pifff

    24 32 Отговор
    Вместо да следите в оная кочина отдавна да сте се върнали. Аз съм бил там и Измаил, Татарбунаре, Болград. Отвратителни пропаднал и места

    Коментиран от #21, #50

  • 10 000000

    69 3 Отговор
    Също са много унизителни отношенията с македонците....когато дойде някой от Скопие у нас (само заради ЕС) има "братко" и едва ли не всеки е готов да му оближе гъзза, постоянно казваме как сме един народ с една история...а в същото време в по-голямата част на Македония последните с които искат да имат каквото и да било общо са българите, ако ги питаш кой народ е най-близо до тях почват: сърби, гърци, черногорци само не и българи...смятай само какво "уважение" към България и всичко българско...
  • 11 1234

    68 20 Отговор
    Да не забравяме по чия вина сме се пръснали ! Преди 1878 заради турция, слвд 1989 заради сащ. Всичко друго е следствие и дискусията е безмислена

    Коментиран от #15, #17, #42

  • 12 Бесараб Углу

    22 47 Отговор
    Честно казано, тия бесараби ли са кви са, са вечни бежанци! Нашите деди са си стояли тук и са живяли. Ония са напуснали в търсене на по добър живот. Сега пак са бежанци - икономически. Аз съм имал неудоволствието да контактувам с такива хора! Те не са българи, а подли украинци! Кофти хора! Трудни за понасяне, много интриги. Само едни хора бих избягвал с удоволствие - всички бежанци от молдова и украйна.

    Коментиран от #29, #47

  • 13 Мимч

    52 9 Отговор
    При това положение,при което сме притиснати в България от циганията,мисля,че е правилно да се погледне по сериозно към тези наши сънародниции,напуснали родината си поради тежките робски времена и да им се помогне,колкото може повече да се завърнат тук.По този начин поне ще поддържаме все още някакво българско мнозинство в България.,преди да сме станали малцинство...

    Коментиран от #16, #18, #31, #51

  • 14 Нормално ли е

    18 7 Отговор
    държава, която не признава малцинства, да има претенции за свои малцинства, валерката знаейки настоя за тази декларация.
  • 15 Преди 1878 не сме били пръснати

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    А всички сме живяли в една държава. Идеал който преследване и до сега.
  • 16 Ха, че кой иска тук

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    Я се огледай наоколо...
  • 17 Забравил си ролята на русия

    18 11 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    За разпръсването именно на бесарабските българи подлъгани от нея.
  • 18 Оня

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    А бесарабските българи попита ли ги ? Или те нямат право на мнение !
  • 19 Хммм

    23 10 Отговор
    всичките са интересчии , къде бяхте преди 1989година ?!

    Коментиран от #32, #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Солджърс

    13 3 Отговор
    Молим ви се, помогнете и на България да оцелее.
  • 23 Next

    23 8 Отговор
    Ама то има България като страна но не и държава, това е ясно на всеки. Колкото и да се правим на ударени в България има диктатура.
  • 24 БРАВО

    19 2 Отговор
    НО НЯМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ.ТЕ БЪЛГАРИЯ УНИЩОЖИХА, А БЕСАРАБИСКИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ОПРАВЯТ.ТАМ НЕ Е САМО БОЛГРАДСКИЯ РАЙОН С БЪЛГАРИ, А СА ОЩЕ 10-тина.ТЕ ДАЖЕ ТОВА НЕ ЗНАЯТ.ПОЗОР.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 някой

    20 4 Отговор
    Тя държавата е абдикирала от проблемите на хората в България та по света.
  • 27 Въпрос до Р Манджукова

    18 5 Отговор
    Бесарабските българи в коя държава са бягали от турските кланета:
    а) в Русия;
    б) в създадената през 1918 г., от Ленин и Троцки, Украйна (покрайна на Русия), като протекторат на кайзерова Германия, включваща руските губернии Малорусия и Новорусия, в резултат на позорния Брест-Литовски мирен договор за запазване на юдо-болшевишката власт в изтърбушената от пролетарската революция Русия?
  • 28 Ахахха

    14 13 Отговор
    Със сигурност ще оцелеем о без поредната украинска паплач ламтяща за ЕС паспорт. Вие даже български език не говорите! Айдееее
  • 29 Лъжеш прасчо

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бесараб Углу":

    През 1983 г. бях в Одеса. Поканиха ме на сбирка одески българи студенти. Прекрасни младежи! Поне през 1983 г., когато българо-съветската дружба все още беше вдъхновяващ факт!
  • 30 чичо

    17 1 Отговор
    Така е г-жо Манджукова,така пишат нашите журналисти.За съжаление Борисов ще излезе прав и за тулупите и за мисирките.
  • 31 спасението

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. А спасението на българите е в собствените им гащи.
    Кой да ти направи децата и внуците?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Болгар

    7 13 Отговор
    Те там нашите бесарабски българи всички са жалтурки плиличат на китайците .
  • 34 До модератора

    6 1 Отговор
    Защо премахна поста "СССР"?
  • 35 СССР

    4 1 Отговор
    Защо премахна поста СССР?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 СССР

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Бяха в най-голямата държава на планетата - в СССР. Не си ли чувал за СССР? А чувал ли си за ЕИО? А за световната социалистическа система, част от която остана - сега начело с Китай?
    Можеш ли да мислиш?
  • 38 CFC

    9 12 Отговор
    Не 300, а още 3000 години си стойте в Бесарабия и не идвайте тук по никакъв повод !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    политиката на българия е отражение на морала на българина.тези които не милят за българия ,го показват тук по наи-различен начин ,а сега и злорадстват щото парламента ни постъпва именно като тях.достатъчно е да прочетеш коментарите за почивки в гърция или за тва как русия трябва да ни удари с ядрено оръжие и да разбереш кво мисли масовката за някакви си българи в украина или македония или където и да е.
  • 42 Казуар

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    А по време на живковизма ако не беше желязната завеса колко българи щяха да останат в страната. Хората се чувстваха като в концлагер с партийни секретари.
  • 43 Одесса

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Минко":

    Прав си на сто процента. Етнически българи почти нямат шанс да получат БГ гражданство. Само срещу определена сума в ДАБЧ.
  • 44 пАРТИЯТА ХРАНИ ТОЛУПИТЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ не иска рускоговорящи в БГ":

    ДАВА НА ТЕЗИ, КОИТО ПЛАЩАТ ,50 000 ЕВРО БЕЗ ЗАДРЪЖКА.
  • 45 Митев

    6 5 Отговор
    Мили бесарабски българи,добре познавам вашия свят и искам да ви дам един съвет,не ви трябва никаква България,бягайте далече от нас и нашата страна и най вече от Украйна,то не бяха сирийци,иракчани, афганистанци и какви ли не дето само минаха и заминаха,а задавали ли сте си въпроса; защо;-защото не ставаме като народ и нация и постоянно някой ни командва отвън.....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българи са и са големи родолюбци

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бесараб Углу":

    Бесарабските българи не са напуснали доброволно родните земи, бягали са от османските кланета.
  • 48 защото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ю Кортес":

    Защото е взето от фейсбук с връзка към страницата на тази госпожа.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, ЧАК В БЕСАРАБИЯ...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 50 123

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Pifff":

    Приличат си с родината,нали Българи живеят там.
  • 51 123

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    Никой не желае да живее в окрадена,изостанала,беззаконна,мръсна и изключително бедна страна. За това и македонците не искат да имат общо с Българите, за това и милиони българи напускат България.
  • 52 Цариброд

    4 1 Отговор
    Вижте колко сме смешни всички българи няма ме обща позиция винаги се делим взимаме чуждопоклонничество Най голямата нация на Балканите през Възраждането едвам се Освобождава и продължва да се дели асимилира и лиже чужди .........
  • 53 Извънредно

    2 0 Отговор
    За бесарабските българи България не е важна, така ли ?!
    Българите все на "оцеляване" трябва да живеем , така ли ?!
    Ама не е хубаво да се живее все на ръба трябва по "навътре" да се живее, че на ръба се полудява !!!
  • 54 Гост

    0 0 Отговор
    Бесарабски, заповядайте, без храна, търсят цепене на дърва, а с осигуровки в строителството, да видите как се вади хля3в Вашата България. Шефкет Чапата ше ви писрещне на входа при влизане в Бг
  • 55 ХаХа

    0 0 Отговор
    Качвайте се на Камилите, носете злато и ще ви посрещнем с питка и мед.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове