Last news in Fakti

26 Май, 2020 11:13 1 692 13

Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки

  • ддс-
  • ресторанти-
  • кафенета

Трябва да попитаме хората тези 20% на държавата ли предпочитат да ги плащат или на бизнеса

Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки - 1
Снимка: Shutterstock

Синдикати и работодатели поискаха от правителството да бъде проведен тристранен съвет заради промените в данъчното законодателство, които предвиждат намаление на ДДС за ресторанти и кафенета на 9%.

Срещу поправката се обединиха вече от Министерството на финансите, синдикати и работодатели, припомня БНТ.

Какви са аргументите на управляващите все още да настояват за поправката и защо всички останали са против?

Красимир Каракачанов, вицепремиер: "Аз и моите колеги от ВМРО сме вносители за сваляне на ставката в туризма. Смятаме, че по този начин ще облекчим хората от туристическия бранш, най-вече ресторантьорите, които тези два месеца и половина понесоха големи загуби. Идеята е също така да се изсветли този бизнес, защото знаем, че тук има доста нарушения. Ако това даде необходимият ефект, намалената ставка може да остане вечно. Ако не даде необходимият резултат, следващото правителство ще има основанието да възстанови старата ставка".

Любослав Костов, икономист КНСБ: "Несъмнено ресторантьорите имат нужда от подпомагане, но то трябва да се прави винаги през разходите, никога през приходите, тъй като няма икономическа теория, която да го потвърждава това нещо. В крайна сметка реалният платец, крайният платец на ДДС са крайните потребители, бизнесът е нищо повече от един посредник, който взима нашите пари и ги превежда в държавата - на него му се възстановяват както знаете. Това означава, че бизнесът в момента иска по-голяма комисионна за това посредничество.

Трябва да попитаме хората тези 20% на държавата ли предпочитат да ги плащат или на бизнеса, тъй като теорията е, че ако даваме нашите данъци на държавата тя е длъжна да ни дава публични блага. Да те обещаха да повишат минималният осигурителен праг, което е хубаво, но не трябва да смесваме двете неща, това са два отделни дебата, те че трябва да го направят, трябва, но не трябва заради това да искат нещо друго. Това правителство е избрано с програма, в която пише, че четири години няма да променя данъците, и сега веднъж излизат и променят данъците, а ние от години искаме данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, необлагаем минимум, помощи за млади семейства, което струва в интерес на истината по-малко отколкото сега това се прави и винаги ни е отказвано".

Срещу намаляването на ставката на ДДС за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се обединиха не само синдикатите, но и най-големите работодателски организации. Оттам са изпратили своите становища в Народното събрание.

Отрицателно становище е изпратило и министерството на финансите, откъдето са изчислили, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лева. Допълнително ако бъде намалена ставката и за бебешки продукти загубите ще се увеличат с още 39 млн.

IT секторът очаква обаче по-добри години.

Георги Брашнаров, Българска асоциация на софтуерните компании: "Нашата цел винаги е била да защитаваме интересите на софтуерните фирми, но при условие че не нарушаваме интересите на другите сектори, винаги сме били за равнопоставеност. Моето лично мнение е че винаги е по-добре да се взимат целеви мерки за секторите, вместо общи мерки, които има риск да нарушат правата на други сектори, това в момента е случая с тези частични намаления на ДДС за един или друг сектор, без да се направи анализ за рисковете, които те водят след себе си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Българите

    5 0 Отговор
    Да задължат осигуровки на 8 часов работен ден от работодателя
  • 2 Гей Билтс

    2 2 Отговор
    Какви ви заведения сънувате? От есен ще се учите да си поръчвате онлайн, а доставката ви ще е с ДДС 9% Всякакви кафенца и ресторанчета, гответе се за фалит.
  • 3 Трябва

    8 0 Отговор
    да продължи карантината за заведения, чийто музикален фон, е чалгата, докато не я погребем веднъж за винаги, а това е първата стъпка към интелектуален просперитет

    Коментиран от #4

  • 4 Интелектуален просперитет викаш...

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Трябва":

    Първото нещо дето трябва да се направи, е да се забрани задължителното ходене на училище. Където стъпи обикновеният човек, го превръща в бунище. Да се премахне възрастовото ограничение за работа. Като едно време да бачкат 7-8 годишни за чираци. Само така ще се оправим. Трябва всички училища да станат църковни и да им пробутвама религиозни глупости в главата.
  • 5 lava

    4 1 Отговор
    Ако щат да им го намалят, само да не е за сметка на увеличаването на ДДС за други неща, или данък печалба.
  • 6 Всичко е планувано!

    8 1 Отговор
    По-малко ДДС - повече мизерия за пенсионери, инвалиди, болни, повече Бентлита и Мерцедеси за ресторантьори, хотелиери, търговци! Със сегашното ДДС положението е ужасно, а ако го намалят на пенсионерите не им трябва Ковид-19. Рестораньор, хотелиер и търговец на хранителни стоки с коли под 50 000 лева - НЯМА!!!!
  • 7 Стунджи

    7 0 Отговор
    Това е положението когато си оставяме съдбата в ръцете на малоумници и въздухари. Най-скъпите стоки в страната са лекарствата,които имат надценки до 50 пъти над производствената цена,но там мълчат и не пипат,защото ще секне поточето с миризливите пари! Горките болни които посещават частните болници и трябва да си доплащат. Има цени които са умопомрачителни.

    Коментиран от #13

  • 8 Българин

    6 0 Отговор
    Пoвeчe oт 12 гoдини крaдливия бизнec пecти oт въвeдeния пo врeмeтo нa трoйнaтa кoaлиция "плocък дaнък".Пecтeшe гoдишнo oкoлo 30-35 % oт рaзликaтa мeжду тoзи дaнък и "прoгрecивният дaнък",кoйтo и тaкa упрaвлявaщитe дo ceгa c тъпo упoрcтвo нe иcкaхa дa гo въвeдaт.Тoвa бяхa дeпутaтитe oт вcички пaртии,зaщoтo вcички ca oбвързaни c бизнeca,a прeмaхвaнeтo нa "плocкият дaнък" щe им нaмaлят пeчaлбитe.Нo тaкa държaвният бюджeт e нeдoфинaнcирaн и зaтoвa и ceгa прaвитeлcтвoтo нe мoжe дa пoдпoмaгa вcички,кaктo гo прaвят зaпaднитe cтрaни oт EC.Зaтoвa трябвa oт 2021 гoдинa дa ce прeмaхнe "плocкия дaнък" и дa ce въвeдe "прoгрecивния дaнък.

    Коментиран от #10

  • 9 А сега де?

    1 0 Отговор
    При Социализъма немаше ДДС. И немаше ко да се точи.
  • 10 А сега де?

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Приятелю, ако въведем прогресивни данъци Боеку ще стане първия трилионер в свето. Трябва да се спре да се крадне. И фирмите да се задължат да реинвестират в България част от печалбите си
  • 11 Добре

    3 0 Отговор
    Давам ти 9% ДДС ставка,но задължително за всеки един да предостави в НАП пълен списъчен състав на служителите.От - до! Заверен с подпис и печат! Неотменима част от Трудови договори с пълно,работно време и основна заплата за всяка позиция.И вкарвам задължително да осигурява целия списък до другия сезон! Сега нямат грам служители- три месеца морето беше с почти нулеви температури,туристи единствено чайките! Та какви са им загубите? Почти нула!Ако не беше короната,абсолютно същата стандартна ситуация за всяка година по това време.Пълна заблуда е,че ще имат по малък оборот.Дискотеки и чалги ще се пукатнпо шевовете,като всяка година.Те от там правят най здравите пачки.Не от почиващи семейства.Г,зетата тръгват на тумби за ден- два и директно в чалгарника.Хвърлят стотачки и обратно.Това е на конвейр! И кой ще засече реалния им оборот! Стрина Пена,вероятно! Най лобисткия закон- решение ,от 30 години насам! Брутално,нагло и безпардонно.Но електорато ще си плаща 20% за всичко останало.Част от 11 % директно в сметките на " фалиралите".
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Който укрива средтва носи отговорност стига да има кой да не си затваря очите!
  • 13 123

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стунджи":

    Цените на лекраствата в България са средно 5 пъти по високи от цената им дребно в Западна Европа,а търговете за лекраства на Минситерството на здравето обявява търгов с написани условия за специфични български компании да ги спечелят, не за фирми от бълагрия или чужбина за който достави най доброто качество и най ниска цена. Реално почти е отразан директния достъп на чуждестранни доставчици на лекарства , всички продажби на лекарста минават през български посредници които правят свръх печалби, това е начина по който се купува роллс ройс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове