26 Май, 2020 12:17 7 776 162

Шеговита била ситуацията със "славянските учители" Кирил и Методий

  • русия-
  • кирил и методий-
  • патриарх кирил

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос

Шеговита била ситуацията със "славянските учители" Кирил и Методий - 1
Снимка: БГНЕС

Като "шеговита" определи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев ситуацията с думите на руския патриарх Кирил, че Кирил и Методий са "славянски учители"?

Това бе поредната руска провокация с просветители светите братя Кирил и Методи, техния произход и дело, след като Руския културно-информационен център подреди изложба преди празника, в която Кирил и Методий са посочени като създатели на църковно-славянския език и първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Проповедта си за 24 май ръководителят на Руската православна църква патриарх Кирил започва с поздрав за двойния празник - Великденската неделя и спомена за светите равноапостоли Кирил и Методий, "словенски учители".

Проповедта е публикувана и на официалния сайт на Московската патриаршия и в нея не се споменава нито веднъж дори, че двамата братя са сътворили глаголицата, както и приноса на България за утвърждаването и разпространението ѝ. Кирил и Методий са определени като славяни, а дейността им само сред славянските народи.

Според коментара на Георг Георгиев България никога не си е мълчала до този момент и неведнъж е реагирала много остро. Самата българска дипломация е по-стара, 1300 години, от много от държавите, които се опитват да ни провокират, коментира Георг Георгиев.

"Смятам, че за 1300 години сме се научили как да реагираме на такива "шеговити", бих казал ситуации", посочи Георгиев, според когото истината е изказвана многократно и много добре от експертите и историците. В момента МВнР няма да може да каже нищо ново по темата.

Ако някой се опитва да провокира България и българската дипломация, това няма да стане. А ако целта е била провокация, то тя не е постигнала своя резултат, категорично заяви Георг Георгиев, от което стана ясно, че официална позиция на МВнР явно няма да последва.

Преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Клолнада

    70 63 Отговор
    Не бе, Кирил и Методи българите с баща им византиеца с името Леон и майката с неизвестен произход са съчинили славянската азбука само за българите!

    Коментиран от #35, #83, #126, #134

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Решението е само едно.

    52 74 Отговор
    Късаме всички дипломатически отношение с Русия и това е.

    Коментиран от #84, #88, #115

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 4926

    53 21 Отговор
    Шеговита? В днешна Северна Гърция преобладаващият едтнически произход на хората е Югоизточни славяни, далеч по-бели и руси от този татарин/черкезин.
  • 8 Професора

    39 34 Отговор
    А са ориентирайте се българи ли сте траки ли сте да не излезе че СССР ви е прекраъстило на българи! Кирил и Методи траки ли са българи ли са отец Паисий Хилендарски лъже ли за история Славянобългарска" айде по кротко.

    Коментиран от #14, #138

  • 9 пройчо

    46 23 Отговор
    ",,,, намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".с контузии...."*****Я пак?И тоя ли ще "пляска" Русия,като дянков?!
  • 10 Ахахах

    50 8 Отговор
    А нашият Патриарх какво казва по темата?! Или ще си блее както до сега!

    Коментиран от #105, #162

  • 11 Хисторик

    43 38 Отговор
    Хахаха хахаха хохохохо само българите ли се оказаха славяни? Кой реши че Солун е български град населен само с българи? Да не се окаже че и Византия е основана от Аспарух?

    Коментиран от #39, #150, #153

  • 12 Въпрос

    60 11 Отговор
    Министър да говори за подобни действия като шега?! Трябва ли да сме толкова безгръбначни? Всеки ще си прави гаргара с нас
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 побългарен

    18 78 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    Всичките ханове манове са детски приказки. Като ни учеха като деца все ми се струваше, че нещо ни баламосват. Столица на империя Плиска - 2 камъка на кръст. Половината градове завършват на полис, другата половина със славянски имена. Един Исперих сложили там за убост и това е. Заграбена гръцка земя от руснаците, това сме ние.

    Коментиран от #29

  • 15 Любител историк

    67 18 Отговор
    "Кирил и Методий са определени като славяни, а дейността им само сред славянските народи". !?!?!? . Братушки! Не се излагайте като неидентифицирана Бананова република! А Патриарха да чете, а и не само той. По времето за което говори никой не е чувал за никакви славяни. Те се появяват в обърканите глави на някой хора мноооого по-късно. Но определено се споменават постоянно Българи.

    Коментиран от #68, #80, #144, #145

  • 16 Задника и всичко останало

    21 16 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    заедно с бакшиш за едни самолети, които дори не са разчертани, е даден отвъд океана.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така така

    45 13 Отговор
    Шеговито е такьв небьлгарин като Герг да е заместник министьр... ама в Тиквостан вече нищо не е чудно.
  • 19 Славянски - словенски

    22 6 Отговор
    "Славянски" и "словенски" едно и също ли е?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хисторик

    33 19 Отговор
    Така е като почнеш да си измисляш история е така, нямало било славяни, а тези на Юг и централна Европа русите със сините и зелени очи какви са, да не са селджуци турци случайно?

    Коментиран от #28, #30, #44

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 3.14К

    18 6 Отговор
    Това нещо няма ли да вземе отношение и за изказването на Зоран Зарев. И той ли се шегува?
  • 28 Наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хисторик":

    Изглежда не знаят какви са? Разпознават по между си замо по сините очи. Много жалко.
  • 29 Плиска - името - вероятно

    19 15 Отговор

    До коментар #14 от "побългарен":

    идва от Блясък - в Русия има град Псков; Преслав - Переяслав- изводите оставям за вас. Безспорно е обаче, че по онова време славянските диалекти по-скоро показват близост, отколкото различия. Любопитно е и друго - къде славяните са оставили материални знаци за своето присъствие, къде , вкл. и у нас, такива са рядкост и защо.Нека спрем с патриотарщината и се обърнем безпристрастно към фактите. Един пример- Тесла е славянин - следва ли, че този факт доказва техническия гений на славянството? Време е да спрем да си обясняваме КОЙ НА КОГО Е ДАЛ , този " спор" е плодотворен единствено в самопредставите на македонстващите ни съвременници...
  • 30 Ма...

    7 14 Отговор

    До коментар #21 от "Хисторик":

    То и прабългарите са били описвани с руси коси. К'во 'прайм' ся?

    Коментиран от #33, #74

  • 31 Jeik

    26 9 Отговор
    Историята е ясна Кирил, Методи и ученика им Климент са византийци от солун първите пилат азбуката на славяните втория я преработва за по лесно боравене от българския княз се разпространява на изток, североизток никой не покръстил руснаците и не ги е ограмотил от Балканите поради простата причина че преди 1450 г не е имало руска държава! Най голямото княжество на руска земя е било Московското княжество!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Един там

    30 16 Отговор
    Има една поговорка: Каквото почукало, такова се обадило. Когато ни управляват подобни мутри, като в момента така ще е и такова ще е отуношението на Русия към нас, защото сме безгръбначни и от едно посолство казват какво да четат за празници, като Освобождението на България от турско робство в която война стотици хиляди руски войни са дали живота си, а в речите не присъства държавата Русия, нито народа руснаци. Дори едно мекотело, наречено пРезидент до скоро твърдеше, че и американци са участвали. Сега пък ни казват, чепричина за ВСВ е Русия и ние повтаряме, като папагали. Какво притова положение искате да бъде руското отношение към нас. Сами сме си виновни да ни гъбаркат, което е много жалко и което показва, че политиците ни са мижитурки с господари от чужди посолства.
  • 35 Хахах

    26 11 Отговор

    До коментар #2 от "Клолнада":

    Като гледам, на твоя шеговит коментар ,под такава шеговита статия ,май не са схванали шегата!Кирил и Методий са българи,нищо че баща им е византиец!Писана е азбуката само за България, нищо,че е всъщност за Великоморавия !!Хаха
  • 36 az #Победа75

    20 14 Отговор
    Интересно, защо нашите скачат като палета? Кое в случая е лъжа? Съществува теза, че по майчина линия двамата братя са от славянски произход. Отделно от това всички знаем и за мисията им при хазарите, част от империята /хаганата/ на които са и русите, които впоследствие, след упадъка на хаганата завладяват обширни територии, пренадлежащи на хазарите. По време на тази мисия голяма част от тях - хазари и руси приемат православието...
    Та не мога да разбера, защо нашите скачат като ужилени, щом Кирил и Методий не са българи, първо и второ след като братята работят по политическа поръчка на василевса... Забележете, никой не оспорва или отрича ролята на Борис и после на Симеон за превръщането на България в център на новата писменост, създадена първоначално по заповед на василевса, за да бъдат опазени славяните /най-вече западните/ от асимилационната политика на западния католицизъм.

    Коментиран от #40

  • 37 700

    15 20 Отговор
    В СССР учеха и бяха убедени, че Ленин е създал азбуката на която пишат, сега има нов прочит на нещата, само нашите т.нар. държавници не се ориентираха къде се намират, но и това е логично, за позиция трябва поне малко да си чел. А, и топки трябват- от време на време...че от сума време нищо не зависи от нас)

    Коментиран от #41, #92

  • 38 О неуки

    26 4 Отговор
    Хораа...влезте в независими издания и четете ако ще и с преводач, какви са СОЛУНСКИТЕ братя.Стига сте слушали пропаганда ,не са славяни а са византиици и изобщо не са работили в България.Борис Първи кани учениците им-Климент ,Наум и Ангеларии да просвещават българите по българските земи..Климент е човека който преработва глаголицата на Кирил и я прилага към нашият език наричайки я кирилица.

    Коментиран от #62, #63

  • 39 Ами няма как

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    Да е от Аспарух основана,щото като пресичат Дунава прабългарите завземат земята от отдавна вече съществуваща Византия!!Ама май на сегашното поколение не е сила образованието!Не,че на предишните е било сила с комунистическа цензура,но поне бяха любознателни!
  • 40 Лол

    17 7 Отговор

    До коментар #36 от "az #Победа75":

    Съществува теза,че Путин е от Чипровци.

    Коментиран от #87

  • 41 Айде,айде

    12 10 Отговор

    До коментар #37 от "700":

    В България пък в учебниците беше заложено ,че Кирил и Методий са българи!А не било така!Та каква е разликата между лъжливата съветската и лъжливата българската пропаганда !??
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Адолф Путлер

    11 5 Отговор
    Тези с вине са били и майтапчии
  • 44 Лол

    15 9 Отговор

    До коментар #21 от "Хисторик":

    Поинтересувай се какъв е етническия състав на Киевска Рус-азиатски и фински племена,нямало е по това време нито славяни,нито словяни,нито руснаци.

    Коментиран от #64

  • 45 Ооо

    9 14 Отговор
    Хан Аспарух е Основал България от Пробългари и Славяни на тракииска-слвянска територия .Дошъл от поречието на Волга с Колите ,чергите ,войните си и жените като номадски преселници. Славяни и Прабългари преди 1300 години станали ЕДНА ДЪРЖАВА -България със славянски бит и култура .Това пълничко момченце да обърше млякото и да не ръчка фанатизъм и разногласия в ИсториятА. Вчера се пръкнало ,яло яло отлъстяло на жена замясало от седяне и лапане обаче решило НАНОВО ДА НИ КАЗВА НА НАС -----Преди 1300 години Държава какви сме ние ! ПРЕДИ 1300 ГОДИНИ РАЗВИВАМЕ СЛАВЯНСКАТА СИ КУЛТУРА И СМЕ ТАКИВА . Това момче какво е ..? Латинче ,арабче ..България е такава каквато е ..Не пишем нито на латински нито арабски или китайски .Славянските държави пишем на Азбуката написана от Солунските братя Кирил и Методи която се е разпространявала от България до Русия и Бълканите .Затова азбуката е Славянска а не Аспарухова ..Латинска ..Волжка..Казашка ..Китайска ..Пра Българите са дошли от изток при славяните на Бълканите и са ОСНОВАЛИ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ от Славяни И Прабългари преселници. ! Това е РЕШЕНО ПРЕДИ 1300 години ! Прабългарите са ПРИЕЛИ СЛАВЯНСКИЯ БИТ И КУЛТУРА ЗА БИТ И КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ ----преди още 1300 години .Какво пропагандира това зтлъстяло женственно момченце пуснало като мъжете брадичка. След 1300 години тръгнало да ни определа като някакви си други ама не Славяни .Е какви ще ни определя този днес .Като ,латинци ,китайци ,американци ,индианци.? Айсиктир б
  • 46 В .В.

    3 4 Отговор
    Хаха...Айде пак се започва....Кой е по ,по,,ооо!!!Кой е по стар и кой по мъдър....??Ха. В България пишеха ,че Кирил и Методий са българи...В Македония ,мак Финци,В Русия..руснаци ..Каша голяма
  • 47 В Т

    11 18 Отговор
    Много се обогатих през последните дни. Разбрах че трябва да се закрият всички славянски университети в Европа защото всъщност няма славяни соред българските глави и Кирил и Методи са били българи и в Солун са говорили на старобългарски . Да се смея ли, да плача ли , да се кръстя ли на тези фашисти с две гънки мозък

    Коментиран от #53

  • 48 България

    24 7 Отговор
    Кирилицата, на която пишем е създадена по поръчка и финансиране на княз Борис. Без поръчката на българския владетел, днес кирилицата, нямаше да съществува.

    Коментиран от #71, #140, #142

  • 49 Лол

    10 8 Отговор
    От Уикипедия:
    Едва с развитието на славистиката и кирилометодиевистиката стават ясни контурите по образуването и формирането на великоруската народност и държавност.Славянската филология е създадена като наука в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век, но още през ХVІ и ХVІІ век има отделни трудове в тази област. Макар че понастоящем славистиката е комплексна наука, в началото си се занимава предимно със старобългарския език, наричан от някои учени старославянски език.Точка на спора.

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 някой си там

    11 19 Отговор
    Много ясно, че азбуката е славянска! Създадена е за всички славяни, а не само за нас. Като основа Кирил и Методий са използвали роският език, както го наричат самите те, когато посещават Хазарският хаганат -днешна Украйна. Така нареченият църковно-славянски език, който ние си присвояваме като "старобългарски", е повече от очевидно че произлиза от руският език говорен тогава. На 80% този църковно славянски език съвпада с днешният говор на русините от Задкарпатието, които се определят за най-западните руснаци. " На многая лета", не ви ли звучи по руски или ще си измисляме митове? Трябва да престанем с нашата лудост, защото се превръщаме като нашите братя в Македония!

    Коментиран от #106, #112

  • 52 Олуври

    9 8 Отговор

    До коментар #49 от "Лол":

    Къде четеш бе ..? Във Wikipedia .bg
    Хаххаххаа..А сега влез в Енциклопедия Британика и чети.

    Коментиран от #55, #57

  • 53 Лол

    20 5 Отговор

    До коментар #47 от "В Т":

    Можеш спокойно да се разплачеш.Когато е имало България в днешна Русия са си играли на пясъчника.Няма как приемника да е основател.Телето пред крава Не ходи.
  • 54 Ооо

    6 15 Отговор
    Тъкмо да не ривате че Русия и диктувала културата си .
    Ето излиза че сме една Култура и писменност с Русия без да има Диктатура върху нас и че се оказва даже че ние сме Диктаторите .

    Разни продали се на запад и пъхали се в политиката сеят пропаганда на раздор и война .
  • 55 Лол

    9 9 Отговор

    До коментар #52 от "Олуври":

    Аз съм българин и не чета от чужди сайтове.Да четат британците от нашите.
  • 56 Интересно каква е връзката

    12 10 Отговор
    На Кирил и Методий с България като те дори не са и стъпвали на българска земя?

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Лол Унуфри

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "Олуври":

    Британците могат да четат най-старата Библия-Бесика на тракийското племе Беси.Нали е у тях.
  • 58 Дебелото

    7 10 Отговор
    Тоя брадат женчо ако не е славянин то още преди 1300 години Българите живеем в държавата България която е държава със славянски бит и култура.Това брадато женче да си търси другаде табуна .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Нилето

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Интересно каква е връзката":

    Такава че ПИШЕМ НА ТЯХНАТА АЗБУКА !

    Коментиран от #72

  • 61 Лол

    9 5 Отговор
    Владимир Путин има коренибот Чипровци за което е уведомен от наши учени писмено.
  • 62 Етоооо

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "О неуки":

    Това което си написал трябва да си го напишат в Учебниците в Русия. Толкова е кратко, просто и ясно.
  • 63 Лол

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "О неуки":

    У мозАк,от къде тогава се взе тракийската златна книга от преди Христа.Когато в България е имало писменост Карл Велики се е подписвал с палец,а у Азия и с палец не са се подписвали,защото е нямало държавност.
  • 64 Вергилйй

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Лол":

    А само българи нали хахахаха хахахаха...

    Коментиран от #69

  • 65 Иван

    22 9 Отговор
    Славянофилство изобщо няма. То е само прах в очите на малките славянски народи, с който се забулят истинските империалистични стремежи на някогашна царска Русия,на болшевишка Русия и сега на Путин.
    Славянофилски чувства ли ръководеха Сърбия, когато тя заграби чисто български земи - Македония и Западните покрайнини - и когато същата даде - по съюзен договор - възможност на неславянска Гърция да заграби българската Беломорска Тракия и част от Македония?
    От голямо славянофилство ли бившият чешки министър-председател Бенеш предлагаше подялбата на България между балканските ѝ съседи?
    От славянофилски разбирания ли болшевишка Русия векове държи под робство славянска Полша, а когато воюваше срещу Германия, заграби половината ѝ територия и пр. и пр.?
    Безброй исторически действия на славянофилството могат да се изброят, вършени от същите тези, които сега, намерили се натясно, говорят за славянофилство.
    Нека бъдем начисто. Ние не се заблуждаваме от опиума на славянофилството, защото за нас днес в тези сериозни и съдбоносни времена, има само едно - българска държава, български народ !
  • 66 Монгол

    3 11 Отговор
    Кирил и Методий са монголци и са създали глаголицата за монголците от където се е разпространила по света. Трябва да наричаме азбуката им монголица.
  • 67 проф.д.ф.н. Вл. Мурдаров

    6 15 Отговор
    Единственият повече от 1300-годишейн "принос" на "българите" е в насаждането на Балканите на думата и бойния вик на ордата им: "ГEПИ-И-И-И", заедно с духът и манталитетът "ГEПИ"! Вкл. и на неграмотния и неписмен Боби-1, избил до крак семейството си за да получи от Византия тенекиена корона с шарени камъчета! "ГEПИ" се е запазила повече от 1300 години в задунайските земи и като дума, и като фраза, и като значение, и като дух, и като манталитет, и вече са част от националния генофон - може дори да си има и генетични маркери! През времето на социализма и пост-социализма избуя до абсолютна безнаказаност и дори гордост от ГEПEHETO - кой на дребно, кой на едро! Широко се употребяват за приятелски призив към някого при здрависване: "ГEПИ, брато"! Така се е родил и глагола "РАЗГEПBAM": "Ский ги тия хoyмитa - трийсе години разгепват държавата и стадото"! Да ГEПИШ – това е ГОРДОСТ! Да ГEПИШ много – това е БИЗНЕС! Да мародерстваш цял народ – това е ПОЛИТИКА! Да мародерстваш цялата планета – това е ТРАНС-АТЛАНТИЧЕСКА ЦЕННОСТ! ГEПИ-МАРОДЕРСТВОТО е и в ОСНОВАТА на БКП-ПОБЪЛГАРЕНАТА ДС-МУТРО-МИЛИЦИОБНЕР-ПАТРИОТАРСТВАЩА ЦИГAHЬOP БЪЛГAPЩИHИCTKA ШAЙKA!
  • 68 Аспарух

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Любител историк":

    необитаема земя ли съм превзел?

    Коментиран от #78

  • 69 Лол

    10 6 Отговор

    До коментар #64 от "Вергилйй":

    Хахо хихи послушай в ютуб Фаргат Българина да разбереш.България е била от Виена до Индийския океан.И да чуеш на края на филма,че и да видиш как араби пеят,че са българи.Обясни защо араби пеят на арабски,че са българи и носят българския Дух.Много подлизурковци -рубладжий у тая България. Комунизма ви е изпилил мозъците.

    Коментиран от #76, #81

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Така ли!??

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "България":

    Ай, 'земи се пообразовай!Не е трудно!Инфо вече навсякъде има!Тази азбука наречена от славяните "кирилица" е на 800 години ,когато изведнъж Климент я "написва"/ плагиатсва!
  • 72 Монгол

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Нилето":

    И аз пиша на тяхната азбука, значи имат връзка и с Монголия.
  • 73 Лол

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "Ооо":

    Какви войни бе Омен?Хахахха кои сте вие?Вие сте искали хаххахах.И аз искам мерцедес кабрио,ама немам
  • 74 Къде си чел такова описание!???

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "Ма...":

    Ниски ,черни,кривокраки!!!Стават руси, сред като славяните ги претопяват!
  • 75 Лол

    8 7 Отговор

    До коментар #70 от "Ооо":

    Целта е да разберат българите истината за това кои и от къде и защо са.А не чужденци да им втълпяват лъжи .А ти искаш кебапчета, разбирам те.Кебапчета раздават на яз.Копринка
  • 76 Нилето

    7 2 Отговор

    До коментар #69 от "Лол":

    ЯСНО --ВСЯКА МЕДИЯ Е СТАНАЛА АНТИДЪРЖАВНА ПРОПАГАНДА

    СЕГА ДАЖЕ арабите били българи :)))))))))))))))

    Коментиран от #120

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Не точно

    4 6 Отговор

    До коментар #68 от "Аспарух":

    Едно от "славянските" племена познато с името ( не сещам в момента ).
    В района на Велико Търново всъщност се оказвт Готи според намерените артефакти.
    Информацията е от Божидар Димитров. Лека му пръст.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ееее

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "Любител историк":

    А какви са? Амери, арийци или тюрки? България тогава е била на 60% славяни и 40% други между които и българи. А и самата азбука е създадена специално за славянската фонетика по поръчка на православната църква и някой от владетелите тогава. Министъра да си на..ка провокациите там където ...! Същото за нацизма витиево извъртане : Нацизма драги служащи в МВР ако беше победил щяхте да сте база са миещи препарати.
  • 81 Лолче

    1 4 Отговор

    До коментар #69 от "Лол":

    Ако си учил история през 1961-1970 е същия варият на турската версия за създаване на Българиа.

    Коментиран от #93, #95

  • 82 Бесен Язовец

    4 13 Отговор
    Какви българи бе какви бг азбуки какви 5 лв? С българския хан са вървели кумани, печенегои и какви ли още не когато идва тук 681 година. Тертеровци и Шишмамовци са кумани не са българи, Калоян среща кръстиносците с куманската конница. Не българите кръщават Македонската област!

    Коментиран от #113, #118

  • 83 TтТ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Клолнада":

    Дори и тази история си личи, че е знаеш от кръчмата!
  • 84 сбъркал лодката

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Решението е само едно.":

    Направо пращайте Гешев, Това "новоизлюпено политиче", не разбира от държавни дела , но от паспорти разбира доста...
    Този млад " политически моряк", се е качил на ветроходната спортна лодка, със филия намазана със хайвер и пресни скариди !
    Още доста, трябва да го брули вятъра, ако иска да стане" мъжле"!
    Че" скаридите", ще свършат някой ден, а" хайвера" друг ще го хвърля!

    Коментиран от #90

  • 85 Гост

    4 3 Отговор
    Правителство от политически проститутки. Кой откъдето дойде и ви ***.
  • 86 ърли

    8 6 Отговор
    безмозъчните тролове продължават да се пенят
    ще ви кажа само че преди идването на българите славяните тука не са виждали кон..и че пет километра преди плиска има нападали едни мраморни колони по над метър дебели..името славяни идва от латинското есклавес и аз честно казано не държа да съм от това племе никък..пък руския патриарх да го питат дали вярва в христос или в ленин най-добре
    ..сериозно спор не съществува щото едно елементарно археологическо проучване на книги и надписи много бързо ще го реши и определено русия се управлява от елементарни маймуни без капка чест

    Коментиран от #94

  • 87 Сийка

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Лол":

    А не - той е от Македония ( не че такава държава съществува).
  • 88 ТтТ

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Решението е само едно.":

    Много е итересно, как агенция на кремал провокира БГ читателя с подобна постановка!?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ТтТ

    4 5 Отговор

    До коментар #84 от "сбъркал лодката":

    На руснака да му се исмеш, е най правелното нещо което може един БГ политик дипломат да направи в момента!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Лол

    5 7 Отговор

    До коментар #81 от "Лолче":

    Ама турците са 75% от български произход.Турция я създават 20век.Преди османското нашествие ние сме ги използвали да ни охраняват обора с животните,и сме си плащали за това.Няма турско робство и не е имало,българина не е бил роб.Имало е 150г някъде нашествие,но не 500г,500г е пропаганда.
  • 94 Прабългари

    3 4 Отговор

    До коментар #86 от "ърли":

    Тръгват от зад кавказието, обединени много племена, едните на изток а другите пресичат ковказ и на юг и обединените племена се казвали турки.
  • 95 Лол

    3 3 Отговор

    До коментар #81 от "Лолче":

    Ти като толкова много знаеш за Турция,знаеш ли какъв е знака на династията основала Османската империя, знака им е ето този "IYI"- Дуло май френд.

    Коментиран от #102

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Активист на БСП

    6 6 Отговор
    Не може да е шеговита,когато говори патрирхът на най-голямата християнска държава !!!Ама откъде ще знае ГЕРБерското изтърсаче !!!
  • 100 ПЕНКО

    8 3 Отговор
    НЯМА БЪЛГАРСКО ИМЕ ГЕОРГ / МОЖЕ ГРОГЕ-ИЛИ ГРЕГО /!!! ---ПОСТАВИЛИЯТ ГО НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И БАБА МУ НЕ ЗНАЕ,ЧЕ Е ПРЕДАЛ БЪЛГАРИЯ- НАДУПЕНИЯ ЗА ВЛАСТ -ПРЕКРАСЕН ВНУК ИЛИ ВНУЧКА !!!!!!!!!

    Коментиран от #108

  • 101 Ха ха

    9 2 Отговор
    Написах само,че в Украйна ,Лвов 80-те години хората не само знаеха кои са двамата солунски братя,но и че се изучаваше българска филология в местния университет.А знаеме днес как се грижат за българите там.Цензурирахте ме,но това е за ваша сметка.
  • 102 Лолче

    3 4 Отговор

    До коментар #95 от "Лол":

    не знам Турската история, знам че има доста неща които съвпадат относно създаването на България с по-старите версии на учебниците.
  • 103 ърли

    7 6 Отговор
    тн руски патриарх се беше засилил да оспорва първенството на константинопол и много бързо му показаха мястото..е в тия дела и разговори размерът няма значение..самият той е долен кагебист и олигарх и отдаденоста му към вярата е силно под въпрос
    на нео комунистите в русия им се ще да си намерят нова петолъчка под която да се гушкат просто..смешна държава са със смешни хора
    българската олигархия е създадена по техен модел и общо взето България е умалено копие на Русия това което тука е ББ там е Путин
  • 104 Истината

    8 2 Отговор
    Хората трябва да разберат, че дали се нарича ,,присъствие,, или ,, робство,, няма ама абсолютно никакво значение, самия факт, че дошли тука да воюват, ми дава достатъчно основание да ги смятам за отпадъ.и, и между другото още не са си платили неустойките, и не са компенсирали наследниците на жертвите, както и не са върнали заграбените ценности, а също и териториите до Босфора

    Коментиран от #107, #111

  • 105 Решетников

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ахахах":

    ами пингвина облечен във власт какво иэмуча по въпроса нищо эащото е лакеи на кремъл
  • 106 Никой си там

    10 3 Отговор

    До коментар #51 от "някой си там":

    "Азъ есъм царь"- цитат от библията.Чист български език.И нито дума руска(освен цар).Аз,буки,веди, глагол....съм.На руски Аз- това е Я,а Съм - Есть.Т.е. нашата първа буква е Аз, а за руснаците Я.Дали не са чели азбуката отзад напред като арабелите?
  • 107 Ами според бабаита

    4 2 Отговор

    До коментар #104 от "Истината":

    Аспарух за какво е дошъл.
  • 108 Верно е

    11 3 Отговор

    До коментар #100 от "ПЕНКО":

    А медиите заличиха българската дума ,,готвач,, и набутаха чуждоезичната ,,шеф,,- chef (главен готвач) от английски , па и се имат за много умни, а би трябвало да се гърчат от срам
  • 109 Коко

    8 14 Отговор
    Шеговито, както нашият външен министър, се разписа под една декларация, с още 8 пуделчета че СССР НЕ Е ОСВОБОДИЛ СВЕТЪТ ОТ НАЦИЗМА С (27 000000) ЖЕРТВИ ЗАПОМНЕТЕ ДЖЕНДЪРИ

    Коментиран от #116, #117

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Войните все още са за

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Истината":

    Превземане на нови територии, богатства и др
    Единствената война от любов е Троянската война.
  • 112 гост

    14 5 Отговор

    До коментар #51 от "някой си там":

    Руснаците пишат: когда, хорошо, спасибо... а четат: кАгда, хАрАшо, спасибА. Буквата "О" в руския също е "О", но в някои думи я четат като А, нищо, че има А. Причината е, че изписването на думите е дошло в Русия от българските книги, написани на български. Те са приели нашия правопис, но са ги чели/изговаряли на техния език.
    Днес руснаците не разбират добре българския говор, но лесно четат български. У нас се пише с пълно съответствие между буква и звук. В нито една друга славянска страна не е така, което е 100% доказателство, че азбуката е направена за българския език.
    При използването на латиницата, такова съответствие има в италианския език, а при другите езици се добавят чертички, точки и най-вече комбинации от букви за определен звук и пак не си сигурен, че можеш да произнесеш написаното име правилно.
    ** На Асеновата колона пише: "В лето 6738 (1230) индикт III, аз Иван Асен...". За многая лета е българския израз, писан в българските книги, които се разпространяват от тук към Русия и много други държави.
  • 113 München

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Бесен Язовец":

    Прав си за написаното, нооооо...... Аспарух не идва ТУК през 681, а някъде край Онгъла. И Св. Св. Кирил и Методий сигурно никога не са ходили в тогавашните предели на България!!!

    Коментиран от #141

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Хаджи хаджи Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Решението е само едно.":

    И ще се отопляваш през зимата с дърва и газена лампа!
  • 116 123

    11 5 Отговор

    До коментар #109 от "Коко":

    До съветския пудел. 1945г в Източна Европа беше сменен един нацизъм със същия само че съветски нацизъм. Досегашен рай за мързеливи селтаци - сегашни крадливи бизнесмени и заблудени постсъветски пудели.
  • 117 Сигурен съм

    4 1 Отговор

    До коментар #109 от "Коко":

    че ако не беше Джугашвили, щяха да са не повече от 4-5 млн.
  • 118 Генерал 🇧🇬

    11 4 Отговор

    До коментар #82 от "Бесен Язовец":

    Ооо да, само че, има един проблем.
    Основаването на Българската държава е доста преди 681 г.А за раждането на една държава бе приет сключването на един мирен договор между България и Източната Римска империя. На Вселенския събор в 681 г., състоял се след разгрома на византийската армия в Онгъла и подписването на този мирен договор си е добре документирани.

    Така настроеният мит цели оправдаването на датата 681 г. като рождена дата на държавата, унищожавайки държавата му и превръщайки българския народ в пет чергарски катуна, бродещи напред-назад по южноруските и южноукраинските степи.
    Но дори и в този мит има неща, от които професионалните историци трябва да се срамуват. Така например разстоянието от Крим до делтата на Дунав. То е 500–600 километра и един народ, качен на коне и каруци, ще го измине за 20 дни, а не за 20 години.

    Коментиран от #139

  • 119 ърли

    9 4 Отговор
    хитлер в никакъв случай не е избил повече руснаци от ленин и сталин..или пък японците повече китайци от мао..срамота е че има хора който твърдят обратното..от друга страна цялата славистика и славянофилство е абсолютна бутафория в нашият случай..когато започват големите миграции през 4 век през наша територия минават големи маси хора-хуни готи авари и тн..от друга страна мизия е била гранична провинция постоянно обезлюдявана и византииците са настанявали периодично федерати да я пазят..няма как да е имало само славяни..имало е всякъкви..и българите в никакъв случай не са били 5 човека при условие че са печелели всяка война с византия в разстояние на 300 години..ако бяха малко щяха да измрат в първата битка
  • 120 Лол

    3 3 Отговор

    До коментар #76 от "Нилето":

    Дал съм информация и можеш да го видиш с очите си.Как арабите пеят на арабски,че са българи.Вместо да плямпаш на автопилот глупости,кликни 5 пъти и гледай.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Крив Бастун с Капут

    4 10 Отговор
    Нашите политици не са спряли да плюят по Русия. Как искате те да се държат с България?

    Коментиран от #124

  • 123 Behemoth

    5 4 Отговор
    Нещо не схванах проблема че ги е нарекъл славяни а не римляни ли?
  • 124 Лол

    8 4 Отговор

    До коментар #122 от "Крив Бастун с Капут":

    Аз не съм видял някой наш политик да плюе Русия.Като спрат да сеят пропаганда за изключитеоността на руската същност ще спрат всякакви спорове.Знаем си историята.Ако Сталин не е успял да я затрие с масови преследвания и заличаване на българския народ,едва ли ще успеят и с провокативни изложби и публикации.А руснаците ги знам по морето какви "братушки" са.Само гледат как да прилапат имотчета по всякакви законни и незаконни схеми.
  • 125 не може да бъде

    7 7 Отговор
    А пък аз мисля,че след изказването на Стамболов и сега това на зам.министъра работата става много сериозна,защото се получава една наша средновековна зацикленост по темата.Досега нашата историческа привързаност към делото на двамата братя и към славянската писменост ни създаваха своего рода привилигия.Но изостранято на отношенията с Русия,благодарение на такива необосновани и непремерени изказвания,ще оголят много неудобни за нас исторически факти.Първо,Кирил и Методий българи ли са и не дължим ли благодалност към император Михаил III и Византия?А също към Гърция и гърците като наследници на Византия?Кирил за българите ли е съставил глаголицата,или това е просто елемент от
    съвместния план с патр.Фотий за мисионерска дейност в славянските земи изобщо,не само в България?Какво значение има това,че великоморавския княз Ростислав пръв е поискал богослужението да се води на славянски език и затова е потърсил помощ от МихаилIII?Защо К.Иречек,видна фигура от нашито Възраждане,казва ,че "кирилицата не е нищо повече от гръцко унициарно писмо"?И не на последно място ние трябва да решим-като привърженици на СЛАВЯНСКАТА писменост,ние славяни ли сме или някакви други както напоследък ни изкарват!Но по-важно е разбира се,дали ние по дух сме славяни -поляците напр.по кръв са славяни,но не искат да бъдат такива!?

    Коментиран от #128, #129, #133

  • 126 Kcaniba распоретината

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Клолнада":

    Не бе, за диваците на североисток специално са я създали.
  • 127 Лейка

    5 3 Отговор
    Тоя младок дрънка от акъл. И е зам министър. Срам и позор!
  • 128 Лол

    5 4 Отговор

    До коментар #125 от "не може да бъде":

    Гърците не са наследници на никаква Византия.Не е имало първо Византия и второ,никога не е имало грък Император.За сметка на товае имало десетки тракийци Императори,от които един е Юстиниан -създателя на юридическото право,което света ползва и до днес.Панелинизма е създаден от БЪЛГАРИНА Евгений Булгар,по чийто адрес Паисий Хилендарски написва "о'неразумни юроде.поради що се срамиш да се наречеш българин и говориш и пишеш на чужд език".Виждаш ли,не минава пропагандата гръцко-руска.

    Коментиран от #136

  • 129 Лол

    6 5 Отговор

    До коментар #125 от "не може да бъде":

    Няма и не е имало славяни.Не втълпявайте тая глупост.Имало е едно племе Склави,което означава "деца-потомци на роби".Славянин в самия си корен е обидна дума,ама не го проумявате.Това е корена на РОБ от гръцкото склавос и на наглийски слейв.Глупавата теория за славянство е измислена и неистинска.

    Коментиран от #143

  • 130 Тодоров

    3 2 Отговор
    Последно сме Укри, древна "цивилизация" от днешна Украйна, бяхме Иранци(Перси) Римляни, Славяни, Прабългари, Траки, Писна му на този народ политици и историци"Ветропоказатели"

    Коментиран от #132

  • 131 фсгфх

    4 5 Отговор
    Кирил и Методий и Климент са Българи. Всички т.н. славянски народи пишат на азбуката официално създадена от Климент, не от Кирил и Методий. В действителност обаче и двете азбуки не са измислени от тях, а са много по-стари. И двете азбуки са Български, каквито са и старобългарските руни открити по нашите земи.
  • 132 Лол

    5 3 Отговор

    До коментар #130 от "Тодоров":

    Не,ние сме българи.Потомци на тракийската цивилизация.Преди са ни наричали Мизи.Не ни е писнало и ще си защитаваме историята винаги.Това е тежестта да имаш дълга история,трябва да я знаеш и пазиш.
  • 133 Генерал 🇧🇬

    13 3 Отговор

    До коментар #125 от "не може да бъде":

    Първо, Гърция и гърците са се определили като наследници на Византия (правилното е Източна Римска империя) ,а не защото са.
    Второ, Кирил и Методий са българи, с български рожденни имена- Църхо и Страхота!
    Трето, не вярвай на чехът Иречек роден във Виена, който фалшифицира историята на българите, като пробутва идиотската теория на дядо си Павел Шафарик за тюркската “прабългарска” орда.Освен това Шафарик пише труд, в който обявява българския език за диалект на сръбския. Спорът е изличен.
    Четвърто, и най-важно, . Авторът на идеята за реформа, за българска азбука, удобна писменост и богослужение на български език, са не двамата солунски братя, а българският цар Борис I решил да елиминира единствената и хай-голяма негативна последица на управлението му -обявяване на християнството за официална държавна религия - проповядването му на гръцки език.
    Той сформира екип от българи, поданици на Византия и България, които създават българска азбука, превеждат богослужебните книги и с това оформят българския писмен литературен език. Постигнато е каноничното признание на българския език от законодателите по въпроса в тогавашния свят (Рим и Константинопол), подготвя се необходимият брой грамотни хора и книги, както и средища за възпроизводството им.
    Тази огромна работа, траеща около 40 години, става с политическата и солидната финансова подкрепа на българската държава.
  • 134 кап Морган

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Клолнада":

    Св. Св. Кирил и Методий са писали "ГЛАГОЛИЦАТА" за да могат да се преведат църковните богослужебни книги на БЪЛГАРСКИ език горе-долу, когато се е създавала руската държава. Сегашната "кирилица" просто е кръстена на тях.
    Русия дори е имала трима патриарси българи.

    Коментиран от #154

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Трът

    6 2 Отговор

    До коментар #128 от "Лол":

    При всички случаи е ясно, че азбуката не е на угрофините, наричащи себеси славяни. Езикът им също. Ха ха
  • 137 хахаха

    4 2 Отговор
    тоя георг явно не познава историята. Специално Кирил и Методий НИКОГА ѝ не са стъпвали по българските земи. моравската им мисия е точно за просвета и приобщаване на моравските СЛАВЯНИ, което ще рече, че те са СЛАВЯНСКИ първоучители.
  • 138 Тоя па

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    Няма спор обаче, че руснята са диви варяги и нито азбуката е тяхна нито езикът. И вместо да си траят поради тези факти, те точно тръгнали мозък да ръсят. Жалки, жалки!
  • 139 Бесен Язовец

    5 6 Отговор

    До коментар #118 от "Генерал 🇧🇬":

    Да бе, да бе знаем, тя цялата е измислица, а е тази новата история където лансирате продажниците невежи е истинската. И вчера казах и днес ще кажа, не е никак патриотично да си съчиняваш история! И само да ди знаете ако по теьи земи 681 г са живели траки значи са живели и потомци на Александър Македонски! Просто няма как да стане да е имало траки, а македонците да са се изпарили!

    Коментиран от #149

  • 140 Смешко

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "България":

    а да те питам 200 години как е съществувала Българска държава без писменост? Значи държава имало, имало закони, имало боляри, и всичко се е предавало от уста на уста...това кореспонденция с другите държави, посланици, договори - всичко устно и потупване по рамото? Колко сте смешни само...
  • 141 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #113 от "München":

    То баце как е тръгнало утре ще кажат че Аспарух изобщо не е идвал от никъде, а е родом от Родопите! Щом има някъде було боло болго веднага себобявява за българско и изведнъж изкачат някави документи и разни траколози почват да тълкуват руни, звезди, зодии, древни графити по пещери и откриват българщина
  • 142 Монгола

    5 5 Отговор

    До коментар #48 от "България":

    Май не си наясно, че Кирил и Методи византийските братя са от много богат и знатен солунски род и парите за тех не е били водещи в изработването на азбуката! Азбуката е писана за славянските народи към които спадат и българите след обединението със славяните от Балканите! Всичко друго е тра ла-ла
  • 143 хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #129 от "Лол":

    "езиковеда", то и гърците са казвали на българите ВУЛГАРИ, откъдето идва и определението ВУЛГАРЕН...така ли е? :)))

    Коментиран от #148

  • 144 езиковед

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Любител историк":

    Климент Охридски е живял в края на 9-ти и началото на 10-ти век. Някъде в този интервал е написал "ПРОСТРАННО ЖИТИЕ НА КОНСТАНТИН - КИРИЛ". Там на много места ТОЙ (КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ,9-ти, 10-ти век ) говори за "славяни", "славянски език", "славянски просветител". Там Климент нарича Кирил "първия наставник на "СЛАВЯНСКОТО племе". Там Климент прославя победоносното участие на Кирил във венецианския диспут(867г) за триезичната догма обосновавайки правото да се "слави бога" в "правата вяра" и на СЛАВЯНСКИ ЕЗИК , наравно с трите канонизирани езика: еврейски, гръцки и латински. Римският папа бил толкова впечатлен от ерудицията на Кирил, че направил следното: "А папата, като прие СЛАВЯНСКИТЕ книги, освети ги и ги положи в църквата на света [дева] Мария, която се нарича "Ясли". След това папата заповяда на двамата епископи Формоза и Гаудерик да посветят СЛАВЯНСКИТЕ ученици.
    И като ги посветиха, веднага отслужиха литургия в църквата на свети апостол Петър на СЛАВЯНСКИ език; и на другия ден служиха в църквата на света Петронила, на следния ден – в църквата на свети Андрей, а оттам пък в църквата на великия вселенски учител апостол Павел. И пяха цяла нощ, като славословеха [Бога] на СЛАВЯНСКИ ЕЗИК..."
  • 145 езиковед

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Любител историк":

    Ентусиазирано приведените "калинки" периодично пускат хаотични бисери стреляйки напосоки с изумително идиотски тези, пренебрегвайки един очевиден факт: има група европейски народи, които се разбират и без преводач. Независимо дали причините са генетични или исторически това заслужава научен термин и той е: "славянски народи" и "славянски езици". И няма значение кога са възникнали. И на всичкото отгоре има ги поне от 9-ти век. И за беда този факт е в основата на най големия български принос към световната култура. И "О, ужас- няма как да игнорираме Русия"

    Коментиран от #157

  • 146 Мелеееее

    3 2 Отговор
    колко много коментари...след като знаете че Адам и Ева са Македонци защо спорите за всичко друго :). Дали Има Паметник на Адам и Ева с Македония? Ако не да се направи един за да няма спорове от къде произхожда целият свят...
  • 147 Мелеееее

    1 1 Отговор
    колко много коментари...след като знаете че Адам и Ева са Македонци защо спорите за всичко друго :). Дали Има Паметник на Адам и Ева в Македония? Ако не да се направи един за да няма спорове от къде произхожда целият свят...
  • 148 Лол

    4 1 Отговор

    До коментар #143 от "хахаха":

    Не от там идва наименованието река Волга,която всъщност е Болга.
  • 149 Лол

    7 1 Отговор

    До коментар #139 от "Бесен Язовец":

    Какво общо имат македонците с Ал.Македонски хаха
  • 150 123

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    Византия никога не е съществувала като страна,това е название дадено на Източната Римска Империя през средата на 19 век от Западно Европейски политици. Които чрез създаването на нова название Западно Европейските узаконяват себе си като наследници на Римската Империя, ползват старото името Бизантион на селището върху което Константинопол е построен когато е преместена столицата на Империята от Рим в Константинопол много преди разделянето на империята на Западна и Източна Римска Империя.
  • 151 ЛУД ВРАБЕЦ

    5 2 Отговор
    Тези бушмени имената си не могат да напишат правилно тръгнали за Кирил и Методи да говорят - смях в залата !
  • 152 123

    1 5 Отговор
    Територията на България и Северна Гърция е наричана от Османските завоеватели РУМ и Римски народ (millet-i Rûm) България както и Източната Римска Империя са съставени много национални етноси и народи.Славянски е използван за комуникации от всичките племена на запад,север и изток от България като между племенен език, не за това че са били слявяни.Славянския компонент в Българсия народ е много малък 17% от Българското население като тези 17% са свързани директно със населението на Унгария, Западна Чехия и Полша.В България има твърде много и различни етноси говорещи Български-като се има предвид че 50% от населението е наследници на траките, има Готи, Визиготи, Авари, Даки, Гети,Арменци,Келти,Росолани, Сирийци,Руснаци,Кумани,Печенеги,Италианци,Французи,Германци,
    Белгийци,Гърци,Турци,Египтяни,Цигани.
  • 153 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
    Освен това "понятието" ВИЗАНТИЯ е от 17 век....

    Коментиран от #156

  • 154 123

    2 6 Отговор

    До коментар #134 от "кап Морган":

    Кирилицата е варианта на глаголицата и е създадена от 9те ученици на Кирил и Методии, след приемането им в България в преславската и охрдидската школа, езика е старославянски/български това е общият език на всички племена които не са говорили гръцки или латински. 83% от Българите не са със славянска кръв от тези 83 50 % са със тракииско потекло.
  • 155 123

    3 3 Отговор
    Homo sapiens заселва Европа на три миграционни вълни. Първата вълна е от Африка преди около 43 000 години; мъжете са ловци, а жените - събирачи на растения. Те са изместени или погълнати от втора миграция преди 9 000 години, която идва от Близкия изток. Тези преселници от неолита са били земеделци със семейства които са се слели с първата вълна.

    Преди около 5000 години трета миграционна вълна идва от района на Украйна и Кавказките планини. Като 90 процента от мигрантите са били мъже които са били скотовъди и са яздили коне. Те са войнствени и вземат местни жени дали чрез сила или по избор. Те основно говорят индоевропейски езици, които се преобразуват в гръцки, илирийски, тракийски, фригийски и други. В Македония,Епир Тракия и Мизия тези племена се живели едно до друго и се женили помежду си. Според древните историци (Страбон) много жители са били двуезични през 4 век пр. Н. Е.

    Филип II и синът му Александър Велики произхождат от смесени семейства и също се женят за жени от негръцки племена. Съвременната македония е била населявана главно от пайонци, които се съюзили с Атина след като са били военно подчинени от Филип-съжителствали. Пайонците са станали след това римски граждани. Жител на Пайония от V в. Пише на гръцки. Освен това границите на образуванието наречено „Македония“, се променят многократно през вековете.

    Племенните миграции продължават и през следващите 1500 години идват германци, славяни и накрая турците в Европа. Подобно на п
  • 156 Съгласен

    6 3 Отговор

    До коментар #153 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Отлично написано!
  • 157 Аналитик

    5 4 Отговор

    До коментар #145 от "езиковед":

    По същата желязна логика утре ще се появи нова братство включващо Руснаци, Чукчи, половината жители на Судан и неуточнен брой Японци. Ще се нарича Бимбайско братство. Всичко велико ще е дело на Бимбайците. Накай чувал ли е за тях? Спокойно, ще чуете след няколко стотин години. А! Забравих, ще ги управлява един македонец.

    Коментиран от #159

  • 158 Светла

    9 3 Отговор
    cherry picking-е термин, с който се обозначава подход, при който си избираш само определени факти и променяш контекстът , за да защитиш тезата си, иначе казано-на княз Борис му хрумва гениалната идея да създаде азбука и език отговарящи на фонетиката на населението му, за да ограничи влиянието на гръцки духовници в българия и да парира упреците, че е васал на константинопол. азбуката на кирили и методии е създадена за нас-българите в последствие се ползва и от славяните на север-русия, но си е наша. Повлияна ли е азбуката от славянската звукова система--да, използвали се от народи със славянско население-да, руска ли е-не.

    Коментиран от #160, #161

  • 159 езиковед

    2 8 Отговор

    До коментар #157 от "Аналитик":

    Моята логика е съвсем проста, тривиална и ясна, дори за тъповати хора. Това я прави наистина желязна. Обаче набързо скалъпени хаотични глупости няма как да станат истина от това, че отпред си написал формално израза: "По същата желязна логика..." Май си се разпознал в коментара ми #145.
  • 160 езиковед

    3 8 Отговор

    До коментар #158 от "Светла":

    Ами, според мен, като си игнорирала великоморавската мисия си направила точно "cherry picking" (не познавам това понятие, доверявам се на твоето обяснение,ще го проверявам друг път). В събитията, които коментираме, има много играчи, с различни интереси и всеки лавира сложно в зависимост от оценката си за историческата обстановка и собствените си сили да ѝ повлияе.
  • 161 езиковед

    2 9 Отговор

    До коментар #158 от "Светла":

    Традиционно католическите духовни водачи се придържат към триезичната догма защото се страхуват, че "религиозното ограмотяване" на славяните ще засили влиянието на Византия сред тези народи и в това има логика ако се чувстват "зрители" в тези процеси. Но явно папата, за който говори Климент е по-голям играч и е смятал, че може да се намеси и да "яхне" инициативата на Византия в полза на католицизма. Владетелите в славянските държави са виждали възможност да консолидират населението си и да централизират властта си на нова силна база. В това число влиза и цар Борис, но и много други небългарски царе. Мераците им са съвсем смислени от политическа гледна точка. Но колко е морално изтребването на неотстъпчивите боляри-езичници, барабар с целите им семейства, е друг въпрос-не е по темата. Нашият княз е бил достатъчно прозорлив, активен и целенасочен да организира създаването на огромна религиозна книжнина, от която са се възползвали и други народи. И така ние сме "разписали" най-големия си принос към световната култура. Доскоро това ни се признаваше не само от руснаците, но и от други народи. Откак западния империализъм пак разбърка свтовната социалнополитическа "тенджера" не е ясно кой как ни възприема, щото вече никой не е това, което е бил.
  • 162 Анкета

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ахахах":

    Трябва България да протестира срещу кремълската пропаганда, че светите братя Кирил и Методи са създали руската азбука:
    https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-anketa-tryabva-li-balgariya-da-protestira-sreshtu-kremalskata-propaganda-che-svetite-bratya-kiril-i-metodi-sa-sazdali-ruskata-azbuka
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове