26 Май, 2020 19:17 1 324 11

Общините със 159 млн. лв. загуби на собствени приходи

  • нсорб-
  • общини-
  • национално сдружение на общините в република българия

Отчетът е за периода март-април

Общините със 159 млн. лв. загуби на собствени приходи - 1

Загубите на собствени приходи на общините за периода март-април надвишават 159 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Данните са от проучване сред общините, проведено от НСОРБ, за тенденциите и степента на отражение на кризата с COVID - 19 върху общинските бюджети. Обект на изследването са отчетните данни за собствените приходи на общините, както и направените разходи за периода, в точа число и непредвидените, свързани с въведените противоепидемични мерки. Проучването обхваща периода 1 март – 30 април 2020 г. и прави съпоставка на данните спрямо същия период на 2019 г. Избраният подход за анализ съществено се различава с подхода за оценка на изпълнението на собствените приходи на общините, прилаган от Министерство на финансите, чийто прочит на данните, с натрупване от 1 януари до 30 април е публикуван на сайта на ведомството. В проучването на НСОРБ се включиха 82% от общините или 217 от 265.

На базата на предоставените данни, са изследвани и измененията за 2020, спрямо предходната година в: уточнения годишен план към края на месец февруари и съответно към края на месец април; отчета за собствените приходи и разходите за местни дейности и дофинансирането към същите отчетни периоди, както и допълнителна информация за оценките на очакваното им изпълнение към края на месец май 2020, спрямо отчетените към същата дата на миналата година. На общините бе предоставена възможност да систематизират и остойностят допълнителните (нови и непланирани) разходи, направени във връзка с обявеното извънредно положение.

Постъпленията от собствени приходи на общините за периода 1 март – 31 април 2020 г. намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%, като при данъчните приходи този срив е с 45%. Това намаление на постъпленията е почти наполовина, спрямо отчетените собствени приходи за същия двумесечен период на предходната година, като най-засегнати са големите общини – областни центрове, при които този спад е средно с 44-46%.

При използване на най-популярния подход за оценка на изпълнението - с натрупване от началото на годината към определена дата, който прилага МФ, процентът на намаление на постъпленията от собствени приходи на общините в края на месец април е 24% спад.

„Загубите“ на собствени приходи за периода март-април 2020 г., спрямо същия период на предходната година, са надвишават 159 млн. лв. Прогнозираното свиване на планираните годишни постъпления е с 11%. Според експертни оценки към края на месец май т.г. тези „загуби” се очаква да надхвърлят 200 млн. лв.

Поради липсата на прогнозируемост в прилагането на противоепидемичните мерки е невъзможно разходите да бъдат ограничени със същите темпове, с каквито намаляват постъпленията, общините успяват да ограничат разходите си към края на месец април 2020 г., спрямо същия период на 2019 г., едва с 44 млн. лв. Съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към месец май не се очаква, а напротив – прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн.лв., спрямо същия период на предходната година (март-май).

Общините полагат огромни усилия на местно ниво, за да запазят заетостта в общинските предприятия, дружества и дейности, чието функциониране по обективни причини бе преустановено, , съответно - възможностите да генерират приходи. В изпълнение на препоръките на здравните власти общините разходват около 0.4% от постъпленията от собствени приходи за изпълнението на противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за месец март и април 2020 надхвърлят 6 млн. лв., а към края на месец юни се очаква да достигнат 18 млн. лв.

Данните показват отчетлива тенденция на формиране на траен дефицит по общинските бюджети в резултат на въведеното извънредно положение и наложените ограничения с цел ограничаване разпространението на заразата с коронавируса, който към края на месец май се очаква да надхвърли 77 млн. лв. Имайки предвид общата ситуация в страната и забавянето на икономиката, вероятността за преодоляването на този дефицит в краткосрочен период (до края на годината) е минимална.

Очакванията, че значителна част от задълженията за местните данъци ще бъдат събрани до края на месец юни също са прекалено оптимистични. По този повод стои и въпросът с предоставянето на полагащата се съгласно чл.45, ал. 2 от ЗПФ финансова компенсация за намалението в собствените приходи на общините, когато то произтича от провеждането на държавна политика, като са необходими и други допълнителни мерки за подкрепа на общините.

Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица. Заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините.

Не на последно място както гражданите в общините, така и местният бизнес очакват да не бъдат ограничавани или лишавани от предоставяните до сега публични услуги, т.е. необходимо е да се запазят обемът и качеството на тези услуги в кризисната и следкризисната ситуация.

Изводите от проучването и изведените тенденции се подкрепят и от данни на международно ниво. Според неотдавнашен анализ на териториалното измерение на кризата, подготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), натискът върху поднационалните бюджети ще бъде съществен в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Междувременно, приходите на местните власти ще бъдат ограничени - от намалените приходи от данъци, такси или активи. Смекчаването на финансовото въздействие и подпомагането на поднационалните власти ще е от основно значение. Очакванията на ОИСР са за съществено намаляване на местните приходи през 2021 г. и дори и през 2022 г., както от данъци, така и от други собствени източници. Значителното намаление на приходите, съчетано с непрекъснато увеличаване на разходите, според ОИСР може да доведе до голяма задлъжнялост на местно ниво. Бъдещата финансова стабилност на поднационалните власти ще зависи значително от нивото на извънредната подкрепа от страна на централните правителства, са казва в анализа на ОИСР.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    3 1 Отговор
    ЗАКРИВАЙ!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мечтател

    1 2 Отговор
    Трябва да се направи редукция на разходната част на бюджета.
  • 4 Алъш вериш

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Нали се сещате,кои работят в общините.Общинско ГЕРБ ОПГ на местна почва.Усвояват,крадат и пак крадат.Друго нищо не правят.

    Коментиран от #6

  • 5 Чорньо Панамеров

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    та открия трол долен

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гнида

    2 0 Отговор
    Да си бяха пуснали администрацията в отпуск ! Аман от държавни хрантутници !
  • 8 Кольо

    4 2 Отговор
    Още 100 % вдигнете данъците за година и 10 % няма да съберете вече ,защото хората нямат пари. За една година общината какво е направила за имот или по- добър Ваш живот ? Или апартаментчето от Татово време е пораснало . То да не е короната на дърво ? Ама за тях е . Кожодери и крадци . Само броя на бюрата в кабинетите расте за да оправят и на балдъзата внучетата. Съкращения и електроника , а Вие скъпи партократи от всички БКП-та ,лакеи оядени срещу глас на изборите ,любима " Администрация " единствено просперираща с изразен в постоянно разрастване на бройките сте необходими точно колкото и всичките партии. Тоест - към бюро на труда и след два месеца да сте си намерили работа в производството . Маски ,каски ,картофи ,билки и все такива работи дето препоръчваше Вожда ни / да се свети името Му / на студентите . Ама и те взеха ,че се набутаха при Вас или в чужбина. Много сте вече ,вредни сте .
  • 9 ГЕРБоебец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чорньо Панамеров":

    Навит съм,тъкмо ще ти навра главата в гнусното място.В “К”точката.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 HohoBoho

    3 0 Отговор
    А това каза Горанов преди 3 дни /fakti.bg/:
    "Въпреки спадовете обаче повечето общини приключват периода на кризата с излишъци в бюджетите си, затова не се нуждаят от държавно подпомагане."
    ...което си беше пълна манипулация
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове