Last news in Fakti

27 Май, 2020 13:21 5 097 47

Еколозите получават по 350 000 евро за един лешояд на година. Пенсионерите по около 3000 лв.

  • лешояд-
  • пари-
  • еколози

Реализацията на проекта започва през лятото на 2015 година и трябва да приключи 2022 година

Еколозите получават по 350 000 евро за един лешояд на година. Пенсионерите по около 3000 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

В торба с жълтици за „зелените“ се е превърнало възстановяването на популацията на черния лешояд у нас, показва разследване на „Труд“.

Според Червената книга на Република България птицата се води изчезнала от територията на страната ни. За да се завърне видът в българската природа, Европейската комисия отпуска сериозни средства по програма LIFE. Но вместо развитие в положителна посока, през последните месеци се появяват информации за зачестили случаи на умрели черни лешояди.

Причината е, че почти всички многомилионни проекти за възстановяването на популацията се изпълняват от организации, членуващи в коалицията „За да остане природа в България“? Екообединението е едно с партия „Зелено движение“, която е в коалицията „Демократична България“ заедно с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов.

Организациите

За завръщането на черния лешояд европейските пари през последните 10 години се усвояват от „Зелени Балкани-Стара Загора“, Фонд за дивата флора и фауна, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Еколозите получават по 350 000 евро за един лешояд на година. Пенсионерите по около 3000 лв.
Снимка: БГНЕС

Както „Труд“ е писал в разследванията си през годините, „За да остане природа в България“ развива политическа дейност, а екологичните им проекти са параван за нея - „природозащитата“ на организациите в коалицията е със съмнителна полза както за околната среда, така и за българската общественост. Досега винаги изниква въпросът ползват ли „еколозите“ еврфинансирането, за да правят политика. До този момент на това питане никой не е дал категоричен отрицателен отговор.

Проектите

Основният проект е „Светло бъдеще за черния лешояд“. Той е на обща стойност 3 483 411 евро. като 2,6 млн. евро са от ЕК, а останалите пари са съфинансиране. Изпълнява се от „Зелени Балкани – Стара Загора“ в партньорство с Фонда за дивата флора и фауна.

Реализацията на проекта започва през лятото на 2015 година и трябва да приключи 2022 г. Основната цел е у нас да бъдат внесени общо 48 черни лешояда, които да бъдат пуснати на свобода. Първата е освободена през април миналата година. Животът ѝ не трае дълго – според съобщение на сайта на „Зелени Балкани“ женският лешояд Екстрамадура е открит мъртъв преди два месеца. Умрял от токов удар в далекопроводни жици край село Малоградец, община Антоново.

Лешоядът е част от група от 10 птици, пуснати да летят у нас от изпълнителите на проекта. Преди по-малко от седмица от „зелената“ организация обявиха смъртта на още един черен лешояд, носещ името Сливен. Той е дарение от испанското правителство и е освободен в България през 2019. Но е намерен мъртъв в резервоар в Украйна.

Най-много шум се вдига покрай убития от бракониери черен лешояд Ултрон. Той е прострелян в началото на месеца и 19 дни по-късно умира. Птицата е дарение от белгийски зоопарк.

Но докато много българи се възмущават в социалните мрежи от убийството на Ултрон, никой не се сеща да каже, че „зелените“ организации, „връщащи“ изчезналия вид, получават огромни суми от ЕК. И въпреки това определено не се справят със задачата.

Още финансиране

Други проекти, които са пряко свързани с възстановяването на популацията на птицата са „Опазване на черния и белоглавия лешояд в трансграничните райони на Родопите“ и „Възстановяване на популацията на едрите лешояди в България“.

Първият се изпълнява от Българско дружество за защита на птиците и е на обща стойност 2 199 961 евро. За вторият финансирането отива отново у „Зелени Балкани-Стара Загора“ и е за 1 332 328 евро.

Европейската комисия започва да спонсорира възстановяването на черните лешояди у нас преди близо 10 години. Интересният въпрос е, сега, през 2020 година, колко представители на този рядък вид летят в българското небе. Отговорът е по-малко от 20 – толкова птици са били пуснати от началото на изпълнението на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“. Като се имат предвид загиналите екземпляри, бройката е някъде около 17, може би и по-малко. А информацията за 20-те броя черни лешояди у нас бе дадена във вторник в ефира на БНТ от представител на Фонда за дивата флора и фауна.

Какво показват фактите? От 2015 година досега „зелените“ са пуснали по-малко от половината от 48-те черни лешояда, които са записали в програмата „Светло бъдеще за черния лешояд“. Имат още две години, за да осигурят и останалите. Но след като за 5 г. не са успели и на 50%, как ще се справят до 2022 г., когато приключва проектът. И ще върнат ли парите на Брюксел, каквато е практиката при провали на дейности, за които са отпуснати европари? Защото щом лешоядите са 20, а за тях ЕК е отпуснала близо 7 млн. евро, то това прави средно по 350 000 евро (близо 700 000 лева) на птица. Доста добра сума.

В същото време от „Зелени Балкани-Стара Загора“ отчитат странни дейности по „Светло бъдеще за черния лешояд“. Например „изградени три до пет агро-горски пасищни комплекси и създадено ядро от 200 свободно живеещи в тях елени лопатари“. Или „създадени моделни стада от овце и крави за популяризиране на екстензивно пасищно животновъдство и основано специално фермерско сдружение за подпомагане на местни животновъди“ и „формирани две нови колонии от лалугери в целевите територии“. И, разбира се, „подобрена национална експертиза и капацитет, създадени партньорства с международни експерти и организации, които имат отношение към опазването на лешоядите“.

Ползата

Очевидно е, че на въпреки огромните суми, отпускани за възстановяване на популацията на черния лешояд, „зелените“ бенефициенти на евросредствата не могат да се похвалят с положителен резултат.

Истината е, че за тях така е по-добре – докато птицата не се завърне у нас, Брюксел ще дава милиони. Така че и умрелите лешояди на практика не са загуба, а чиста печалба за „еколозите“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Agenda 21

    35 4 Отговор
    1992г в Рио Де Жанейро, Бразилия, България и още около 180 държави сложиха подписа си върху докумнт на ООН, в който на кратко без да губя време да ви го преразказвам, се казва, че един лешоят ще има повече права от 1000 пенсионера до края на 21 век..
  • 2 Ловен

    41 8 Отговор
    Сега разбрахте ли кои са истинските лешояди на два крака за 48 лешаяда зелените ще вземат към към двайсет милиона евро. Много интересно какви ли толкова разходи имат тия лешояди че отиват много милиони за тях, а народа гладен като вълк.
  • 3 Гост

    40 6 Отговор
    Еколозите са същите като политиците
  • 4 Последния софиянец

    42 5 Отговор
    За толкова кинти на лешояда трябваше да му турят бронежилетка.

    Коментиран от #32, #44

  • 5 Един

    40 7 Отговор
    Правилно, за да пести държавата, развъжда лешояди да ядат труповете на застаряващото население - браво уникална политика!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гладен пенсионер

    22 5 Отговор
    Няма да го готвя тоя лешояд направо жив ще го изям.
  • 8 Анонимен

    32 6 Отговор
    Всички "зелени" движения и политики са такива . Ако мислите че цвета който са си избрали е свързан с любовта им към природата - дълбоко се заблуждавате - той е свързан с любовта им към зелените пари
  • 9 Последния софиянец

    9 34 Отговор
    Много от хората които коментират тук са умственно изостанали и не ги интересува фауната и околната среда за тях е важна само храната.
  • 10 хунта пунта

    18 3 Отговор
    На едните им плаща ЕВРОПА, а на другите управлявашите България!
    Това е разликата!!!
  • 11 Георги

    33 3 Отговор
    Същата работа като със синдикатите, ползите са само за тях.
  • 12 гост

    21 3 Отговор
    Толко пари за тия мисирки....
  • 13 истина е

    28 2 Отговор
    Хранете лешоядите ,а народа да мре !!Интересното е , че лешоядите в парламента вземат доста по малко пари от тези които летят !
  • 14 Хахахахахаха

    23 3 Отговор
    Докога раята ще търпи безродните калинки на Шайката ?????????????? Излезте на един протест, бе шушумиги

    Коментиран от #46

  • 15 ТЪРСЕЩ ИСТИНАТА

    29 2 Отговор
    НАСКОРО НАМЕРИХ МАЛКО ЛЯСТОВИЧЕ С ПРЕЧУПЕНО КРИЛО. ОБАЖДАХ СЕ НА ЕКОЛОЗИ, РОДНИ БАЛКАНИ, РАЙОНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА, ЗЕЛЕНИ ТЕЛЕФОНИ. ИЗРЕДИХ ВСИЧКИ ТЕЛЕФОНИ НА ЕКОЗАЩИТНИЦИ И ЕКО ТЕЛЕФОНИ.90 % НИКО НЕ МИ СЕ ОБАДИ ЗАЩОТО БЕШЕ СЪБОТА. ЗВЪНЯХ НА РОСВ НИКОЙ НЕ ДИГНА. ГОВОРИХ С ДОКТОР ЮЛИАНА МОСКОВА ДИМИТРОВА ОТ УЖ СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПОСТРАДАЛИ ЖИВОТНИ. КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗА ДА ГО ВЗЕМЕ ЗАЩОТО НЯМА ДА ПОЛУЧИ ЕДНИ 350 000 ЕВРА. И ТОГАВА РАЗБРАХ ЧЕ ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА И ИЗМАМА. БУТАФОРИЯ, ЛЪЖЛИВА ХОЛОГРАМА ЛЪСКАВА КРАСИВА НО ТОТАЛНО ЛЪЖЛИВА.

    Коментиран от #17, #26, #29

  • 16 Веско

    18 3 Отговор
    Тия не са никакви еколози, само за благозвучие се наричат така. Иначе са си шмекери от класа.
  • 17 ТЕРМИНАЛ 2

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "ТЪРСЕЩ ИСТИНАТА":

    Викам да ти помогна да я намериш..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    9 5 Отговор
    Тези които убиват невинни животни за кеф , са най-обикновени комплексари с примитивен интелект .
  • 22 Дългия

    4 12 Отговор
    Отново пишете лъжи.БДЗП е създадена в България през 1989 г.и е най голямата неправителствена организация след БЧК.Ако искаха да се занимават с политика досега с толкова членове да са поне трета политическа сила.Там работят големи специалисти и няма нито един политически обвързан.За другите създадени в последните години не ми се пише дори не си заслужава коментарите то е ясно.

    Коментиран от #30

  • 23 Каварненец

    14 3 Отговор
    Тоя случай с тия лешояди и парите покрай тях ми напомня за друга случка с натура 2000 и там много пари налапаха природозащитниците преди три години нали искаха по нашият край 20км от морето навътре по сушата всички земи да спорът да се обработват защото там идвали и гнездели някакви гарги и после мигрирали че за целта бяха наели тяхни хора от нашият край за един месец да броят прелитащите гарги седнали на столче и броейки ги с бинокли и надникът на тия броячи беше 130 лв а повечето от тях даже невиждаха и на метър пред тях че да не говорим да гледат през бинокъл.
  • 24 Да , ама

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Добри от Добрич":

    Каква пенсийка ще вземат хората , които работят по 12 часа на ден , вземат около 1000 лв , а ги осигуряват за 4 часов работен ден при минимална заплата ? И те ли са жертви на комунизма ?
  • 25 източникът

    7 7 Отговор
    Вижте кой е източникът на пасквила и тогава се възмущавайте. За малките пенсии са виновни тези, който управлават, а не зелените.

    Коментиран от #35

  • 26 Глей ти

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТЪРСЕЩ ИСТИНАТА":

    Подава се сигнал на 112. Те го предават веднага на РИОСВ, която е задължена да има денонощен "зелен телефон". Лястовицата е защитен вид и РИОСВ трябва да предприемат необходимите мерки, но дали им дреме е друг въпрос.
  • 27 Ева

    17 3 Отговор
    Не знам колко черни лешояди има в България, но знам, че зелените лешояди са изключително много у нас. Срещат се предимно в София и са известни с това, че мнооого ама мноого обичат да усвояват пари.
  • 28 Анонимен

    10 2 Отговор
    Брюксел да дава, зелените ще прибират. А после те ми се водили организация, цялща да опазва биоразнообразието - Друг път. Отворете си очите хора!!! Зеленото при тях е само цвета на парите, които получават.
  • 29 Пипи дългото чорапче

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ТЪРСЕЩ ИСТИНАТА":

    И на мен ми се е случвало.Ако сте от София има лесно,ветеринарната клиника към Зоопарка.
  • 30 Политика

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Дългия":

    Казваш не се занимават с политика. А това, че вкараха държавата в безумни наказателни процедури не е политика. Лобирането срещу България в ЕК не е политика. Безумното обжалване на всеки инвестиционен проект не е политика - фирма БДЗП и НПО БДЗП. Инвеститори си заминават заради тях, други не искат да дойдат. И ако в това не откриваш политика.....
  • 31 А БГ ДЕПУТАТ 120 000ЛВ/ГОДИНА

    5 2 Отговор
    А ЕВРОДЕПУТАТ 120 000€/ГОДИНА
  • 32 Само бронежилетка ли?

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    За тези луди пари с изтребители може да ги охраняват! Тези фалшиви уж зелени програми трябва да се забранят незабавно!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дългия

    3 9 Отговор
    Много от коментиращите тук сивото им вещество е по малко и от лешояда!!! Вместо да се зарадват на една добра инициатива те като старшината все недоволни ! Между другото парите ги отпуска ЕС. вие къде се слагате?

    Коментиран от #37

  • 35 В случая

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "източникът":

    източникът е достоверен и изнесената информация също. Зелените са крадци!
  • 36 Мартин

    12 1 Отговор
    Затова лешоядите ги убиват в България, защото българските "зелени еколози" прибират парите вместо да ги инвестират по предназначение! Докато търпим хора като Тома Белев, които се представят за "еколози" - така ще бъде!
  • 37 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дългия":

    Ти , колко прилапа?! Парите не миришат, нали?!:) Даже да ти ги е дал лешояд!
  • 38 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Винаги съм знаел и твърдял, че българските еколози са алчни, корумпирани. Да не говорим и за натура 2000, която еколозите-мафиоти чертаха
  • 39 Behemoth

    3 2 Отговор
    Ами то да не мислите, че вземаш лешояда и го пускаш... реално трябва подхранване ,следене създаване на условия за да живее ....когато унищожиш един вид възстановяването му е скъпо....едва ли чопват повече пари от къщите за гости и други гербераски далавери
  • 40 радев

    5 1 Отговор
    Тия са луди! Толкова пари за гарги?Те и пенсионерите ще се съгласят да грачат за толкова пари!Не луд този който яде баницата а този който му я дава!
  • 41 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Да ,.....зелените лешояди са в изобилие!
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Дo льoхмaнитe тук... Лeшoядитe ca eдинcтвeнaтa ecтecтвeнa прeгрaдa cрeщу вcякaкви кo-вируcи и зaрaзи пo живoтнитe. Пoрaди виcoкaтa киceлиннocт нa cтoмaшния им coк, унищoжaвaт ВCЯКAКВИ пaтoгeнни микрooргaнизми, нaй вeчe птичи грип, чумa пo cвинeтe и вcичкo ocтaнaлo пo дивитe и дoмaшни живoтни...Ако се възстанови и разшири популацията им у нас икономическата изгода ще е огромна, като имаме предвид какво се случи с редица свинеферми и птицеферми в България от заразните болести.
    .....

    Коментиран от #43

  • 43 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ти за екирисаж чувал ли си и за горене на заразни животински отпадъци.изгаряне при 1200 градуса вички вируси изчезват. имаше ги във всеки окръжен град. сега има само спомени от тях.
  • 44 СърТулуп

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Нема да може да излети!
  • 45 Богдан

    6 0 Отговор
    България е страната на еколозите! Само тук екземпляри като Тома Белев могат да бъдат общински съветници и да решават част от съдбата на София!
  • 46 Сам си се

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахахахаха":

    самоопределил.
  • 47 незнайко

    3 0 Отговор
    ЕДИН ЛЕШОЯД ИЗЯЖДА ПЕНСИИТЕ НА 233 ПЕНСИОНЕРИ !!! Представяте ли си ако имаме 100 лешояда какво ще стане ??? 23 300 пенсионери ше са ощетени !!! Това е само една част от това което се КРАДЕ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове