Last news in Fakti

27 Май, 2020 14:06 3 201 27

Ето каква е причината за аварията на тръбопровода във Варненското езеро

  • варненското езеро

В момента е премахнат дефектиралият участък от тръбопровода, който е с дължина около 270 метра

Ето каква е причината за аварията на тръбопровода във Варненското езеро - 1

Авариралият участък от тръбопровода във Варненското езеро е открит почти на повърхността във фарватера - на дълбочина около 13 метра, той е бил разкъсан, а причината за това е механично въздействие. Това каза днес Христо Николов - главен инженер във фирма "Хидроремонт", подизпълнител на дейностите под вода и основните възстановителни работи на обекта. Той уточни, че механичното въздействие се вижда по самата тръба. Специалистът каза, че не може да твърди дали авариралият тръбопровод е бил ударен от преминаващ кораб.

В момента е премахнат дефектиралият участък от тръбопровода, който е с дължина около 270 метра, каза още инженерът, цитиран от novini.bg.

Предстои подготовката на новите тръби, които са от полиетилен с висока плътност и с външен диаметър 500 милиметра. Успоредно се подготвя и новата траншея, в която да се положи новия тръбопровод. Дъното ѝ е с дълбочина 22 метра. Прокопаването ѝ ще започне от утре.

Специалистът обясни, че корабите, които преминават са с максимално газене около 11.5-12 метра, а тръбата ще е на минус 22 метра, т.е. 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата. Тръбата е запушена в момента от двете страни и от нея не се излива нищо.

Работим с идеята максимално бързо да възстановим положението, каза още Христов и уточни, че за работа са нужни около 45 дни. Освен това възстановяването зависи от метеорологичните условия и корабоплаването, защото се работи във водния път.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Президента

    51 1 Отговор
    Ако ще е като тръбопровода за Перник по-добре не.

    Коментиран от #26

  • 2 държавата 🐞

    48 1 Отговор
    Причината е, че са наслагали калинка до калинка.
  • 3 Емил

    9 18 Отговор
    Марче, тая новина не е от Москва! Защо я публикуваш?!
  • 4 МОРЯКА ОТ БУРГАС

    19 2 Отговор
    ДА ТАКА ЩЕ БЪДЕ, ПРЪСНАЛ СЕ ОТ ВИСОКОТО НАЛЯГАНЕ. ИЛИ КОРАБ ГО Е УДАРИЛ С РУЛЯ.

    Коментиран от #10

  • 5 така де излива се от другата тръба

    15 0 Отговор
    "Тръбата е запушена в момента от двете страни и от нея не се излива нищо."
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 габровец от варна

    23 0 Отговор
    Абе говнопровод е това да бъдем точни.Сега ще видим и помиришем новия.😁
  • 8 Абе

    41 1 Отговор
    Нали нямаше спукана отходна тръба и всичко беше долна пропаганда на президента. Даже хайфата пи вода от морето да доказва това, ся изведнъж точно обратното и по банкянски
  • 9 розодендрон

    17 1 Отговор
    Няма значение,трябва по-скоро да го поправят,защото ние страдаме от мръсотията,която се излива всяка секунда в езерото.
  • 10 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "МОРЯКА ОТ БУРГАС":

    Това лесно се установява. При натиск отгоре, деформациите са навътре към тръбата. При повишено налягане, деформациите са навън от тръбата.

    Коментиран от #14, #20

  • 11 Бг Туриста

    37 0 Отговор
    Изобщо не ме интересува кой и как е ударил тръбопровода. Факт е че нанесените щети на природата от деветмесечното свободно изливане на фекалии във Варненското езеро са непоправими. И като гледам тия кафяви води на снимката...едва ли ще се намери сила да ме върне на гов..морието. Пак добре че Гърция, Турция, Хърватска са наблизо. А от година-две и Албания ни подмина като бърз, не, като експресен влак в сферата на туризма. Ха сега калинките и калинчовците да почнат с реването и да си мислят че с безплатните чадъри ще излъжат някого. Да се смее ли човек...да плаче ли???
  • 12 Джип ТВ

    27 0 Отговор
    Очаквайте пряко подводни включване от инспекцията на Другаря Борисов. За целта спешно, ще бъде закупена малка подводница без обществена поръчка. Анонс: В новините, ще видите мисирка снима с подводен телефон, как Другаря Борисов разговаря с водолазите.
  • 13 Бат Бойко

    21 3 Отговор
    Радев го е бомбардирал със самолета. Само мизерии ми прави.
  • 14 Бантустанец

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    При натиск от вътре..така е прав си. Малиии с какво налягане се рат варналии, та чак да избушат говнопровода..
  • 15 Лост

    15 0 Отговор
    Ива Николова :Може ли да се разболее човек от коронавирус от фекалии?

    Коментиран от #16

  • 16 Верния отговор

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    Може и да може..па може и да не може. Ами начинът да си отговориш е само един....ми опитай ги бе, Иве.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Христов

    13 0 Отговор
    Този ремонт трябваше да стане още есента (т.е. преди 9 месеца), а не сега, когато медиите го разтръбят.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Варна

    8 0 Отговор
    Не вярвам на нито една дума на общината!
  • 22 Варненец

    9 1 Отговор
    Пуснали са котва на тръбопровода. Но не там е проблема. Бил е в гаранция, а "от грък пари да видиш" е нещо твърде съмнително. Трябва да се намери парчето, то е някъде в канала, да се изследва, да се засекат корабите преди 20.08 и най-сетне да се разбере дали е умишлено и кой ще плаща? Този който е подписал тръбопровода на 13м. или този който го е скъсал? Или и двамата ;)

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 куку руку ку

    4 0 Отговор
    Кораб с 12 метра газене няма как да премине. Има една скала край Белослав на дълбочина 11,50 м., която ограничава газенето.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Президента":

    С китайски тръби произведени в Испания положени от герберастки фирми от братчедите от махалата, гаранция Франция до следващия "самоубил се" пиян джурналист отишъл да лови риба с лаптопа си
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове