27 Май, 2020 17:10 4 638 22

Сдружение „Зограф“: Боил Банов е купил къща в Копривщица за "без пари"

  • сдружение зограф-
  • зограф-
  • боил банов-
  • копривщица

Дори и незастроените парцели в китното подбалканско градче се продават много по-скъпо, отколкото е платил културният министър Банов за имотната си придобивка, категорични са от гражданското сдружение

Сдружение „Зограф“: Боил Банов е купил къща в Копривщица за "без пари" - 1
Снимка: БГНЕС

Неотдавна при гостуването си в телевизионната рубрика на журналиста Диана Найденова „Карай направо” министърът на културата Боил Банов се похвали, че си е закупил къща в гр. Копривщица, в която вече с голямо удоволствие отсяда и преспива при всяка една възможност. От имуществената декларация на министър Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв.метра срещу сумата от 56 700 лева, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Шансът да ударите шестица от тотото обаче е многократно по-голям, отколкото да успеете наистина да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривища за такива направо смешни пари - ако се поразровите и прегледате обявите на агенциите за недвижими имоти, бързо ще установите, че всъщност къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни свръх занижени и повече от атрактивни цени в китното подбалканско градче не се предлагат и не се продават – нито днес, нито през последните поне няколко години, констатират от гражданското сдружение.

В тази ситуация министър Банов дължи най-малкото публично обяснение за въпросната си изгодна имотна придобивка за сумата от едва 56 хиляди лева, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата на къщата с дворното място в Копривища в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ, заявяват от сдружение „Зограф“.

Всъщност не е тайна, че сред въпросите, които често се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, е дали в този акт да бъде вписана истинската, реално уговорената между страните цена на имота, или пък да се посочи там една доста по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със съвсем малко данъчната му оценка, напомнят от гражданското сдружение . От страна на купувача главната причина да се настоява за това е свързана със спестяването на местни данъци и нотариални такси - изповядването на покупко-продажбата на значително по-ниска от уговорената цена води до заплащането на по-ниски нотариални такси, както и на по-нисък местен данък (а този данък е от 2.5% до 3% върху посочената в акта цена, в зависимост от местонахождението на имота).

Ако сте уговорили обаче една цена, а в нотариалния акт за покупко-продажбата на имота посочвате и фиксирате различна такава (с цел спестяване на данъци и нотариални такси), това означава да декларирате невярно обстоятелство, за което носите и наказателна отговорност. Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, подчертават от сдружение „Зограф“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    31 3 Отговор
    Хайде в бюрото за безработни ,но лошото е ,че къщата няма да върне или доплати !

    Коментиран от #11, #22

  • 2 Съдията Дред

    35 3 Отговор
    То и Ал Капоне го вкараха в затвора за неплатени данъци, ред е и за първия пример у нас.

    Коментиран от #6

  • 3 Zaza

    27 3 Отговор
    Смешни Главанци управляват смешно население на територията на бивша България
  • 4 Гост

    26 3 Отговор
    Абе тия мишки в министерски съвет, а и останалите мишки в НС, и всички лапащи покрай тях, абе само имоти ли ви интересуват вас бе, за чий са ви тия имоти, като след 30 години няма да има население тук и децата ви ще са в чужбина, и няма да се върнат, вашите поколения ще растат в чужбина
  • 5 пройчо

    19 3 Отговор
    ТоЪ герберски "калин"---и от Цецо Цървула по-нагъл!
  • 6 Ххх

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Съдията Дред":

    На протести ходят малкото останали мъже...
    Раята спи
  • 7 бано боилов

    29 2 Отговор
    Този наглец има огромно самочувствие, режисъор...къде са му филмите...имал някакви постановки, играни и преди него...голяма работа.
  • 8 ПЕНКО

    9 5 Отговор
    .."НИЕ СМЕ ЗДРУЖЕНИЕ ---ИСКАМЕ ПАРИ " !!! "ВСЕКИ ЩЕ ИЗНУДВАМЕ --- НЕКА ДА БОЛИ " !!! ЗА ЗОГРАФ НЕ ЗНАЕМЕ -АМА НИ Е ГОД --И ПАРИ ЩЕ ИСКАМЕ - ЗА ЖИВОТ -ЖИВОТ " !!!!!!!!!!!
  • 9 Фори светулката

    9 20 Отговор
    Ами писачите и вие носите наказателна отговорност . Щото вие сигурно сте обявили какво на каква цена купувате. Крайно време е да се спре този шантаж . Ако законът позволява купувачът и продавачът да решат каква стойност да обявяват значи е законно .Вие какво да не би да им светите. Осъдимо би било ако Банов не си плаща данъците за имота или плаща по-ниски такива или е получил евтино държавен апартамент като Фатмака Радев който после препродава и отново получава ведомствено жилище и назначава любовницата си на 2 щата е тва е престъпление . А този Зограф ми мирише на Позитано . И в края на краищата що не посочите за каква сума е купил имота ,че да бъде наказан .

    Коментиран от #12, #20

  • 10 Лекар БГ

    24 2 Отговор
    Къща гейт,продължение на апартамент и имот гейтовете.
    С др.главен"герой"от същата групичка по интереси.
    Очаквам отговора на ББ.Или пак ще се направи на разсеян.

    Коментиран от #16

  • 11 Лайко Кучев

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    на кого да върне къщата и накого да доплати бе бур-ук. Той да не е крал тази къща или може би като лакомите комуняги е заграбил къщата и е изселил собствениците и. Съвсем откачихте .

    Коментиран от #14

  • 12 Ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фори светулката":

    То и законът ясно казва колко е трябвало да плаща Божков. И той си е платил.Схващаш ли?
  • 13 гешо иванов

    10 2 Отговор
    Кучи син, но е наш кучи син, пито - платено
  • 14 Лай куче

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лайко Кучев":

    1.Съставен е документ с невярно съдържание.2.Продалият е бил изнуден да продаде на по ниска цена(може би с/у някаква услуга от страна на м-ра).Търговия с влияние.Сделката се обявява за нищожна .
  • 15 ало Банов съм

    17 2 Отговор
    Няма лошо. Първо, Копривщица си е хубаво градче. Второ, нали като се претоваря с култура, трябва да си почина някъде. И трето, за без пари?! Ами, като си на зор и 50хил. са си пари.
  • 16 ами

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лекар БГ":

    В това правителство, всичките министри са от днес, до утре. Тъй че, всеки краде, като за последно.
  • 17 Йозеф

    4 0 Отговор
    И ся кво, да ривьем ли?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Брокер

    7 0 Отговор
    Много по-важна причина за вписване на по-ниска цена от спестяването на данъци и такси, особено за публичните лица, е невъзможността да докажат законни доходи за реалната цена. За това ще ги чака много по-голямо наказание.
  • 20 Тома Неверни

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фори светулката":

    Въртя, сука, плака ,само и само да оплюеш Президента.
    Нечистоплътен адвокат си," Дамбулев".
    Ти не беше ли от ония, дето купуват гласовете
    и ВКАРВАШЕ ТВОИТЕ ДЪЛГОГОДИШНИ КЛИЕНТИ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ СЪС СИНДИКА ЛЪЖЕЦ ?
    Сега си в ОИК, ПЛОВДИВ.
  • 21 .........

    3 3 Отговор
    Еми като иска ще си купи.. Вие какво си мислите?? Че тия кьща в това сиренясало село струва милион лева ли??
    Ха ха
  • 22 Ново

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Защо престъпник е този които купува на нормална цена а честен е този които продава 3-4поскъпо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове