Last news in Fakti

27 Май, 2020 17:24 2 326 28

БАН осъди руска изложба за 24 май

  • бан-
  • азбукаа-
  • кирил и методий-
  • 24 май

Вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепи становището на БАН и посочи, че то ще бъде изпратено официално до Кремъл

БАН осъди руска изложба за 24 май - 1
Снимка: Фейсбук

Като "недопустима подмяна на исторически и езикови факти" определиха от Българската академия на науките изложбата за 24 май, организирана от Руския културно-информационен център в София.

В тази изложба светите равноапостоли Кирил и Методий са представени като “реформатори на славянската азбука”, “създатели на църковнославянския език” и “първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”, уточни БНР.

По повод изложбата от БАН изразяват „недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската“.

„Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи“, посочват от БАН.

От академията определят като „особено странно“ и твърдението, че светите братя са „реформатори на славянската азбука“, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон.

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, пише още в становището на Българската академия на науките.

Вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепи становището на БАН по повод изложбата, организирана от Руския културно-информационен център в София. Тя обяви, че становището ще бъде изпратено и в официална форма до руската страна:

"Мога да кажа, че изцяло подкрепяме становището и позицията на Българска академия на науките и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема.

Ще реагираме чрез Министерство на културата - това е нашето предложение, да изпратим тези неща, техните позиции - на учените, съответно и на България, до културния център всъщност, който е организирал тази изложба", коментира Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инересно

    19 32 Отговор
    А кой ли ви бръсне за слива !!
  • 2 баба Рошка

    24 23 Отговор
    Много добре ни го начукват рашъните, защото
    измекяри и предатели като нас . . . точно това заслужават !
  • 3 Подлеци

    20 4 Отговор
    Долна нация интриганти
  • 4 Абе

    28 3 Отговор
    Тя киевска рус е създадена около 130 години след К и М.
  • 5 Последния софиянец

    17 24 Отговор
    За 9 май Захариева измисли по големи идиотщини.
  • 6 габровец от варна

    13 23 Отговор
    Очилатата толкова разбира от изкуство,колкото и от политика.Ама това може......за съжаление.
  • 7 Дельо хайдутин

    17 25 Отговор
    Казано честно Кирил и Методи си нямали понятие за България. Тук са избягали техни ученици. Благодарение на цар Борис се запазило и развило делото им.
  • 8 До интересно

    26 10 Отговор
    Сливата си ти - руска, кисела и недозряла!
    За мен е удоволствие да заявим на тези, Великите,че цивилизационния им избор е започнал от нас, а не от тайгата..

    Коментиран от #25

  • 9 XMAN

    5 22 Отговор
    Ама кой ги ев. феофалните старчета.
  • 10 pepy

    19 3 Отговор
    "БАН осъди руска изложба за 24 май"

    Министерството на външните работи, още няколко министерства или пък "Дондуков" 2 кога и какво ще кажат по въпроса... или по бай Тошовски - снижаване, снижаване...

    Коментиран от #17

  • 11 Русороб

    13 2 Отговор
    Голямо важно, друго си е като родните идиоти полезни да си свалиш гащите и да си харизми азбуката и щерката.
  • 12 да,бе

    10 16 Отговор
    БАН и Захариева, щяли да казват какво точно трябва да съдържа руската изложба!??????А що не казаха на оня чех вместо турско клекало ,да нарисува България, поне като нормална тоалетна...!???
  • 13 ПЕНКО

    4 16 Отговор
    КОЙ ВИ НАРЕДИ --- СРЕЩУ МЪНИЧКО ПАРИ !?!?!?!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 big

    8 10 Отговор
    Тези с Северна Македония не могат да се оправят, а се захващат с Русия! Като са толкова ербап защо не защитават славянството и православието, както прави Русия, а си дават задниците под наем за някой друг лев.
  • 17 big

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "pepy":

    А те какво направиха по света и у нас? ББ пак джип пиар. Да вземат нашите многознайковци да направят нещо: изложби, телевизионни предавания, филм и т.н., ако не беше тази изложба 24 май щеше да мине като един обикновен ден и повод за джумбаре.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 някой си там

    5 8 Отговор
    Нека не ставаме смешни, като нашите братя в Македония! Кирил и Методий са посещавали Хазарският хаганат -днешна Южна Русия и Източна Украйна и на основата на местният говор, който наричат роски език създават азбуката и църковно славянският език! Това че църковно -славянският език бил късна редакция на някакъв си "старобългарски език", който никой не знае как е звучал са пълни глупости и фалшификация на историята.
  • 20 някой си там

    5 3 Отговор
    Пак казвам спрете се! Това е от официалната укипедия за Кирил и Методий на български!- "860 г. – Втора мисия при хазарите. В тази мисия взема участие и Методий. Обикновено се говори за мисия у хазарите, но от описанието на дейността на солунските братя става ясно, че задачата им е била много по-широка, че тя обхваща не само земята на хазарите, но и други области на Южна Русия. Кирил и Методий правят център на дейността си в тези земи град Херсон, разположен на северния бряг на Черно море, недалеч от днешния град Одеса.

    Пребиваването на Кирил в Херсон е свързано и с издирването на мощите на свети Климент, мъчен и погребан там. Тези мощи по-късно изиграват голяма роля за създаването на авторитет на Кирил в Западния свят. Откритите мощи са се смятали за мощи на един от най-ранните дейци на християнската църква – св. ап. Климент Римски, първосвещеник на християните в още езически Рим. Св. ап. Климент е епископ на Сердика (дн. София)[16] след което става един от първите римски папи.

    Коментиран от #28

  • 21 дядо ви от бг

    6 4 Отговор
    860 г. е нямало сердика ,но е имало Филипополис! А парвенютата " съветски" си мислят , че могат да лъжат техните републики като имат голям алкохолен проблем, гледат да откраднат езика ни и историята ни ! Показват по руската Симеон Първи като техен цар!!!! Докато датчаните Рюрик са ги управлявали !!!!
  • 22 нашия

    3 2 Отговор
    то че има за какво да протестират тия от БАН има но по другите въпроси -вътрешните ни проблеми мълчат като тулупи -що ли,ами щото боко плаща заплатите на тия учените дето не могат сами да си ги изкарат.учени ли казах
  • 23 Замислен

    6 1 Отговор
    Ми така е. Като за 85 години комунизъм на хората в Русия им говореха лъжи какви ли не... Трудно се обяснява сега, че в България има едни древни документи в които пише.... А а кой ли в Русия ще започне да обяснява?
  • 24 Гадател

    1 3 Отговор
    Русия ни освободи от Турците (за което сме благодарни ), но това не означава, че България вечно ще пропуска ползи .

    Коментиран от #26

  • 25 Още по-интересно

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "До интересно":

    Ми то "славянството" или както му викат изгърмя . Руснаци, Поляци, Украинци... така се обичат, че ще се изколят. Само България май остана и хоп .... един културен център на връх 24 май... И кво правиме сега другари ... ?
  • 26 Ники

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гадател":

    Аз пък съм благодарен само на воините, които Русия е довела! Не мога да съм благодарен на Русия, защото с променлив успех се опитва да ни завладява, а никога не се е опитвала да ни освобождава. Никак не е тънка тази разлика! Нали?!
  • 27 Слава на Украйна

    1 1 Отговор
    Абе, защо обръщате внимание на Путинската пропаганда. Тия задминаха и Сталин и Брежнев, и КПСС взети заедно. Умират от яд, че никой не ги бръсне, че са изолирани и са станали за смях. Както виждам в България продължава да е пълно с техни тролове, но искрено се надявам дупедавците у нас постепенно да започнат да намаляват. Прочетете какво е написал Достоевски за освобождението на България от турско робство, който е очевидец и ще видите за каква просташка руска пропаганда става дума. Проучете колко войника от СССР са умрели у нас през Втората световна война, за да ни "освободят". Ако някой е умрял, то то е от препиване - сражения не е имало. А и от кого да ни освобождават, като нито сме били окупирани, нито сме ги викали.
  • 28 Слава на Украйна

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "някой си там":

    Ти, да си чувал нещо другарю за Украйна? Или Херсон и Одеса за теб са до Червения площад. Слава на Украйна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове