Last news in Fakti

1 Юни, 2020 16:15 1 761 25

БСП-София: Кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“

  • бсп-
  • бсп-софия-
  • фашизъм-
  • паметник на децата

Спирането на проекта за паметник на децата жертви на фашизма е реабилитация на техните убийци

БСП-София: Кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“ - 1

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Грижата за децата е дълбоко вкоренена в житейската философия на човечество. Мисълта за доброто бъдеще на следващото поколение дава смисъл на стремежа за мир, благоденствие, развитие и просперитет. Гарантирането на щастливо детство е мерило за цивилизационното развитие на една нация. Спазването на правата на децата и защитата на техния живот, добруване, здраве и добро образование е дълг и отговорност. Това пишат от пресцентъра на БСП-София по случай Международния ден на детето. Столичните социалисти поискаха изграждането на паметник на децата, жертви на режимите и войните в периода 1923 - 1944 г.

Ето какво гласи още декларацията им:

На този ден и в навечерието на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, ние, столичните социалисти, изразяваме категоричната си подкрепа към идеята на Инициативния комитет за изграждане в София на паметник на децата, невинни жертви на режимите и войните в периода 1923 - 1944 г.

Тъмните страници на българската история пазят мъчителни спомени за отнети с насилие детски животи! Какво означава да разстреляш дете на година и седем месеца с 12 куршума?! Инициативният комитет след мащабно издирване и изследване е събрал данни за убити у нас над 250 деца в периода 1923 - 1944 г., както и за още 3000 техни връстници, загинали при депортацията на еврейските семейства от Беломорска Тракия и Македония към пещите на „Треблинка“, сред които има и току-що родени пеленачета.

Факт е, колкото и някои да го отричат, че това е фашизъм.

Парадоксално е имената на убийци на невинни деца да са изписани върху мемориал в центъра на столицата ни, а паметта на жертвите им се покрива със забрава. Това не може да се случи в нито една цивилизована страна, защото означава оневиняване на фашизма и отказ от най-хуманния жест към паметта на невръстните, чийто живот е бил прекършен без време. Те са погубени напълно съзнателно по „законите” на нечовешката жестокост.

Вече няколко години Инициативният комитет чака разрешение от Столична община да изгради паметника.

Идеята е, по предложение на акад. Светлин Русев, паметникът да бъде разположен край езерото зад Братската могила в Борисовата градина и на него да пише „Никога повече!“. Тя има одобрението на главния архитект на София Здравко Здравков, както и на проф. арх. Атанас Ковачев, който ръководи екипа, изработил Подробния устройствен план на парка. Кампанията за набиране на необходимите средства продължава. Проектът е изработен безвъзмездно от скулптора проф. Иван Славов. Дарителите от цяла България са в очакване. Сред тях са хора от всички политически партии, от всички вероизповедания, от всички обществени слоеве.

Недоумяваме защо кметът Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов се крият зад бездушието на така наречения Експертно-художествен съвет. В неговите становища няма отказ, но има протакане със смущаващи и перфидни политически квалификации. Идеологическите аргументи на Експертно-художествения съвет са повече от несъстоятелни и нямат нищо общо със задачите и функциите на този консултативен орган. Недопустимо е на неговите заседанията да бъде обсъждана подменена (неизвестно от кого) документация на проекта.

Нашият апел е да спре политиканстването с паметта на загиналите деца!

Въпросът е кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“? Спирането на проекта за паметник на невръстните жертви на фашизма ще бъде откровена реабилитация на техните убийци.

Подобен, безпрецедентен за Европа, отказ за изграждането на такъв монумент ще предизвика широк международен отзвук и той няма да е в полза на България.

Длъжни сме да изградим този скромен мемориал в столицата ни, където хората да могат да се преклонят и поставят цвете, пожелавайки си никога повече с цената на детски живот да не се разчистват политически сметки.

Такива паметници са изградени във Франция, Испания, Германия, Австрия, Чехия, Беларус и Русия, в памет на най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и особено през Втората световна война - децата.

Ние от БСП – София настояваме Столична община да разреши издигането на паметника и по този начин да отговори на очакванията на българите, за които съдбата на убитите деца буди болка и гняв. На всички, които искат да ги помнят и почитат, за да не се повтори подобна трагедия никога повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 погнусен

    12 8 Отговор
    Много е гнусно ,когато смърта на невинни деца се използва за партийни цели ,много !!!
  • 2 911

    10 7 Отговор
    Важното е че има паметник на тези, които бомбандираха София. Някои много ги е страх да не обидят покровителите си.

    Коментиран от #5

  • 3 изроди комуняги

    9 11 Отговор
    А комунистите колко деца са избили, техната мама юдеоболшевишка.
  • 4 хаха

    9 7 Отговор
    А петолъчка ще имали на тоя монумент?
  • 5 вие шумците

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "911":

    Тези дето бомбандираха София не бяха ли съюзници с твоите господари -комунистите, и не са ли си служили с еднакви методи за смяна на властта - терор. Кой е убил повече българи, онези от въздуха, сипещи бомби, или комунистите, взривяващи цървки, мостове, екзекутиращи хора на улицата пред децата им?

    Коментиран от #9

  • 6 Българин

    8 8 Отговор
    А паметник на избитите 1944/ 1989 от бащите и дядовците ви кога?????????

    Коментиран от #8

  • 7 баси изродите

    6 7 Отговор
    Ама събаряйте я вече тази Братска могила, нали забрамихме комунистическите симовли със закон. Значи американците могат да имат малко паметниче, скрито зад оградата в двора им, а на комунягите се полага огромен монумент, който се вижда от всички посоки??? Защото са убили повече българи от американските летци ли?
  • 8 съгласен

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А паметник на погубената българска култура, насилствено заменена със съветско-болшевишка-селска простащина?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мислещ

    5 4 Отговор
    Комунисти, фашисти, бойковисти - всички отрепки ги е страх от такава мисъл у хората.
  • 11 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "съгласен":

    Трудно ще стане като гледам интелекта и безродничеството на голяма част от "хората".
  • 12 911

    3 1 Отговор
    И кое беше нецензурното в коментара? А да обидихме може би някой, който може да обижда, но него не. Не е ясно какви са ви критериите.
  • 13 Димитър

    4 6 Отговор
    Фашистките изроди сега са на почит?
    Няма по-големи извратеняци и мародери от нашите фашисти!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пффффф

    5 1 Отговор
    А в днешно време колко деца са прегазени по пътищата?Обърнете внимание над децата е днешно време и бъдещо,стига се ровете в миналия,защото точно миналото на БСП вони.
  • 17 А сега де?

    5 2 Отговор
    Тябва да се знае, че. След подписването на пакта Рибентроп, Молотов нашето БКП е настоявало за присъединяване на България на страната на Германия, защото са били убедени ,че Германия и Русия ще бъдат съюзници във войната
  • 18 Стамат

    5 0 Отговор
    В България никога не е имало фашизъм.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аве Адолф Хайллллл

    2 0 Отговор
    Поредната извратена комунистическа пропаганда на комунягите ......
  • 25 Аве Адолф Хайллллл

    2 0 Отговор
    Поредната извратена комунистическа пропаганда на комунягите ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове