2 Юни, 2020 05:00 5 226 55

2 юни. Почитаме Христо Ботев

  • христо ботев-
  • враца-
  • околчица

За първи път денят е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г.

2 юни. Почитаме Христо Ботев - 1
Снимка: Архив

Преди 144 години начело на чета за освобождението на България е убит Христо Ботев. Поетът поема към своята Голгота, пишейки на съпругата си от кораба "Радецки":

Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.

Х р и с т а

За няколко дни през май 1876 около 200 българи с кръв заплащат за свободна България.

След удара, нанесен на Вътрешната революционна организация от обесването на Васил Левски и колебанията на Любен Каравелов, начело на БРЦК застава Христо Ботев.

След избухването на въстанието в Босна и Херцеговина през 1875 година

БРЦК под ръководството на Христо Ботев започва подготовката на въстание и в България. За тази цел Ботев е изпратен в Русия да събира средства и оръжие за въстанието и да доведе оттам войводата Филип Тотю. Преждевременното избухване на въстанието и неговият неуспех довеждат до сериозни разногласия в БРЦК. В резултат на това в края на 1875 година Ботев подава оставка, това води и до разпускането на организацията, но не се отказва от революционната си дейност.

След създаването на Гюргевския революционен комитет Ботев установява контакт и с неговите членове. През май 1876 година той започва редактирането на последния свой вестник „Нова България“, от който успява да издаде само един брой.

През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“.

Четата наброява 205 добре въоръжени и подготвени четници.

За воевода единодушно е избран Христо Ботев, а за военен ръководител Никола Войновски. Анализирайки развоя на въстанието в България ръководството на четата решава да се насочат към Трети Врачански революционен окръг, където съществувала възможност за вдигане на въстание.

На 29 юни в 11 часа, преоблечените във въстанически дрехи четници завладяват "Радецки". Воеводата принуждава капитана Дагоберт Енглендер да спре парахода на няколко километра западно от село Козлодуй. Христо Ботев и четата му слизат на българския бряг в боен ред с развято от Никола Симов- Курото знаме, целуват родната земя и тръгват към безсмъртието.

В своя героичен поход към Балкана, който започва на 29 май, четата се сражава сама с нарастващата турска потеря. В следващите дни става ясно, че очакваното въстание във Врачанския окръг няма да избухне, поради което командването взема решение четниците да се оттеглят във Врачанския балкан и заемат позиции по върховете Околчица, Купена и Камарата.

На 1 юни противникът започва фронтални атаки,

които четниците отбиват с огън и контраатаки. Боят продължава до вечерта, когато турците се оттеглят на изходни позиции. Христо Ботев заедно с щаба си се прикрива до малка скала на югоизточния склон на връх Камарата.

По време на разговора Ботев се изправя в целия си ръст, за да види къде е четата. В този момент отеква единичен изстрел, който пронизва смъртоносно воеводата. Неочакваната му гибел предизвиква объркване сред четниците. Командването на четата поема Никола Войновски. На 2 юни четата води последния си бой като организирана бойна единица в района на Лютиброд. След това тя се разпръсва на малки групи, които са унищожени от преследващата ги турска потеря.

Водена от Никола Войновски група от 40 души успява да премине р. Искър и се насочи към Ръжана планина. Между селата Литаково и Осенов лак те завързват жестока битка с турска потеря и групата е разпръсната. Никола Войновски с 15 четници успява да се добере до Троянския балкан. На 13 и 14 юни в землището на село Чифлик те попадат на засада. В неравния бой заедно с военния ръководител загиват и останалите четници.

След близо едномесечни тежки сражения бойният път на Ботевата четата,

започнал от козлодуйския бряг, завършва със смъртта на 130 четници.

Разгромът на четата бележи края на Априлското въстание, но техният подвиг и трагичната гибел на воеводата Христо Ботев оставят дълбока следа в народната памет. Не случайно, непосредствено след Освобождението се поставя началото на всенародното преклонение пред героите, изграждат се паметници и паметни знаци, свързани с бойният път на Ботевата чета.

Първото честване на подвига на Ботев и неговата чета е организирано от жителите на село Козлодуй през май 1878 г. То е наречено “оброци” и е свързано с курбан от 200 агнета за загиналите четници. През 1885 г. Ботевският организационен комитет, под председателството на кмета на Враца Иванчо Цветков организира тържества на Милин камък, които поставят началото на ежегодните Ботевски чествания. По решение на група революционни дейци начело със Захари Стоянов за дата на празнуване се приема 2 юни.

За да изразят своята признателност към героите населението на Козлодуй подкрепят инициативата на местния учител Младен Павлов да се постави паметен знак на мястото, където слиза Ботевата чета.

На 30 май 1878 г на брега на река Дунав е поставен 4 метров опълченски кръст от акациево дърво.

През 1882 г. той е заменен от оброчен каменен кръст с благодарствен надпис. Сред местното население обаче остава силното желание да се изгради на Дунавския бряг достоен паметник на Ботевата чета. За тази цел се създава дружеството “Хр.Ботев – Козлозуйски бряг”, което през 1905 г. подема широка кампания за набирането на средства и дарения, дори се полага основният камък на бъдещият паметник. След отказа на държавата да участва в това начинание строежът спира. Но остава надеждата. Работата по изграждането на паметника започва отново през 1937 г. Дружеството “Хр.Ботев – Козлодуйски бряг” чрез Дирекция водни съобщения в Русе осигурява средства за провеждане на конкурси, проектиране и строителство. Автор на проекта е Стефан Пейчев, а каменната облицовка е направена от Асен Илиев. През 1939 г. паметникът е построен.

В центъра на Враца след Освобождението е издигнат първият паметник на Христо Ботев.

Негов автор е Густав Еберлайн. Той е открит тържествено на 27 май 1890 г. в присъствието на княз Фердинанд І, министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, неговата съпруга Венета и дъщеря Иванка. През 1955 г. този паметник е демонтиран от комунистическата власт. На негово място, на 2 юни 1964 г., е открит нов паметник.Той е дело на Владимир Гиновски. Христо Ботев е в цял ръст с височина 12 м. и е изработен от броз и сив гранит. До паметника гори вече огън, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчеството и героична смърт. Всяка година пред паметника признателните потомци отдават своята почит.

Друго култова място за всенародно поклонение става паметникът на връх Околчица.

През 1901 г. на 25-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета на Околчица се поставя основния камък на бъдещият паметник. През 1926 г. инициативният Ботевски комитет към читалище “Развитие” във Враца поставя като временен маркировъчен знак 4 метров православен руски кръст, който българските опълченци носят по време на Освободителната война. Десет години по-късно започва строителството на паметника по проект на арх. Петър Дограмджиев и инж. Никола Новоселски. Той има формата на осмоконечен кръст с височина 28 м. Паметникът е завършен през 1939 г. В годините на комунистическия режим през 1947 г. паметникът е променен. Православният кръст е заменен с петолъчна звезда. През 1991 г. автентичният вид на паметника с кръста е възстановен.

През изминалите десетилетия в Ботевите чествания особено място заема идеята за очертаване на пътя на чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица.

През 1901 г. специална комисия прави първият официален протокол за бойният път на Ботевата чета.

През 1936 г. се предлага той да бъде очертан с трайни дървесни насаждения. Тези инициативи получават особено голям размах в годините на социалистическа България, когато комунистическото правителство идеологизира Ботевите тържества и ги превръща в част от държавната културна политика. През 1946 г. се сформира комисия, с участието на три известни изследователи на Ботевото дело – Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков. Те уточняват точно пътя на Ботевата чета от Козлодуй през с.Бутан, Борован, Милин камък Веслец до връх Околчица. През 1949 г. се поставя първата маркировка с 53 каменни указателни знаци и 6 възпоменателни плочи. Когато се уточнява лобното място на Христо Ботев на връх Камарата маркировъчните знаци се увеличават на 68. Работата по оформлението на пътя на Ботевата чета продължава през 1954 г. със засаждането на два реда дървета, които очертават пътят с широка алея. На 27 май 1958 г. се приема специално постановление на МС за мемориален комплекс “Ботев път”, който включва изграждане на алея – паметник от Козлодуй до лобното място на Ботев във Врачанския балкан. През 1971 г. по решение на ЦК на БКП и МС започва цялостно оформление на Ботевия път като единствения по рода си у нас паметник със 120 километрова алея от Козлодуй до връх Околчица, Камарата и Рашов дол. В рамките на националния туристически поход “По пътя на Ботевата чета” ежегодно от 27 май до 2 юни хиляди българи тръгват по стъпките на Ботев и неговата чета. Тази най-родолюбива туристическа проява води началото си от 1947 г., когато 17 туристи преминават по бойния път на Ботевата чета.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    0 0 Отговор
    Чети доклада на капитана на кораба Радецки!!!!?????
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 вечна памет

    24 1 Отговор
    и благодарност за саможертвата на българските герои в борбата срещу османските окупатори.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма турчин няма проблем

    17 3 Отговор
    Бай Тошо ви даде европейски имена и ви прати на дълга ваканция в Анадола, но на турското КПП ви върнаха с шутове понеже не сте били турци.
  • 17 Страничен

    16 0 Отговор
    Лудата глава Христо Ботев! Голям българин!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Qwerty

    23 0 Отговор
    Ботев и Левски, ако видят днешна България, на какво прилича и какви индивиди я управляват, съм сигурен че нямаше да се жертват и щяха да си живеят живота.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баро Вкаров

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Qwerty":

    Кво и е на България!?Бойко Борисов е по-велик от Леевски и Ботев!

    Коментиран от #54

  • 26 Български чорбаджия

    6 0 Отговор
    Браво на Ботев !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПКК Кюрдистан

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "правилно":

    Ние сега ще дойдем да ти пуснем един куршум
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пако

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "правилно":

    Не е лошо,да не пропуснеш и Паметника на
    Съветската армия,а след това,с една торба
    павета на шията,се хвърли в Искър но, търси
    по-дълбоко място!!!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 шумкарию

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Не е имало болшевизиъм по негово време. Той няма нищо общо с вас - съветските комунисти!
  • 37 Госあ

    8 2 Отговор
    "След Освобождението тя получава жалка поборническа пенсия от 30 лв., която не стига за нищо. Венета няколко пъти пише просби до Народното събрание с молба сумата да бъде увеличена, но получава откази. И то от председателя Стефан Стамболов, когото тя хранила дълго време в Букурещ, и когото Ботев много обичал. Стамболов се отвръща от Венета и дори когато веднъж я среща на улицата, се престорва, че не я познава, извръща глава и файтонът му профучава край нея."

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пешо от панелката

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Майничка":

    Да не забравяме овцете
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Не почитам

    1 10 Отговор
    Комунисти като Ботев
  • 43 Не почитам

    2 1 Отговор
    СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!

    Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

    И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

    И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

    И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

    Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

    Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.



    Галац, 20 април 1871 г.

    Хр. Ботйов

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ти шумкарю

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Не почитам":

    През 1871 имало ли е Коминтерн, имало ли е болшевийу, съветски комунисти? Много хора вярват в някакъв идеал, дали ще е християнство или комунизъм, но никой нормален човек, камо ли Ботев, не би възхвалявал червените терористи, съветските убийци и техните последователи от българския клон на терористичната секта!! Вашият комунизъм няма нищо общо с неговия, съветски подлоги!

    Коментиран от #50

  • 48 Истина/лъжа...???

    1 1 Отговор
    Всеки може да прочете различни версии за Ботев,информацията е наистина много....интересно е обаче, защо във смъртта на всички български "герои" има нещо НЕЯСНО, нещо ПРЕМЪЛЧАНО, нещо СКРИТО, нещо ЗАБУЛЕНО В ТАЙНА И МИСТЕРИЯ??? Това, което прави впечатление и в смъртта на Ботев е, къде е неговото лобно място? Кой го е убил, къде е бил прострелян? Все въпроси, а отговори поне 5,къде е истината, а защонима толкова различни отговора, кой, защо ЛЪЖЕ???

    Коментиран от #51

  • 49 djjdj

    5 1 Отговор
    "След отечеството си съм обичал най-много теб!
    Абе българи, някой обича ли отечеството си в момента?
    Поклон пред саможертвата!!!
  • 50 Не почитам

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "ти шумкарю":

    А ти знаеш какъв е био неговия комунизъм,щото сте си говорили.Трай бе,калъф!Всичко започва с добрите намерения,а фантазьори като Ботев кълват първи.
  • 51 Не почитам

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Истина/лъжа...???":

    Истината е,че революцията изяжда своите деца.Използват ги кукловодите и после чао,както и с Левски.А те си вярват в някакви илюзии през другото време.За народа...Кой народ?Наркоманите,чалгаджииките и ромите,които се турчеят.Резултатите говорят.По плодовете ще ги познаете е казал Исус.Не почитам!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЕДИН ОТ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

    2 0 Отговор
    НИЩО ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Какви българи?

    2 0 Отговор
    Какво очакваш от народ, който е предал и убил собствените си революционери? Срам и позор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове