Last news in Fakti

3 Юни, 2020 15:10 3 214 20

Организират протест пред парламента заради бетона на "Шофьорския плаж"

  • шофьорски плаж-
  • алепу

По-рано днес районната ДНСК в Бургас извърши проверка на място и излезе с абсурдното становище, че четириетажната бетонна сграда не е сграда, а укрепително съоръжение срещу свлачище

Организират протест пред парламента заради бетона на "Шофьорския плаж" - 1
Снимка: БГНЕС

Екоактивистите от "За да остане природа в България" обявиха протестни действия заради огромния бетонен хотел, който се строи в резервата "Алепу". Днес от 18:30 часа те ще се съберат на флашмоб пред парламента.

По-рано днес районната ДНСК в Бургас извърши проверка на място и излезе с абсурдното становище, че четириетажната бетонна сграда не е сграда, а укрепително съоръжение срещу свлачище.

Организират протест пред парламента заради бетона на "Шофьорския плаж"

Огромният хотел на брега на морето попада в зона от "Натура 2000". Точно на това място са снимани и финалните кадри на култовия български филм "Оркестър без име".

Публикуваме целия призив на екоактивистите от "За да остане природа в България" без редакторска намеса:

Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно!

А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу!

И ако това ви се струва нагло, пригответе се за още. Защото:

- Днес или утре Народното събрание ще гласува изменения в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавната работа.

Елате на граждански протест пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Да сме отговорни – да носим маски и да сме на 2 метра един от друг.

Промените в закона целят:

- Да се отложи изпълнението на изискванията на директивите за Натура 2000 свързани с опазването на видовете и местообитанията, като пределяне на цели и мерки за постигането им за дълъг период от време.

- Да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони, като инструмент за опазването им и с тях вече да могат се планират дейности увреждащи зоните.

- Да се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие, за заплати на нови 120 души назначение в екоминистерството и екоинспекциите, които при настоящата политика и експертност на това министерство ще подсилят капацитета
му за разрушаване на околната среда.

- Да се отделят от Оперативна програма Околна среда 2014 -2020 и Оперативна програма Околна среда 2021 – 2027 нови милиони за разработване на ненужни документи от приятелски фирми.

- Да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на регионалните екоинспекции и екоминистъра.

- Да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000 като функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от
министъра и директорите на екоинспекциите, а БАН и университетите бъдат изключени от процеса.

Природозащитниците изпратиха безброй становища и загубиха десетки часове в "обсъждания" и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става по друг начин.

Флашмобът е пред парламента, довечера, 3 юни, сряда, 18:30 часа.

Споделете с приятели!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Покажете

    49 1 Отговор
    проекта на гражданите незабавно , а не ги правете на улави ! Варварски унищожения на крайбрежието , на българската природа !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жалко

    24 4 Отговор
    За съжаление 45 години тоталитарен режим (в някакъв смисъл продължаващ дори до днес) почти са изкоренили гражданското общество у нас и всеки е свикнал да се спасява по отделно и тайно както може и да не се бърка в работата на общината и държавата, за да не стане лошо. Това съзнание за съжаление се е пропило и в следващите поколения и ще отмине много време докато стигнем развитите страни. Там хората са наясно, че могат и трябва да отстояват и обществения интерес, а не само личния, защото обществения интерес също ги касае пряко.
  • 5 Завърших

    19 1 Отговор
    Екология, и точно затова не ходя на българското черноморие.

    Коментиран от #9

  • 6 Когато започнаха "укрепването"

    37 0 Отговор
    бях сигурен, че щр бъде хотел! Някой от много високо, с подкрепата на честния и справедлив Бащица, най-нагло и просташки придължава да строи!! Следващата година ще е отворен хотела, независимо от протести, "проверки" и театрото което се разиграва! Това т.н.управление е най-гнусното в нашата история!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абориген БГ

    28 0 Отговор
    Организирайте за парното, с 58 % намаля газ, а парното ще поскъпва!

    Същото е с ток и вода!

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пожелание

    26 0 Отговор
    шЕФА НА ДНСК ВЕДНАГА ДА СЕ УВОЛНИ !!1
  • 11 Цеко сифоня

    12 2 Отговор
    Аве ко станá с оня протест в София, де казáха че немало да спира докът правителството не подаде оставка. Нищо повече не чух, а гледам че правителството си цъфти и процъфтява. За един приятел питам.
  • 12 Рошко

    16 1 Отговор
    Това даже не е и бетон, не разбирайте ли бре хора, не е и плаж а пясък, не е и море а солена локва
  • 13 само питам бе

    8 3 Отговор
    А след протеста ще има ли октопод с кетчуп, а? Комшията пита дали си струва да ходи...
  • 14 Миташки

    18 1 Отговор
    Прикриват ги и ги замазват защото обекта е на ГБС а както всички знаят тази компания е особено близка до шайката в парламента. Да се знае че това се прави под прикритието на държавата. Не после да псувате и упреквате нормалните хора по морето.
  • 15 Епа

    10 0 Отговор
    Сигурно се знае кой е казал, че е укрепване, та сега да му търси и на него отговорност за бъзиците, понеже е явно, че е намазал.......
  • 16 Строител.

    2 18 Отговор
    Нека строят колегите нека има работа и парички. От празен плаж файда няма запомнете го екоактивистчета по такива празни плажове ходят да се дрогират джейндърите и е пълно с змии и гущери.
  • 17 ърли

    16 1 Отговор
    99 процента от нотариалнита актове дето ги вадят селяндурите по морето са фалшиви..навремето всичко е било общинска и селска мера
    никой здравомислещ земеделец преди 44 година не би си купил дюни или храсталак от които не става нито пасище нито нива..крайно време е да се спрат полулегалните строежи по бреговата ивица и да почнат да се взривяват демонстративно вече построените
  • 18 Васил

    6 1 Отговор
    И после ще се чудят защо няма туристи.
  • 19 Бойко Борисов

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абориген БГ":

    Тихо, трябва да ви доим
  • 20 Много ми е интересно

    0 0 Отговор
    Кой е собственика ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове