3 Юни, 2020 20:15 3 014 46

ВМРО: Кирилицата е българска, а не славянска азбука

  • кирилица-
  • азбука

Предложението на партията е в следствие на множество срещи с патриотични неправителствени организации

ВМРО: Кирилицата е българска, а не славянска азбука - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

Предложението на ВМРО е в следствие на множество срещи с патриотични неправителствени организации още от началото на годината, съобщи БНР.

Според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов изменението е изключително важно за националната ни идентичност и ще сложи край на спора, който у нас се води без особени исторически аргументи за това каква азбука е кирилицата.

„Цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че ако глаголицата има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи, за нуждите на българската държава. Разпространена е от българската държава и всъщност на този формален спор, не във вътрешнополитически план в страната, да се сложи една точка“, каза Веселинов.

Идеята на патриотичната партия е още преди спорната изложба в руския културно-информационен център на 24 май, която представя Кирил и Методий като руски просветители.

„Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента, както разбирате, малко или много осуети нещата, но пък вдигна темата. Смятаме, че в европейските институции също трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата, това е българска азбука. И без да оспорваме правото на всеки след това присъединил се да пише на нея, тази историческа истина трябва да бъде по подходящ начин защитена“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ха ха

    16 51 Отговор
    Кирилицата е славянска, а не българска.

    Коментиран от #10, #19

  • 3 РЪМПЕЗИ

    10 46 Отговор
    НЕ МОЖЕШ ЕЙ ТАКА С ЕДИН ХИМИКАЛ ДА ЗАЧЕРКНЕШ СЛАВЯНСТВОТО...ВИЕ СЪВСЕМ ОГЛУПЯХТЕ...ПРИЛИЧАТЕ НА ПУТИН В КРИМ..МАЙКО МИЛА...

    Коментиран от #18

  • 4 Монгола

    6 41 Отговор
    Кирилицата е монголска азбука
  • 5 Ю Кортес

    9 23 Отговор
    Кирилицата е видоизменена алфавита с 6 различни знака.Същото е и латиницата.Не знам някой да спори чия е латиницата.

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Латинка Петрова

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    Латиницата е моя!
  • 7 Путин

    5 33 Отговор
    Кирилицата е руска!
  • 8 Черноризец

    17 6 Отговор
    Бяхме " поробили " Славянската писменост, но Батюшка Путин ,както знаете, я "освободи" и подари на македонците.
  • 9 Потвърждаващ

    5 8 Отговор
    Преди плюеха България, сега се правят на патриоти ... всички политици са толкова глупави, дааам :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 HohoBoho

    23 6 Отговор
    Това е българската азбука, а другите народи, които я ползват, могат да я наричат българица - подобно на латиницата!
  • 12 селянин 1

    14 4 Отговор
    Глаголицата е,,българска,,азбука,създадена от константин-кирил,но се разпостранява първоначално в панония и моравия,и после след кончината на методи идва при княз борис/оти учениците на братята са прогонени от моравия/т.е.чехия..днес се твърди че глаголицата е най-съвършената графична система от древни времена до днес..
  • 13 Чики-Рики

    10 2 Отговор
    Е поне малко Уикипедия да се чете,дори и от ВМРО!
  • 14 плевен

    7 18 Отговор
    Много съм любопитен, колко продажни историци ще подкрепят тази лъжа. За български език се заговаря в източниците, едва когато падаме под ромейска власт. До тогава се говори за славянски език, писменост и култура. Тази група славяни са били компактно население в земите на днешна България, Сърбия, Косово , Македония и северна Гърция. Те откъде да знаят, че Каракачанов ще стане натовски министър.

    Коментиран от #16

  • 15 колю

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    Гръцката е видоизменена финикийска.и т.н.
  • 16 терминът ..славяни" се появява през14ти

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    терминът ..славяни" се появява през14ти век.чети!

    Коментиран от #23, #32

  • 17 селянин 1

    9 2 Отговор
    Нещата около кирилицата-тя все още няма установено авторство,много учени отхвърлят тезата че климент охридски е неин автор,по вероятно тои да е да е усъвършенствал глаголицата, кирилицата макар че съдържа гръцки букви,тя е съвършена за писане-след всеки звук съответства отделна буква..
  • 18 колю

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Виж коментар 15
  • 19 вуйчу сашу

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Виж 15 коментар
  • 20 Бесен Язовец

    4 11 Отговор
    Специално за българите е написана абс. смех!
  • 21 Хисторик

    5 10 Отговор
    Никак не е патриотчно да си съчиняваш историчеки небивалици! Малко история да прочетат фалшивите патриоти няма да им е излишно!
  • 22 джаич

    5 8 Отговор
    ВМРО-БНД не е организация , а бълг. партия . Не е вътрешна и македонска , а е външна и българска . Революционна - какви революции към кой ? Българско Национално Движение - за лъжи , измами , кражби и гешефти . Феик ВМРО - каракачанки , ченгета от ДС решиха - славянската азбука кирилицата , делото на Св. Климент Охридски от Македония тема на Източната Римска Империя ( Византия ) е българска (татарска ) писменост . Св. Климент сигурно е емигрирал от ханството по икономически причини в империята и се е установил в нашият Охрид на брега на езерото да лови риба и да си прави слънчеви бани под южното слънце ?
  • 23 плевен

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "терминът ..славяни" се появява през14ти":

    В надпис близо до мадарския конник, Тервел или Омуртаг изрежда своите врагове. Едни от тях са славяните. Предполага се, че визира сърбите, които по това време се отделят от България.
  • 24 селянин 1

    7 2 Отговор
    България с влизането си в Е.С..направи кирилицата още през 2007 год.за третата азбука след латиницата и гръцката,призната официално в европа..а па дако днес със нея си служат милиони хора по света/руси,беларуси,украйнци,макета и сърби,монголоидни-казахи,таджики/те на тва требва да наблегнат от вмро,оти големите риби нема да позволат,да каат че е дошла от,,бг-земите,,
  • 25 Ники

    11 3 Отговор
    Инициативата е много добра! Чудесна е!
    Не мога да разбера защо има българи, които не искат това да стане реалност!? Има достатъчно много основания да се приеме от останалите страни в Европейския съюз. Това признание може да донесе само позитиви за нашата страна и за нас българите, като самочувствие, гордост и не само... Нека бъдем по-смели! Избрали сме цивилизационния си път и сме длъжни да го следваме правилно.
  • 26 Парадоксален потриот

    6 7 Отговор
    Може ли да си патриот и да си протиив Русия? преди изборите не знаехме че са русофоби.

    Коментиран от #29

  • 27 дядо ви от бг

    4 4 Отговор
    хора, всички говорим " Бугарица" много преди славяни и други! вмро са нищо. това е стар език на траките ! говорят го всички до словения ,словакия, полша,русия,, но не украина! украина е нямало никога!!! това е било Рюриките в 800 год.! а сърбия е биластара България, също Влахия, всъщност Блахия, и България! 1919 ньойският договор!!!! една трета от България в сърбия и румъния са ОГРАБЕНИ!!!!Хора ,учете Великата БългарскаИстория до Приволжка България и Кабардино БЪЛГАРИЯ, не балхария!!!
  • 28 дядо ви от бг

    3 4 Отговор
    всъщност сърбите са циганите на русия!!!! цяла европа го знае! странно кога са дошли по българските земи????? косово , българско до 1396 и после какво виждаме, че историята се губи!!!!!

    Коментиран от #36

  • 29 Ники

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Парадоксален потриот":

    Точно руските учени (и то уважавани) твърдят, че днешния руски език е 55% диалект на българския език от средновековието. Руснаците дори си оправиха статията за езика им в Уикипедия и сега вече си пише от къде произлиза... Май само процентите не са написали. Така че стига се страхували какво ще каже Русия!
  • 30 дядо ви от бг

    2 1 Отговор
    горките китайци, как правят трети пост и не могат да разберат какво говорим! повтарят трети път съобщенията!!!
  • 31 дядо ви от бг

    2 1 Отговор
    вижте какво става в сибир!!!!това човешкият род не го заслужава, също и и щатите,тези мръсни расисти, на които 1865 година черни и бели спечелиха гражданската война!!!!
  • 32 МДА

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "терминът ..славяни" се появява през14ти":

    И от къде имаш (по-скоро нямаш) информация че славяни се появявало в 14 в??
    Ти янно си пропускал уроците по история.

    Коментиран от #42

  • 33 баба ви от бг

    1 5 Отговор
    тук няма чисти българи, които да коментират нормално събитията в бг и света!!!!I am so sorry!!! колко жалко , че нямате журналисти с поне 4 чужди езици !!! много ГОЛЯМО жалко!
  • 34 ужас

    5 4 Отговор
    Хайде всички дрогари НА АМБРАЗУРАТА! Историята на кирилицата е ясна - славянска е. Само дето е била само на "славяните" населявали българските земи. Ама не били само славяни, а българи. Другите цивилизовани славяни по това време са избрали латиницата. Останалите славяни пък на изток са били разни полудиви родове и племена които са воювали помежду си и там понятята "народ" и "държава" още не са съществували. Камо ли да знаят, че са славяни. Смях ви казвам, Русия ще ни казва как да си кръщаваме писмеността!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хисторик

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "дядо ви от бг":

    Тезинземинса били на Византия прединда се натресе Аспарух с целия катун от българи, кумани, печенеги.
  • 37 Ники

    8 3 Отговор
    Терминът "славяни" се появява началото на 14век при един италиански автор... После се "популяризира" от Екатерина Велика! Явно по политически причини! Така или иначе девети век, когато е създадена "българицата" (кирилицата) никой не се е наричал или самонаричал славянин. Не е имало такъв звук - дето е думата! Кирилицата е създадена в Плиска и Преслав за нуждите на България!

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Бесен Язовец

    4 7 Отговор
    Казах че и Тутанкамон е бил българин да се почувствате малко векики профани! Разни пиандуршници каракачани застанали начело на някаква реликва наречена ВМРО бълнуват!
  • 39 Бесен Язовец

    4 7 Отговор

    До коментар #37 от "Ники":

    Какви интересни патриотични измислици.

    Коментиран от #44

  • 40 Николета

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Ники":

    Колко ракийчица изпи?
  • 41 Ердоган

    0 6 Отговор
    Всички ше говорите на турски иначе ятагана ше играе
  • 42 колю

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "МДА":

    А ти къде,освен в учебниците писани от бкп си чел за славяни?терминът се появява в русия.
  • 43 колю

    3 2 Отговор
    прочетете малко различна от кпсс-бкп история!
  • 44 Ники

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен Язовец":

    Колко рубли се плащат за такъв коментар?
  • 45 Абе

    3 2 Отговор
    Хубаво, ама има исторически проблем. Самите пишещи на нея я наричат славянска писменост , език и азбука. В за "За Буквите" четем :" Тези са славянските букви и така трябва да се пишат и произнасят: а, б, в, г ..." На Черноризец Храбър ли да вярвам или на Каракачанов . В "Проглас към евангелието " : "Слушайте цял славянски народе..." Тия творби се учат в 8 ми клас , Краси как е изкласил не знам, че и историк станал, че доктор, че и министър , че и се меси дето не му е работа, та ни излага . Същия комплекс като македонците, исторически липси да се компенсират с просто преименуване, в Скопие вместо българи пишат македонци , тук македонския българин от Русе иска вместо славянски език , азбука и книги искат да ги преименуваме на български срещу всякакви исторически документи. Славяните не се наричат българи в нито един документ до завладяването от ромеите на първото царство. . Ставаме за смях , на всички езици в Уикипедия статиите за езика носят името старославянски език , само на български същият език е кръстен старобългарски. Миналата седмица Овчаров присвои Дракула, като "продължител на българската държавност и култура" . Чудя се как, уж македонците корим, че са изменили българи, пък ние ставаме все по-македонци като комплекси, преименуване и исторически бълвочи.
  • 46 кочо

    0 0 Отговор
    КИРИЛИЦАТА Е БЪЛГАРСКА АЗБУКА-ЗА БЪЛГАРИТЕ.ОСВЕН БЪЛТАРИЯ САМО РУСИЯ ПИШЕ НА АЗБУКАТА НА КЛЕМЕНТ ОХРИДСКИ.НАМА ДРУГА ДЪРЖАВА ДА ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ.НА СИЛА И МОНГОЛИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове