4 Юни, 2020 14:20 2 829 25

Д-р Стойчо Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни

  • д-р стойчо кацаров

И досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната, заяви той

Д-р Стойчо Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни - 1

"Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Коментарът му в предаването "Преди всички" беше във връзка с обявеното прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб и заявеното от премиера Бойко Борисов: "Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия".

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", коментира още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната:

"Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка". Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с много ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска:

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве".

Той прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с Covid-19.

Доплащанията в болниците

До 9-и юни ще продължи общественото обсъждане на стратегията, която да намали доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:

"За да бъде постигната тази цел, трябва да се предприемат подходящите мерки. В тази стратегия не виждам разписани подходящи мерки за това".

Той обясни, че цената на медицинските услуги не зависи от правителството и от Здравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането:

"Колкото по-малко плаща Здравната каса, толкова повече ще плаща пациентът. Първото нещо, което трябва да се планира, ако искаш да ограничиш разходите на пациентите, е да увеличиш бюджета на НЗОК. В стратегията такова увеличение не е предвидено, тогава как можем да постигнем по-малко плащане от страна на пациента".

Д-р Кацаров посочи, че в обсъжданата стратегия няма и намек за мерки, които да водят до засилване на конкуренцията между лечебните заведения, която би довела до по-добро качество и по-ниски цени за пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    30 2 Отговор
    Аз ако не се хваля сам, кой друг ще го направи???
  • 2 щаб от фокусници

    31 4 Отговор
    Дано по военно време нямаме такъв щаб, че направо ще ни гърмят, за да ни спестят мъките и притесненията.
  • 3 Пунтамара

    28 1 Отговор
    Ако един ден има инвазия на извънземни на земята, за България ще се паднат невидимите видове..
  • 4 Мон женераль Мопс

    37 4 Отговор
    НОЩ никога няма да си признаят, че тероризираха хората със страх, нито пък Боко, щото е "Спасител" !

    Коментиран от #6

  • 5 Хрониките на герберлунгия

    32 4 Отговор
    Какво очакваш от коремен хирург, произведен от тъп банкянски селянин във виден епидемиолог.

    Коментиран от #20

  • 6 OVID овца на Иврит

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мон женераль Мопс":

    Не е нужно да си признават, само прокуратурата един ден да го докаже.
  • 7 Село

    25 4 Отговор
    Много ясно всичко беше ПАРЛАМА.
  • 8 нека бъде светлина

    26 4 Отговор
    Светлината винаги побеждава мрака.
    НОЩ се сгромоляса.
  • 9 Червен имбецил

    10 19 Отговор
    Както е видно от статията и от коментарите след нея олигофрените никога няма да свършат..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 007

    13 1 Отговор
    Спомням си за Ангола и Мозамбик как след деколонизацията, Португалия ги подготви да бъдат организирани от елита и интелигенцията си за самостоятелно управление, за да се запази всичко, което е създадено. Само за няколко години посредствените недооценени, но големи маси, набързо избиват всичко грамотно и интелигентно и завземат власта и т. н. Познайте кой, кой е?
  • 13 четящ

    15 5 Отговор
    абсолютно точно!ЩАБ се оказа неук и неграмотен в всяко отношение! само успя да предизвика невиждана безработица и спад на дохидите на ститици хиляди българи, за което ще носят морална/ а може би след време и наказателна/ отговорност... самия факт, че извънредно положение бе въведено при 10 заразени, а сега всички мерки падат при средно коло 20 заразени, говори, че всички действия на ЩАБ-а са били изцяло погрешни! и ББ като натиска да отпаднат всички мерки също показва, че изв. положение е било напълно ненужно, иначе при 20 заразени сега нямаше да отпаднат мерките!

    Коментиран от #15

  • 14 куку руку ку

    13 5 Отговор
    "Oтмянaтa нa брифингитe нa НOЩ и oтмянaтa нa извънрeднитe мeрки идвa нa фoнa нa 25 нoвoзaрaзeни, a oбявявaнeтo нa извънрeднoтo пoлoжeниe нa 13-и мaрт бeшe при 10 нoви зaрaзeни"
    Което още веднъж доказва, че експериментът, който си направиха с хората, за ограничаване правата и свободата им, няма нищо общо с коронавируса. Но вече знаят, малко медийна пушилка, малко страх и хората са готови да загубят гарантирани права.
    Очаквайте, когато искат да направят нещо скрито от народа, просто пак да го блокират по къщи и панелки и да си развечт байрака като им е угодно.
    Хоп карантинка- хоп хотелски комплекс върху защитена зона... и това е най-безобидното, което може да се сети човек.
  • 15 Червен имбецил

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "четящ":

    Боже, колко мъка има на този свят, Божееее....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 HohoBoho

    19 3 Отговор
    След отмяната на мерките броят на заболелите би трябвало да нараства тъй като вирусът го има в много области, а в действителност заболелите намаляват.
    Следователно няма разлика дали сме под карантина или не, даже сега сме по-добре...
    ...и от тези мерки на Щаба нямахме никаква полза

    Може някой да каже, че благодарение на мерките овладяхме епидемията.
    Но какво означава "овладяхме епидемията"?
    Получихме групов имунитет?
    Или вече нямаме заболели, които да разнасят вируса?
    Или?
  • 18 1234567

    4 5 Отговор
    Хора, спрете се, не дърпайте дявола за опашката. Само се позатиши малко и изпълзяха като лалугери из дупките си "месии-умници". Дали ако пламне пак тази или друга зараза ще се доверите на тези нови "научни светила"? Любопитно е, но чесно казано, не ми се иска да знам отговора-мисля, че се досещам.
  • 19 98765

    2 0 Отговор
    Дойче Веле. Днес. Експерти от "Роберт Кох": "Втора, трета, та дори осма вълна от коронавирус"
    Какво ни очаква през есента и зимата? Дали понижаването на температурите няма да докара втора вълна от инфекции с коронавирус? На този въпрос експерти на Института "Роберт Кох" дават изненадващ отговор.
  • 20 Мъка

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хрониките на герберлунгия":

    А ти какъв хирург си? Колко живота спаси? Защото нещо не схванах. Този коремния, в операции е спасил стотици животи. Нещо което не вярвам ти да си направил. Не знам ти с какво си ценен за този свят. Но иначе си велик в ръсене на обиди и простотия. Дори и да приемем, че е сбъркал някъде, то кой не е, но и колко от нас са направили най ценното на този свят, да спаси човешки живот, един поне, не толкова колкото той. На какво основание съдим тогава? Трябва човек тотално да е изпаднал за да съди при това положение. Надявам се един ден да си начешеш комплексите и да имаш шанса и някоя ценност да изградиш. Евентуално де, но надали.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Онзи

    0 0 Отговор
    Този доктор можели да лекува ангина катарализ!?
  • 24 Онзи

    0 0 Отговор
    Този д-р нека каже какво ще стане ако не се
    спре на време размножаването на обикновена
    муха!!!!????
  • 25 Онзи

    0 0 Отговор
    Това не е за хора със здравни проблеми!? Нека приемем, че 1 заразен и/или болен може да
    зарази 2 здрави, тогава 10 заразени и/или болни
    ще заразят 20 здрави, 20 заразени и/или болни
    ще заразят 40 здрави и т.н.....!?!?Тогава какво???!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове