Last news in Fakti

4 Юни, 2020 15:11 6 287 38

Адвокатът на Атанас Бобоков: Властта чрез съда мачка човешки съдби

  • атанас бобоков-
  • съд-
  • боклук

В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало, отбелязва адв. Илиан Василев 

Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото.

Това посочва в писмо до медиите адв. Илиан Василев. Той коментира задържането на бизнесмена Атанас Бобоков. 

Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И  отново всички мълчат.

Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася. 

 В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало, отбелязва адв. Илиан Василев . Преобладаващата част от работещите в тази сграда  отдавна са загубили идентичност, забравили са ,че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля. Ако някой се опита да отстоява собствено мнение, бързо му решават „ситуативния проблем “. Ако не вярвате, елате и вижте. 

Ще видите началници, които стоят до среднощ, да не би някой да „сгреши “и да реши делото по собствено убеждение, ще видите съдии и прокурори, които в коридорите шушукат едно, а в залите говорят друго, без сами да си вярват, ще чуете прокурорски речи и съдийски мотиви, от които биха се срамували дори студенти от първи курс.

Разбира се, ще видите и адвокати, които, с ибрици в ръце, обслужват „системата “, плетат интриги, взимат пари и после ги връщат. Да, Вие не знаете тези неща и не сте длъжни да ги знаете. Повечето от „дръжките за микрофони“ ги знаят, но не ги казват.  За тях е важно да следват правата линия на поведение, успоредна на линията, зададена от силните на деня. А тази линия е толкова права, че отдавна е образувала омагьосан кръг, от който няма излизане. 

Ето и цялото писмо на адв. Илиан Василев:

  УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

​​    С настоящето писмо правя нещо, което никога не съм си представял за възможно, тъй като убедено съм изповядвал принципа, че съдебните дела следва да се коментират в съдебните зали, а не по страниците, пред камерите или микрофоните на медиите. Правя го по една единствена причина. Когато човек навлезе във възрастта на лошите болести и проумее, че вратата за оттатък не е толкова далеч, с всеки изминал ден осъзнава пълното безсмислие да се съобразява с норми и принципи, които макар по своята същина да са правилни и морални, в нашето общество се използват от властимащите за удобен параван, зад който прикриват истинската същност на своите действия. В тази ситуация да мълчиш, означава да предаваш себе си, децата си и тяхното бъдеще. Тези ,които ме познават, знаят ,че никога и пред никого не съм мълчал, сега търся начин да ме чуят повече хора. Правя го чрез всички медии, а не през интервюта с конкретни журналисти, защото не искам да бъда упрекван, че уж обслужвам политически, криминални или бизнес интереси.

 Конкретен повод да напиша това писмо е делото и обвиненията срещу братя Бобокови и конкретно задържането на господин Атанас Бобоков.  Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия, пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет. По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния проблем с купчините боклук, които през миналата година покриха страната и с които дружествата от групата „Монбат“ нямат нищо общо. Никой от така наречените специализирани съд и прокуратура не желае да прочете делото, да го прочете не отгоре-отгоре и на пръв поглед, а да го прочете истински . За пореден път е достатъчно началниците им да кажат какво трябва да е решението и те покорно го изпълняват.

    Провокиран съм от извънредната активност на медиите по повод съдбата на един футболен клуб. От сутрин до вечер светила на правната наука говориха , спориха, променяха становищата си. Сега, когато става дума не за спортно дружество, в което, като в яма, са потъвали стотици милиони , а за крупни индустриалци, които са създавали реални блага а не фалшиви илюзии, всички светила мълчат. Сакън да не обидят прокуратурата. Всички отговорни фактори в държавата мълчат. Сакън да не накърнят независимостта на съдебната власт. Независимостта като поредния удобен параван.

     Хора, граждани ! Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото. Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И  отново всички мълчат. Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася.  Спомнете си думите на онзи немски поет – когато идваха за другите, аз не протестирах, защото не ме засягаше, когато дойдоха за мен, вече нямаше кой да протестира. Най лесно е да се каже, аз мълчах, защото не знаех. За това искам да покажа конкретната истина за делото на братя Бобокови. 

    В приложение към това писмо огласявам ​прокурорското постановление, съдържащо обвинението срещу г-н Атанас Бобоков, огласявам своята жалба срещу задържането му, защото там съм систематизирал аргументите си, когато получа съдебния протокол, ще оглася и него. Нека всички, които се интересуват от истината, със собствените си очи да видят, как през 21 век, в държава от ЕС, специализираните прокуратура и съд арестуват невинен човек и унищожават законен бизнес. Когато го видите с очите си, вече не слушайте и не питайте мен. Аз съм пристрастен, получил съм хонорар, любимец съм на ъндърграунда, едновременно съм адвокат на мафията, камората и ндрагетата, на китайските триади и японската якудза, на колумбийските картели, на Бен Ладен и, да си остане между нас, на радикалното крило на Трънската пионерска организация и Пернишките сдружени средношколци (на вниманието на ДАНС, не ги търсете, това е шега!), братовчед съм на Сатаната   / Здравейте, Пик! /.  Но питайте и чуйте професорите по право, питайте и чуйте авторите на учебници, питайте безспорните авторитети в наказателното право, които не са на мафията и не са роднини на Сатаната, питайте и звездите от Експертния съвет на Главния прокурор. Може би, както намираха мотивация да коментират футболни клубове или да правят инициативни комитети за подкрепа на избора на този и онзи , ще изразят компетентно мнение. Питайте ги не за конкретното дело, питайте ги по принцип- може ли човек да се задържа по такова обвинение, в което дори не е посочено какво конкретно е извършил, питайте ги може ли   съдът да задържа някого под стража, само защото прокуратурата го е посочила, да задържа защото, само отгоре, отгоре, на пръв поглед изглеждало, че някой бил извършил нещо. Питайте ги и настоявайте за отговор. Защото, ако не питате сега, след време, когато и Вас арестуват, вече няма да има кой да попита.  И не се страхувайте, че като питате и търсите отговор, ще накърните независимостта на съдебната власт. 

     В сградата на специализираните съд и прокуратурата , независимост никога не е имало . Преобладаващата част от работещите в тази сграда  отдавна са загубили идентичност, забравили са ,че са юристи и магистрати и са се превърнали в оръдия на чужда воля. Ако някой се опита да отстоява собствено мнение, бързо му решават „ситуативния проблем “. Ако не вярвате, елате и вижте.  Ще видите началници, които стоят до среднощ, да не би някой да „сгреши “и да реши делото по собствено убеждение, ще видите съдии и прокурори, които в коридорите шушукат едно, а в залите говорят друго, без сами да си вярват, ще чуете прокурорски речи и съдийски мотиви, от които биха се срамували дори студенти от първи курс. Разбира се, ще видите и адвокати, които, с ибрици в ръце, обслужват „системата “, плетат интриги, взимат пари и после ги връщат. Да, Вие не знаете тези неща и не сте длъжни да ги знаете. Повечето от „дръжките за микрофони“ ги знаят, но не ги казват.  За тях е важно да следват правата линия на поведение, успоредна на линията, зададена от силните на деня. А тази линия е толкова права, че отдавна е образувала омагьосан кръг, от който няма излизане. 

    Не виждате ли и не разбирате ли, че тази територия, която три-четири пъти в годината се бием в гърдите да наричаме Родина, вече се е превърнала в място, което и бежанците заобикалят  отдалеч , а дори коронавирусът не смее да посети /Простете за нетактичната шега/. Забравихте ли момчето, което се запали и изгоря на центъра на един от най-хубавите български градове. Сега крайбрежието на този град е покрито с мърсотия, скъпите му булеварди пропадат при всеки дъжд , а властниците му имат 110 процента рейтинг.

     Това ли е Родината, която искате да оставите на децата си. Мълчете си, изборът е Ваш. Но когато Вие, гражданите си мълчите, се чува само гласът на платените агитки. Сега издигат картончетата с надписи „Прокурорът е радост “, след време ВАШИТЕ деца ще носят плакатите с надписи „Свободата е робство“. 

    А на великите специализирани началници и техните послушници, които вече са толкова високо, че едва ли биха ми обърнали внимание, освен ако не им наредят да ме „сготвят“, искам да кажа : Сега сте се устремили по стълбата нагоре , по стъпалата мачкате човешки съдби и  унищожавате реални икономически субекти, които дават на хората хляб , а не като Вас, зрелища. Рано или късно ще тръгнете по същите стъпала надолу и там отново ще минете покрай същите хора, които сега прегазвате. Дано да са Ви запомнили с добро.

Р.S. Изразената позиция е лична и по никакъв начин не ангажира братя Бобокови, както и останалите ми клиенти по други дела.  Не искам към позицията ми да се присламчват политици, адвокати-политикани и сенчести бизнесмени. И моля приятелите си, особено колегите юристи, когато прочетат това, да не ми изпращат емотикони с усмивки и вдигнати палци , а ясно и открито, с имената си, да изразят открита за обществото позиция. Останалото е мълчание…

 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    29 27 Отговор
    Господин адвоката, ако половината от оловния отпадък за който ги обвиняват е истина това би пречупило икономиката и човешките съдби в доста голям регион. Не му пожелавам да се нагълта с тежки метали, но да се позаинтересува какви ще са последиците.

    Коментиран от #4

  • 2 Професионален растеж

    22 42 Отговор
    Мале, адв. Василев, ти надмина и многоуважаемият адв. м.Марковски, но не вярвам да ти се получи защитата,(хонорарченцето е сигурно)
  • 3 Бойко иска да приватизира всички

    51 10 Отговор
    печеливши бизнес монополи какъвто е Монбат в алумулаторната индустрия, нац.лотария в хазарта, винпром Карнобат и други.

    Коментиран от #36

  • 4 Не е лъжа за боклука

    22 23 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Какво му др.ме за половин Северозапад? Хонорар взима, изписващ се с много 0 на края.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дано

    24 17 Отговор
    Агентите на ДС трябва да бъдат мачкани така,както те са смачкали съдбите на много хора.Никаква жал за такива измикяри

    Коментиран от #8, #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А дано, ама надали!

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дано":

    А за агентите на ЦРУ това правило важи ли?
  • 9 Наблюдател

    38 1 Отговор
    Такова нещо като "Независим съд и прокуратура" по тия земи каквото и да разправят няма! В тези и институции се вихри и най-голямата корупция в България! КАТ сравнение с тях са "дребна риба"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 I kakvo ot tova

    16 2 Отговор
    За да има промяна трябва колективно самосъзнание ,а това отсъства на тази географска ширина.

    Който може и иска - ЕС е голям, работа много - шапката, куфара и навънка.

    В България нещата няма да се оправят - ще има голям олигопол отгоре и дотам след 25 години. А всеки, които се обажда ще е анти Боко/Доган или които ги наследи.
  • 12 Потресен

    30 2 Отговор
    Това писал Полк.Николай Марков от НСО за високите цени на всичко в България- Престъпници, които отдавна трябваше да са в затвора с доживотни присъди се изживяват като управляващи и вдигат цените на всичко , при очевидни факти и предпоставки за намаляване. Защото трябва да крадат на наш гръб. Правят го всеки ден. Защото спим дълбок зимен сън! И блеем като овце! Ограбват ни брутално и безмилостно. Управлява мафия.
  • 13 Ганьо

    23 3 Отговор
    7млн. Човешки съдби са смачкани, някой да се е сетил....
  • 14 Behemoth

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Юсуффф":

    Викаш, БАЦЕ нищо не знае!Св . Хелоуин е чист като девица от Пайнера....
  • 15 Евгени

    20 2 Отговор
    Браво Най после
  • 16 Юсуффф

    19 2 Отговор
    Писах добри думи за адвокат Василев и веднага ме гепи гестаповската турбоцензура на фактолозите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Проста сметка

    6 11 Отговор
    25 год. Х 12 мес. Х 30 дни Х 24 часа = 216000 часа - непрекъсната работа без почивка.По 1000 лева на час = 216 милиона лв. (само)!!!Задача за домашно: а ) Колко и какво е бачкал всеки от Бобоковия списък през прословутия преход? б) Кои са баламите ?
  • 20 Петрова

    26 4 Отговор
    Майко мила, какво е това обвинение?! - нито какво, нито къде, незвестна дата, неустановени лица. Е това е , което трябва да се изпрати на Кьовеши да види "правовата" държава България
  • 21 Гост

    8 1 Отговор
    Най много мачка бедния данъкоплатец той не е народа,народа е олигархията другите сме добитък.
  • 22 НАРОДЕН

    7 16 Отговор
    нещастен опит да си заслужи хонорара...колко земя е отровил този ???
  • 23 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    9 3 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД
  • 24 Радвайте се че сте в България иначе....

    7 15 Отговор
    Като правят престъпления никой не ги мачка, обаче като ги подведът под отговорност за простотийте къде са вършили , Държавата ги мачкала, айде сиктир бе, трябва най накрая всички довели България до това положение да си платят😉

    Коментиран от #27

  • 25 Всеки престъпник обвинява другите

    9 12 Отговор
    Как да разпознаем престъпниците и олигарсите в България. Много просто:
    Всички престъпници обвиняват властта, прокуратурата ,съдът. Те горките все са невинни. Спестявали цял живот стотинки от банички и си купили предприятия и станали мултимилионери и милиардери. Все другите им виновни. Вчера един от тях забравил горкият да плати 64 милиона данъци....
  • 26 окръжният комитет в Русе

    4 4 Отговор
    Отдавна е нужна експорприациа на експорприаторите
  • 27 Ко речи

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Радвайте се че сте в България иначе....":

    Бойко ,Доган и Пеевски в това число ли са на довелите до това положение.
  • 28 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    11 4 Отговор
    ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА БИВШИ И НАСТОЯЩИ ВЛАСТИМАЩИ И НОВОБОГАТАШИ, СДЕЛКИ ПО ПРИВАТИЗАЦИИ И ЗАМЕНКИ. Всичко това обещава само ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 29 факт

    5 6 Отговор
    аиде още един мъченик намериха
  • 30 Верно ли

    20 1 Отговор
    Адвокатът говори за съвсем друго нещо - като решат да "сготвят" някого, в специализирания съд няма закони. Направиха си съд, в който всеки калпав обвинителен акт минава. Доколкото боклука - за Ковачки ни тон, ни вопъл...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пешо от панелката

    15 1 Отговор
    Вероятно не им е чиста работата на Бобокови, но пък постановлението за привличане на обвиняем е лишено от каквато и да била конкретика. Как бихте се чувствали ако утре на вас ви връчат подобно обвинение и ви задържат под стража?
  • 33 big

    11 2 Отговор
    Абсолютно е прав! Прокуратурата прави медийни съдебни процеси, но реалните доказателства ги няма. Търсят поддръжка, особено в случаите с боклука и акумулаторните отпадъци, добре но защо сега или дали тези са виновниците? Може би искат да откраднат и техните колекции? Само не разбирам, защо не показаха ритона, щом е наличен в НИМ?
  • 34 Жоро

    9 2 Отговор
    В бойковата държавица е така всичко се цоца от народа.Без бунтове и метежи като в САЩ няма да се оправим
  • 35 Ван дер Любе

    8 1 Отговор
    Много е прав човекът. Личи си използването на прокуратурата и т.н. за лично облагоделтстване на хунтата и свързаните лица. Но това не са само хора като тези братя, а всички ние. Например, заради корупцията на Борисов загинаха хора в Хитрино, Своге и на други места, т.к. и от поддръжката на инфраструктурата им отделят 20%, а може и повече. Ето ТОЛ системата се оказва толкова скъпа, че ще трябва да я разширят и в Сърбия, Гърция и Румъния. Така ще стане и с бензиностанциите и други вредни дейности на Борисов.
  • 36 Де Факто

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко иска да приватизира всички":

    По-точно, ДА ОТКРАДНЕ.
  • 37 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    0 1 Отговор
    САМО КАРТИНИ ЗА 80 МИЛИОНА....НАРОДЕ ВИЖ КОЙ ТЕ КРАДЕ И ОБРИЧА НА БЕДНОСТ......ДРУГАРИТЕ ОТ БСП ЯКО СА КРАЛИ . С ТИЯ ПАРИ МОГАТ ДА СЕ КУПЯТ ДЕСЕТ КЪЩИ В...БАРЦЕЛОНА
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове