Last news in Fakti

5 Юни, 2020 08:39 2 913 27

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

  • държавни бензиностанции

През последните години бяха проведени пет-шест проверки за наличие на картел на горивата, но всички бяха отрицателни

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой? - 1
Снимка: БГНЕС

Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой не иска да създаде тази верига от държавни бензиностанции, за да я приватизира после? Като гледам как действа нашето правителство, не бих изключил да има и такива мисли. Това казва за "Фрог нюз" бившият депутат доцент Минчо Христов.

За мен е най-важно в момента не да баламосват хората с тези измислени проверки на Комисията за защита на конкуренцията. През последните години бяха проведени пет-шест проверки за наличие на картел на горивата, но всички бяха отрицателни. И не успяха да докажат очевадното, че картел има и надценката към настоящия момент е поне 60 стотинки А дори и да го докажеха, санкцията е смешна. Бензиностанциите я избиват с половин час работа.

Така че задължително трябва да се въведе наказателна отговорност за картел, както е в нормалните европейски държави. И се учудвам, защо опозицията мълчи по тези въпроси. Защо не се предлага наказателна отговорност, която би решила проблема с грабежа в горивата, в телефонните централи, аптеките, големите търговски вериги, където има картелни споразумения?  За съжаление българската икономика е картелирана в основните си сегменти, които удрят челно потребителя, обясни експертът.

За мен е важно там,  където има картели и монополи,  да има държавни компании. Лихвените проценти по депозитите в банките днес са отрицателни. А лихвите, които банките искат от хората, достигат до 10%. Това е чиста печалба за банките и го няма никъде в ЕС.

По същия начин стои и въпросът с горивата. Горките шофьори трябва да знаят, че са ограбвани по един нагъл и безскрупулен начин вече няколко десетилетия. Когато петролът беше 150 долара на барел, цената на масовото гориво беше 2,70. Когато петролът стигна 25 долара за барел, цената на масовото гориво е 1,80 по бензиностанциите.

Това се нарича грабеж, който е покровителстван от парламента и правителството. България е единствената страна в ЕС, където няма наказателна отговорност за картел.И това не е случайно. Вместо да се предприемат тези мерки, правителството отказва да направи една държавна банка с подразделения в страната и да дава 2-3 процента лихва. Това ще накара чуждите банки да смъкнат лихвените проценти и да не крадат по този безобразен начин, посочва доцентът.

По този начин стои проблемът и с аптеките. Какво пречи на държавата да се направи една верига държавни аптеки, които да продават на цени, каквито са в Македония, Гърция, Румъния, където българите ходят да си купуват лекарства. Това ще накара частниците да смъкнат цените, ако не искат да фалират. Ами за тържищата. Не може в момента черешите да се изкупуват за 30-40 стотинки от производителите и се продават по 5 лв. на пазарите. Това се нарича спекула и грабеж. Може да се създаде и държавна верига магазини, в които да не се продава със сто процента надценка на някои стоки, а с една нормална надценка. Държавата трябва решително да се намеси със законодателни мерки - включително наказателна отговорност, категоричен е той.

Доцент Христов коментира и последните новини около Васил Божков. Такива като Божков използват мафиотизирането на българската държава да печелят безумни пари на гърба на българския народ. За мен една пълна ревизия на олигарсите на прехода е задължителна. Но трябва да се започне от българските политици, които са първопричина за създаването на българските олигарси. Те са в една престъпна симбиоза вече десетилетия наред. Смешно е да се изкарва Божков революционер. Иначе е добре, че вади кирливите ризи на властта. И народът разбира, как е ограбван зад гърба му.

Българското общество е обезверено от лъжите на политическите партии. Има една китайска поговорка, която казва, "бойте се от гнева на търпеливите". В момента, според мен, няма алтернатива, но може да не е така след няколко месеца. Няколко партийни централи , включително и на правителствено ниво, работят за компрометиране на протестите. Друг проблем е, че на протестите се развяват партийни знамена. Политическите партии трябва да превъзмогнат своя партиен егоизъм и на протестите да станат наистина граждански, без да се извличат политически дивиденти. Тогава нещата ще тръгнат. Според мен този момент е близък, убеден е Минчо Христов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами то

    25 2 Отговор
    това е ясно. Трябва да се създаде нов олигархичен кръг, който да поддържа с финансови инжекции властта и да е зависим от нея. Полунезависимите олигархичен кръгове вече са на изчезване след акциите на прокуратурата и други подобни организации.
  • 2 ДДДД

    17 3 Отговор
    Ако е така това ще стане след 4-5 години минимум. Ще трябва време докато се създаде мрежата. Да има време и да фалира. Че чак тогава някой а я приватизира.

    Коментиран от #9

  • 3 Гост

    9 2 Отговор
    няКОЙ!
  • 4 Някой

    6 3 Отговор
    или.....................някоя ?!
  • 5 Рошко

    16 1 Отговор
    За да се поизперат малко мръсни пари, да се налочат с пари вътрешни хора, а след това пак да се "приватизира" от някой "честен бизнесмен" близък до властта
  • 6 Зомби

    18 3 Отговор
    Минчооооо, не бе душа явно нямаш понятие как и защо се прави това!

    1. Да се откраднат едни пари при строителството и обзавеждането
    2. На нашите хора да се намерят работни места
    3. ДА УДАРИМ МАЛКИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ И ТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ ТО ПАЗАРА ЩОТО МЪТЯТ ВОДАТА НА ГОЛЕМИТЕ
    4. Вероятно ще се закупят и стари бензиностанции на наши хора и оборудването
    5. Вероятно вече фирмите са готови

    Минчооо???

    Коментиран от #20, #23

  • 7 Уди Кълвача

    25 0 Отговор
    Има картели защото срещу тях седи робския картел наречен народ!
  • 8 ЛИЛИЯ

    9 12 Отговор
    СТИГА С ТОВА ДАЛИ-ДАЛИ!ВСИЧКИ СМЕ ПОТЪРПЕВШИ ОТ НАГЛОСТА НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ,ТОЗИ ДЕБЕЛОКОЖ ВАМПИР,КОЙТО МОЖЕ БИ ПОД ВЛИЯНИЕ НА МИТНИЧАРА,СЪПРУГА НА ИМПЕКСОВАТА КРАДЛА НИНОВА СИ СЛАГАШЕ НАЙ-ВИСОКИ,НАД 2 ЛВ,ПРИ РЕКОРДЕН СПАД НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА,ТОЗИ АЛЧЕН ТАПИР ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ СПРЯН,ОСВЕН ЧЕ ЛУКОЙЛ БЕШЕ НА ВСЕКИ ПОЛОВИН КИЛОМЕТЪР,И НАРОДЪТ СЕ ЧУДЕШЕ КАК ДА ИЗДЪРЖИ КАТО ТРЯБВА ДА ХОДИ НАРАБОТА И МУ ТРЯБВА ПРЕВОЗ.ТАКИВА КАТО ВАЛЬО ЗЛАТЕВ И ЛЕВОН КАМПАРЦУМЯН,КОЙТО СЪЩО НАПРАВИ БАНКИ НА ВСЕКИ 200 МЕТРА ,ТРЯБВА ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА ЗАРАДИ БЕЗЖАЛОСТЕН КАРТЕЛ ЗА СМЕТКА НА БЕДНОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Зомби

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "ДДДД":

    Минчо просто си чеше езика!

    По-интересно е Минчо как финансира това предаване което едва ли има голяма гледаемост!
  • 10 Росалинда

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЛИЛИЯ":

    И Вальо Златев може да качи комикс, герберастче!
  • 11 Умно село

    12 0 Отговор
    Тъй като в 90-те "другарите" приватизираха по голямата час от държавната баница, а останалата дадоха на концесия на братски нам народи да забогатяват за наша сметка. /Златните миини в Пирдоп и не само/
    То днес внучетата искат нова държавно предприятие за да подсигурят своите внучета с бъдеща приватизация.
    А винаги са твърдяли, че държавата НЕ е добър собственик, а всеки смуче евро пари и държавни поръчки от т.н държава.
    Кърлижите обичат да смучат и то по много, докато някой ни им прекъсне хранителната верига.
    Лошо е че територията ни се управлява от плутократи и послушни папагали.
  • 12 Зомби

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЛИЛИЯ":

    Хеххехе айде пак глупости!

    В.Златев с нищо не е виновен бе душа мила!!!


    Така му позволяват правителствата!!


    Поредния трол..............
  • 13 ГОЛЯМА ГРЕШКА

    10 1 Отговор
    СЪЗДАВАТ СЕ ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ПАРИТЕ ЩЕ ОТИВАТ МНОГО ГОДИНИ НАРЕД В КАСАТА НА ГЕРБ И ТАКА ЩЕ СЕ УКРЕПЯТ ФИНАНСОВО ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ. ..ВЕЧЕ ВСИЧКО Е ЗАВЗЕТО. .КОИТО НЕ СЛУША В КАУША
  • 14 Факт

    9 0 Отговор
    САЩ командват парада!
  • 15 Як Копелдак

    2 0 Отговор
    Ми разбира се, поръча си ги Марешки
  • 16 Кой68

    1 2 Отговор
    И този изпълзя.....
  • 17 pbdan

    8 0 Отговор
    Държавата като е толкова добричка и мисли за гражданите си да вземе под наем 50-100 безиностанции (има ги стотици затворили по една или друга причини) и да пусне петрола по ниските тарифи - какъв е проблема. Марешки за 1 година откри 17 бензиностанции в страната.
  • 18 15413412341

    6 0 Отговор
    Ами малко ли грабят хората с тези цени на жилищата. Къде е държавата там. Не може ли поне да се направи така че за тези пари хората да могат да получат поне нормален размер жилище с място където да си паркитат автомобилите. За да не се създава напрежение между гражданите. Аз не съм виждал брокер да ми издаде някаква фактура за хилядите левове комисионна дето вземат. Просто защото са си разпределили пазара и са си съгласували цената.
  • 19 аз съм Веска

    4 0 Отговор
    ТОВА БИЛО СТРАТЕГИЯ , ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ , КОЙТО ДА РАЗБИЕ СТАТУКВОТО НА ДОМИНИРАЩИТЕ ДНЕС . ТОВА ЗА КОЕТО СИ МИСЛИШ, Е ВТОРА ФАЗА .ХЕРО МУСТАФА НАДНИЧА И ЗАД ТОЗИ ПРОЕКТ . САМО ВИЖ НАСТРЪВЛЕНИЕТО С КОЕТО ГО НАЛАГАТ .
    БИ СЛЕДВАЛО МАРЕШКИ ДА НЕ Е СЪГЛАСЕН - И ТУК Е ЛОГИЧНИЯТ ОТГОВОР - ТОЙ Е ОБСЕБЕН ОТ ВТОРАТА ФАЗА .
  • 20 Дренова тояга

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зомби":

    Има, има Минчо много понятие, виж му работата, като народен представител, или го гледай по "Евроком". За нашите ли, за вашите ли то е ясно, че вечно нема да си на власт и си требе голема/и каци иииииииииииииии. Затова и Теменужката, дето си нема хабер от енергетика я напраиха министърка, за да отстрани големия инкасатор, неговите авери и други....
    Щото министерстване, храни цел живот, че и поколенията....
  • 21 1968 г

    4 1 Отговор
    Па разбира се, бензина е като леба, винаги има нужда от него. И парички-милички носи, и дяцата първолаци го казват!!!
    Така, че бъдете с Минчо и Движението на непартийните кандидати!!!
  • 22 Мим

    3 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с бат Минчо и основното от цялата работа е ,ако може да се разбие този картел,където почтинавсякъде го има.
  • 23 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зомби":

    НЕЕЕЕ,бе зомби!!!!Истинската причина е шкартирането на РУСИЯ от територията...или забрави специалността на посланика и КОГО обявиха за ГЛАВЕН КОРУПЦИОНЕР!!!!!ДААА ,точно ТОЗИ???дето го чакахме с огромно нетърпение!!!!!!!
  • 24 Гражданите

    0 0 Отговор
    Потур цц чакат да купят и да му вземат гашите последни. Кукуриго
  • 25 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    Разбира се, че се правят за да бъдат приватизирани. Хареса им да прилапват милиарди с криминални приватизации и сега, като свърши граденото от държавата, започват пак.
    В други държави как се решава въпроса без държавни бензиностанции?!?!?
  • 26 незнайко

    1 0 Отговор
    Сега разбирате ли защо КОРОНАВИРУСА ни пощади ? Защото се взеха мерки ! В противен случай нямаще да има ОТ КОГО ДА СЕ ГРАБИ !!! Българите работещи в чужбина ги експлоатират а тук направо ни съдират кожите !!! Хайде сега кажете, че преди 1990 година е било ПО ЛОШО !!!
  • 27 до доцента

    0 0 Отговор
    алооо, доцент минчо, страх те е че няма ти да ги наследиш тия безнзиностанци , затова ли плюеш мазни храчки? ти не си никой за това няма да наследиш нищо
    аз искам евтино гориво и ще го има на държаваната безиностанция, доцента може да си зарежда на колонките на лукоил има тая свобода!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове