Last news in Fakti

5 Юни, 2020 12:21 6 738 20

Божков регистрирал само 212 от 3385 открити от прокуратурата антики

  • антики-
  • васил божков-
  • прокуратура

Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ

Божков регистрирал само 212 от 3385 открити от прокуратурата антики  - 1
Снимка: СП

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта. Това съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи са открити замърсявания от земна маса, а върху опаковките е намерен изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

От Специализираната прокуратура са категорични, че действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

„Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ.

Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ. Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр“, уверяват от СП.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000. Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московска“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

Информацията е във връзка с разследването по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи, действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 в гр. София са започнали на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продължават обаче

    22 4 Отговор
    Дори не могат да натопят някой както трябва! Некадърници дано Ви затрие Божков всичките!!

    Коментиран от #20

  • 2 Това са

    8 4 Отговор
    Дървени човечета и чадъри , продават се навсякъде.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ронин

    16 2 Отговор
    Набедения Васил Божков е подал молба за регистрация на вс. антики, обаче от НИМ се ослушват от години за регистрацията!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 леле

    8 1 Отговор
    Много грешки на Бойко Борисов.Неговият приятел Васил Божков ще направи неща ,които ще разбият уж силната Герб,а да не забравяме и Валери Симеонов/в особено тесни приятелски връзки с В. Божков/.
  • 8 Йахахахах

    13 1 Отговор
    Нали всички видяхме онези снимки от 5 февруари.. сега да не се окаже че тези са от януари? Разграбиха и парите и съкровищата и всичко по нашите земи !
  • 9 1234578

    14 1 Отговор
    Само питам защо прокуратурата прибра и регистрираните по закона предмети?

    Кой и по какви критерии решава, дали артефакт е законно или незаконно притежаван? И защо държавата не дава прилични причини награди на хората, които доброволно предават артефакти. Ами тръгва със сопата/прокуратурата/ и принуждава хората да търсят незаконни начини да припечелят от артефактите.
  • 10 ИВА ПРИЛЕПА

    12 1 Отговор
    АЗ ВЯРВАМ НА БОЖКОВ ,НЕ НА ПРОКУРАТУРАТА
  • 11 Да бе

    11 1 Отговор
    ще вкара той милиони в антики и няма да ги регистрира ? Че е луд ?!

    Коментиран от #16

  • 12 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    БОГИНЯТА МАЙКА,ОБИКНОВЕНО НЕ Я ДАВАТ СЪС ЗАОСТРЕНИ... ИНАЧЕ ВСИЧКО НАМЕРЕНО Е ТОТЕМ -НА БАЩИЦАТА И СЪПРУГАТА МУ .НЕЩО КАТО ...ПЕРУН И ПЕРУНИКА ,ПОЛУМЕСЕЦ И ПЪЛНОЛУНИЕ .МНОГО СМЕШНО - БИБИ И СИЕ ,Е ОБСЕБИЛ КОЛЕКЦИЯТА НА БОЖКОВ. И БУКВАЛНО .А ЗА ЯГОДОВА ЛУНА -
    ПАК СА РАЗМЕСТИЛИ С "Т" !ОТКРИВАМ , ЧЕ МЕЖДУ ДУХОВНИЦИТЕ Е ИМАЛО СЕРИОЗНИ РАЗНОГЛАСИЯ.ВРАЖДУВАТ И ЧРЕЗ НАСЛЕДНИЦИТЕ СИ .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Da ama ne

    10 1 Отговор
    Не вярвам нито дума и ще кажа защо.Регистрират се само експонати с неизвестен произход а всичко,което е купено от акционни къщи в света не е необходимо да се региистрира защото има фактура за платена цена. Непрекъснато се опитвате да ни правите на балъци,защото все пак хората с антики в България се броят на пръсти.Неуспешен опит.Опитайте пак с друга версия.
  • 15 Скобелев

    3 3 Отговор
    Е КАК ДА ГИ СЪХРАНЯВАТ ? ВЪВ ВЕНТИЛИРАНИ КУТИИ С ПАМУК ? това са хиляди човечета намирани от разни нехранимайковци и пренасяни в найлонови торби, продавани на килограм, като им дойде времето ще ги изложат, не берете грижа
  • 16 Нищо не е вкарвал

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Да бе":

    НЕ ГИ Е ВКАРВАЛ АМИ Е ПЛАЩАЛ НА РАЗНИ МАНГОВЦИ ДА РОВИЧКАТ И ПОСЛЕ СА ЗАРИВАЛИ - СИГУРНО СА ИЗПОЧУПИЛИ ОЩЕ СТОТИЦИ
  • 17 Asdfg

    7 0 Отговор
    Гешев, спиш ли? Покажи РИТОНА!
  • 18 Шопо

    3 0 Отговор
    Останалите до три иляди продадохте ли ги вече ,бе айдуци ???!!!
  • 19 Хаджиментов

    2 2 Отговор
    Тц, тц, тц...
    Един голям спонсор и благодетел на българското иманярство вече е извън играта...
  • 20 ivan

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Продължават обаче":

    Божков има пари нека ги поръча тия, като очистиш главатарите шайката се разпада.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове