6 Юни, 2020 08:40 2 498 11

Ето защо се получи хаос с данните за коронавируса

  • коронавирус-
  • данни-
  • хаос-
  • жени начева-
  • нощ

Пропуск на болниците да въведат данните в електронната система

Ето защо се получи хаос с данните за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

След първия ден, в който актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас не се обявяват от Щаба, а чрез електронна система, настъпи объркване в отчитането на броя на новите случаи. Това наложи брифинг на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, която обясни причините за недоразуменията. Може би най-голямо съмнение създаде броят на починалите и несъответствието по този параграф. По данни на системата за денонощието няма нови починали от COVID-19, но изведнъж общият им брой се увеличи с 10 от 5 май, пише аг. "Фокус"

Зам.-министър Жени Начева обясни, че случаите на починали от коронавирус са от април и началото на месец май, но болничните заведения са пропуснали да ги въведат в електронната система, откъдето е настъпило и разминаването. Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев посочи, че не греши само този, който не работи, като добави, че никой няма интерес да лъже българите за броя на починалите от коронавирус.

„Днес за първи път се промотира тази информационна система и първото, което искам да кажа, е, че щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата след като методиката на събиране на данните е различна. Едно е по електронен начин, свързан с обучението на персонала и болниците, а друго беше начинът с бързите съобщения по телефон и на хартиен носител“, обясни проф. Кантарджиев.

В обобщение: 2 627 са вече общо потвърдените случаи на коронавирус в България, 35 са положителните проби за изминалото денонощие. Активните случаи са 1078, а излекуваните са 1 390 лица.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Към днешна дата лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

12-те нововъведени случая на починали от коронавирус са: мъж на 56 години без придружаващи заболявания, мъж на 77 години, с придружаващи хронични заболявания на различни органи и системи, жена на 78 години с онкологично заболяване и с други придружаващи заболявания, мъж на 62 години с диабет и сърдечно заболяване, жена на 75 години със сърдечно заболяване, жена на 53 години без информация за придружаващи заболявания, жена на 66 години със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване, жена на 73 години с онкологично заболяване и диабет, мъж на 62 години без информация за придружаващи заболявания, жена на 79 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване, жена на 92 години с диабет и хронично белодробно заболяване, жена на 76 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване.

Министерството на здравеопазването изказа съболезнования на семействата и близките на починалите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    11 2 Отговор
    Хаос,хаус или кейос?
  • 2 Ахахахха

    13 1 Отговор
    Имам чувството, че сайтчето е недоработена разработка на информационно обслужване. Поредната калинкова схемичка! Не може да се пуска нещо без тестове и проверка! Некадърници! Посмешище! Излагате ай ти сектора пред Европа и света! Циркаджии!
  • 3 Потрес

    6 1 Отговор
    А някой хакер дали не ви е праснал?!
  • 4 да де

    14 1 Отговор
    Въпроса е дали има изобщо все още някой който да им вЕрва за каквото и да е било???
  • 5 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    12 2 Отговор
    Изключително порочна стратегия ! Съобщават заразени, а не БОЛНИ !!! Какво става, ако хората са здрави а ТЕСТОВЕТЕ СА ФЕЙК ????????????? Всичките идват от Калифорния
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Врнци

    13 1 Отговор
    Много плосък номер но и ГЕРБ не блестят с особен интелект.
    Целта с уж обърканите данни, да се внуши, че след като вече го няма Щаба бройката рязко скача.
    Все едно че некадърниците правеха нещо друго освен по цял ден да хвалят Вожда, който ги назначи и да пазят тлъстите си заплати.
  • 8 1-20

    2 2 Отговор
    Къде са смелчаците ?
  • 9 2020

    6 0 Отговор
    Хаосът беше породен от Бойко Борисов.Неграмотен,страхлив,липса на елементарен такт, по всички медицински въпроси отчайващо некомпетентен ,започна да заплашва българите.Цигани,неграмотни българи, болни възрастни хора се уплашиха и влошиха здравословното си състояние ,причинено от други заболявания.Починалите си отидоха от занемарено лечение на основните заболявания.Корона вирусът е като грипа ,но по-агресивен.Поразява белите дробове.Когато се открие ваксина ,тя ще е подобна на грипната,т.е.ще се прилага всяка година.Бойко Борисов създаде хаос и унищожи и без това слабата икономика.
  • 10 ели

    6 0 Отговор
    хаос това е в цялата държава и няма изгледи да се оправя повече а повече се забърка таза каша която забъркаха управляващите и ни лъжат че било добри а ние не виждаме ли не сме глупаци
  • 11 гжгж

    3 0 Отговор
    Кой ще отговаря за съсипаните човешки животи и иковомика от тази злоумишлена истерия?!