Last news in Fakti

9 Юни, 2020 09:53 2 226 27

Танева: Да не се крият нередности, но и да не се хвалим

  • десислава танева-
  • измами-
  • финансиране

Тя беше категорична, че всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия

Танева: Да не се крият нередности, но и да не се хвалим - 1
Снимка: БГНЕС

Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме. Така в „Тази сутрин“ по бТВ земеделският министър Десислава Танева отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства. 

Вчера разследващият сайт „Бивол“ показа видео от среща с производители на зеленчуци и Танева, в което земеделският министър призовава да „се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно“. 

„50% е проверката, а 5% е изискването по регламент. 10 пъти повече проверки и това е работа, която започна още миналата година. Не става въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки“, коментира Танева. 

Земеделският министър уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 хил. бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности. 

„В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка“, посочи ресорният министър. 

Тя беше категорична, че всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия.

Танева коментира и организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев, който в ефира на бТВ заяви, че в България се разпределят милиарди без особени проверки. Земеделският министър отговори, че когато плащането на земеделците с нередности е спряно, остават повече пари за работещите в сектора. Тя определи обвиненията му като „общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители“.

„Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста“, коментира още тя. 

Ресорният министър посочи, че ведомството работи върху система за 100% контрол в сектора. 

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 2 Отговор
    МАРШ МААА
  • 2 баба яга с брадавиците

    49 2 Отговор
    Тази ви изби животните миналото лято, сега ви чака глад.
  • 3 не видел и стотинка от тоя ЕС

    37 2 Отговор
    Цялтото ни членство в ЕС е една голяма измама.
  • 4 европрокурор

    37 1 Отговор
    как е инструкторката по корупция с ерофондове
  • 5 бисмарк

    29 1 Отговор
    ние не сме народ ние сме .......................
  • 6 за гербераст е нормално но

    39 1 Отговор
    Танева , глупава си ма , мноо глупава и не знаеш какво се приказва и какво - не.
  • 7 Един

    18 0 Отговор
    Основната функция на ЕС е да осигурява оборота на финансовия капитал !!! А финансовия капитал го интересува точно това да вървят постоянно едни големи парични потоци - и колкото са по-големи толкова им расте печалбата! Затова никой не се интересува кой, за какво и как е взел парите - важното е да ги вземе!
  • 8 Гробар съм

    30 1 Отговор
    Колко по се оправдаваш по-лошо става!!!! ОСТАВКА!!
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    28 1 Отговор
    Шайката с калинките да се махат веднага. Отиде и летище София...
  • 10 Asdfg

    28 1 Отговор
    Тази няма спирачки!!! Колко трябва да е НАХАЛНА и НАГЛА, че да продължава да се показва изобщо...?!? ОСТАВКА Танева, ВЕДНАГА!
  • 11 ше я биде щото

    27 1 Отговор
    Тая не урежда ли жиповете на Бацинко през горското ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ченге от миналото

    20 1 Отговор
    Миналата година имахме уникалния шанс българин да оглави ОЛАФ. Само трябва Б.Борисов да подкрепи Ивайло Калфин като кандидат на Р България, но не го направи. Явно на никого от Шайката не му оттърва.
  • 14 царят е гол

    22 1 Отговор
    в наше село не се обработват земите,но се получават субсидии...така е в много други села и градове...някои хора забогатяха от тези игрички...т.е. проверките не са достоверни или пък щом притях се откриват почти една четвърт при половината фалшиви,то излиза ,че при 100% проверка,половината вероятно ще са измами...и това продължава вече с години...вместо да затегне кранчето на измамите,министърката го развърта...ама халал да са им на на мошениците тези пари...нали не са български ,а европейски...то всичко в България е далавера и е наивно да разчитаме само на честен труд,както се изразява министърката в Борисова България...
  • 15 Факт

    11 1 Отговор
    Подтиква към престъпление!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ежко

    11 1 Отговор
    Май се крият...Инаяе какво беше...ще ни спрат парите!
  • 18 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Тия схеми за кражби са си за хвалба.ха ха ха
  • 19 Пешо

    8 1 Отговор
    Тази е умишлена грешка с парите.Идват избори и почват да отделят от това ,което е приготвено за кражба.Праваят се на интересни и искат да овъргалят и народа в тъпите си схеми.Правят се на ларж и интересни.Само отново да се домогнат за един мандат, че е малко ограбено.
  • 20 Селянин

    10 1 Отговор
    Да мълчите еи, че като спрат парите от ЕС ще ви вдигнат данъците иначе от къде. Знаете ли какво е да живеят управленците само с една заплата - глад и мизерия. За тези мангизи живи ще ви продадът. Права е Танева, задължително трябва да се мълчи и е законосъобразно. Хем пари ви дава хем недоволствате. Те в ЕС не знаят какво е това корупция и никога не са го чували. Жената иска само тишина и шепот на пари.
  • 21 Хасан

    7 0 Отговор
    Бай ганьо в Европа !!!...чуждите бачкаха като вол да вземат евросубсидии но нашите без бачкане взимаха само пари ..
  • 22 Ха ха ха ха ха ха

    10 0 Отговор
    Замазваш ли танева !!!
    Няма нужда бе.
    И без това на никой в чалгария не му пука.
    Ако им пукаше да бяхте досега изметени и с камъни пребити.
  • 23 ърли

    5 0 Отговор
    ето затова няма да има чужди инвестиции..с благословията на министерството се допуска нелоялна конкуренция..аз ще се спукам от работа да получа субсидия..другият ще удари един подпис и сме равни..манталитета е изцяло сгрешен..вместо да се мълчи трябва да се обявява официално и периодично какви са им проверките и какво са констатирали..факт е че земеделското министерство работи на територията на цялата страна и много роднини са намесени..това тяхното в момента е една огромна фуния за пари..госпожа прояви малко съвест и подай оставка днеска
  • 24 ърли

    4 0 Отговор
    освен здравата селска визия нищо смислено тука
    същата като оназ със АЕЦ белене и гинка..тия хора са като воденичен камък
  • 25 ТРОПЧО

    4 0 Отговор
    КО СЕ ОБЯСНЯВАШ МА ТИ И ДУМИТЕ СИ ИЗОПАЧАВАШ И НА ЗАПИСИ ДА НЕ ВЯРВАМЕ ТИ ГО КАЗА НАПРАВО ЯВНО И ЗА ТЕБИ ИМА БАНИЦА ИНАЧЕ ЩО БИ ГО ПРАВИЛА --- ОСТАВКА И В СЛИВЕНСКИЯ ТАМ ТИ Е МЯСТОТО КО СЕ ОПРАВДАВАШ АКО БЕШЕ В ДРУГА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА СИ В АРЕСТА
  • 26 еха

    2 0 Отговор
    фешън ъп -стилна кокона с джемпъра,не като Цецка-стругарката...
  • 27 Васил

    1 0 Отговор
    В нормалните бели страни веднага щеше да бъде отстранена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове