14 Юни, 2020 09:42 4 270 34

Неврологичното отделение във Видин остава затворено, няма лекари

  • видин болница-
  • неврологично отделение

В пика си вирусът вади от строя над 11% от болничния персонал

Неврологичното отделение във Видин остава затворено, няма лекари - 1
Снимка: БГНЕС

От хроничен недостиг на медици през масово заразяване на болничен персонал до напуснали лекари и сестри и неработещи отделения – това преживя през последните месеци една от най-тежко засегнати болници у нас, тази във Видин. Добрата новина е, че всички заразени медици са излекувани. Лошата е, че нуждата от персонал остава, съобщава бТВ.

След кризите с отделения, персонал и финансиране, болницата във Видин е поразена и от кризата с коронавируса.

"Някъде началото на април месец, това е с първите положителни от нашата болница, след което започнаха и пациенти", разказва д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ – Видин.

В пика си вирусът вади от строя над 11% от болничния персонал. Сред тях е и кардиологът доктор Стоян Филипов.

"Определено има такова заболяване и е доста тежко. За щастие, аз съм един от пациентите, които въпреки че доста тежко го изкараха, вече съм съвсем добре", казва д-р Филипов.

Започнала от болницата, заразата стига и до домове за възрастни в селата Гара Орешец и Кула, лечебното заведение губи и завеждащия на неврологичното отделение.

"Хората, които са починали в нашата област, положителни наCOVID-19, са 20, като две трети от тях са съответно от тези два дома", казва д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ – Видин.

Всички заразени медици вече са излекувани. Неврологичното отделение обаче все така продължава да не работи поради липса на лекари.

Преговорите с невролози продължават втора седмица, пациентите се пренасочват към Лом и Белоградчик. 73-годишният Венцислав Златков вече е бил пациент там и знае, че бързата реакция спасява живот.

"Ако не бяха дошли до половин час, аз може би нямаше да стоя сега на тротоара и да говорим. Как мога аз да оцелея, ако няма болница?", разказва Венцислав.

Междувременно съществена част от персонала подава предизвестия за напускане, а многократните призиви на местните власти за доброволци към момента не дават особено добър резултат.

"Откровено казано, това, че една част от персонала напуска, в никакъв случай не е свързано със самото заболяване и със страха от него, определено е с финансирането. За съжаление, няма достатъчно адекватни механизми, които биха могли да задържат от тези желаещи да напуснат", смята д-р Стоян Филипов.

"Държавата е осигурила в лицето на министъра на здравеопазването добър финансов ресурс, но този ресурс трябва да бъде изработен от самите лекари. Лимитът на нашата болница е 680 хиляди лева месечно, но за огромно съжаление, нашите лекари не могат да прехвърлят 400 хиляди, който е недостатъчен за функционирането на тази болница. Не могат да го прехвърлят поради липсата на лекари, по този начин са закрити доста отделения.", казва областният управител на Видин Момчил Станков.

Едно от решенията, според областния управител, е болници като тази във Видин да имат друг статут – не на търговски дружества, както и да се намери механизъм за привличане на млади лекари. А пътят към тези решения минава през законодателни промени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пи пи

    8 15 Отговор
    МАНГЪРОВ ДА ОТИДЕ

    Коментиран от #5

  • 2 Лекар БГ

    17 5 Отговор
    Няма и да има лекари.
  • 3 габровец от варна

    17 4 Отговор
    Ами да се замислят бе!То крадоха,ядоха,пиха,ами то идва край бе!
  • 4 Българин

    16 6 Отговор
    Мутафчийски, Кунчев и Катрана вместо да киснат по цял ден по медиите да обличат белите престилки и да тръгват към Видин, нали точно те се клеха, че там всичко е ОК!

    Коментиран от #8

  • 5 До ку ку

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пи пи":

    Защо Мангъров, щабаджиите твърдяха че във Видин всичко е наред, даже дадоха онзи от Боец на прокуратурата защото лъжел, че нямало лекари и защитни облекла

    Коментиран от #18

  • 6 НЗОК непорочната

    24 1 Отговор
    Обучението по медицина е най-трудното от всички висши образования. Няма нищо общо с останалите. За сметка на това след завършване, когато другите захвърлят учебниците, лекарите започват още по-усилено да четат. Цял живот. Работата е по график и пак няма нищо общо с работа от 9 до 17 в офис или завод. Няма събота и неделя, няма празник, няма нощ и ден. Работи се с живи хора, всички с претенции. Заради няколко мутри в бели престилки всичките лекари са сатанизирани от мисирките. Народът е настроен срещу професията повече, отколкото против продажните ни политици. Възнаграждението е основна заплата, която е 800 лв. Ако има потокс от пациенти ще има ДМС. Ако няма - не. Ако болницата има дългове, дори и да има поток от пациенти, т.е. пари от НЗОК - пак няма ДМС. Да не говорим, че голяма част от пациентите не са осигурени. Но са спешни и не може да се връщат. Не гледайте лъскавите софийски болници. В частната болница се прибират парите от пътеката, но пациентът си плаща допълнително няколко стотин или хиляди лв. На държавните болници това е строго забранено. Е, как ще има лекари, щом НЗОК и нормативната уредба за някои е мила майчица, за повечето други - зла мащеха.

    Коментиран от #9, #15, #27

  • 7 Гост

    7 1 Отговор
    Така в като ги направиха болниците търговски дружества..... Сега да се сравни как в било по-добре преди или сега?!

    Коментиран от #22

  • 8 видинчанин

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Що Мутафчииски,Мангъров,Антония-Фарма и ония тримата са по добри,а ние искаме най доброто лечение.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Глупости

    4 16 Отговор

    До коментар #6 от "НЗОК непорочната":

    Лекар в България с 800 лева заплата няма, дори и джипитата взимат над 3 бона, корупцията при лекарите е на второ място след политиците, всеки трети лекар е милионер. Относно образованието имахме една поговорка навремето - като знам какви инженери излизаме ме е страх на доктор да отида, и си е така 80% от медиците са некадърни и мързеливи

    Коментиран от #12, #14, #21

  • 10 Eeee

    3 5 Отговор
    Да я затварят и обяват фалит,нали е търговско дружество.
  • 11 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "видинчанин":

    Ами сори ама в целия свят единствено Мутафчийски лекува корона, навсякъде говорят за оздравели само твоя идол за излекувани
  • 12 Сигурно си лекар

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости":

    или някоя мисирка така каза?!
  • 13 Като искаш

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "видинчанин":

    "най-доброто", искаи Боцко с жипката. Той ни е най-доброто.....

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости":

    Ами стани лекар , само че от куха и некадърна тиква като теб , не става и санитар !
  • 15 Почти за всичко си прав

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "НЗОК непорочната":

    с малко изключение накрая. И в "държавните болници" се плаща, от който може да се вземе, но се "разпределя" само от тесен кръг пивилигировани.

    Коментиран от #32

  • 16 Скоро и хора нема да има там

    5 3 Отговор
    Така че може направо да се събаря болницатя
  • 17 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Като искаш":

    Що ,кога боцко стана лекар,искаме най добрите ЛЕКАРИ ,а и този край не харесва боцко,иска си Корнелия.

    Коментиран от #20, #23, #24

  • 18 видинчанин

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "До ку ку":

    Той наистина лъжеше за защитните облекла,мога да го потвърдя.И стига с Гошко ,във Видин го нямат за човек,честно ти казвам.Само попитай някой за него и ще те изгледа като марсианец,пък нека Гошко се дръвчи,луд умора няма.
  • 19 Хасан

    9 0 Отговор
    За болници нямат пари но за къщи,бентлита,яхти имат ...
  • 20 Искай си

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Мечтите и желанията са безплатни, но пораждат страдание ....
  • 21 Qwert

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости":

    От такива плиткоумници като теб лекатите ни заминаха. Сестра ми е ОПЛ в Германия, брат ми е хирург там. На по 40-45 години. Защо ли? Ами тук опадаха в графата корумпирани и некадърни, нали тов се смята за лекарите

    Коментиран от #26

  • 22 Пазарна икономика

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    В област в която населението масово не плаща осигуровки, болници няма да има

    Коментиран от #25

  • 23 Че какъв проблем

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Пратете си децата да се изучаат, не да стават келнери в града
  • 24 КОЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Каква Корнелия бе? Виж, кой печели изборите последните 20г и ще се разочарова, тъп... ак.
  • 25 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пазарна икономика":

    Ти, кой си, че да казваш, къде се плащат осигуровки и къде ще има болници? Това е работа на държавата, тя е направила, така че този край да е в това състояние. Много е лесно да се обвиняват хората. Хората са, почти еднакви навсякъде, но властта ги третира по различен начин. Защо се изнесоха хората от северозападът? - Не е от много хубаво. Защо властта го позволи и не взе никакви мерки? - Защото ни управляват мафиотски кланове(всички партии), 90%от журналистите са мисирки.
  • 26 Истината

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Qwert":

    С този правопис брат ти и сестра ти може да са лекари само в България, в Германия калинки не взимат дори и в сектор "чистота".

    Коментиран от #34

  • 27 Тц Тц

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "НЗОК непорочната":

    800 лева взимал лекар ти нормален ли си, минималната заплата на мед. сестрите е 880 лева, поне половината от лекарите не работят по график, в частните болници процента е над 90, имат си частни кабинети, а в болници ходят само за операции от които взимат по 20-30% според договора им, което е минимум 2000 на операция, отделно си взимат по 1000 лева на пациент официално за избор на екип, а неофициално си е подкуп и изнудване. Дори и да не оперират само от прегледи си докарват по минимум 300 лева на ден, а ти ги изкара по зле и от пенсионер с минимална пенсия.

    Коментиран от #28, #30, #33

  • 28 Те затова бягат

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тц Тц":

    щото тук взимат по 300 лв на ден.
  • 29 Васил

    2 2 Отговор
    Я да ги видя отворковците дето казвах че няма вирус сега и за превръзка няма да могат да отидат
  • 30 обикновен лекар

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тц Тц":

    Наистина не съм на 800 лв.Никога досега не съм изнудвал пациент и не ми е плащал пари. В една болница работя за 730 лв. В друга за 750 лв. ДМС в едната - 80 лв. В другата - нищо, че имала дългове. В едната ми плащат извънреден труд около 200 лв месечно. Знаеш ли какво означават тези 1700 лв. на месец? Липса на свободно време. Когато ти през 4-те почивни дни тръгваш за морето в Гърция или нашето, аз не мога. От тези 4 дни имам два в дежурства и не мога да мръдна никъде. Може би и ти получаваш толкова, може би не, но е за 8 часа и без дежурства. И е вярно, че в някои клиники сестрите получават повече от мен. Повечето обаче не.

    Коментиран от #31

  • 31 Повечето от медицинските

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "обикновен лекар":

    работници които познавам работят на по две места. Може и да докарат 2000 лева но с повече работни часове. А заради тоя и такива като него лекарите заминават в чужбина.
  • 32 Че те повечето

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Почти за всичко си прав":

    ортопеди, кардиолози, офталмолози и т.н.си работят поне в една държавна и поне в 2 частни болници едновременно. Доят от импланти, ортези, пирони, лещи, стентове чрез свързани фирми и всички го знаят. Пирон за 2 лв от Индия пациентът си го плаща поне 200 лв. За прост стоманен говоря. Всичко е с луди надценки. Плаща пациентът за титаниева плака, а му слагат стоманена 18-а употреба, а 1500 лв потъват в нечий джоб. По-точно се разпределят между няколко по веригата. Има лекари с малки заплати естествено. Има и непрестижни специалности. Понеже там не може да се дои и краде. Патоанатоми, инфекционисти, анестезиолози никой не се натиска да става. Затова бягат навън младите, защото ако не си нечие протеже трудно ще прокопсаш.
  • 33 факточитател

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тц Тц":

    Да, има такива доктори. Ама правят операции, нали? Ти що не пробваш? Да завършиш медицина, да специализираш и да оперираш, а? Лесно е.
  • 34 Qwert

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Е тя истината-боли. Калинки- малинки, в България нито доктор,нито сестра ще остане...от такива
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове