Last news in Fakti

21 Юни, 2020 19:55 3 524 31

Академик Ангел Гълъбов: Карантината в България трябваше да е като в Ухан!

  • карантина-
  • ковид-19-
  • ухан-
  • академик ангел гълъбов

Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса, смята вирусологът

Академик Ангел Гълъбов: Карантината в България трябваше да е като в Ухан! - 1
Снимка: БГНЕС

Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгарът на първата вълна. Това заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За „120 минути“ той подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той. Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

Вирусологът изтъкна, че карантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за подълъг период от време. За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено. По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина.

Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 11 Отговор
    Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш - народна мъдрост .

    Коментиран от #4

  • 2 Този не е простия Мангър

    18 21 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

    Коментиран от #23

  • 3 Равин от Столипиново

    22 24 Отговор
    Най-накрая компетентно мнение на вирусолог, а не на прост инфекционист.

    Коментиран от #17

  • 4 ХА ХА

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Застани на жп линията когато идва влак , за да разбереш какво ти е писано
  • 5 Az da pitam

    13 18 Отговор
    "Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените."


    Мангъра откъде е няасно тогава, че не е опасна инфекцията?!

    Коментиран от #16

  • 6 Като в Ухан

    22 6 Отговор
    Ама там всеки ден тестове , а и раздават на хората помощи , дезинфектанти , маски , храна. А тука КППта и "умни" приказки на управляващите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тошо

    19 17 Отговор
    ако драмата с короната беше истинска и насериозно в Белорус, Швеция и Великобритания щяха да събират с камиони трупове по улиците...ай стига глупости - във вирусът вярват всички прекалили с гледането на телевизия...

    Коментиран от #9, #12

  • 9 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    Много са телевизионерите, а и не просветени .
  • 10 hhhh

    3 2 Отговор
    фашист
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мислещ

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    То вирус има, просто не трябва да се прекалява с истериите. Видя се, че много малко хора се разболяват тежко дори и без мерки (По 15-ина души в интензивното).
    Гърците, иначе, в момента имат 1700 активни случая по официални данни. Не е кой знае колко по-добре от тук съотнесено към населението.
    А в Ухан починалите са към 4000 въпреки драконовските мерки. Не виждам те да са помогнали, по-скоро да починали всички най-уязвими, от останалите достатъчно са придобили имунитет и нещата са се стабилизирали.
  • 13 Heidelberg

    16 6 Отговор
    Този умник ще изкара ли хляба ми вместо мен за този по-дълъг период, за който говори. Всичко трябва да е с мярка, добре обмислено и съобразено с народопсихологията. Изкореняването на вируса е неосъществима идея фикс, защото се предава по въздушно-капков път. Когато и да вдигнеш карантината, колкото и строга да е била, той пак тръгва.
  • 14 Гост

    14 1 Отговор
    Тоя академик бърка медицината с мерки които меко казано ,не са медицински.Бих му задал един въпрос? Като затвори цялата държава и всеки един неин жител под ключ, кой ще осигури на седем милионно население,храна,вода,лекарства,медицинско обслужване. Оставяме настрана факта,че нащата икономика не може да се сравнява с китайската. Ухан е почти 10 милионен град, капка в океана от милиард и седемстотин милионна държава,която може да осигури всичко на девет милиона заключени свои сънародници. Така че да си гледа голямата пенсия и да не приказва за неща ,които у нас е невъзможно да се случат.Колкото до това че ,,коронавирусите не са били на фокус на учените досега, това е проблем на учените,не на вирусите .Предните 20 години имаше две епидемии от коронавируси, той къде беше тогава?
  • 15 ваня

    11 3 Отговор
    ами тогава всички , които взимат големите заплати и титли професори и & академици" да изчезват и да не крадат народа, защото нищо не направиха за здравето на бълг. народ! само знаят да взимат много пари за операции и " консултации" мръсни мошенници!
  • 16 Робърт Кох

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Az da pitam":

    Никога не е бил наясно този смешник. В целия свят пълно с велики учени и никой не е наясно, но българското светило Мангърян вече го е разучил и дава насоки...Абе пълен смях и неграмотниците пляскат и се подмокрят...

    Коментиран от #18

  • 17 "Епидемиолог

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Равин от Столипиново":

    " Компетентно" мнение на един изкукал " академик"???! Ха ха ха хи хи хи хи!!
  • 18 Мислещ

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Робърт Кох":

    Само троловете се интересувате от Мангъров, а тия "пляскащите" просто сами сме си направили съответните изводи без да чакаме някой нещо да ни казва, и случайно немалка част от тях явно се застъпват с направените от Мангъров (Макар че със сигурност и доста глупости е изръсил). А времето показва, че изводите ни като цяло са правилни.
  • 19 ВЪЗРАСТЕН

    4 9 Отговор
    КАЖИ ГО НА ОНЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ВСИЧКО Е ИЗМАМА И ВИРУС НЯМА, ТО ПО КОМУНИСТИТЕ ВИРУС НЕ ХОДИ, ТЕ СА БОЛНИ ОТ КЛЕПТОМАНИЯ !
  • 20 Мишутката

    9 1 Отговор
    Откъде изпълзя чак сега този пълшок " "академик Гълъбов,че да дава акъл?? Ха ха ха ха!!
  • 21 другарят мутавчийхйски

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Червени боклуци.":

    на 29.02.20 каза,че обикновеният грип е по-опасен от този вирус,заразата минава леко и няма място за притеснение. Само след две седмици запя друга песен,ама всече беше подвел много хора.
  • 22 Син фен

    8 4 Отговор
    Я стига глупости вече.Скрий се ходи при Годжи.Преди малко се прибрах от парка стотици хора всичко пълно беседки пейки площадки живота кипи.Яжте,пийте и новите си дрежки носете и живота си гледайте.Няма да живеем 200 години.
  • 23 Става

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този не е простия Мангър":

    обаче и наказанията за корупция да са като в Ухан-)) Има ли сделка?
  • 24 Васил

    6 4 Отговор
    Ааааааааааа добър ден ще откриете топлата Китайците показаха безплатно ноу хау ама нашият диктатор не вдява ако следваше техните стъпки до сега щяхме да имаме по 1-2 заразени на седмица. А във момента имаме толкова заразени все едно че България е със 60 милиона население.

    Коментиран от #26

  • 25 333

    6 2 Отговор
    Тоя ако иска докато е жив да стои у тях.. Извадиха го да говори глупости... Сигурно 20 г. Не е лекувал хора
  • 26 Мислещ

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Васил":

    Да припомня за бавноразвиващи се:
    Ухан: Малко по-голямо население от България. Смъртни случаи: 4000+
  • 27 Ръгат се

    5 4 Отговор
    по магазините като овце, затова има ръст. Да пускат пак по 5 човека.
  • 28 Ахахахах

    3 0 Отговор
    Ами то карантина си имаше, но след като решиха да пуснат емигрантите обратно и съсипаха резултатите. Като си спомня за онази кокошкаа от Хасково, направо полудявам.
  • 29 HohoBoho

    1 1 Отговор
    Тоя говори ПЪЛНИ глупости!
  • 30 7446

    0 1 Отговор
    А не щеш ли нещо друго. Какво ли не правите за пари.
  • 31 1954

    0 0 Отговор
    до кога ще трпим тази корона диктатура