Last news in Fakti

26 Юни, 2020 17:30 2 971 20

Продължава тежкият проблем със застаряването на учителския състав

  • учителски състав-
  • учители-
  • учебна година-
  • образование-
  • красимир вълчев

Очаква се новата учебна година да стартира присъствено на 15 септември

Продължава тежкият проблем със застаряването на учителския състав - 1
Снимка: БГНЕС

С голяма степен на вероятност новата учебна година ще стартира на 15 септември присъствено, но за всеки случай сме подготвени и за алтернативен вариант в зависимост от епидемиологичната обстановка. Това заяви в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев. Вълчев участва в среща на ректорското ръководство при Тракийския университет с представители на бизнеса и ръководството на общината, на която бяха набелязани допълнителни ангажименти за подготовка на кадри в областта на IT технологиите.

Осем нови специалности са разкрити в старозагорската Алма Матер от тази година, учебните програми са разработени с помощта на експерти от столичния Технически университет и БАН, коментира ректорът доц. д-р Добри Ярков. Според него се наблюдавал определен интерес към тях от кандидатстудентите.

Междувременно са сключени договори за съвместна дейност със старозагорската природоматематическа гимназия и отварящото вратите си тази есен ново училище за подготовка на бъдещи IT специалисти, което ще набира кандидати за обучение от 7-и клас от цялата страна. Авансово придобилото популярност като „IT академия“ школо ще започне дейността си с 2 паралелки от по 26 таланти, като трябва да достигне капацитет от общо 6 паралелки в три направления. Средствата за реновирането на учебната база са осигурени от МОН, част от учителите ще бъдат университетски преподаватели.

Според министър Вълчев продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели. Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика. Поне още 10 години ще съществува този проблем, прогнозира Вълчев, който призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

От ръководството на Тракийския университет се похвалиха, че до 3-4 месеца ще заработи ултрамодерна лаборатория за виртуална реалност, техническото оборудване е доставено от университет в Карлсруе (Германия), предстои да бъдат назначени и 4 специалисти към нея от същия университет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майната им на мон

    36 2 Отговор
    Така ще е. Учителската професия отдавна изгуби своя смисъл и престиж. Работих на 4 часа в училище, няма ученици, няма паралелки. Заплата чисто - 400 лв, от които 100 ми отиваха за автобус, нямам кола. Учениците ме псуват, директорката си мисли, че съм нейна собственост, а бачкащите на 8 часа си тръгваха след 3-я час. Образованието е пълна порнография.

    Коментиран от #2

  • 2 всичко е Пунтамара в тоя живот

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "майната им на мон":

    Добре казано. Бих добавил, че образованието е пълна лъжа и че пълнят мозъците на децата с глупости. Все едно да си пуснат ТВ-то и компютъра у тях.
  • 3 Актуална Антена

    24 5 Отговор
    Млади учители има, но немогат да се уредят да преподават. Немат връзки. Даскалите трябва да се водят първа категория труд, и да излизат в пенсия веднага след 20г трудов стаж. Без право повече да практикуват в училищата, чстно да.
  • 4 Той

    23 8 Отговор
    "Застарелите" не допускат млади преподаватели. Директорите са тяхни хора и ги пазят. Това е. Всички други глупости по въпроса са излишни!

    Коментиран от #6

  • 5 Даскал Пандо

    22 2 Отговор
    Просто демокрацията съсипа училището...
  • 6 Дедо Риц

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Той":

    Глупости! Пенсионирах се на 64г8м,една година след навършване на пенсионна възраст! Толкова позволява закона! Просто младите ги мързи да работят за 700 лева ! Това е истината!!!

    Коментиран от #11

  • 7 The Wall

    6 2 Отговор
    HEY TEACHERS, LEAVE THEM KIDS ALONE!!!!
    1. ПРЕПОДАВАТЕЛИ-ПЕДАГОЗИ. НО НЕ И учители (Те никога НЕ са създавали накакво НОВО учение).
    2. ПСИХО-ТЕСТ-ове от 7-ми клас? МОН-човска работа!
    - В 12-ти клас имат избор на предмет, а малки деца в 7-ми клас ги товарят с всички предмети!
    - В коя професионална област е нужно ТЕСТВ-ане на елементарно "ПЕДАГОЖКО знание" без НИКАКВИ ПРОФИ-практически умения и реално приложение в ЖИВОТА?
  • 8 Пунта мара

    18 2 Отговор
    Дистанционното обучение не е панацея. Да се "обучава" без пряка връзка с учителя е като даобясниш на слепия колко е бял снега. Но важното е да се имитира дейност - на матряла друго не му трябва. Тъпа Бойковщина!
  • 9 пнц

    14 2 Отговор
    Не могат да съберат достатъчно студенти за педагогич специалности и затова мрънкат, че учителите застарявали и имало нужда от повече учители. Всичко е в интерес на ВУЗ-те.

    Коментиран от #12

  • 10 От Плевен

    11 4 Отговор
    Поискайте справка на учителите в произволни училища и ще разберете колко много пенсионери работят там със съдействието на директорите. Последните нарушават закона като не обявяват свободните места и така млади хора с деца не могат да работят и да си издържат семействата. Проверено е това!
  • 11 Taпа

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Риц":

    И защо си заемала раб.място като можеш да се пенсионираш? Защо една година млад учител е стоял без работа? Не е вярно, че младите гледат само парите. Всеки завършил иска да работи по специалността си и започва при първа възможност.
  • 12 Има

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "пнц":

    Студенти има, но влизат по диплома , някои са тройкаджии, как ще учат децата? В Софийския университет са силно влияние от лтб-е обществото. Вижте им програмата на обучение и джендърските влияния.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    5 1 Отговор
    Кого заблуждават? И новата учебна година ще си е на онлайн обучение.
  • 14 ккк ккк

    6 3 Отговор
    Навремето имаше млади учителки дето ни разсейваха и се навеждаха над нас и ни одървяха - сега има само стари баби и дедовци и ора над средна възраст... а оти е така, оти малко плащат а много искат и мноо отговорно на некой известен ако закачиш келемето! Затова внесете промени в този сектор вдигнете заплатата и ще имате млади кадри
  • 15 копи пейст

    5 1 Отговор
    Л. Каравелов: "В чуждите учебни заведения са свършиле науките си мнозина българе, но тие са останале в чужбината да кърпят чуждите дрехи и да плачат на чуждите гробища; а българете постоянно се оплакват, че нямат учители, че нямат способни списатели и че нямат учени хора... И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища."
  • 16 2856

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Има":

    В Бг не е важно колко са образовани младите учители. Едно е важно- да са млади. Не зная кой измисли, че учителят задължително трябва да е на 25 год. Да не би в държавната администрация или другаде да са само млади хора на 25 год.? Педагогическите университети една набират по 15-18 студенти, за да запълнят паралелките. Друг е въпросът кому са нужни толкова много учители при положение, че в провинцията все повече намалява броят на учениците.
  • 17 еш па тоа

    2 0 Отговор
    Ами да пенсионират дъртите и да ги гонят! Млади кандидати има,но не могат да се уредят.

    Коментиран от #20

  • 18 БПФ

    4 0 Отговор
    Учителската професия е много натоварваща и спихваща - изключително напрежение особено по калпавите училища. Най-добре е учителите на всеки пет години работа в училище, да работят две години нещо друго и по-спокойно - за да се възстановят психически и да си върнат тонуса. Същевременно много стари учители, дето вече хич не стават за тая работа, висят в училище за да заработят пенсийката и не само, че не дават път на младите, но и качеството на работа при тях е ниско.

    Онлайн-обучението става само за заместващо при нужда, но за постоянно не струва - това дори учениците го казват. За хъхрещите малки - те не трябва ли да се учат да говорят членоразделно в семейството? Според министъра излиза, че те по принцип са тръгнали на училище без да могат да говорят - е, тогава чий изобщо го търсят в училище? Не трябва ли в такива случаи да има изключително тежки санкции за така наречените им "родители"? нормално ли е дете на 7 години тепърва да се учи да говори?
  • 19 Един

    1 0 Отговор
    Този проблем го няма при политическия елит и при проститутките!
  • 20 А знаеш ли какво идва

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "еш па тоа":

    от университетите? Имам близо 40 години стаж в този бранш, повечето като учител. Завършил по някакъв начив математика, назначен за учител, се затруднява да реши система уравнения с две неизвестни, а преподава в горен курс; завършил литература в същия ВУЗ - абявява, че "Шибил" е от Вазов, а "Железният светилник" - от Йовков... и тези хора не само преподават, но и участват в проверки на изпитите след 7. клас.За нивото на завършилите физика дори и не си струва да говорим...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове