Last news in Fakti

27 Юни, 2020 06:55 3 908 41

Проф. Витанов: Ситуацията с COVID-19 в България никак не е добра

  • проф.николай витанов-
  • covid-19-
  • българия

''Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата'', обясни математикът

Проф. Витанов: Ситуацията с COVID-19 в България никак не е добра - 1
Кадър: БНТ/Панорама, на снимката: проф. Николай Витанов

''Ситуацията никак не е добра. Има три етапа на развитие на тази пандемия - регулярен, хаотичен и турбулентен. Дълго време имахме по 50-80 случая. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния етап, възникват по-големи клъстери. Хаосът може да го контролираме, но влезем ли в турбулентен, ще стане неприятно. Може да се стигне до проблеми в здравната система''. Това каза проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в предаването ''Панорама'', което се се излъчва по БНТ.

Проф. Николай Витанов е математикът в НОЩ.

''Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата. В момента сме на 150-170 случая на ден, а трябва да се върнем на 0-20'', обясни математикът.

Водещият Бойко Василев запита проф. Витанов "А ние яко ли ще измрем"?  (заради недопустимото изказване на ген. Венцислав Мутафчийски, че очаква да измрат много хора), като той му отговори така: "Всичко зависи от нас. Засега няма яко да умрем, въпросът е да тръгнем надолу".
 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ленчето с кремчето в ръце

    77 19 Отговор
    противно типче, ехидно се подсмихва докато повтаря едно и също като латерна - палячо
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 6 Отговор
    ХОРА пазете си ЗДРАВЕТО
  • 3 Трагедия

    64 20 Отговор
    И математика в НОЩ вече е насъскан да плаши народа...Скоро май ще заиграе голямата тояга и "вируса" бързо ще бъде забравен...
  • 4 Хахаха

    68 19 Отговор
    Г-н математик /колкото аз съм космонафт/, още утре можем да се върнем към броя заразени от началото на юни, решението е много просто дори за дете на 5 години - само трябва да правим същия брой тестове като тогава. п.п. Още един кандидат затворник от мафията НОЩ.
  • 5 Бай Ганьос

    59 7 Отговор
    6 млрд евро са си 6 млрд евро!
  • 6 нашия

    39 10 Отговор
    каквито данни му дават с такива работи МАТЕМАТИКА професор и като математически модел въз основа на тези данни може и да е така-НО като трезво и рационално мислещ човек -какъвто би трябвало да бъде един математик-или не разбира че го използват или по-лошия вариант е да е решил да им вземе парите без да се притеснява какви щети нанася на всички ни
  • 7 Хрониките на герберлунгия

    43 14 Отговор
    Този е професор, колкото аз съм локоммотив. В България са останали още мислещи хора и помнят глупостите ти за експотенциалните уравнения, помнят за чертежите ти на криви по графиките, нарисувани според повелята на банкянски. Щом изпълзят такива като теб от дупките си, значи тръгват да оправдават определени действия на хунтата на суджуците.
  • 8 Майна

    36 8 Отговор
    Такива изказвания са подплатени материално, безскрупулни хора злоупотребяват със страховете на хората.НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ , БОЖКОВ ПРАВИЛНО ВИ КАЗВА =БЪДЕТЕ СМЕЛИ!
  • 9 По жицата

    37 10 Отговор
    Преди 10дни триумфално изписа а последните 2ма пациенти от инфекционното отделение на Пирогов, ДА ама не са били болни от КВ 19.Има много персонал, които работят там, те имат колеги, роднини, приятели!!!!! Разказват, Опсихясване от страна на шефа на Пирогов, режисирана психоза!!!!!

    Коментиран от #10

  • 10 нашия

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "По жицата":

    като е така да излязат пред болницата всички достойни хора там и да го кажат на всеослушание
  • 11 хаберих

    25 1 Отговор
    Въпрос:
    - Акронимът на Многопрофилна болница за активно лечение е МБАЛ! А как ще бъде на Еднопрофилна болница за активно лечение?

    Коментиран от #14, #20

  • 12 the truth

    29 6 Отговор
    Споко, Гейтс ще те чипира и тебе, професоре. Лизачи и служещи на Вожда сте всичките жалкари.
  • 13 3333

    30 5 Отговор
    Щом и този е станал професор, представете си на какво ниво е образобанието в БГ. Имаме най висок процент професори на глава от населението в цял свят, никой не контролира този проес. До кога така?

    Коментиран от #16

  • 14 нашия

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "хаберих":

    то и сега се произнася почти по този начин-ембал
  • 15 Алфа Чакал

    9 45 Отговор
    Мангъров е най-лошото което се е случило в България от Симеон Дянков насам
  • 16 the truth

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "3333":

    Образованието ни е по-зле от локва с кал и тиня, взети заедно. Професори с лопата да ги ринеш, да не говорим за разни доцентчета в университетите. Всичко е пълна гавра и пародия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мислещ

    25 5 Отговор
    Тцтц, на герберастите всичко им е менте - строежи, институции, мерки, лекари, а явно даже и "математиците". Господин менте-математик, как така пак имаме по 4-5% положителни проби и кога са били по-малко?
  • 19 Реалист

    33 3 Отговор
    Верно ли бе тулуп... Колко ти платих да плямпаш врели _некипели.... В Гърция хотелите са пълни... В Англия плажа е пълен... На всякъде туристи. Само в България грип и няма туристи... Планът ран_ът е в действие за България и ако продължаваме да се подчинява е на разни мафиоти наистина ще изчезнем...
  • 20 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "хаберих":

    а сега де..
  • 21 8939

    22 1 Отговор
    Такива льольовци като нашите няма никъде по света.

    Няма какво а се коментират, достатъчно е да се прочетат лапнишараниите им преди два, пет, десет, 30 и т.н. дни.

    ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ И НЕНАУЧНИ ФАНТАСТИ!
  • 22 Лекар БГ

    28 2 Отговор
    Съвсем наскоро,Лидерът призова,професори,доценти,доктори да си скъсат дипломите.Казали ли Му били,че около юли,следа нямало да има от КВ 19.Нищо не разбирали.Сега е ред на математиката и математиците да решат всичките ни здравни и здравословни проблемации.А и както стана ясно вчера,все пак,едните 6 млрд.евро чакат"усвояване"."Яко ще се мре"-крилата НОЩ фраза,могат да си я патентоват като девиз.Ама по-скоро,няма да е от КВ 19.
  • 23 Ко каза ко

    11 1 Отговор
    Е ,Баце ни "спаси " веднъж искате ли пак ?
  • 24 Майна

    17 2 Отговор
    Всички са мобилизирани, вижте каква активност развива прокуратурата , какво омаскаряване има в двора на ПРЕЗИДЕНТСТВОТО,. ЪРЯБВА ДА СЕ ИЗМИЯТ ОЧИ, ЩОТО КАК ЩЕ ОТИДЕ ОНЗИ В БРЮКСЕЛ..

    Коментиран от #28

  • 25 Време е за Възраждане

    19 1 Отговор
    Тези управляват територията : Боко тиквата, портфейл Горанов, ДаниОстрото, артистаГешефт, хидроЗоро Ревизоро, прасиПавлова.... и т.н. НИТО ЕДИН ПРОФЕСИОНАЛИСТ НА МЯСТОТО СИ
  • 26 Хок

    11 1 Отговор
    Професор генерал професор генерал.....и всичките в рискувата група
  • 27 Хок

    8 1 Отговор
    Отрупали се с титли а живеца им на косъм,що за шатак е това?
  • 28 Лекар БГ

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Така е,Майна."ОНЗИ"ше отиде в Брюксел,както винаги-ни лук ял,ни лук мирисал.Те там,в Брюксел,такъв си Го харесват.Виж,вчера и на немски запелтечи.С лек банкянски акцент,при това.
    Вирус има,заразени има,за съжаление има и болни.
    Но,случващото се в Държавата друго,е далеч по-страшно,хаотично,турбулентно и пр.математически спам.
    Висши ченгета от години са на първа защитна линия по контрабандата и наркото.Едни босове,обстрелват тях,други босове,ще назначат наследниците им.Връткат се записи и снимки,които от сърце "забавляват",ходещият в Брюксел.Опраскват се хора и бизнеси.Кандидат за шефче на Столетница,се държи,като хамалин от гарата в Кричим-компромат било....Такава низост,излагация,престъпност по върховете никога не е било.Та КВ 19 ли ще ни рухне?!
  • 29 опаа

    12 1 Отговор
    Явно са им малко шесте милярда още трябва.Бойкооо не се наядеее и скоро не в чекмедже а в гардероба няма да ти стига за еврата.
  • 30 JEB

    1 7 Отговор
    троловете със сутрешна еякулация..не разбрахте че вашата действителност няма нищо общо с реалноста..
  • 31 Край на пандемията.

    16 2 Отговор
    Коронавируса вече е един обикновен сезонен грип, трябва да махнат мерките, има и изследвания-76% от хората не могат да се заразят, смърттността е 0,04% по-малка и от сезонен грип, а ние още спазваме мерки
  • 32 Васил

    3 5 Отговор
    Е как ще добра в Южна Корея с население 50 милиона има 50 заразени на ден а България с 6,5 милиона 166 просто правителството е в шах мат но все пак ни управлява диктатор който ако се зарази ще го гледат даже и специалисти от чужбина докато останалите ще се лекуват е палатков лагер и ще се молят да им донесе някой даже аналгинче.
  • 33 радев

    14 3 Отговор
    Математик дава акъл за медицина?
  • 34 Туй що е било, назад ...

    3 2 Отговор
    Колкото академици, професори, доценти, толко и мненията от о.о.о УЖАС, до спокойно няма страшно. Пандемии от века. Сега за 2,5-3% от човеците, а е било и до 50%. Да е изчезнал този вид? Това не важи за динозаврите. Причината ще е като за тях, а не пандемия!
  • 35 Поли

    8 2 Отговор
    Обитак
  • 36 смешник с перука

    11 3 Отговор
    До 90-те години,за да станеш Професор си имаше изисквания от които най малкото беше да си публикувал някой научен труд и да си допринесъл с нещо за развитието на ресора на който са те направили Професор.Сега Професорите повече от научните работници.Това са пари на данъкоплатеца,защото за титлата Професор,този смешник с перуката,ще получава до живот пари,добавени към пенсия и заплата.Ако някой иска да смята,не е нужен математик а калкулатор.Защо в нощ´не назначат и физици и химици и диагностици и анкетисти,за да могат да лапат повече пари.Оставете хората да живеят свободно.Който го е страх,да си купи скафандър и да не излиза от къщи.Този цирк с грипа вече ми писна.Вчера имаше статия с една лекарка,която в прав текст каза,че броя на заразените и предприетите отново мерки,ще се увеличат,за да може претстъпницирте от власта да усвоят едни 6 милиарда евро от ЕС.
  • 37 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    като прочета коментарите и виждам че сме обречени.мерките ще почнат да се спазват от плебса в момента в които изяде шамарите.до тогава обаче е безнадеждно умния да обяснява на глупавия.глупавия винаги има лесен отговор за всичко с рефрена че всички са като него тъпи.та пригответе се за сериозна вълна и да няма рев.първото дето ще стане след като почне яко да се мре е че умните от лекарите ще излязат в неплатен и тогава "олеле маико" и "кви са болкуци" няма хич да е актуално,но до тогава върви номера с псувните и празния бабаитлък!

    Коментиран от #38

  • 38 шнорхел

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Мислех си че и троловете и простите, са разбрали че този цирк с грипа е една измама,но явно съм сбъркал.Можеш да се заключиш в мазето,ако имаш мазе и да си сложиш и шнорхел ако искаш...това не ме интересува.Никой не те кара на сила да излизаш или да ходиш на работа.Аман от тъпоъгълници

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "шнорхел":

    градски много като теб вече плакаха в лондон, рим, ню йорок,москва...не си мисли че имаш два ку.а!виждал съм такива като теб цели влакове смели докато не им доиде до главата после на коленца и лакти и сълзички само че в много от случаите е късно.та теб тоя вариант ще те оправи мигновенно както и останалите подобни бабаити.моли се да не ти доиде до глава само,щото с липсата ти на отговорност и празно дуене може да съсипеш здравето и на много други!явно хора като теб не могат да проумеят сериозноста на проблема в малките си мозъчета и си измисляте удобни версии за сорос ,бил геитс и че този вирус не съществува.тва че огромни и силни страни като китаи,русия,сащ,великобритания немогат се оправи за вас е някакъв виц.споко тва дето търсиш ще го намериш!
  • 40 ТРОПЧО

    2 2 Отговор
    ВИТОНОВ ТИ СИ ЗА ПСИХИАТЪР БЕ БРАТЛЕ ПРИЛИЧАШ МИ НА ДРУСАН СИЧКИ ПРОФЕСОРИ ЛИ СТЕ ТАКИВА БЕ ТО ЗА ТОВА ДЯНКОВ ВИ НАРЕЧЕ ФЕОДАЛНИ СТАРЧЕТА
  • 41 Пижо

    2 1 Отговор
    Много професор много нещо бе,и всички Зле
    гледат!!!!Най-бедната, най- болната и най-простата нация в Европа,с най-много професоР
    на на глава от населението!!!