Last news in Fakti

30 Юни, 2020 17:53 9 500

Как най-безболезнено да спрете цигарите

  • цигари-
  • устройства-
  • нагряване-
  • тютюн-
  • здраве

Бездимните продукти – ключов етап от процеса на отказ от пушене

Как най-безболезнено да спрете цигарите - 1

Несъмнено цигарите са едни от най-вредните навици, които човек придобива най-често още на младини. За съжаление, малко са решилите да се откажат от него, които успяват да го направят от раз. В повечето случаи процесът е дълъг и не винаги се увенчава с успех. С навлизането на редица новости през последното десетилетие на пазара се появиха бездимните алтернативи на традиционните цигари- устройствата за нагряване на тютюн, известни още като IQOS. Целта им е на намалят вредата за здравето на „заклетите” пушачи.

„Първото нещо, което измерваме, е дали токсичните вещества, които присъстват в цигарите ги има и в аерозола от IQOS – вредни вещества, за които се знае, че причиняват заболявания. Целта ни е те да са чувствително намалени. Виждаме, че в сравнение с дима в цигарите,  при аерозола от IQOS те са средно с 90% по-малко. Това е първото научно доказателство, че този продукт е различен от цигарите. След това трябва да анализираме дали ако има по-малко токсични вещества, се намалява токсичността. Виждаме, че над 90% намаление на токсичните вещества води до над 90% намаление на токсичността”, казва д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Изследване на компанията сред потребителите на продукта, показва, че вече близо 14 милиона са потребителите на устройството по света, от които близо 10.6 милиона души са се отказали напълно от пушенето и са преминали на IQOS.

Налице е и натрупване на научни доказателства за тези продукти в ползва на намаляване на вредата в сравнение с пушенето на цигари.

Една от основните бариери пред хората, решили да откажат цигарите, е напълняването. Появява се дилемата да спреш вредния навик и да качиш 10 килограма или да изпушиш 20 цигари на ден. „Трябва да намерим решение и на двата проблема”, казва проф. Рувен Зимлихман, директор на Института по медицина и хипертония в Израел, по време на международна онлайн среща на тема „Намаляване на вредата от тютюнопушенето“ . Според него, преминаването от цигари на бездимни тютюневи изделия води до много по-малко качване на килограми за разлика от пълното отказване от цигарите. „Обяснението е много просто – при бездимните цигари ритуалът се запазва и потребителите получават дозата си никотин. Преминаването към бездимен продукт, когато се използва като стъпка за последващ пълен отказ от пушене, води до по-лесен отказ на цигарите с по-малко покачване на теглото, отколкото рязкото спиране, често съпроводено с качване на много килограми”, казва проф. Зимлихман. Според онкологът д-р Питър Харпър, теглото при пушачите е обикновено с 10% по-ниско от това на непушачите.

Как най-безболезнено да спрете цигарите

Професор Рувен Зимлихман е председател на Израелското дружество по хипертония и на Висшия съвет на Израелската медицинска асоциация. Той има над 200 публикувани научни публикации и множество книги в областта на хипертонията, сърдечносъдовите заболявания, метаболитния синдром, увреждането на органи и оценката на артериалните свойства.

Д-р Питър Харпър е завеждал онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон. Той е автор на над 400 научни статии и глави от научни публикации, получил е световно признание за работата си по изследването на нови лекарства и разработка на нови терапии за лечение на ракови заболявания. За ролята си като съветник на френското правителство в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни (като член на борда на Националния институт по онкология на Франция) д-р Харпър получава званието Кавалер на Ордена на почетния легион на Франция– отличие, което рядко се връчва на чуждестранен гражданин.

Професор Зимлихман и д-р Харпър отговарят на въпроси от медии и  ФАКТИ.

Какво знаем за бездимните продукти?

Проф. Зимлихман:Бездимните продукти са, дават възможност на пушачите да намалят риска от сърдечни заболявания при пушачи, които не могат да спрат. Това се дължи на факта, че концентрацията на формалдехиди е намалена с над 90%. Също така са намалени концентратите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. Парата от IQOS отделя много по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим и е малко вероятно този продукт дае по-вреден от цигарите. Имаме достатъчно доказателства, катокрайни точки за развитие на заболявания в сравнение с пушенето. Също така се отчита и по-ниско излагане на канцерогенни вещества. IQOS е значително по-малко рисков в сравнение с пушенето на цигари.

Как най-безболезнено да спрете цигарите

Какво сочи проучването на ефектите от пушенето и преминаването от конвенционални цигари на електронни?

Проф. Зимлихман:

В него се изследва способността на артериите на даден човек да се разширяват. След един месец спиране на цигарите и преминаване на електронни цигари, виждаме че способността на артериите да се разширяват, т.е. да се доставя повече кръв към органите се подобрява значително. На практика спирането на пушенето или преминаването към електронни цигари с или без никотин позволява на артериите да възстановят способността си, да се разширяват нормално и да доставят кръв на органите. Това се наблюдава още повече при пълно спиране на пушенето.

В САЩ е необходимо да се премине през процедура за разрешение на нов тютюнев продукт преди пускането му на пазара от Агенцията по храни и лекарства (FDA). При разглеждане на научното досие на продукта се правят и редица изследвания и анализи на научните данни от американския регулатор.  Преди да бъде издадено разрешението за продажба на системата за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар, се доказа, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в аерозола, който се отделя при употребата.

Затова се смята, че един потребител най-вероятно безпроблемно ще може да премине от цигара на IQOS и да намали чувствително риска от сърдечно съдови заболявания и белодробни заболявания.

Милиони хора умират от тютюнопушене по света, а им е отказан достъп до информация за иновативните продукти. Как могат тези пушачи да получат информация за бездимните алтернативи и да бъдат насърчени, ако не могат да спрат да пушат, поне да преминат на по-малко рисков продукт?

Проф. Зимлихман:

Най-важното е да се промени подходът на правителствата. Те са тези, които трябва да вземат логични решения на база медицински и научен подход. Също трябва да се обърнем и към населението и да обясним на тези хора как могат да намалят риска от заболявания, свързани с пушенето, ако не могат да спрат напълно.

Д-р Харпър:

Един от проблемите е свързан с това, че лекарите и индустрията не си взаимодействат, независимо дали става дума за тютюневата индустрия или за тази на електронните цигари. Липсва разбирането, че не може да оставиш 1 милиард пушачи по света без никаква защита. Трябва да работим заедно за намаляване на вредата във всяка една сфера.

Как най-безболезнено да спрете цигарите

Как да достигнем до пушачите, пристрастени към никотина, ако нямаме достатъчно възможност да ги информираме за съществуването на новите алтернативни продукти?

Проф. Зимлихман:

Ако погледнем намалената вреда при устройства за нагряване на тютюн като IQOS, там може да сме сигурни, че ще има намален риск от заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания, когато се преминава към по-малко вреден продукт за сърцето, белия дроб и изобщо здравето на пациента. Това е нещо като противораково лекарство, защото резултатът от лекарството за спиране на развитието на заболяването и спиране на възпалителните процеси, които се получават при пушенето, е сходно.

Как най-безболезнено да спрете цигарите

Реалните научни данни са необходими на нас-лекарите. Лекарите трябва да знаят за новите възможности, за да могат да помогнат на пациентите си –пушачи и тези данни трябва да се представят и пред обществеността. Хората трябва да знаят, че цигарите са вредни за тях и че ако не успеят да спрат да пушат, има алтернатива, която да им помогне. Разбира се, тя не е безрискова, като пълното спиране на пушенето, но е по-малкорискова от пушенето на цигари. Тогава пушачите, които не могат да спрат,имат възможност да продължат нормалния си живот и точно това са нещата, които трябва да доведем до знанието на медиците и на обществеността.

Д-р Харпър:

Желанието за пушене е много силно. Това се вижда при над 60% от хората с рак на белия дроб. Те продължават да пушат. Ние като здравни работници не можем да игнорираме този факт. Трябва да работим с тези хора, защото да им кажем: „Спираш или умираш!” не е достатъчно.

Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш? Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на алтернативни продукти, е, че те успяват да спрат.

Как най-безболезнено да спрете цигарите

По ваши наблюдения какви са ползите за пушачите, които спират да пушат и какви са сравненията между пушачите, които спират да пушат и тези, които преминават на друг по-малко рисков  продукт без дим?

Д-р Харпър:

Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска.

Какви са разликите при един пушач, който спира да пуши и пушач, който преминава на бездимно изделие? Има ли ефекти от пушенето или преминаването на алтернативен продукт при младите хора, които знаем, че не трябва да употребяват тютюн и никотин?

Проф. Зимлихман:

Спирането на пушенето води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Спирането на пушенето при пациенти със сърдечносъдови заболявания намалява риска и предотвратява инфарктна миокарда. Това е доказано в редица проучвания. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които веднага след това спират да пушат, рискът от повторен инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не спират да пушат, рискът остава висок и има по-голяма вероятност да прекарат втори.

Що се отнася до хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) знаем, че развитието и усложненията се влияят и от генетични фактори. Имаме два вида усложнения – едното е стабилно и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото усложнение е възпаление, което може да се намали с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните продукти, тези токсични вещества са много намалени.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове