Last news in Fakti

1 Юли, 2020 08:43 4 779 21

Още 10 дни платен отпуск за педагозите

  • педагози-
  • отпуск

Увеличението на платената почивка е във връзка с последиците от обявеното извънредно положение

Още 10 дни платен отпуск за педагозите - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с последиците от обявеното извънредно положение, размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти, включително директори от всички образователни институции в столичната образователна система, за 2020 г. се увеличава с 10 работни дни, съобщи Канал 3.

Промяната важи и за педагозите в яслените групи в детските градини.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата за образованието в Столичната община, подписан от председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д.ик.н. Янка Такева, Мая Желязкова от Независимия учителски синдикат към КНСБ, Милена Мавродиева от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", кметът на София Йорданка Фандъкова, Нина Чанева от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Асен Александров от Сдружението на директорите в средното образование, съобщиха от КНСБ. Анексът важи за всички членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора.

В подписания през 2018 г. КТД за образованието в София е предвидено, че размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти в столицата е 56 работни дни. Трудностите, предизвикани от пандемията с COVID-19, обаче доведоха до изчерпването му и породиха необходимост от увеличаване на размера му.

Към Колективния трудов договор е добавен и нов ангажимент на Столичната община. Тя ще осигурява периодично безплатни медицински прегледи - при мамолог за дамите и на простата за мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефанова

    13 2 Отговор
    Кой поема ангажимента със заплащането на тези дни допълнителен отпуск,след като делегираният бюджет на детските градини не достига и се натоварва,не само със тях ,но и с тези на помощният персонал?? И това само за София ли се отнася???
  • 2 Гневен язовец

    22 17 Отговор
    Още 10 дни отпуск за тия безделници "педагози"!!! Няколко месеца не работеха и взимаха тлъсти заплати!! А лекарите?? Няма увеличение на заплатите,няма допълнителен отпуск!! Къде е "шефът" на Лекарския съюз,дървения философ Маджаров с пълната гуша от задължителния членски внос!! Къде е счетоводителят Ананиев,по недоразумение "министър на здравеопазването"??Срам и позор за тия двамата,а също и за гилдията , която мълчи и не протестира!!

    Коментиран от #17

  • 3 Хохохо

    25 17 Отговор
    После реват, че няма педагози, ами как ще има, като те от отпуски нямат време да отидат на работа.
  • 4 До 1 2 и 3

    17 11 Отговор
    Като ви чета стигам до извода че ако и децата ви са същите умници то вярно. Няма нужда от учители.Само да се мъчат хората...

    Коментиран от #9

  • 5 Родител

    23 10 Отговор
    Какви са тия "педагози"?? Резултатът от тяхната " работа?? Най-неграмотната нация в Европа!! Ха ха ха ха!!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Педагог

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "Родител":

    Не позна. От гените ще да е "родителю"ХАААА ХАХХХААА.
  • 7 Друг родител

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Родител":

    Не сте ти и твоето "семейство" цяла България.....
  • 8 еш па тоа

    13 8 Отговор
    Епа те от ноември не са стъпвали в училище!И си цъкат частните уроци по 40 кинта на час,па вие им давайте още!
  • 9 Хохохо

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "До 1 2 и 3":

    Аз пък като ти чета коментара, стигам до извода, че и 68 дни да ти дадат пак ще ти са малко. Прочети коментар №5 за най неграмотната нация,това обяснява всичко.
  • 10 Стефан Караджа

    15 7 Отговор
    При 119 дни официални празници, педагозите имат още два, ден на будителя и 24 май, присъствен???, но неработен ден. Стават 121+58 равно на 179 дни, останалото при 6 часов работен ден, ами кога работите бе хора?
  • 11 На години

    11 2 Отговор
    Разликата на учителя от соца до педагога в демокрацията е от небето до земята. Учителят те е научил нещо, а педагогът ти говори на диалект и не го е срам да ти каже, че малко му плащат.
  • 12 Riminats

    8 1 Отговор
    С какво софийските учители са повече от учителите в цялата страна? Защо само за тях е "договорката"?

    Коментиран от #13

  • 13 Опааа

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Riminats":

    За да си натискат парцалите и да не си надигат много много главите.То е така за София и във всички други сфери където заплащането за една и съща работа е не в процети,а в пъти по—високо
  • 14 Даскал

    3 1 Отговор
    На педагозите им дигнаха много заплатите. Познавам няколко от тях. Няма кой да ги контролира как си вършат работат. Децата излизат полуграмотни от училище. Тези учители от обществените дисциплини - история и философия продължават да тровят младежта с токсичните си комунистически и русофилски възгледи.
  • 15 Даскал

    1 1 Отговор
    На педагозите им дигнаха много заплатите. Познавам няколко от тях. Няма кой да ги контролира как си вършат работата. Децата излизат полуграмотни от училище. Тези учители от обществените дисциплини - история и философия продължават да тровят младежта с токсичните си комунистически и русофилски възгледи.
  • 16 Я ...Я

    2 1 Отговор
    ПЛАЩАМЕ НИЕ. А ДЕЦАТА ЦЯЛ ДЕН И ДО 00 Ч ПО ПЕЙКИ И ПРЕД БЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА.
    ЕГАТИ ИКЕФА.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гневен язовец":

    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и са против въздигането на учителската гилдия.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 18 възпитаник

    1 1 Отговор
    тия ги засипаха с пари а покритие няма то не бяха проекти,за олимпияди плащат,за нво плащат представително облекло както са си в къщи им дават и резултатите слаби хрантутници на народа ,а за лекари,сестри исанитари няма
  • 19 Работничка

    0 1 Отговор
    За каква педагогика говорим с този корона вирус учителите от дг градините ги коронясаха от мързел по голям мързел пейките да стоят по тях им се отбелязаха по гъзовете персонала търчат като луди да приемат и издават деца и все за заплати и отпуска питат но за работа не ги търси
  • 20 Работничка

    0 1 Отговор
    За каква педагогика говорим с този корона вирус учителите от дг градините ги коронясаха от мързел по голям мързел пейките да стоят по тях им се отбелязаха по гъзовете персонала търчат като луди да приемат и издават деца и все за заплати и отпуска питат но за работа не ги търси
  • 21 Евгени Лалов

    0 0 Отговор
    Ако аз съм учител и 10 бона да ми дават пак няма да работя жертвайки си живота по време на коронавирус за да уча невъзпитаните и тъпи деца на такива зли и неблагодарни родители като вас. По-спокойно ще ми е хляб и сол да ям, отколкото да имам взимане даване с вас. Не всичко е пари, ама вие няма как да го разберете, защото ако имахте мозък щяхте да се учили, а не само да завиждате на другите. :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове