2 Юли, 2020 16:16 7 219 14

Стана ясно от къде са отпадъците край Червен бряг

  • отпадъци-
  • червен бряг

Вероятно отпадъците са били заровени преди около 4-5 години

Стана ясно от къде са отпадъците край Червен бряг - 1
Снимка: Shutterstock

Отпадъците от акумулаторни батерии, които бяха открити в землището на Червен бряг при извършен оглед, са внос от Словакия и Румъния, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Действията на разследващите са част от дело за незаконен внос и преработка на отпадъци.

От прокуратурата припомнят, че в силажни ями на бившо ТКЗС са били открити над 30 тона отпадъци, част от които са били генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица Атанас и Пламен Бобокови.

Вероятно отпадъците са били заровени преди около 4-5 години. Такива са били открити и в изкопни ями с дълбочина три метра в землището на с.Рупци, община Чрвен бряг.

Междувременно бизнесменът Пламен Бобоков определи действията на държавното обвинение като "Боливуд продакшън". Той категорично отрече фирмите, управлявани от него и брат му Атанас Бобоков да имат нещо общо с откритите отпадъци в Червен бряг. Затова и арестът им бил голяма изненада за тях, защото той и брат му нямат нищо общо с внос "италиански боклуци", за което ги разследват.

"Ние внасяме само скрап. Това го правим от много години, от 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 вече три. Ние произвеждаме 50 000 тона олово за наше собствено производство", каза Бобоков пред bTV.

Бизнесменът отбеляза, че при рециклирането на един акумулатор, което е сложен процес, се усвояват 94,5%, а само 2,5% се предават на сепаратор или на съхранение с утилизация.

Бобоков е категоричен, че неговата фирма няма нищо общо с откритите заровени отпадъци край Червен бряг и определи подобни твърдения като абсурдни. А за откритите там етикети и части от акумулаторни батерии, производство на неговата фирма, попита "ако намерят бутилки на продукти на "Шел", ще съдят ли тази компания".

"95% от разпитваните по разследването за незаконен внос на италиански боклук са казали, че не го познават, а тези 5%, които са казали, че го познават, са заявили, че "никога не са работили с него по този бизнес", заяви Бобоков, който отново повтори, че не се познава с арестувания заместник-министър на екологията и водите Красимир Живков.

Според него не може да се говори незаконен внос на отпадъци, защото има много добри европейски регламенти с нотификации, а тяхната компания е парила всичко в съответствие с европейското и българското законодателство и съответната документация.

Що се отнася до остатъчните продукти от рециклирането, Бобоков обясни, че преди са били депонирани в Германия, но след това е не са получавали разрешение за износа им от България и затова са били предавани на фирми у нас, които са лицензирани за третирането на такива материали.

Пламен Бобоков вижда в действията на държавното обвинение целенасочена атака срещу него и брат му с неясна цел. По неговите думи свидетелят на прокуратурата, който е в основата на обвинението срещу него и брат му, е бивш техен служител и е бил хванат в нередности с ДДС, за което се е съгласил да участва в разследването срещу тях.

Бизнесменът сподели и разочарованието си от поведението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който е кръстник на неговите деца. Каква е причината за влошаването на техните отношения, той отказа да разкрие, но каза, че в настоящата ситуация разбира кои са истинските му приятели.

В последните дни от прокуратурата публикуват различни кореспонденции на Пламен Бобоков с премиера Борисов, президента Румен Радев и неговият съветник Пламен Узунов, който след разпространените чатове бе разпитван и излезе в отпуска.

Преди месец спецсъдът остави в ареста петима от шестимата обвиняеми за участие в организирана престъпна група (ОПГ) , сред тях зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, бизнесменът производител на акумулатори и моторни масла Атанас Бобоков.

Пламен Бобоков е на свобода под парична гаранция от 1 млн. лева. Само един от обвиняемите беше пуснат под домашен арест - Васил Богданов, бивш управител на фирмата за рециклиране на отпадъци на братята Бобокови.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По реките

    20 2 Отговор
    е пълно с наши сметища. Нещо страшно е.
  • 2 да да

    21 18 Отговор
    част от наказанията на бобокови - лично с голи ръце да почистят всичко под надзора на камери и общество,
    както и за всички такива, като тях - ковачки и прочие "бизнесмени"

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Независим

    27 4 Отговор
    Е ми не става ясно откъде са отпадъците! Нито кой ги е заровил
  • 5 синия патлажан

    10 5 Отговор
    Надявал се е на чадър от Каракачанов но на Шкембе войвода му се е наложило преди всичко да спасява себе си .Тровят ни , мачкат ни , доят ни , подхвърлят ни трохи колкото да се водим живи .......Дали това заслужихме след "подскоците" през 89- 90година ?

    Коментиран от #8

  • 6 пешо от панелката

    17 1 Отговор
    Каскетурата дигна много шум че отпадъците са на Бобокови, но изведнъж станаха много лаконични в съобщението си, не е ли редно първо да установят не само откъде са и отпадъците, но и кой и кога ги е заровил, и чак тогава да кудкудякат?
  • 7 Че да не би те да са ги заровили

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "да да":

    -доколкото разбирам, някой е подхлъзнал Гешев... Е, много станаха изпързалванията на симеоновския "юрист"...

    Коментиран от #13

  • 8 Защо чадър

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "синия патлажан":

    - естествена реакция на човек спряма тази, когото смята за близък. Излъгал се е Бобоков - някога божем министърът ке е гордеел с близостта си с бизнесмена, сега се дистанцира ... ами иначе няма пост. Манталитет на ограничено кадърния.

    Коментиран от #9

  • 9 Рашка с чашка

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Защо чадър":

    Бобокови ще се оправят, ясно е че Гешев няма никакви доказателства срещу тях, иначе след по два обиска по домовете и офисите им щеше ли да показва само някаква снимка и есемеси, нямащи никаква връзка с боклука? Обаче това правителство рано или късно ще падне и Каракачанов няма да е министър. Тогава ще разбере че не е трябвало да превръща точно тези си приятели във врагове.
  • 10 Човек

    9 0 Отговор
    М А С О Н И. О Т В Р А Т.
  • 11 big

    5 2 Отговор
    Откога "вероятно" е доказателство за вина?
  • 12 гост

    9 3 Отговор
    Тия изтровиха хиляди народ в Монтана и Добрич !!!!! Тонове от оловен прах се изпускат ВЕЧЕР само ВЕЧЕР !!!!!!!Защото тия от инспекциите СПЯТ ама ПЛАТЕНО СПЯТ !!!!!! УБИЙЦИ ДОЛНИ КРАДЛИВИ МУТРИ !!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Юридическо лице

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Че да не би те да са ги заровили":

    Какъв е този юрист?! Аз съм учила цели 6 години в УНСС и имам 20 годишен юридически стаж, а този така наречен "юрист" след Симеоновския ПУЦ си е доучвал 1 година!!!! Занимавам се с всякакви видове дела и пак не мога да кажа, че съм перфектна в работата си на юрист, а този прави грешка след грешка, като стажант на юридическия си стаж след семестриалните изпити! Понеже не може нищо да направи на Президента, той в агонията си атакува ту Бобокови, ту Пламен Узунов! Какъв "юридически" ПАРАДОКС!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове