Last news in Fakti

2 Юли, 2020 16:54 2 512 14

Полицаите излизат на протест, преговорите се провалиха

  • полицаи-
  • протест

Протестът в неделя ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки

Полицаите излизат на протест, преговорите се провалиха - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Провал на преговорите с ръководството на МВР. В резултат - полицаи от цялата страна излизат на протест в неделя (5 юли) от 13:00 ч. пред сградата на Министерството на вътрешните работи.

"Господин Маринов (вътрешният министър Младен Маринов - бел. ред.) не можа да оцени жеста, че му предлагаме алтернатива, в която да не се излиза на протест. Очаквахме ангажименти със срок, а ръководството на МВР изрази само принципно становище, че би разговаряло с нас по спорните теми". Това заяви пред Actualno.com заместник-председателят на Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов, цитиран от actualno.com.

Той обясни, че продължават да съществуват проблеми между синдиката и Правно-нормативната дирекция във Вътрешното ведомство. "Няма никакво движение по отношение на преодоляване на правния вакуум, свързан със заплащането на извънредния труд в системата", коментира Кузманов. По думите му извънреден труд в делничните дни не се компенсира по никакъв начин, а така годишно могат да се получат между 100 и 150 часа.

По темата със заплащането на нощния труд, Кузманов посочи, че е постигнато искането от минимум един лев от 1 януари 2021 г. "Ще очакваме движение с оглед на това да не сме обаче пак на минимума. По-скоро на нас претенциите ни отиват към т.нар. "време на разположение", което се заплаща 10 стотинки на час. Тук сме направили предложение то да стане поне 35 стотинки, каза Илия Кузманов.

"Нашите искания са свързани и с промяна в ръководството на Дирекция "Правно-нормативна дейност" в МВР или предприемане на стъпки, които да докажат промяна в тяхното отношение към нас. Алтернативни са нещата. Една смяна на Грудева (Росица Грудева - бел. ред.), която е директор, би трябвало да има оздравителен ефект", счита още синдикалистът. Но по принцип смяна на човек не решава проблем, когато мисленето е същото. Ние предпочитаме да бъде демонстрирано намерение за друг начин на комуникация, защото най-големият проблем с тази дирекция е, че каквото и да предложим, първата дума е "няма да стане", посочи Кузманов. Той съзря възможи политически протекции във въпросния отдел.

Кузманов отбеляза, че протестът в неделя ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки. Отново се върнахме пред МВР, дълго време бяхме изместили центъра на недоволството си пред Народното събрание и Министерския съвет, но сега пак се връщаме в нашата къщичка, отбеляза Кузманов.

По темата с допълнителните средства за полицаите на първа линия, свързани с пандемията от COVID-19, Кузманов уточни, че тези пари не са стигнали до всички служители в системата. По думите на Кузманов не всички негови колеги, които са били на първа линия, са получили средства и е имало субективни преценки в заложените критерии. "Получи се така, че хора, които сравнително малко или въобще не са били ангажирани, получиха средства. Съответно хора, които пък са били в центъра на епидемията - не получиха", коментира Кузманов. Той даде пример със служителите в дирекция "Жандармерия", които са били вътре в гетата - те не са получили средства, защото изискването е било да имат между две и три участия в КПП. "Да, те не са били на КПП, те са били още по-навътре от КПП-то", посочи Илия Кузманов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо от панелката

    35 5 Отговор
    И двете страни в конфликта не са никак симпатични
  • 2 Я ...Я

    31 6 Отговор
    ВАЖНО Е, ЧЕ БАЦЕ ЩЕ ИМА ЗВЕНО КЪМ МВР КОЕТО ДА ГО ОБСЛУЖВА И ПАЗИ. ТЕ НЯМА ДА ПРОТЕСТИРАТ.
  • 3 Народът

    34 10 Отговор
    Не ни интересуват броженията на еничерите!!! Тези, които пазят народните предатели, тези които пазят сигхините от справедливия народен гняв, тези които смъкват последните лефчета от някои беден гражданин понеже прегрешил дребно, а за пачкосания с джипа си прави оглушки. Десетки скандали с шефовеКАТ, МВР.. Не ни интересува за вас продажници!
  • 4 0808

    30 11 Отговор
    ... милите! Ми те се прекъсаха от работа...и не ни струват нищо - 2000000000 (2 милиарда лв годишно) Работа - йок, английски -не, скрити по кафенетата -да, превеждат слепци по улиците -не, винаги на пост - не, стачки за пари - по 2 годишно - да.. за какво ни са? а те са 60000 клатику-овци; шкембелии, едно коремно дали ще направят, 100 метра бягане - импосибл, пак питам: за какво ни е тази полиция и отговор не чакам..
  • 5 Караибрахим

    29 10 Отговор
    Еничарите за какво протестират сега,те не заслужават и двеста лева
  • 6 Хрониките на герберлунгия

    24 4 Отговор
    Накарайте полюционерите да покрият тестовете и раздайте заплати на тези дето могат. Така държавата ще спести милиарди от хрантутници. Същото се отнася и за солджарите, дето тумбаците им се носят на две недели пред тях.

    Коментиран от #8

  • 7 big

    23 3 Отговор
    За какво протестират бухалките на властта? Нищо не правят, влизат в различни схеми и престъпни деяния, ако правят нещо - то е да тормозят населението! Ниско интелектуално ниво, събрани, защото не стават за нищо друго!
  • 8 Там

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на герберлунгия":

    Читави,със интелект не назначават.Важното е ,да тежи поне сто оки,или нагоре, да гледа тъ,повато- страшно,и да казва винаги..-Шефе,вашите крака най- хубаво миришат!...много европейски държави съм посетил.Но никъде полицията ,ако те спре независимо от повод,не се държи като нашите ушеви.У нас когато те спрат ,те гледат като потенциален престъпник..Обръщение,представяне- проформа и надуто.Чакай бе,ушевия,твойта заплата е плащам Аз и още шест милиона,като мен...Не ми се прави на Рамбо .Навсякъде и всички с очила" Полис" - има,няма слънце-очилата на мутрата.Сякаш очилата ще го направят профи! Колко дни работите в месеца? Мълчание! Удържат ли ви от заплата осигуровки, здравни,социални,за фонд" безработица? - Не! Имате ли карта ,целогодишна за цял ГТ,която иначе струва около пет стотака? Имате? Безплатно лечение в МВР болница,имате ли? 40 дни отпуск,имате ли? Право на пенсиониране при общ стаж 27. г,от който задължително 18 г като ушанка имате ли? Двадесет брутни заплати без грам удръжка при пенсиониране,имате ли?
  • 9 Ай тея ко църкат

    17 2 Отговор
    Кат искат пари да идат на гурбет у чужбина да видят кво е работа не тука да пушат турили ланци татуси пуснали бради и да рекетират народа
  • 10 в кратце

    13 1 Отговор
    Протестът в неделя ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки. ТЪЙ ЛИ? И ЗАЩО? Нещо в тази страна не е наред дълбоко. КЩом и полицаите ще протестират,значи сме ударили дъното и там ще си останем като "Титаник". ЛЬОШУ!
  • 11 Санде

    8 1 Отговор
    Леле колко злоба разидинени Народее

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Санде":

    Разделяй и владей. Нарочно управляващите спъват работата на полицията че народа да я мрази. Защото ако народ армия и полиция са единни дупе да им е яко на ония 240 “висши същества” .
  • 13 Льольо

    8 0 Отговор
    Що ми се струва, че ще ползват протеста за отвличане на вниманието. Предишните протести бяха по време когато имаше сериозни гафове и скандали на управляващите. Може би ползват синдикатите за настройване на обществото срещу полицията. "Divide et impera!" - (разделяй и владей)
  • 14 Матей

    9 2 Отговор
    Ми айде ,бе,хвърляйте фуражките,защо още да ви използват като фашистки джандари,срещу народа!Писна ми да гледам как се разкарват с новичките си западняшки коли стражарите,по двама-трима,особено дразнещи са пътните жандарми,оглеждат те все едно си самият Дьорд Шорош.Съкращение на щата с 90% и на минимална заплата,само това ще ги оправи,такова чудо не е било,дебнат като цербери и на всеки километър.Пълно е с мургави с купени книжки и те го знаят,ама не ги закачат,за милионерите,дето карат като изоглавени какво да говорим,тях нищо не ги смущава,най-малко пък полицаите от КАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове