Last news in Fakti

3 Юли, 2020 17:23 1 625 16

Кашъмов: Опитват се да ограничат свободата на словото

  • александър кашъмов-
  • путинизация-
  • медии

Oпит за путинизация на българското общество

След разширяването на достъпа на МВР до трафични данни заради коронавируса, сега се правят сериозни законодателни опити от страна на ВМРО за ограничаване на свободата на словото заради т.нар. дезинформация. Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Той определи тенденциите като опит за путинизация на българското общество чрез задължаване на гражданските организации да правят някакви отчети и доклади.

Днес в парламента бе одобрен доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2019 г.

Според Кашъмов има "не съвсем ясни и притеснителни" тенденции за увеличаване на общия брой на хората, спрямо които има разрешени СРС.

"Скача броят на лицата от 2748 - 2017-а, през 3046 (за 2018 година - бел. ред.) и 3310 за 2019 година. Това означава, че между 2017-а и тази година скокът е с 20%. Ако някой смята, че това е тенденция, която не следва да се анализира, ми се струва, че това е грешка", заяви Александър Кашъмов. Паралелно с това намалява броят на отказите, посочи юристът. През 2017 година този брой е бил повече от два пъти по-голям от сегашния.

Адвокатът, който от дълги години следи опазването на човешките права изтъкна, че вече не се дебатира по такива важни теми, свързани със защита на основните права.

"Фактът, че някой предлага, че може да си позволи да предложи в парламента - това не се е случвало от 30 години по време на този преход - някой може да предложи всеки гражданин, който пише във Фейсбук, да се регистрира, защото трябвало държавата да се бори с фалшивите новини, тоест с критиките спрямо управлението - това вече достатъчно ни показва за какво ниво на дебат и за каква култура в европейския смисъл на думата в парламента говорим", категоричен е Кашъмов.

По думите му прокуратурата се е превърнала в своеобразна медия, която по недопустим начин публикува чувствителна и тайна информация. Тези данни са защитени от Конституцията и законите, изтъкна Александър Кашъмов.

Той шеговито каза: "Аз просто се чудя, дали не трябва следващия път в класациите на "Репортери без граници" да се включи и прокуратурата като една своеобразна медия, паралелно на радиата, телевизиите, сайтовете и вестниците.".

Припомняме, докато се опитват с мотив ограничаване на фалшивите новини да ограничат свободата на журналистите, вчера почина бащата на убитата посред бял ден на 7 октомври 2018 г. журналистка Виктория Маринова - Георги Маринов.

Към момента разследването за смъртта на журналиста Милен Цветков все още не приключило.

Няма яснота и за почиталите при неизяснени обстоятелства журналисти Мартин Иванов, Младен Дочев, Мартин Кръстев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герб

    5 28 Отговор
    Герб построи за последните 30 години повече от 3-4 пъти повече от Бкп и Живков

    Коментиран от #5, #11, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абсурдистан

    10 3 Отговор
    Аха, опитват се. Отдавна са го ограничили, явно тоя недовижда.
  • 4 Бай Тошко

    4 4 Отговор
    Бай Ганьо много са изложи ,ще дърпа и европейски депутати към затвора и става неудобен!Накрая ще може да се скрие само в Русия или Сърбия!
  • 5 Чичо

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Герб":

    Какво построи ГЕРБ??? И по-точно Боко. Щото членовете сте аморфна плужекова маса, изхвърлена от всички други партии. Строи се с парите на Бащата на Тиквата сигурно. Всико е да се вземет там едни пари - от комисионни. На някой му пука , че Валтният резерв е само спомен вече.
  • 6 Te taka

    6 4 Отговор
    За да имаш "свобода на словото", първо е добре да извършваш някакъв мисловен процес, или най-малкото ако говориш по дадена тема, особено научна да имаш квалификацията. А не като някой те спре да плещиш глупости в национален мащаб, да ревеш, че ти ограничили "свободата на словото". От тая гледна точка, струва ми се е даже време така наречената "свобода" да бъде сериозно порязана, че се навъдиха всякакви експерти по всичко, flat-earth-ъри, climate-change-denier-и, corona-недоубедени и т.н.

    Коментиран от #7

  • 7 Рожко

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Te taka":

    И те така, трябва да се спрат подвеждащите изказвания и изявите на Боко и сомбрерото.

    Коментиран от #12

  • 8 Журналист от вСега

    1 6 Отговор
    Кашъмов, ти на идиоти ли ни имаш? Или на глупаци?
    Значи, можеш да пишеш и публикуваш измислени, лъжливи, подвеждащи новини и никой да не те санкционира?
    Само ТАКА ЩЕ ПРЕСЕЧЕМ МАНИПУЛАТИВНИТЕ, ПОДВЕЖДАЩИ И ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ с големи глоби и затвор
    В белите страни една новина се проверява от 3 източника. И не дай Бог да публикувате лъжлива вест или фалшива новина, осъден сте за милион. Най-лесно е да излъжеш баба Кина от с.Левуново, че се погазва свободата на словото. Та вие свободата я превърнахте в свободия
  • 9 Боковизация

    5 0 Отговор
    на държавата ли каза......не чух ама така е май
  • 10 BGBG

    3 0 Отговор
    Всеки ден се кове някаква брънка на оковите на диктатурата.Най фалшивите новини и пълна дезинформация, получаваме всяка минута пряко във всички продажни медии от хора от власта или прокуратурата.Това,което те казват(100% лъжи),трябва да приемем за истина и всичко друго ще бъде дезинформация и подсъдно.Ами тюлена- премиер,копйто спи дрогиран ,напреко на леглото.всеки ден изрича 20 лъжи при отваряне на устата 20 пъти....Да изметем антибългарите и престъпниците от власта. И не съм съгласен да обиждате Путин.Ако имахме такъв политик,България щеше да бъде като Швейцария а не пред фалит.
  • 11 SSss

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Герб":

    Обикновенно не дискутирам каквито и да е лъжи, с кухи лейки или тролове,но сега ще направя изключение с факти,които всеки може да открие.Първо ГЕРБ не е построил и къщичка за пилци, за 11 години със пари от икономиката ,защото такава няма.Всичко построено като магистрали и метро е със средства на ЕС,Които могат да се използват само за това или да не се получат,Наще бандити от ГЕРБ крадат 50 % от тях и с останалото строят,за да има нещо черно на бяло,независимо,че строежа още в строеж започва ремонт.За 11 години власт,ГЕРБ са построили 527км пътища и магистрали с европейски пари или по 47,9 км на година.Бай Тодор,за 32 години,построи 51 923км пътища и магистрали,със средства от икономиката на България или по 1622,5 км на година.Тези факти не подлежат на дискусия.Ръста на икономиката на България в момента е като ръста на едно средно голямо предприятие през 80-те години.Естествено е че това падение не се дължи само на ГЕРБ а и на предишните измамници,но само при ГЕРБ имаше евросредства,а другите просто продаваха държавата.Ако тези средства,бяха използвани за въстановеяване на икономиката ни,то можеше поне да възстановим 1/4 от нивото през 90.За съжаление всичко се окраде от един надрусан и пиян като мотика всяка вечер Тюлен и неговата шайка.
  • 12 Te taka

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рожко":

    Точно така, отнася се за ВСИЧКИ с влияние, говорещи глупости.
  • 13 СусБеКерата

    0 0 Отговор
    Само една пу.... майнина имам бе! За кого по-напреде?!
  • 14 асдаа

    1 0 Отговор
    Тоя прясно изклецан шушляк с катинарче на пeдaл нещо се е объркал.
    Опита е за гереберизация ама няма да мине.
    На боко дните са с таймер за обратно отброяване.
    Демек - "Момчето си отива".
    И беше не крайно време а крещящо време тоя да си оди в пожарната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 блаблабла

    3 0 Отговор
    аз затова отвреме на време кат говоря по телефона тегля по една майна те си знаят за кои е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове