Last news in Fakti

6 Юли, 2020 09:45 2 832 29

Приятел на починалия д-р Стамов: Отказана му е линейка

  • д-р робърт михов-
  • д-р юлиян стамов-
  • юлиян стамов

След хоспитализацията на мъжа въпреки усилията на спешния екип и лекарите в болницата, той издъхва

Приятел на починалия д-р Стамов: Отказана му е линейка - 1
д-р Робърт Михов Кадър: бТВ

Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус повдига много въпроси. Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа пред бТВ, че д-р Юлиян Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс.

Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка".

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса. "Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов.

След като го преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след като го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е умрял с противошкова зала в "Пирогов". Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", казва д-р Михов.

В първото видео се чува как д-р Стамов казва: "Пускам и до тримата оплакване и им ...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение."

Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

"Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българския медик в Лийдс.

"Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказва д-р Михов.

В ефира на бТВ говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега.

"Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцебиене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага коронавирус", заяви Сунгарска, която е категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски.

Що се отнася до отказът линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде направен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че пациентът е починал от коронавирус. Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен теста за COVID-19.

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Стамов, потвърждава, че "Получихме информация, че отиваме при пациент с 5 стента и сърцебиене. Изглеждаше като кардиологичен пациент. Беше споменато, че има 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага COVID".

Никифоров разказа, че колегата му се е почувствал зле, малко преди уговореното тестване за целия екип в Регионалната здравна инспекция.

"Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Той тогава беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят квартал до квартал и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще го даде на него", казва парамедикът.

Ето хронологията на събитията според документацията и телефонните записи на ЦСМП-София:

На 18 юни д-р Стамов и реанимационен екип на столичната Спешна помощ отиват на адрес при пациент с кардиологичен проблем. При подаване на сигнала е съобщено за мъж с 5 стенда на сърцето, който има сърцебиене и високо кръвно налягане. Диспечерите на ЦСМП-София са попитали дали пациентът има признаци на COVID-19. Докладвано е единствено за температура от 37 градуса, която не се счита за определящ симптом. „В този случай екипите посещават адрес, като всеки спешен, но не са екипирани със защитни гащеризони, както се процедира при съмнения и данни за COVID-19. Всички обаче са снабдени с шлем, маска, ръкавици и дезинфектант“, обяснява Катя Сунгарска.

Въпреки, че не е съобщено за симптоми на коронавирус, още с влизането на екипа, пациентът се изкашлял. След преглед на място било взето решение за транспортирането на мъжа до лечебно заведение. По пътя към болницата са извършени реанимационни действия.

Не е правено дишане уста в уста.

Всички колеги са категорични, че такава практика няма. Обдишването е извършено с амбу, но въпреки това реанимационните действия налагат близост между лекаря и пациента“, уточнява Сунгарска. След хоспитализацията на мъжа въпреки усилията на спешния екип и лекарите в болницата, той издъхва.

На 21 юни дежурният от лечебното заведение се обажда в ЦСМП-София, за да съобщи, че PCR-тестът на починалия пациент е положителен и спешният екип трябва да се изследва. Веднага е направена организация със столичната РЗИ още на следващата сутрин да бъде извършено тестване на д-р Стамов, парамедика и шофьора на линейката.

В 05,00 часа сутринта д-р Юлиян Стамов се обажда на 112 и иска да му бъде изпратена линейка, която да го закара на тест в частна болница, където да си направи и снимка на белите дробове. Той споделил, че се чувства леко отпаднал и усеща втрисане. Завеждащият на смяна казва на колегата си, че само след три часа ще ги очакват в СРЗИ, където ще бъде изследван целият екип. В крайна сметка д-р Стамов решава да отиде заедно с шофьора и парамедика. „Въпросните 20 лева, които е предложил на колега не са, за да бъде транспортиран с линейка. Говорил е с шофьора на линейката да го закара с личния си автомобил“, обяснява Катя Сунгарска.

На 23 юни излизат резултатите.

Тестът на д-р Юлиян Стамов е положителен и той остава на домашно лечение.

Пробите на останалите двама от екипа са отрицателни и те са поставени под карантина.

На 27 юни д-р Стамов се обажда отново за линейка. Той споделя, че се чувства зле, антибиотичното лечение не помага и иска да бъде хоспитализиран. Негови колеги веднага се отзовават на адреса му и го транспортират до болница. По това време той не е в критично състояние, а в средно тежко. След приема му обаче се влошава и се налага да бъде интубиран. Въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят живота му и 49-годишният спешен медик издъхва.

„Изключително тежко е, че трябва да излагаме фактите, за да оборваме покойния ни колега, но се налага заради представените в медийното пространство откъси от разговори с него. Личното ми мнение е, че не е коректно да се изваждат на показа части от такава кореспонденция, защото тя има личен характер и човек може да сподели пред свой близък много неща под влияние на емоция или афект. Разполагаме с цялата налична документация и телефонни записи, които показват, че спешна помощ на д-р Стамов не е отказана“, заяви още Катя Сунгарска.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    21 0 Отговор
    Документацията винаги е точна 😉. Само Гешев може да си вади каквото си иска и да го коментира както си иска 😉.
  • 2 Антимилиционер

    15 3 Отговор
    Отказана му е линейка, с която да отоде да си направи рентгенова снимка.
  • 3 ОПГ ГРОБ

    28 0 Отговор
    РАЗРЕШАВА БЕЗПЛАТНО ВОЗЕНЕ И ЛЕЧЕНИЕ САМО НА ЦИГАНИ.....ПАК ИДВАТ ИЗБОРИ ВСЕ ПАК....

    Коментиран от #5, #20, #23, #24, #25

  • 4 Хахахха

    8 11 Отговор
    Няма курона вирус. Лъжат ви да ви държат затворени.

    Коментиран от #26

  • 5 Танас

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "ОПГ ГРОБ":

    Бай Ганьо е вид сиганин.
  • 6 Обикновен българин

    11 4 Отговор
    Умрял е с корона вирус а не от корона вирус.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А за

    25 1 Отговор
    прибирането на кърджалийската ............ от силистренския сбор пратиха хеликоптер с екип и първокласно лечение ! Отврат ! Почивай в мир , докторе , и гледа от Горе ужасиите !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лост

    10 4 Отговор
    Само от дължината на статията може да се прицени, че има нещо гнило.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Дим4о

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    Взел е 2000 лева да се прави на умрял. Напоследак дават наред.

    Коментиран от #29

  • 12 Антимилиционер

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    Ти ли ше "прицениш", Ганьо Балкански? Хаха

    Коментиран от #13

  • 13 Лост

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антимилиционер":

    Само ти ли си меродавен?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    1 3 Отговор
    Който бяга от вироса е пъзлю.
  • 16 Антимилициомер

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Лост":

    ПрИцених, че не си особено умен.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антимилиционер

    5 3 Отговор
    Само в Абсурдистан лекарите ходят на адреси без маски като починалия. Защото са "умни".
  • 19 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антимилициомер":

    Браво! Антимилициомер!
  • 20 УНИЩТОЖИХА

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОПГ ГРОБ":

    Я ТАЗИ ДЪРЖАВА. .ПЪЛЕН ГЕНОЦИД. .ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО. .
  • 21 Ццц

    1 4 Отговор
    Не се умира от нещо което не съществува.
  • 22 стойте си вкъщи

    16 1 Отговор
    Ама и колегата си са прецакали със "стойте си вкъщи"! И това забавяне от 5 дни, после още.. И кво антибиотично лечение, нали стана ясно, че антибиотиците не помагат, нямаха ли хлорохинче да му дадат? За Домусчиев имаше и хлорохин и болнично лечение без сериозни симптоми, а колегата им са го оставили като опитно зайче на антибиотици вкъщи!
  • 23 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОПГ ГРОБ":

    ДА БЪДЕШ УБИТ ОТ КОЛЕГИ??? ПАРАДОКС. ЗА ПЕКИНСКАТА ПАТИЦА ХЕЛИКОПТЕР ДО СИЛИСТРА ПО СПЕШНОСТ ДЕТО НИЩО И НЯМАШЕ ЗА ДОКТОР ОТКАЗАНА ЛИНЕЙКА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ДЕТО ТРИ МАНДАТА УНИЩОЖАВАТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ОТ НАРОДА-ОСТАВЕНИ СА ДА МРАТ КАТО МУХИ.
  • 24 ББ ДОМУЗА ЦВЪКИ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОПГ ГРОБ":

    ХЛОРОХИНА И ЛЕКАРСТВАТА ЗА КОВИ СА САМО ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЛАКЕЙТЕ ОКОЛО ТЯХ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.
  • 25 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОПГ ГРОБ":

    Д-р Стамов, починалият лекар от бърза помощ – страдаща от хронична липса на зашитни и предпазни средства – му е било отказано превозване до софиямед, където излекуваха председателя на криб. Системата на системно разрушаване на системите на държавата, като такава, от управляващата криминално- прокурорска хунта го уби, а не нещо друго, както се опитват да ви втълпят осралите се до ушите от страх самоназначили се за интелектуалци и инфлуенсъри.
    маски, ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, ЛЕКАРСТВА И КАЧЕСТВЕНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ САМО ЗА БОГОИЗБРАНИТЕ С ЧЕКМЕДЖЕТА ОТ КРАЖБИ. УМРЯЛ ДОКТОРА ОТ СИСТЕМНА ЛИПСА НА ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА.
  • 26 Как да няма ???

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахха":

    Въпреки 5те байпаса, високо кръвно..... Пациентът , казват, умира от Ковид1984

    Коментиран от #28

  • 27 Я ...Я

    3 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е КОЙТО МОЖЕ ДА БЯГА ОТ ТУК. ОМЕРЗЕН СЪМ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ТЕХНИТЕ КАЛИНКИ. НЯМА УПРАВИЯ. СЪГЛАСЕН СЪМ СЪС БОЖКОВ.
  • 28 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Как да няма ???":

    А от кво - от 5 бай паса и високо кръвно ли???
  • 29 Ха ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дим4о":

    Кажи и ме заведи където дават 2000лв.
    Ще се пиша коронен,ще лежа 14 дни и ще ти дам 1000да от тия 2000лв.
    Ти само ме заведи дотам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове