6 Юли, 2020 20:15 3 183 16

Починалият д-р Стамов е бил изпратен без защитно облекло

  • бърза помощ-
  • д-р юлиян стамов-
  • коронавирус-
  • covid-19

Нямало съмнения, че пациентът е с COVID-19

Починалият д-р Стамов е бил изпратен без защитно облекло - 1

Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус повдига много въпроси. Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа пред bTV, че д-р Юлиян Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс. Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка". „Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов. По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса.

"Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов. След като преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след като го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е починал в противошкова зала в "Пирогов".

Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", казва д-р Михов. В първото видео се чува как д-р Стамов казва: "Пускам и до тримата оплакване и им ...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение."

Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

"Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българския медик в Лийдс. "Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказва д-р Михов.

Също в ефира на BTV говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега. "Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцебиене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага коронавирус", заяви Сунгарска, която е категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски

Що се отнася до отказът линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде направен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че пациентът е починал от коронавирус. Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен теста за COVID-19.

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Стамов, потвърждава, че "Получихме информация, че отиваме при пациент с 5 стента и сърцебиене. Изглеждаше като кардиологичен пациент. Беше споменато, че има 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага COVID". Никифоров разказа, че колегата му се е почувствал зле, малко преди уговореното тестване за целия екип в Регионалната здравна инспекция.

"Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Той тогава беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят квартал до квартал и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще го даде на него", казва парамедикът.

Ето хронологията на събитията според документацията и телефонните записи на ЦСМП-София:

На 18 юни д-р Стамов и реанимационен екип на столичната Спешна помощ отиват на адрес при пациент с кардиологичен проблем. При подаване на сигнала е съобщено за мъж с 5 стенда на сърцето, който има сърцебиене и високо кръвно налягане. Диспечерите на ЦСМП-София са попитали дали пациентът има признаци на COVID-19. Докладвано е единствено за температура от 37 градуса, която не се счита за определящ симптом. „В този случай екипите посещават адрес, като всеки спешен, но не са екипирани със защитни гащеризони, както се процедира при съмнения и данни за COVID-19. Всички обаче са снабдени с шлем, маска, ръкавици и дезинфектант“, обяснява Катя Сунгарска.

Въпреки, че не е съобщено за симптоми на коронавирус, още с влизането на екипа, пациентът се изкашлял. След преглед на място било взето решение за транспортирането на мъжа до лечебно заведение. По пътя към болницата са извършени реанимационни действия. Не е правено дишане уста в уста. Всички колеги са категорични, че такава практика няма. Обдишването е извършено с амбу, но въпреки това реанимационните действия налагат близост между лекаря и пациента“, уточнява Сунгарска. След хоспитализацията на мъжа въпреки усилията на спешния екип и лекарите в болницата, той издъхва.

На 21 юни дежурният от лечебното заведение се обажда в ЦСМП-София, за да съобщи, че PCR-тестът на починалия пациент е положителен и спешният екип трябва да се изследва. Веднага е направена организация със столичната РЗИ още на следващата сутрин да бъде извършено тестване на д-р Стамов, парамедика и шофьора на линейката. В 05,00 часа сутринта д-р Юлиян Стамов се обажда на 112 и иска да му бъде изпратена линейка, която да го закара на тест в частна болница, където да си направи и снимка на белите дробове. Той споделил, че се чувства леко отпаднал и усеща втрисане. Завеждащият на смяна казва на колегата си, че само след три часа ще ги очакват в СРЗИ, където ще бъде изследван целият екип. В крайна сметка д-р Стамов решава да отиде заедно с шофьора и парамедика. „Въпросните 20 лева, които е предложил на колега не са, за да бъде транспортиран с линейка. Говорил е с шофьора на линейката да го закара с личния си автомобил“, обяснява Катя Сунгарска.

На 23 юни излизат резултатите. Тестът на д-р Юлиян Стамов е положителен и той остава на домашно лечение. Пробите на останалите двама от екипа са отрицателни и те са поставени под карантина.

На 27 юни д-р Стамов се обажда отново за линейка. Той споделя, че се чувства зле, антибиотичното лечение не помага и иска да бъде хоспитализиран. Негови колеги веднага се отзовават на адреса му и го транспортират до болница. По това време той не е в критично състояние, а в средно тежко. След приема му обаче се влошава и се налага да бъде интубиран. Въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят живота му и 49-годишният спешен медик издъхва. „Изключително тежко е, че трябва да излагаме фактите, за да оборваме покойния ни колега, но се налага заради представените в медийното пространство откъси от разговори с него. Личното ми мнение е, че не е коректно да се изваждат на показа части от такава кореспонденция, защото тя има личен характер и човек може да сподели пред свой близък много неща под влияние на емоция или афект. Разполагаме с цялата налична документация и телефонни записи, които показват, че спешна помощ на д-р Стамов не е отказана“, заяви още Катя Сунгарска


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор
    БОГ да го прости
  • 2 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    14 10 Отговор
    Корона вируса уби млад лекар поради немарливостта на колегите му!! Няколко часа е молил за линейка а след това е дал 20 лв.на колега да го закара до болницата!!! А колко още животи погуби короната но са обикновени хора а не лекари затова за тях никой не съобщава!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Дежурен в спешното

    24 1 Отговор
    Бог да прости доктора! Никой няма право да вади дивиденти от нелепата му смърт. Търсене на истина и справедливост–задължително.
  • 4 Све

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    Всъщност Е УБИТ ОТ СЪЗДАДЕНАТА ПСИХОЗА И НЕ УМИРА ОТ КОВИД А ОТ СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ. ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ 300 ЧОВЕКА ...
  • 5 Све

    8 8 Отговор
    От 300 мъртви дневно , 50 ЧОВЕКА УМИРАТ ОТ РАК !!!!!!!!?!! За какъв КОВИД 1984 говорим ? Останал ли е някакъв разум на тази територия ??????
  • 6 мед. сестра

    15 0 Отговор
    Да се сезира прокуратурата за налично престъпление : причиняване на смърт на лекар от ЦСМП-София чрез бездействие и умишлено заблуждаваща информация на т.н. ЗРС и на диспечерките от ЦСМП , че не са си изпълнили служебните си задължения съобразно ЗЗ ,ЗАНН , длъжностните си характеристики , мед. стандарт по спешна медицина , не са осъществили елементарен триаж , не са спазили т.н. гайдлайни и алгоритми на поведение , не са постъпили колегиално и етично със своя колега лекар , което също е укоримо от морална гледна точка . Нужна е и санкция от БЛС за неетично и непрофесионално поведение на тези т.н. медици ! Отговорност административна и наказателна трябва да се търси и от директора който също има вина .
  • 7 Иван

    3 10 Отговор
    Какво значи изпратен защитно облекло??
    Всеки лекар има облекло и е длъжен да се облича както е наредено.Той знае ли че има ковид.Къде е тръгнал ??Не търсете под вола теле.Всеки сам си е виновен за постъпките Съжалявам Бог да го прости!!

    Коментиран от #10

  • 8 Тази статия

    3 1 Отговор
    не я ли публикува колежката Ви Ингилизова днес сутринта?
  • 9 Шопо

    4 1 Отговор
    Бог да прости момчето!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Peci kupona

    6 2 Отговор
    Подобна информация и поднесена по този начин, само обърква хората! Само като чета: “знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа"! Какво знаете, да не летяхте с него във въздуха!
  • 13 Бах

    7 1 Отговор
    Поклон към такива достойни Лекари .

    Коментиран от #14

  • 14 Баро Вкаров

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бах":

    Кой е Бах?😎😁😎

    Коментиран от #16

  • 15 Алфа Чакал

    3 0 Отговор
    И какво викате,безобидно вируси ли е?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.