Last news in Fakti

8 Юли, 2020 04:31 10 694 110

8 юли 1947 г. Георги Димитров обрича българите на бедност и репресии

  • плана маршал-
  • георги димитров-
  • ссср

Отхвърлянето на "Плана Маршал" спира развитието на България

8 юли 1947 г. Георги Димитров обрича българите на бедност и репресии - 1
Снимка: Архив

На 8 юли 1947 година правителството на Георги Димитров дава категоричен отказ от американска финансова подкрепа по "Плана Маршал" за възстановяване на Европа. Припомняме, че от която се възползват 16 западноевропейски страни, които в наши дни привличат българите като дестинация за обучение, работа, живот или туризъм.

На 8 юли 1947 година Георги Димитров показва, че

интересите на Сталин на Балканите стоят над тези на България.

Това не е случайно. След процеса за запалването на Райхстага от 1933 г. Георги Димитров имигрира в СССР. Там той прави шеметна кариера. Става лидер на Коминтерна. През следващото десетилетие, в най-тясно сътрудничество със съветския диктатор Йосиф Сталин, играе централна роля в координирането на световното комунистическо движение. Освен това е и депутат в съветския парламент в периода 1938 – 1945 година.

Георги Димитров се връща в България на 15 септември 1946 година.
Непосредствено след завръщането си претърпява поражение в парламентарните избори срещу Атанас Москов - кандидат от Българската работническа социалдемократическа партия. Избран е за министър-председател през ноември 1946 г. Оглавява БРП (к), която през декември 1948 се преименува на БКП.

По тази причина Георги Димитров следва 

линията на Сталин за противопоставяне на "Плана Маршал".

Инициативата е наречена на  името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал.
Американското правителство дава безвъзмездна помощ от тогавашни 13 милиарда долара за възстановяване на европейската икономика след края на Втората световна война.

Планът е в действие в продължение на 4 години от 8 април 1948 година. Целта на Съединените щати е да се възстановят засегнатите от войната области, да се премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическият просперитет на Европа като преграда пред разпространението на комунизма. Част от плана е също премахването на множество регулации и насърчаване на ръста на производителността.

За администрацията във Вашингтон е очевидно, че не е в ничий интерес да се допусне срутването на една съществена част от световната икономика и търговия, каквото представлява Европа. Освен това

разорена и бедстваща, Европа би станала лесна жертва на комунистическата пропаганда и на съветското политическо настъпление. 

Главното условие за получаване на американска финансова помощ е правителствата да представят своите проекти за икономическо възстановяване и да отчитат точно как се реализират и в кои сектори се влагат отпуснатите средства. Отбелязано е, че няма да се подкрепят режими, които насилствено се опитват да останат постоянно на власт или възпрепятстват свободното възстановяване и развитие на други държави. 

Съветската дипломация се противопостая, тъй като не желае финансовата помощ да попречи на започналото изграждане на тоталитарна система от сталинистки тип в източноевропейските държави и обвързването на техните икономики със съветската.

За прилагане в действие на американското предложение, френското и британското правителство решават да се проведе международна конференция с участието на европейските държави, заинтересовани от външната финансова помощ, на която да се изработи обща програма за следвоенно възстановяване.

На 1 юли 1947 година излиза официалната съветска позиция, която е категорично против.

Четири дни след като е официално поканена, на 8 юли 1947 година българската страна отказва да участва. От Източна Европа единствено Чехословакия първоначално приема, но под натиск и обещания от СССР също отказва.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    130 71 Отговор
    Т.е. ясно се казва в статията , че от 9 IX 1944 г. до сега ни управляват боклуци !
  • 2 нииищо не сме изгубили

    167 70 Отговор
    вижте сега в Германия 80 процента от жилищата са собственост на тръстове фондове банки....а германеца от 1000 и по малко пенсия извади наема от 500_600 евра е трагичен.Тук нещата са обратно уж нисък стандарт пьк който е работил при бай Тошо и вили и по два че и три апартамента.....

    Коментиран от #7, #8, #11, #59, #69, #80, #100

  • 3 ВинетуСъм

    85 59 Отговор
    А преди 44 та, баш мърши и убийци със синя кръв!

    Коментиран от #101

  • 4 Думи нямам,

    119 116 Отговор
    Да правиш мавзолей на един мерзавец,враг на народа си,да лъжеш 50 години народа си,да криеш истината и да се прекръстиш от бкп на БСП и да лъжеш ,че вече си социалист а не комунист и да имаш наглостта пак да управляваш,нагли,жалки твари.СССР Русия гнусна работа,изживяват се като богове,които разполагат с живота на милиони хора. Света наистина го управляват луди хора

    Коментиран от #26

  • 5 Сесесере

    79 113 Отговор
    Сатрап - бълтгароубиец, да се изтрие от историята, заедно със грозните съветски циреи (паметници) във всеки градски център на родината ни!
  • 6 Комунистически

    88 79 Отговор
    БЕЗРОДНИК ПСИХОПАТ
  • 7 Pompev 🇧🇬

    38 48 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Аз който съм антикомунист,го потвърждавам това.КомунизмаT е спирачката на капитала.Като се охрани прасето го колят.Ком-те в случая се явяват със сатъра.
  • 8 Пеав си

    99 38 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Е, беден германец не сме виждали, но бедни българи..... почти всички сме

    Коментиран от #24, #38, #68

  • 9 Pompev 🇧🇬

    38 21 Отговор
    Така че,като се охранят или комунистите идват,или война и революция има.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Комундетата

    84 62 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Ти май не си бил в Германия.Затова е приказката "немски турист".Що нема лаф "български турист"?Немските пенсионери обикалят света,карат си кемперите и лодките и не им пука.А българите са психично болни от убавио комунизъм,ментално и генетично увредени .Да цитирам ли някой лозунг от време оно,за изглаждане на мозъци?

    Коментиран от #12, #28, #73, #75

  • 12 Хи хи хо

    48 29 Отговор

    До коментар #11 от "Комундетата":

    И 200 да цитираш, няма да те разбере, неговото сиво вещество с валял са му изглаждали гънките, оправия няма 😂

    Коментиран от #15

  • 13 Безразличен

    77 23 Отговор
    Няма разлика. Дали ще ни смучат кръвта западняци или руснаци - всеки иска да ни използва, чрез поставените си лица тук. Независмост, означава друго.
  • 14 Дедо ви

    104 31 Отговор
    И тогава, и сега нас ни управляват отвън в чужд интерес. Тогава са ни спрели от плана Маршал, сега ни спряха Южен поток и Белене. Но тогава се построиха толкова заводи, че сега не могат само да ги боядисат. И нямаше нито един безработен, а сега 2 млн. са извън страната да работят за прехраната си.

    Коментиран от #17, #18, #56, #104

  • 15 Комундетата

    26 30 Отговор

    До коментар #12 от "Хи хи хо":

    Абсолютно си прав!Това не са човешки същества.Само бездушни тела,изглеждащи като хора.
  • 16 Активист на БКП

    31 10 Отговор
    Претърпял поражение от Москов,но избран за министър председател!!!Егати поражението!!!

    Коментиран от #61

  • 17 Комундетата

    52 22 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Хората не са равни по природа.Има по-талантливи,има и некадърници.Комунизмът,за да създаде измисленото си "равенство",което разбира се не се отнася за някои,на които децата им първи избягаха и се изиха в "прогнииилия запад",подтиска и унищожава способните и въздига и поставя да ръководят некадърниците от пролетариата.Резултата виждаме днес.Тотален разпад,липса на общество и нулев морал.А при комунизма съседа ти крадеше чистачките,болни.

    Коментиран от #60

  • 18 Pompev 🇧🇬

    35 12 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Ами те комундетата сами се продадоха на западняците.Ония пък гледат само да използват максимално като роб.Казвам го опит и от двете места
  • 19 Anonim

    21 19 Отговор
    Тогава ссср е решавал не нашия колхозник пари на вятъра никой не дава всичко се е връщало с лихвите
  • 20 Bai nudals

    51 13 Отговор
    През,1947г. Цяла Европа,е била обречена на глад,а не само ние.
  • 21 Pompev 🇧🇬✔️

    45 22 Отговор
    Що развалиха заводите тогава.Строяха ги години наред,после ги нарязаха.Щото не моат да ги поддържат,а запада само тва и чакаше.Там е часна собственост, и интереса е прецисно премерен
  • 22 ФАКТ !!!

    50 43 Отговор
    Георги Димитров -един ПРЕДАТЕЛ,лъжец,развратник и пияница !!! И сега още Източно Европейските държави ИЗОСТАВАТ в развитието си благодарение на комунистическия режим !!!

    Коментиран от #29

  • 23 Комундетата

    36 36 Отговор
    Да не пропускаме момента,че при установяването на комунистическата терористична власт в България,биват премахнати изискванията за лиценз за учители и полицаи.Полицаи стават бивши престъпници и затворници,а за учители се поставят безродници и лумпени от пролетариата.

    Коментиран от #25

  • 24 няма и да видиш.....

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пеав си":

    по бтиви то ли чакаш да ги покажат...... ?!?!?? Иди там и ша са увериш..

    Коментиран от #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коко

    71 29 Отговор
    До 9 септември 1944 сме има ли две национални катастрофи и сме били съюзници на нациска германия, тогава сме били обречени на глад и мизерия, след 1944 г. България по време на СОЦИАЛИЗМА изгражда над пет хиляди предприятия и заводи, образователна система, безплатно медицинско обслужване, и една от най силните армии, а след 1990 г.сме обречени на глад грабеж и геноцид от новите ни партньори

    Коментиран от #31, #57, #103

  • 28 пикльо

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Комундетата":

    какво провиш тука?!Пътувай...
  • 29 Bai nudals

    16 8 Отговор

    До коментар #22 от "ФАКТ !!!":

    Що не протестирахте. Майкати,бащата,баба ти дядо ти.

    Коментиран от #44, #88

  • 30 123

    51 11 Отговор
    Дори и да беше подписал План Маршал Димитров България пак щеше да е бедна страна.План Маршал господа е финансов заем с който можеш да закупиш машини и стоки само от САЩ.Гърция,Турция и Югослявия са участници в този план също,всяка страна си прави сама плана за възстановяване от войната.Като се вижда че в Околните на България страни стандарта на живот не е като в Германия нищо че са били част от Плана Маршал.Като тези маршал заеми се връщат, не са безвъзмездни 30 милярдни подараци като от ЕС които получавате сега и си ги крадете на 80 % и за това стандарта на живот ви е нисък.освен това сте получили и План Молотов. Каквото ви спира сега да сте просперираща нация след като до сега сте получили много повече пари от ЕС отколкото План Маршал е дал тогава, това ви е спирало и тогава.С разликата че сега ви дават подараци а не заеми.
  • 31 Bai nudals

    49 27 Отговор

    До коментар #27 от "Коко":

    Крайно време е историците да кажат,истината. Че най големият ни просперитет бе от 44.до 89.

    Коментиран от #34, #47, #50, #66

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 1944

    21 31 Отговор
    а на предателя савецки гражданин димитров все още са кръстени улици и площади. срам и позор!
  • 34 Друг път !

    17 23 Отговор

    До коментар #31 от "Bai nudals":

    ТОЧНО обратното ! НАЙ-големият ПРОВАЛ за БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пеав си

    31 13 Отговор

    До коментар #24 от "няма и да видиш.....":

    Е, аз откъде пиша? Нали от Германия пиша, за десет години един беден немец не видях. Бедните българи се знаем как живеем, а за българския пенсионер няма какво да пиша, защото е срамно
  • 37 Bai nudals

    6 6 Отговор

    До коментар #34 от "Друг път !":

    Мнението си е твое.
  • 38 хахахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Пеав си":

    така е като гледаш резултата от сегашната власт която никога не сме желали най-после успяха да ни докопат и ето ти бедност и мизерия !!! но да помислиш малко кой кога е бил по-богат неможеш нали...

    Коментиран от #43

  • 39 Bai nudals

    9 5 Отговор
    Абе оставете го Димитров,те и в Германия кръщаваха улици на него. Не е бил долюбван и от,нащи комунисти.
  • 40 123

    34 4 Отговор
    За 4 години Германия от тотално срината от бомбандировки страна се възстановява и бележи икономически подем в 1951 г с .Германия с 80% окрадена от победителите си икономика-цели заводи, железопътни линии, влакове ,вагони, автомобили, камиони, животни,храни са били напълно разглобени и отнесени от Франция,Англия,Русия и САЩ, успява да се възстанови.България не може да се възстанови след 14 години в ЕС при много по добри условия и абсолютно в стойностно изражение повече пари,защо?

    Коментиран от #83

  • 41 Pilot

    41 5 Отговор
    А сега като ни дават пари та сме цъфнали и вързали ! Тези пари отиват по чекмеджетата на 4-5 тулупа с търбуси като на слон ! Пари, с които купуват съдийк и прокурори ! Това чудо като сега никога не е било !
  • 42 Въпрос

    3 0 Отговор
    Въпросът е кога тези тук са били богати?
  • 43 Пеав си

    15 31 Отговор

    До коментар #38 от "хахахаха":

    Даже си живеем богато при сегашната власт. Ако имаш машина на времето, върни се назад за да живееш във Виденовата власт, сигурен съм като се върнеш пак обратно ще целуваш на Баце топките, че е той на власт
  • 44 А ти ?

    18 18 Отговор

    До коментар #29 от "Bai nudals":

    А вашите ? Които са протестирали са били убити като кучета ! Хиляди кадърни хора са избити от нахалните и гнусни комунисти !!!
  • 45 тео

    32 10 Отговор
    Американска помощ никога не е безвъзмездна(виждаме го в новата ни история), така, че е било въпрос на избор, мисля, че сме избрали по-малкото зло.
  • 46 Bai nudals

    26 4 Отговор
    Дядо ми да 6г. Белене. И аз ги мразих комунистите. Но като видях кви ги върши,шайката. Ги заобичах,и ти се замисли.
  • 47 Коментатор

    24 26 Отговор

    До коментар #31 от "Bai nudals":

    "Просперитетът" между 1944 и 1989 се състои в следното: фалшифицаран референдум за република, избиване на елита на България, ограбване на собствеността на народа, създаване на неефективна промишленост, натикване на народа в панелни кутийки, ограничение да се пътуванията, феодално закрепостяване чрез жителство, милиционерщина, създаване на партийна аристокрация, социалистическият реализъм в културата, възпитание на младежта в лицемерна среда и чрез лъжи, комунистическа пропаганда и цензура, масови кражби на дребно и едро, дефицити в търговията, лоша инфраструктура в страната, превръщането на България в колония на СССР, и с краен ефект - бедна страна с дресиран народ...

    Коментиран от #48, #51, #53

  • 48 А за

    18 7 Отговор

    До коментар #47 от "Коментатор":

    Сега говориш,нали.Объркал си времената.
  • 49 Анти пропагандист

    19 5 Отговор
    Кое ли НПО написа този бълвоч? Как кореспондира това с речта на Чърчил за "Желязната Завеса".
  • 50 1944

    15 18 Отговор

    До коментар #31 от "Bai nudals":

    45 годишен просперитет с три фалита на държавата. тва само комунетата го можете.

    Коментиран от #52

  • 51 Bai nudals

    12 4 Отговор

    До коментар #47 от "Коментатор":

    Добра характеристика си направил. На сегашното управление,бравост.
  • 52 Bai nudals

    18 11 Отговор

    До коментар #50 от "1944":

    За кви фалити,говориш. Няма такива,повтаряш лъжи.
  • 53 веселяк

    9 4 Отговор

    До коментар #47 от "Коментатор":

    Като чета написаното от теб, май си прав, че елита ни е избит! Ти си производно на това, което е останало!
  • 54 Bai nudals

    15 6 Отговор
    И стига,давахте Германия за пример. Тя донесе най големите злини,на светът. А все още изплащат репарации за В.С.В. А дължат трилиони долари на светът.Ако им знаете борча лошо ще ви стане.
  • 55 big

    27 10 Отговор
    Каквато и бедност и репресии да е имало тогава, са нищо пред сегашните! Където и да се огледате ще видите построеното по него време: пътища - включително част от магистралите и най-вече вътрешните; Нефтохим, АЕЦ; язовири, тецове; вецове; Димитровград, Девненските заводи, пристанища и най-вече Варна запад; още много заводи и фабрики - някои още функциониращи, а други разграбени! Имаше образование, здравеопазване, селско стопанство; бяхме на 27 място в света по икономическо развитие! Сега къде сме? На опашката, а два-три милиона българи избягаха в чужбина, за да се спасят от предложеното им "богатство"! Няма идеален строй, но сега в България е много по-лошо от тогава - абсолютна диктатура на мафията!

    Коментиран от #58

  • 56 Шумчо

    9 14 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Щото границите бяха затворени! Защото слухтехте някой да не иска да излиза.

    Коментиран от #71

  • 57 Измет

    12 12 Отговор

    До коментар #27 от "Коко":

    Глад и мизерия за мързеливите комунисти, останалите хора са се оправяли много добре. Селяните са били задоволени, но “селянин” не е била обидна дума. Обидна дума я правите вие, комунистите, защото сте били прогресивни и сте искали да работите в завод.
  • 58 Боклуци мръсни

    10 13 Отговор

    До коментар #55 от "big":

    Живеехте в панелки, а вождовете ви се нанесоха в сградите на можещите. Взехте земята на работещите селяни, защото им завидяхте. Образованието ви бълва простаци, които поставиха основите на чалга културата. Какви и телефонни и възпитани хора е имало преди 9.9.1944.

    Коментиран от #81

  • 59 Иван Кацарски

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Това,което пишеш,е чиста лъжа.На нас ни отчуждиха имота през 1982 год.криминалните престъпници от БКП изкаха да ни оставят на улицата.Народен Съдя Боян Алексов ни каза,че ще останем на улицата.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гъдю Гъдев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Активист на БКП":

    Влиза с общата листа, подсигурен от две страни
  • 62 Бесен Язовец

    20 8 Отговор
    Соросоидните роби се радват на работа в чужбина за 1200-1600 €! Направиха ви роби последните 30 г. обаче още не можете да стоплите. По добре живот в панелка от колкото под б. Бруклинския мост! По време на Социализма не знаехте думата клошар, сега сте на една крачка от клошарството всеки ден!

    Коментиран от #93, #97, #98

  • 63 Само

    19 5 Отговор
    Не поясниха, че всъщност целта на плана Маршъл е била икономическа зависимост на Европа от САЩ, на където изтичат капиталите през ВСВ. САЩ дори са смятали да не влизат във военните действия, но атаката над Пърл Харбър ги принуждава. Целта им е била само да доставят оръжие, провизии и храни на воюващите страни без те да воюват. На практика на тяхна територия не се водят военни действия и те не са засегнати от ВСВ, за разлика от цяла Европа която буквално е срината. Така, че тази финансова помощ по плана Маршал не е осъществена защото САЩ са добри самаряни, а е имало конкретна причина.

    Коментиран от #86, #92

  • 64 Бесен Язовец

    15 5 Отговор
    Плана Маршал затова и до днес не могат да си оправят дълговете западните към банките на Моше!
  • 65 Комуниста

    17 9 Отговор
    Толкова бедни бяха бългатите, че 60% имаха собствени жилища преди 30 г, а на запад 90% са под наем цял живот слуги на капиталистите до гроб! Нардна Република България беше индустрялизирана само за 10 години и от селскостопанска балканска страна стана стана водеща на Балканите. Видя се гръцкия просперитет 350 милиарда външен дълг vs. 8 милиарда на България 1989г! Румъния 1989г НУЛА външен дълг сега гони 100 милиарда €!
  • 66 100

    12 9 Отговор

    До коментар #31 от "Bai nudals":

    Какъв просперитет!? Живееш в малка панелка, заплата 100 лв., нямаш много права и свободи и чакаш 10-20 години да купиш лада. Много дефицитни стоки. А комунягите са взели земята на баща ти и дядо ти.
  • 67 Само Локо

    3 0 Отговор
    Жимарата свири с маршъл!
  • 68 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Пеав си":

    Така де,бедноста дойде с демокрацията,тоест с капитализма. Една малка част са много богати, друга малко по голяма са нещо като средна класа на които не им е съвсем ,,чист косъма,, и най-голямата прослойка от честни и работещи хора са БЕДНИ.
  • 69 Бае тодър

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Да, да, някои отговорни Другаре, имат и по повече апартаменти и вили, Нали..... Въженце за вас, безродници.
  • 70 Ичко

    8 3 Отговор
    32 години демокрация къде ви е плана маршал
  • 71 факт

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Шумчо":

    Защото е нормално , след като държавата ти инвестира милиони , и отделни личности стават , велики спортисти , учени , лекари , инженери , този потенциал да бъде опазен . Такива биха получавали милиони на запад , и човешкото око е винаги ненаситно.
  • 72 Ичко

    12 1 Отговор
    И в социализма бяхме по зле ама сега сме съвсем Зле
  • 73 Точка

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Комундетата":

    За немски турист , не съм чувал , щото се поти на една бира, но съм чувал за руски турист . В Кипър езиците с менютата са 3- гръцки , руски , английски.
  • 74 Гост

    9 4 Отговор
    Статията е пълен фъш като автора си. Защо не каже милото ми авторче, че точно през 1947 г СССР отменя купонната система? Също така се приема и план за ежегодно снижение на цените с 10%! И това е предизвикало появата на Плана Маршал, щото съветската система е работела. “Да се спре разпространението на тоталитарни режими”! Красиви, нищо незначещи думи! Щото в САЩ не е имало концлагери по време на войната?!?! Я си заровете главите в чичо ви Гугъл!

    Коментиран от #77

  • 75 Не си прав

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Комундетата":

    Я да видим някой имена на бивши комундета дето не щъкат по света и семействата им живеят там. Боса, Цвъки, П. Коня, Мавъро, Лили-дебелото и т.н. А сега тия с апартаменти и къщинад 500 хил. Еврака: Шкембе Воевода, Цвъки, Цвъцка, секретарката на Боса,В.Г, тия с къщите за гости и т.н. А сега приватизаторите и банкерите откраднали строено от комунистическия народ с пенсии от 250 лв. и т.н. За това си беден българино и не можеш да пътуваш.

    Коментиран от #87

  • 76 даааа

    4 0 Отговор
    бате Гошо си пиеше ракийката 15 години с Премяната,само че, златото още е не открито.
  • 77 Демократично това не може

    8 4 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    да се пише. Това е и една от причините за започването на ВСВ. Никой не пише за Парижките стачки за искане за въвеждане на Комунизма като в СССР преди войната. Ама новите джендъри истинската история не ги интересува.

    Коментиран от #91

  • 78 Русороб

    4 3 Отговор
    Поздравления за статията!
  • 79 5467

    8 2 Отговор
    Не само ,че Георги Димитров обрича българите на бедност и репресии,но и по времето когато е пребивавал в СССР на всяка заповед за разстрел на противници на Сталин в които има имена на българи е стоял задължително и подписа на този човек.
  • 80 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    Бойко да се договори с Меркел и да ми карат 2-3 германки за доячки на овцете и един за овчар и един тракторист. Веднага купувам едно ЮМЗ за тракториста с вентилаторче да му е хладно като коси.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Банкера

    11 2 Отговор
    Твърде наивно да се приеме, че тази помощ (плана Маршал) е плод на някаква идеалистична филантропия. Войната е помогнала на американската икономика да се възстанови от голямата рецесия на 1930-те. Само че, напечатаните за военното производство долари е трябвало да се пласират някъде след края на войната. Идеалният случай е да се изнесат навън при което ще се елиминира опасността от инфлация, а като съпровождаща полза получавате финансова зависимост на реципиентите на помощта. Отделно войната е довела до разпадане на големите империи със съответна загуба на позиция на техните валути - британския паунд и френския франк - като основни средства в международните разплащания. Оттогава насам икономиката на останалия свят играе ролята на покритие на щатския долар.
    Изобщо както казват евреите: "Каквото и да ти говорят, винаги става дума за пари" !
  • 83 ГруЮ

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Е, защото в Германия живеят германци, а в България - българи. И защото докато там са строели катедрали и университети, тук са се строяли джамии и медресета.
  • 84 Капитализмът

    5 4 Отговор
    произвежда скотове.
  • 85 Начело

    7 0 Отговор
    на днешния капитализъм у нас и в чужбина стоят свинеподобни, които с удоволствие наблюдават как хората се гърчат от глад.
  • 86 Сливи за смет

    8 3 Отговор

    До коментар #63 от "Само":

    Объркал си го "малко". Пърл Харбърт е поводът да се намесят във войната, защото народът на САЩ е бил против. Когато виждат, че СССР печелят, собствениците на ФЕД (дълбоката държава) се разтревожват, че за тях няма да има дял от баницата и бързат да се намесят и то едва в края на войната. Инак си прав за снабдяването. Верни на своя етнически принцип, те са финансирвали и двете страни - практика от векове. После прибират кестените от отъня, извадени от други ръце.
  • 87 Сливи за смет

    6 1 Отговор

    До коментар #75 от "Не си прав":

    Така е, но нали те за това ни продадоха. Това е причината да щъпукат по целия свят и да са материално обезпечени. Кон за кокошка, както казва народът. Но харизаха това, което не е тахно, за да се нагушат. И то за сметка на хората. Сега слушкат и изпълняват това, което им се каже, защото ги държат с паричките в чужди банки и компромати за всичките им престъпления.
  • 88 1234567899

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Bai nudals":

    ЩОТО БЕЛЕНЕ ГИ ЧАКАШЕ.........ТЪПА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА....ВЪРНАЛА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ С 200 ГОДИНИ И ПОСТАВИЛА НАРОДА НИ ПОД БОТУША НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.......НАСИЛСТВЕН СТРОЙ, СГРОМОЛЯСАЛ СЕ ПОД ИКОНОМИЧЕСКИЯ НАТИСК НА ЗАПАДА....НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ И КОМУНИСТИ........
  • 89 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    дори и да бяхме приели плана пак щеше да сме бедни изостанали.комунизма е просто такава система.ленин още на втората година от управлението си вижда че икономическата система на маркс е гола вода и прави неп а ,70 години по-късно непа го повтори дън сяо пин в китаи ,а тва си е чист капитълизъм при комунистическо партиино управление.сталин след като сменя ленин ,избива феновете на този тип политика като бухарин и въвежда наи-дивашката форма на национализация и държавен контрол.резултатите у нас-бяха наи-разрушителни след тези в ссср,щото българия бе наи-лоялния ученик на руснаците.пораженията в полша,унгариия ,чехословакия бяха далеч по-малки и тези страни лесно се въстановиха след падането на комунизма.у нас ситуацитя си остана плачевна,щото масовката още си мисли че сталиновата икономика е успешен бизнесмодел!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Gost

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Демократично това не може":

    Не знам демократично или не е, но аз съм продукт на едно общество, в което съм научен да имам собствено мнение, изградено на независими един от друг източници на информация и това мнение да го отстоявам с аргументи, почиващи на факти и съждения, основани на естествения ход на събитията! При това, да нося отговорност за казаното от мен! Последното съм го научил по втория начин! Човек има два органа, отговарящи за ученето - главата и зад.ни.ка! Като не влиза в главата, те рита отзад!
  • 92 ВСВотСАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "Само":

    Случая Пърл Харбър е плануван от САЩ. Малко са хората които знаят за това. Има си го и официално - McCollum memo - Wikipedia
    Макколъм разработва 8 стъпки за действие. В пет страници авторът открито предлага варианти за създаването на условия, които да заставят японците да предприемат въоръжени действия срещу САЩ. И след като те станат факт, американската нация автоматично трябва да падне в световния конфликт.

    Преди нападението на Пърл Харбър 80 на сто от американците (проучването е направено през септември 1940 г.) не са съгласни да изпращат синовете си на сигурна смърт в една далечна страна и Рузвелт, точно както и Уилсън, е избран за президент благодарение на обещанието, което дава, че никога няма да въвлече нацията във военен конфликт.
    След Пърл Харбър американските граждани, са вече на съвсем друго мнение.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ЗАЩО ???

    3 0 Отговор
    В България,ако бяха заплатите 1200-1600 лева- НИКОЙ нямаше да бяга ! Това са само 600-800 евро ! НАЛИ така !!! Ха,сега да си работят !!!
  • 95 Румен

    4 0 Отговор
    При Тошо ни държаха по добре защото им трябваха хора за манифестации,а при Боко ни докараха до емиграция, и смърт на пенсионната система.Празни села- пълни чекмеджета
  • 96 Борис Цветанов

    0 2 Отговор
    Георги Димитров е националпредател,но статията е боклук. Неомпетентност и недобросъвестност.
    Повечето от коментарите тъоотии
  • 97 Да,ама НЕ !

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Бесен Язовец":

    А ЗАЩО нашите заплати не са 1200-1600 лева, като много знаеш ??? Това са 600-800 евро !!!
  • 98 Много грешиш !

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Бесен Язовец":

    Българите винаги са били бедни ! Резултатът е милиони българи зад граница, след падането на ЖЕЛЯЗНАТА завеса ! Бягство в ЗАПАДНИТЕ страни !
  • 99 НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    1 0 Отговор
    и в края на 1947 г. започва "плана" национализция ......
  • 100 НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "нииищо не сме изгубили":

    работа за съдебните изпънители .....
  • 101 НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВинетуСъм":

    КАКВОТО БЪЛГАРИН НА БЪЛГАРИНА НАПРАВИ И ВРАГ НЕ МОЖЕ ........
  • 102 ФАКТ !!!

    2 0 Отговор
    Българи срещу българи !! Затова сме на тоя хал и сме пръснати по целия свят !
  • 103 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Коко":

    А защо всеки иска да живее в страна загубила воината защо гдр не приобщи гфр а загнилия капитализъм спаси комунизма в германия
  • 104 Баба ми

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Защо демокрацията ни отне засовете москвичите ладите а сега се мъчим на Опели фолцвагени мерцидеси панелките ги спяха заради тези тухли коя държави няма асвалт заводи /може би българия заради бкп беше наи добре/ затова пазуха границата за да не влезат от испания Франция и германия
  • 105 СМОТАНЯЦИ

    1 0 Отговор
    станишев е днешния г.дшимитров , а боко също ---- при милиарди от европа се усвояват само пари които се крадат от тях другото не им трябва , НО НИТО ГОШЕТО НИТО СТАНИШЕВ НИТО БОЧЕТО ЩЕ ОТНЕСАТ НЕЩО ГОРЕ НЕКАДЪРНИЦИТЕ
  • 106 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    ДОБРЕ СМЕ СИ НИЕ СЕГА ПОКРАЙ ЕС , ПЪЛНЯТ НИ СЕ ЧЕКМЕДЖЕТАТА !
  • 107 вили

    0 0 Отговор
    Това ли е демокрацията с която ни спасиха от соца?Малко ни е!Не всеки народ става за демокрация!
  • 108 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    не съм прочел тази статия,защото знам какво пише в нея,все едно и също..само питам,като сме обречени били на глад и мизерия ,защо ли бяхме с най добро образование, станахме 9млн...а сега на ръба да изчезване..най бедната страна в Европа и не само..нямате отговор или ако имате той все свързан с Путин..той е виновен или червените,зелените..и др.простотии.
  • 109 садс

    0 1 Отговор
    До края на вечността гробът му да е обществена тоалетна!
  • 110 Да бе!

    0 0 Отговор
    И аз като ходя на риболов,първо захранвам здраво определено място.И след това- куките,на същото място.И не ми сочете Гърци и сърби,за пример.Гърците до 80-те емигрираха масово,точно тук,в България.В люлинските комплекси има цели " гръцки " блокове и до сега.Бяха в пъти по зле от българите,като доходи,и икономика.Сърбите не бяха част от Соц.блока.Тито имаше независима,собствена политика.Не членуваше нито във СИВ,нито във Варшавския договор.Но се усети навреме,и раздаде червени паспорти на всеки югославски гражданин.Да пътуват свободно,да работят на запад.Където могат,и ги наемат.С това решение,Югославия за 15 години,постигна притоци от чужда валута ( изключително от дойч марк) над 45% от БВП на Югославия.Без грам разходи от държавата.Работеха навън,но марките влизаха в Сърбия.Затова през80-те,докато бяха Федерация,сръбския динар беше конвретируем.наравно с другите Европейски валути.Но сърбите вкусиха и меда,и жилото на запада,и на капитализма.Затова там нямаше Перестройка и Преход към Демокрация.Отиде си Йосип,и сащисаните успяха,да ги разбишкат на отделни държавици- лилипути.За по лесно водене на къс повод.Колкото до наш" Маршал" ами също като сега.Идват трима от втория етаж на властта и с две изречения ни спряха ЮП,и блокираха Белене.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове