Last news in Fakti

8 Юли, 2020 18:07 4 262 51

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как!

  • бойко борисов-
  • герб-
  • александър маринов-
  • коронавирус-
  • оставка

Премиерът два пъти подава оставка дотук, но имаше голяма степен на увереност, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма, прогнозира политологът

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как! - 1
Снимка: БГНЕС

Градусът на политическото напрежение видимо се покачва, броят на установените носители на Ковид-19 – също. Увеличават се и прогнозите за социални катаклизми наесен в резултат на икономическия спад, регистриран не само у нас, но и в световен мащаб.
Налице е умора от дългогодишното управление на ГЕРБ, но и политически вакуум, към който са се устремили нови политически проекти, и всички те – с анти-ГЕРБ насоченост – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, който получи зелена светлина за регистрация; платформата „Изправисе.БГ“ на Мая Манолова, второто издание на ГЕРБ на Цветан Цветанов, дори обвиняемият Васил Божков анонсира „Българско лято“ и предвеща бури за сегашната власт.
Ако припомним атаките лично срещу Борисов (аудиозапаси, снимки), както и войната с президента, възниква един основен въпрос: По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?
С това питане Епицентър.бг се обърна към водещи политолози и социолози. Сега ви предлагаме мнението на политолога проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?

По-добре е Борисов да се оттегли, тъй като е политически изчерпан. Оттук нататък ще събира повече негативи от властта, отколкото позитиви.

Мисля, че премиерът също разбира това и би искал да се оттегли, но има притеснения за последиците.

Много е важно как се оттегля един политик, с каква оценка. В политиката подаването на оставка е нормален акт, ако не можеш да се справиш. Не е грях. Премиери и държавници предприемат тази стъпка, когато резултатите не са задоволителни.

Но, според мен, за Борисов този момент е минал. Не че не стои въпросът дали правителството се справя. Тече вече четвъртата година от мандата, а ние до ден днешен нямаме дори повърхностен отчет от изпълнението на програмата му. Днес обаче други неща, свързани с Борисов, са по-актуални. Натискът е с различен характер.

Към премиера се оправят обвинения, предположения. За негово съжаление и за съжаление на държавата, те не са проверени. Би трябвало записи, снимки да бъдат подложени на експертиза. Едно е да се оттеглиш поради естествените причини в политиката, друго е да го направиш под натиск на сериозни обвинения или най-малкото съмнения.
Но и това е вариант – да се оттегли с мотива, че не иска да възпрепятства изясняването на истината; че иска да изчисти името си.

В обозримо бъдеще за партия ГЕРБ и за нейния лидер по-добре няма да става.

Бойко Борисов има силен политически инстинкт и разбира, че времето му изтича. Но е трудно да се реши как да се оттегли така, че да не изглежда като самопризнание за грехове, като бягство, което да породи негативни последици.

Не е тайна, че управляващите на всяка цена искат да избегнат назначаването на втори служебен кабинет на президента. Този страх ли пречи на Борисов да се реши на стъпката „предсрочни избори“? При предишните мандати той се оттегляше при възникване на напрежение и успяваше да се рестартира чрез избори.

Хипотезата за служебно правителство на президента, което да подготви изборите, безспорно е аргумент. Но не виждам нищо страшно, ако държавният глава направи служебно правителство. То не е наказателен взвод, не разстрелва, не вкарва в затвора. То би трябвало да осигури условия за честни избори. Ако някой се плаши от възможността изборите да са честни, това е единствено за негова сметка.

Вярно е, че Борисов два пъти подава оставка. Но ситуацията сега е различна. В предишните случаи той имаше голяма степен на увереност, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма. Всяко нещо си има начало и край. ГЕРБ се изчерпи като проект и неслучайно започна роене в партията.
По-важното е, че се изчерпи моделът на управление. Той е вреден за България.

Предсрочни избори изглеждат и като добър вариант за Борисов, тъй като политическите сили и новите проекти, които заемат анти-ГЕРБ нишата, не изглеждат готови да участват в извънреден вот сега. Или?

Няма политическа сила – регистрирана или анонсирана, която да се ползва със солидно обществено доверие, да привлича надежда и оптимизъм.

Има нови неща, които изглеждат добре на фона на старото.

Политическите избори не са като да влезеш в супермаркет и да си  вземеш един продукт измежду многото оферти. При тях възможностите се случват в движение, минават през проверката на времето. Сега мнозина може да заявяват, че искат да правят нещо различно, но дали наистина ще го направят?

Според заявленията си всички нови проекти са алтернативни на Борисов. На думи всички твърдят, че ще правят нещо различно. Вербално всички отричат модела. Дори Цветанов, който много бързо забрави кой е бил и какво е правил. Но Цветанов несъмнено може да разчита на политическо бъдеще само на основата на гласове, което успее да вземе от ГЕРБ. Той няма откъде другаде да привлече привърженици.

Според проф. Маринов ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание е възможно на теория, но трудно за реализация. Представените в парламента политически сили едва ли биха могли, по неговите думи, да сглобят устойчив кабинет, който да се ползва с обществено доверие. Какъв е тогава изходът от ситуацията на перманентна скандалност? Има ли риск от взрив на социалното напрежение?

Напрежението в България достига опасни нива. Моделът поражда вече негодувание и гняв. Към това се прибавят и проблемите, свързани с медицинските и най-вече – с икономическите и социалните аспекти на коронакризата, с неспособността да бъдат управлявани по задоволителен начин.

Прагът на търпението е надхвърлен. Въпросът е да не се стигне до неуправляем взрив и безконтролен хаос.  
Трябва да търсим работещи варианти, които ще ни придвижат напред. Оставките и предсрочните избори са предпазител, а не белег на катастрофална ситуация.

У нас обаче начинът, по който се упражнява властта, поражда големи страхове какво ще се случи, когато се лишиш от нея. Вкопчването във властта и злоупотребата с нея с оглед на частни интереси води до опасения за последиците. Това е един от белезите на ненормалността. Когато властта се консумира по алчен и хищнически начин, тя ражда лоши мисли у тези, които са ограбвани.

Нездравата обстановка трябва да се нормализира, но не на базата на сделка, извършена на тъмно, а на основата на възстановяване на конституционните и правните основания на демокрацията и доброто управление. Трябва да се даде възможност на хората свободно да изразят своите предпочитания за бъдещите възможности и решения за развитие на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иска

    38 8 Отговор
    но не му стиска !
  • 2 казах

    18 53 Отговор
    Бойко е хванал за гушата медии, прокуратура, полиция, съд, подземния свят. Още 20 г няма кой да го бутне.

    Коментиран от #42, #43

  • 3 Аз1

    39 28 Отговор
    Колкото по бързо се отегли толкова по-добре. Незабавно излизане от ЕС и НАТО.
  • 4 Гошко

    50 11 Отговор
    Не знае как защото е нагазил дълбоко в л.....а. Иначе за цяла България ще е добре да се оттегли.
  • 5 бг майна

    22 58 Отговор
    БАХ ТИЯ ПРОСТИ КОМУНЯГИ
    ДРУГАРИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ бат БОЙКО ЩЕ ВИ ТРЕПЕ ОТ БОЙ

    Коментиран от #37

  • 6 Решението

    54 12 Отговор
    Да се оттегли на спокойствие в затвора и да остави шкафа на народа !

    Коментиран от #41, #50

  • 7 Мой

    42 12 Отговор
    Този който отстрани шайката на доганов, пеев, борисов и каскетов, и промени руския олигархичен модел в страна, може да си гарантира поне 10 години преизбиране.

    Коментиран от #10

  • 8 Последния Софиянец

    29 10 Отговор
    Братското разузнаване ЦРУ е подготвило за заместник на Боко, Цветанов.Да не стане така че да плачем за Тиквун.Песимиста казал че по лошо не може да стане,а оптимиста викнал бодро: Може, може.
  • 9 оня с коня

    21 29 Отговор
    ЧОВЕК НА ЗАВИСИМИЯ ОТ БСП ПРЕЗИДЕНТ дава съвети на Борисов да се оттегли от властта.Бил "изхабен,уморен,изчерпан" и пр.АМИ СВАЛЕТЕ ГО ВИЕ НА ИЗБОРИТЕ бе?!!Ама НЕ МОЖЕТЕ,щото Народа ви няма доверие,щото не можете да управлявате,щото ще ви спрат Еврофондовете от Европа,щото ...НЯМАТЕ КАПАЦИТЕТ и Европа НЕ ВИ ЩЕ!И кво правим са?- ще си играем на Избори по 70 млн лв Всеки,които ще плати Бълг. Данъкоплатец?...За да ви чуе ОТВРАТИТЕЛНИТЕ РЕПЛИ след поредната ви загуба че "Изборите били манипулирани",а Народа бил прост и гласувал Неправилно?А,да не забравя - и че БСП ще отчете "Небивал Успех" в сравнение с минали Периоди!Ще си отиде Радев след Мандата си,ще си отидеш с него и ТИ,Маринов - гарантирано от ГЕРБ:)
  • 10 Цв Цв

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мой":

    А съм този герой.
  • 11 гост

    13 15 Отговор
    Този е голема врачка!Прави едни прогнози дето не се случват.
  • 12 8 джуджета и 9 комуниста

    27 5 Отговор
    10 милиционери, 1 каскет, 1 ХУНТА много МАФИЯ
  • 13 гост

    14 30 Отговор
    и какво точно налага Борисов да се оттегли рейтингът му расте ,икономиката не е спряла ,живота си върви -много мечти имате това комунягите има си избори там ше се види кой кой е,какво ни предлагате непрекъснато разни съветници на Радев да ни дават акъл този всеки път като го гледам какъв професор е ,като не е мръднал и крачка от 1989 год и съветите му такива и вида

    Коментиран от #38

  • 14 Sti

    17 12 Отговор
    Борисов е подлога на Пеевски, и двамата са пътници - при В. Божков няма да има недосегаеми, a съд за мутрата-премиер и задкулисието.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тито

    19 11 Отговор
    Мутрата от Банкя е срам за България. Само съд и затвор ще измият това петно!
  • 17 червени боклуци

    16 21 Отговор
    никакво оттегляне, още един последен мандат преди пенсия, червените простаци, ако напипат властта, този път наистина ще разсипят държавата, колкото са гладни, бойче дръж се, с тебе сме
  • 18 Цървул

    15 12 Отговор
    За България е по-добре да не се оттегля!
    Че като гледам професора и се сетя за Нинова,Симов,Гечев и Баджанака, ми иде да се захвана със социалистически екзорсизъм...
  • 19 Иван

    10 10 Отговор
    Маринов скрий се!!Ти ли говориш за морал .??Никой от мислещите хора не желаят комунистите да се връщат на власт.Нинова е лъжкиня .Радев не може да се оправи с жена му иска да управлява България.Препоръчам да си прави гимнастика на лоста.
  • 20 БАЦЕТО-БИЧ БОЖИИ ЗА БСП И....РАДЕВ

    11 6 Отговор
    ЧЕРВЕНИЯ ШАМАН ПАК ГАДАЕ.........ДА СТАНЕ ТОВА КОЕТО МУ СЕ ИСКА, А НЕ ТОВА КОЕТО РЕАЛНО СТАВА.......
  • 21 Така е

    9 4 Отговор
    Иска го, но не че не знае как, а няма кой да му позволи. Ще го държат там да изпълнява поръчки. Това са зависимостите. А е подал оставка, а са го арестували..... А има хиляди причини, поради които може да бъде арестуван и вкаран в дранголника. Борисов им е средство на кукловодите си, чрез което средство постигат свои цели.

    Коментиран от #39

  • 22 Като ти гледам

    7 10 Отговор
    тъпата и угрижена ченгиджийска физиономия ти трябва да се оттеглиш и всички ченгета в президентството барабал с летеца.Какво искате вие от Борисов като хората го харесват,ние не сме малоумни та да не виждаме кой колко струва.Вие сте просто едни боклуци които си служат с долнопробни средства да премахнат един човек който е посветил живота си да направи България добро място за живеене и точно това ви побърква и мърсите всичко .Всеизвестно е ,че сте безсрамници,подложи на Русия,достойни наследници на безродника Георги Димитров
  • 23 112

    2 2 Отговор
    21 до, те ако го арестуват ок но ще го гръмнат... Отвън го командват боби, бащата на нацията и бога на булгаристана. Сиганката жална вече се помина ммм, тук сиган и помак.. Ша живеем, памак повече от сиган, нашите деса хляб в германия сяла нощ правят, умна сиганка, каката, учи ги на култура от селата. Да е жива и здрава.
  • 24 ЦРУ

    8 10 Отговор
    Ха-ха-ха !!! Професора -ченге дава акъл !!! Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА !!! Защото винаги до сега НАД 1 000 000 + гласуват за ГЕРБ...….защото виждат. че БГ не е била по-богата от 681-ва год. ……..На изборите напролет - ГЕРБ + ОП = 130 + депутати...….ДБ = 40 -50 депутата ! ………..иска им се на ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕНГЕТА ….едно служебно правителство …...на Р.Р...….че той ЩЕ ВЪВЕДЕ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ бееееее…..и ще вкара Гешев в ЗАТВОРА …..а Б.Б. в гроба беееееееееее….иначе...както ги е почнал ГЕШЕВ ...ВСИЧКИ са при бай Ставри...…..КРАДЯХА НАРОДА ….КРАДЯХА НАРОДА ….наиграха се ...следва ВИДОВ ДЕН ……..А НАРОДА е " ЗА " !
  • 25 Лол

    10 5 Отговор
    Аз преди време писах във Факти,че най-голямото наказание на Бойко Борисов е да остане във властта и му го пожелах.Колкото повече,толкова повече!Защо?Защото идва време ,когато ти представят сметката и трябва да се разплатиш.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПЕНСИОНЕР

    5 12 Отговор

    До коментар #25 от "Лол":

    АБЕ …...тъпчооооооооооооооо….. Първата ми пенсия беше при БСП на власт - Ж.В.....= 3 ДОЛАРА ………..не на ден ...а на МЕСЕЦ ! Сега взимам над 400 ...а Б.Б. ми я ВДИГА НА ВСЕКИ 6 месеца !!!....А когато Б.Б. се оттегли …..ЩЕ ИСКАМЕ СОС да преименува ул. от Бул. Европа до Банкя ……..на БУЛ. ГЕНЕРАЛ Б.Б.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Браво

    5 2 Отговор
    Браво! Умен човек
  • 30 Сикеим

    2 0 Отговор
    анененимодератора
  • 31 Тъпанар

    5 0 Отговор
    Ако има избори ще има още повече заразяване .
  • 32 ДС доносник

    4 4 Отговор
    ДС агент при президента , призовава ББ "да се отегли" за да дойде агент САВА на бял кон с премиер Влади Горанов. Не да подаде оставка - да се отегли .
  • 33 kayzer

    2 3 Отговор
    Сега не е време за оставки, и нови главанаци ,камоли за избори
  • 34 Бля бля

    4 3 Отговор
    И този проф е спАл на криво! За какво въобще дрънка в статия? Лудо куче никога няма да пусне кокала! Не е ли ясно това? Всеки знае какъв е изхода от тази ситуация. Струва лев че, не повече!
  • 35 Матей

    5 4 Отговор
    Да си ходят те нямат никакво намерение,цел номер едно засега е да си изкарат мандата,а после--нов.Временно закрепиха положението с помощта на К-19,КАТО ДА ПОДПРАТ НАПИРАЩА ЛАВИНА С ДЪСКИ,после,през зимата напорът ще е неудържим.Глад,болести,спиране на парно,ток,вода ,телефон,кредитори не на последно място,терор от социални служби заради ЗСУ,АПОКАЛИПСИС,ТРЪГВАНЕ НА БАНДИ АНАРХИСТИ,ОТ МАЛЦИНСТВОТО.Да се задържат на власт могат само с открит терор и Три танкиста,три весьолих друга,екипаж машинай боевой.

    Коментиран от #45

  • 36 SAAB

    3 1 Отговор
    Главанако от файтона у мавзолея !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да ама

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    Ше яде бахурягата
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    за кокала му пука на БОЙКО аза народа ни не
  • 41 Хъш

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Решението":

    Така е, прав си.Там му е мястото. И всичко дето е краднал да се прибере. Не да се оттегли и да ни харчи парите с кеф.
  • 42 Николай

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "казах":

    Като гледам как всички медии масово бълват злост срещу правителството ми е много ясно кои медии какво защитават. Проф. Ал. Маринов съветник на президента какво да каже нали и той е в хора начело с РР, КН, КД, ММ, ВБ, РП, Боец, възраждане и тн.

    Коментиран от #48

  • 43 Николай

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "казах":

    Само медиите на Пеевски за момента не пишат против ББ и правителството. Оп-па заправих за Слави Трифонов. Сещам се и за още ама карай ние си ги знаем.
  • 44 само кръвното може да го спаси на 250

    2 2 Отговор
    Да бе , по-скоро няма полезен ход . Толкова е тъп и алчен , че се постави в безизходица.
  • 45 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Матей":

    Този театър го играхме вече при Луканов, Беров и Виденов. Измислете нещо друго.
  • 46 Типичен ченге от ДС

    1 3 Отговор
    Лъжи,лъжи,лъжи,манипулаии,манипулации.Но ще му припомня,че 1милион българи са гласували за ГЕРП и са доволни от управлението на страната.Не здравата среда я правите точно вие ченгетата изританите мераклии за власт и новоизлюпените като Трифонов,между другото не си мислете,че не знаем,че си е ваш
  • 47 Винету Борисов

    2 1 Отговор
    На всеки рано или късно му се налага да отговаря за делата си. Убеден съм, че един ден ще бъде потърсена сметка от Борисов, Доган и Пеевски. И дай боже това да се случи в по-мек и хуманен вариант. Защото, както казваше един бивш Главен секретар на МВР - По-добре в затвора, но жив, отколкото разстрелян като куче на улицата.
  • 48 Винету Борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Николай":

    Явно не си чел "БЛИЦ", "Монитор", "ПИК" и т.н. да не изброявам всичките. Кой ли притежава тези медии? А и скоро бяха ни наредили на 111 място в света по свобода на словото. За другите върхови постижения да не говорим - повечето хора у нас ги усещат на гърба си. А на който му писне, просто си обира багажа и се евакуира някъде по света. Вчера даваха как заптиета от НСО изхвърлиха във водата един бивш министър и политик, с две думи обществена личност, добре позната на гестаповците. Какво ли щеше да се случи на някой обикновен, неизвестен човечец, стоящ далече от политиката? Както се казва : Да живее свободата и законността!!!

    Коментиран от #49

  • 49 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Винету Борисов":

    Нали писах медиите на Пеевски. Това е Монитор, Телеграф и тн. БЛИЦ и ПИК не знам кой ги финансира, но знам какво пишат.
  • 50 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Решението":

    Гладна кокошка просо сънува простия човек говори за оставка а умник за избори /защо хора които са се провалили искат оставка/ и защо радев не се отърве от хора които го битат в пропъста
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове