13 Юли, 2020 11:20 5 259 33

Клуб "Просперитет": Незабавна оставка на правителството и без ограниченията на Великото народно събрание

  • конституция-
  • велико народно събрание-
  • правителство-
  • клуб просперитет-
  • петър славов-
  • промени

Ключово е да не се позволи на сегашната власт да "тупка топката" с оставката си месеци наред

Клуб "Просперитет": Незабавна оставка на правителството и без ограниченията на Великото народно събрание - 1
Петър Славов, снимка: БГНЕС

Новосъздаденият клуб "Просперитет", в чието ядро са журналистът Калин Манолов, икономистите Мартин Димитров, Христослав Ангелов и Николай Кюркчиев, бизнесменът инж. Бойчо Бочев, IT специалистът Йордан Стоянов и адвокатът Петър Славов, изпратиха официално писмо до държавниците в България, настоявайки за радикални промени във властта. От "Просперитет" категорично настояват за незабавна оставка на правителството, както и една основна промяна в Конституцията, а именно премахването на ограниченията на Великото народно събрание.

Клуб "Просперитет": Незабавна оставка на правителството и без ограниченията на Великото народно събрание
Клуб "Просперитет": Незабавна оставка на правителството и без ограниченията на Великото народно събрание
Клуб "Просперитет": Незабавна оставка на правителството и без ограниченията на Великото народно събрание

Ето какво пише още Петър Славов от "Просперитет":

"Много от протестиращите граждани виждат изход за радикална промяна в свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. Какво е важно да се знае:

– сегашният основен закон предвижда проектът за нова Конституция да бъде изготвен от действащия парламент;
– преди гласуването му и разпускането на НС да са минали не по-малко от 2 месеца от неговото внасяне;
– инициативата за горното принадлежи както на народните представители, така и на президента

Ето защо е ключово, да не се позволи на сегашната власт да "тупка топката" с оставката си месеци наред, уж че се работи по проект за нова Конституция, затова:

– "проектът" всъщност трябва да е само от едно изречение, казващо че се премахва института "Велико народно събрание" и обикновеното НС може да прави всякакви промени в основния закон, при спазване на изискуемите мнозинства и процедури за промени от обикновено НС;

– "проектът" трябва да има и една заключителна разпоредба, според която новоизбраното ВНС се преобразува в обикновено НС и така продължава да работи;

– прилагайки горното означава, че новоизбраното Народно събрание ще може да подготвя собствени проекти за изменения/нова Конституция, без да се съобразява със сегашния компрометиран парламент.

И още нещо важно - по новия Изборен кодекс ВНС се избира по реда за обикновено народно събрание, т.е. няма мажоритарен избор на 200 депутати, както бе по стария закон (избор на 200 мажоритарно и 200 с листи).

Затова е задължително да опазим машинното гласуване и да се преборим и за дистанционно електронно гласуване, за да имаме честни избори с висока активност и силен преференциален (мажоритарен) вот за личности!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    44 16 Отговор
    Добре! Президентска Република и тва е.

    Коментиран от #8, #9, #24

  • 2 Pilot

    25 8 Отговор
    Мартинчо не е ли онзи от СДС , аман от мишоци гнусни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Логично!

    23 5 Отговор
    Има логика ! Ори положение, че герберастите трябва да подготвят почвата, а както знаем те един закон не могат да напишат ! Това което биха направили те е наистина да бавят докато Борисов си изнесе парите и прикрие следите и да му издействат доживотен имунитет ! Трябва добре да се измислят нещата правово !
  • 5 сектант

    27 9 Отговор
    на този етап всичко е по-добре от ШАЙКАТА било то дясно или ляво. ИЗЛИЗАЙТЕ !
  • 6 гост

    25 5 Отговор
    тия олигрфени кои са .....всички боклуци в бг иэляэоха на светло ти да видиш
  • 7 зрител

    30 2 Отговор
    Тоя филм "Със стари к**ви, нов бардак" сме го гледали вече.
  • 8 456

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Хубаво ще е президента да има малко повече власт, НО представи си, че президент е някакво подобие на Плевнелиев!!! Ще бъдеш ли доволен тогава?

    Коментиран от #27

  • 9 Йосарян

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Нима не се разбра, че с партии няма да стане фокуса? Друга е темата, колко сме приключили. Те първа идва шит!
  • 10 Ало протестиращите завършете поне средно

    17 33 Отговор
    Нe знaм зaщo cи миcлитe, чe кaтo пoиcкaтe ocтaвкaтa нa Бoриcoв, нeщacтният ви беден живoт щe ce oпрaви c мaгичecкa пръчкa?? Тoй вeчe три пъти cи я пoдaвa и нaрoдът пaк гo избирa вceки път c все пo-гoлям рeйтинг! Тaкa cи миcлeхтe и прeди някoлкo гoдини, кoгaтo избрaхтe кoмуниcт oт ceлaтa зa прeзидeнт. Caмo чe oт тoгaвa, caлaмът cтaнa oт 5-6 лeвa нa 40 лeвa, a cирeнeтo и кaшкaвaлът нa 15 лeвa, а наемите ви в София скочиха от 200 на 800 лева. Защо сгрешихте и избрахте такъв човек /от малцинствата/ за президент? Нищo нe зaвиcи oт тeзи двaмa пoлитици, нитo oт вaшитe прищeвки! Нeщaтa ce oпрeдeлят oт нaй-eдрия търгoвeц дo нaй-дрeбният и oт нaй-гoлeмият прoизвoдитeл дo нaй-мaлкият, oт нaй-гoлямият мaгaзин и зaвeдeниe дo нaй-мaлкият и oт нaй-дрeбният бизнecмeн дo нaй-eдрият… Виe cтe бeзглacни букви и мoжeтe дaжe дa cи oпънeтe пaлaтки нa плoщaдa, нo caлaмът нямa дa пaднe пoд 40 лeвa и зaплaтaтa ви нe зaвиcи oт Бoриcoв! Вcичкo в кaпитaлиcтичecкa Бългaрия зaвиcи oт пaзaрнaтa икoнoмикa и aкo нe ви хaрecвa, двaтa куфaрa и бeгoм към тeрминaл 2 в пocoкa кoмуниcтичecкa Ceвeрнa Кoрeя! Caмo дa нe oбъркaтe caмoлeтитe към Руcия, чe тaм и бият лoшo, ocвeн вcичкo тoвa!

    Коментиран от #19, #26, #30

  • 11 jforfk

    21 3 Отговор
    Как моля една личност, като Мартинчо Димитров, дето няма един работен ден извън партията и парламента и почти цял живот е работил политработник или да се го кажем направо "апаратчик", ще прави "просперитет"?! Че и икономист го дава. И никоя партия, не само тази ами и на Христо Иванов, ГЕРБ, БСП, Веводите, Атака и т.н. не отговаря на въпроса: откъде пари за оправяне на България?! Германците вече не щат да плащат. Французи, американци Холандци или Белгийци - спонсорите на ЕС - също. МВФ и СБ дава заеми само и единствено срещу ... колонизация. То не, че сега не сме колония на САЩ. Накратко всички предлагат заеми, а ние искаме грантове. Защото заемите трябва да се плащат. И да се ползват по предназначение ...

    Коментиран от #22

  • 12 Сандо

    14 0 Отговор
    Десните май пак поеха към цепене.Не им дойде акъла,че първо трябва да вземат баницата,а после да я делят.
  • 13 абе да си спомним

    14 1 Отговор
    Мартинчо и той ли с показа, аман от стари ку-ви.
  • 14 Тегерас

    8 14 Отговор
    Нали Русия е президентска република попитайте народа доволен ли е от властта, медицината, правораздаването. Всичко е като тук. Васална колония на САЩ

    Коментиран от #17

  • 15 921

    15 3 Отговор
    Герберастите няма лесно да зададат властта знаят че ги чака затвор затова трябва да сме още по единни и да не се отказва е ако трябва ще бъдем и по твърди
  • 16 до # 10 Ало протестиращите завършете пон

    9 5 Отговор
    Тюрлюгювеч ти е в изучената глава. Селянина Президент бил виновен ,че салама е 15 лв!!!!!!!????*******За такива като теб е казано : "НАУКАТА Е ЗАНАЯТ---А ШАШКЪНЛЪКА Е ПО РОЖДЕНИЕ !
  • 17 Метлата

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тегерас":

    И САЩ са президентска република...и Франция
  • 18 оня с коня

    8 2 Отговор
    Ако тоя мижав "Клуб" успее да свали ГЕРБ и Борисов от Власт,веднага се записвам в него.С категоричното условие Името ми да бъде на Първо място в колонката на 7-те самоизброили се Хашлаци!
  • 19 Плановик

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ало протестиращите завършете поне средно":

    Комунягите са на мнение, че сме загубили руските пазари. Но не казват, кой им е забранил, като частни лица да търгуват с Русия при пазарна икономика.
  • 20 БОЖЕ,

    8 1 Отговор
    още един "клуб" следва "движение" накрая - "партия" нищо ново...БОЖЕ,паэи читавите българи и въэдай справедливост!
  • 21 Нека Бог ни пази от СДС БСП. ДПС.

    7 0 Отговор
    Абе лумпени. КОЙ КОЙ КОЙ ВИ КАЗА ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИПАТЕ. КОНСТИТУЦИЯТА. !???????? ВИЕ СЕГА НИКОЙ. НЕ Я СПАЗВА ...НИЩО ЧЕ. КРАДЦИТЕ Я НАПИСАХА СЪС ТЯХНИТЕ ЗАКОНИ!!!! Е ИМА МАЛКО И ЗА НАРОДА .... ЗАЩОТО КОГАТО СЕ ПИШЕШЕ. ИМАШЕ ОЩЕ СТРАХ МОРАЛ!!!!??? СЕГА КАКВО СА ЗАБРАВЕЛИ
    ДА ВПИШАТ. БЕЗ НАКАЗАНО ОТКРАДНАТОТО???????????? НАРОДЕ НЕДАВАЙТЕ НА ТЕЗИ ГАДОВЕ ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА ТОВА ЩЕ. Е ВЕЧЕ КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ. !!!!!!
  • 22 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "jforfk":

    Колега пише Мартин Димитров макроикономист
    може би е съвпадение на имената
  • 23 месара

    3 0 Отговор
    е явно в политиката навлиза нова мода , вместо да се създават партии се създават клубове ! въпроса е кои членуват в тия клубове ? със сигурност няма да са на стругари и зидари , в тях ше са бивши от партии или свързани с тях . така че празнодумците настъпват !
  • 24 Ходи при Путя

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Ходи при Путя щом желаеш да живееш в казарма бе плашок!
  • 25 Димитрова

    4 3 Отговор
    Русия е федерална полупрезидентска конституционна република! Така, че първо научете фактите и после пишете. Колкото до Путин - по време на короновируса той даваше всеки месец на всички, които не са работили и са родени от 1950 г. до 1993 г. по една минимална заплата. Уча в Русия право и видях, какво направи Путин в Русия, и какво направи Борисов в България! Разберете едно, че нормалните хора не се интересуват от политика, а да са живи и здрави, и да имат работа и доходи, с които да се издържат. За съжаление България се управлява от хора, които погазват Конституцията и не мислят за страната, и народа си.
  • 26 да ве

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ало протестиращите завършете поне средно":

    Да бе "нaрoдът пaк гo избирa вceки път" с гласът на ИО фейк
  • 27 Сух

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "456":

    Няма да бъдеш идиот и няма да си избереш такъв..
  • 28 Реалист

    5 1 Отговор
    Гладни кокошки просо сънуват. Превратаджии.
  • 29 ПРОТЕСТИРАЩ

    6 1 Отговор
    С тия ще отидем направо под дъното-в тинята.
  • 30 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ало протестиращите завършете поне средно":

    😂😂😂👌👌👌
  • 31 България ЕС НАТО

    2 4 Отговор
    Този път на изборите Герб ще спечелят с пълно мнозинство Търдо оставаме в ЕС и цивилиззацията
  • 32 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО: ... И ТЕЗИ СА ОТ "БЪЛГАРСКА МАЙКА- ЮНАШКА "!!!!!!!!
  • 33 До славов

    0 0 Отговор
    За герб са гласува ли1 000 000гласа за вас около50 кои ще пороча музиката последно дума има герб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове