14 Юли, 2020 21:43 4 690 54

Стефан Солаков: Ердоган си отмъщава чрез „Света София“ на Запада

  • света софия-
  • църква-
  • джамия-
  • стефан солаков

Страната ни трябва да реагира на случващото се в Истанбул, смята журналистът

Стефан Солаков: Ердоган си отмъщава чрез „Света София“ на Запада - 1
Снимка: бТВ

„Мнозина виждат в превръщането на „Света София“ антирелигиозна проява не Ердоган, но тя е типично политическа реакция“, заяви бившият кореспондент на БТА в Анкара Стефан Солаков в „Лице в лице“ по бТВ.

Според него има връзка между решението за отмяната на статута на музей на историческата сграда паметник и опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г., още повече че превръщането на „Света София“ става именно в навечерието на годишнината на неуспешния пуч, който се състоя на 15 юли.

През 2016 г. много западни страни като САЩ са проявили симпатии към организаторите на неуспешния метеж и сега Ердоган си отмъщава, смята Солаков, който напомни, че турският президент многократно е обещавал и заплашвал да превърне „Света София“ в джамия пред своите поддръжници.

„Всички реакции извън православния свят, а дори и в него са болезнено боязливи. Дори папата се изказа, че бил огорчен, а руският патриарх бил изненадан“, заяви Солаков, който отбеляза, че политическа реакция няма от страна руския президент Владимир Путин именно по политически причини.

Журналистът смята, че политически причини се крият и в липсата на реакция от страна на България. По неговите думи външният ни министър Екатерина Захариева трябва да направи демарш пред турската държава, но понеже „Ердоган ни пази“ и „ние сме едни от малкото му останали приятели“, това не се прави.

България има запорирани имоти за 500 милиона в Истанбул и може да окаже натиск по тази тема, смята Солаков. Не е вярно, че Ердоган е платил за ремонта на българската църква в турския мегаполис – сега истанбулската община събира пари като вход от туристите, посещаващи храма, каза журналистът, според когото президентът на югоизточната ни съседка си е правил пиар на наш гръб.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони Мигусмукаро

    13 8 Отговор
    Ааа..ей го де е още един партидиот от ДС
  • 2 Долу радикалния ислям

    10 11 Отговор
    Има лесно. Европейските страни разрушават всички джамии на своите територии, защото това е вътрешна работа на самите страни и готово. Нали така казва този, че това си е тяхна работа, та по същия начин да му отговорят и християнските държави. С неговите камъни по неговата глава. Този да не се мисли за по-умен от европейците?

    Коментиран от #3

  • 3 Хасан

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Долу радикалния ислям":

    Да ама нямаш правно основание ,докато Ердоган има правно основание да го върне на фондацията която я стопанисва като джамия ..

    Коментиран от #8, #10, #54

  • 4 правно основание

    6 7 Отговор
    Лазинът втори завет на Ататюрк погазва.Скоро с фесове.
  • 5 Мания

    6 5 Отговор
    Не, той просто иска да се направи по-велик от Ататюрк. Поредният болен от мания за величие. Като 2 капки вода с БМБ. Затова последният мълчи като пън по въпроса
  • 6 Актуална Антена

    8 4 Отговор
    Тоя не бистреше ли политиката с пенсионерите по импулсните телефони в телевизията на Валери Симеонов? Валери, на колко билета от държавната лотария на Божков се равняваше минута телефонен разговор с този капацитет?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    4 0 Отговор
    Стефан Солаков водеше предавания по ТВ Скат. В събота - Телевизионен форум и неделя - Фронтално. Но в предаванията си позволяваше да критикува управляващите. Изглежда, това не се е харесало на работодателя му Валери Симеонов...........20.03.2020 г....... "Журналистът и политически анализатор Стефан Солаков е напуснал телевизия СКАТ. За това съобщи неговият бивш колега Димитър Байрактаров на Фейсбук профила си. Ето какво сподели той:
    През последните 2 седмици доста хора ми звънят и се интересуват, защо не виждат Стефан Солаков на екран, пише Байрактаров, цитиран от bnews.bg:
    След разговор със Стефан искам първо да известя неговите почитатели, че е в добро настроение и здраве. Стефан Солаков е прекратил взаимоотношенията си със СКАТ.
  • 10 Долу радикалния ислям

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    За, какво правно основание говориш бе и за каква джамия?
    Само ти ли още не си разбрал, че тази сграда е построена от християните и е църква, даже още иконописите си стоят.
    Това, че сте построили четири минарета като ракети не я прави джамия.
    Тя е построена църква и такава ще си остане.
    Породист кон няма как със закон да бъде провъзгласен за магаре.

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Оооо Роме":

    Много ме обиди ,няма що! ..нямаш аргументи и обиждаш
  • 12 Радо

    10 10 Отговор
    Вървете в Сърница и Доспат да видите какви пършинги са вдигнали наще амуджи, пък тогава мислете за Св. София в Истанбул...падна ми шапката, като ги слушах мюзеините как пеят в Родопите, и през уредби/тонколони, да се чува надалече - имах чувството, че съм в Афганистан, при талибаните.

    Коментиран от #33

  • 13 Сандо

    6 7 Отговор
    Нека да упростим нещата:Ердоган иска да направи от Турция ислямска/макар и не радикална/ държава,и то отдавна.Има сграда,която макар и създадена и ползвана от християни,500 години е била както джамия,така и символ на османското могъщество.Сега просто отново си връща този символ.Това е тяхно право и тяхно решение.Това е положението!И ако някой се чувства засегнат,да се замисли защо я докараха дотук.

    Коментиран от #17

  • 14 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Долу радикалния ислям":

    Фатих Мехмет на 21 г завладява Константинопол и се провъзгласява и за император на Източен Рим .тогава Се София минава под негово владение и завещава на вакъф- благотворителна фондация ...Минаретата са построени с цел да усилят конструкцията против земетресение ..Ердоган възстановява закона за вакъфите и по такъв начин българската църква придобива имоти за 500м..и арменската ,гръцката
  • 15 Пурко

    8 6 Отговор
    Ако иска да я направи публичен дом! Византийците да са си я опазили навремето! Най- важното е да има ответна реакция от ЕС и всички джамии в Европа, да станат църкви.Никой не е длъжен да се съобразява с Ердоган, нито пък да им пази османските реликви. Каквото почукало- такова се обадило.
  • 16 Лудетина

    4 1 Отговор
    Оставка бокоооо отлитай с 200
  • 17 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Какво ще рече "ислямска"??
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Долу радикалния ислям":

    А и нещо друго Константинопол и Св. София многократно са опожарени от кръстоносците ..и Фатих Мехмет с цел да опази сградата я превръща в джамия
  • 20 Пурко

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ремсист":

    Малко пресилено баце, давай по- спокойно! Щот мазния сме го яли ние 500 години. Що ли- заради продажни политици
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Радо

    5 9 Отговор
    С Турция и оригиналните турци сме биз-бизе както се казва, даже след Първата Св.война сме им давали оръжие да се бият с-у гърчулята по време на тригодишната война 1919-1922г., нямаме интерес да си разваляме долсука с турците...бай Тодора навремето, като е решил да ги преименува наще братя български мюсулмани с бг имена, преди това е разговарял с Тургут Йозал по този въпрос - турският президент му казал - това са ваши български граждани, правете каквото сте решили, ние нямаме претенции.

    Коментиран от #25

  • 24 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Туркие":

    Тая вечер пак не си изпи хапчетата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Радо

    8 3 Отговор
    Путин, като един велик лидер и лидер на една огромна православна Русия каза, че това е си е работа на Турция и, че не трябва да се месим във вътрешните работи на Турция. Сега тука някой иска да ни вкарва в конфликт с Турция ли? Гръб нямаме, по добре да не се навираме между шамарите. Ако сме толкова много религиозни, да съберем средства, да навием ръкави и да ремонтираме нашите, в България храмове

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Радо

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тенгрис":

    Виж ми пост №12, пък тогава обиждай - ти си младо момче явно, аз Ви пиша исторически факти и събития...обиждайте, не ми пука.
  • 29 Православен

    4 6 Отговор
    Ако бях мюсюлманин, истински, не бих отишъл да се моля в православната Света София! Но ако все пак имам нужда от молитва, не бих закрил стенописите! Бих се в гледал в тях.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Радо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Радо":

    Колега, измисли си друг ник или подобен - недей така, тъпо е!!!
  • 32 СССРБарета

    10 2 Отговор
    Много ясно Това е отговорът на ИСЛЯМА срещу Тръмп за преместването на Американското посолство в Йерусалим! Елементарно Уотсън! Всички тъпанари още не могат да разберат какво се случва! както и всички тъпанари още не разбират че главния прокурор на българия Иван Гешев по Заповед на ЦРУ атакува всички руски бизнес интереси които са представени от Доган, Румен Радев, Васил Божков, Цветан Василев(КТБ), Николай Банев и др. Прокуратурата не се занимава с американските мафиотски олигарси в България- Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Кирил Домусчиев, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и много много други сред които Иван Костов! Елементарно Уотсън тъпанари Събудете се и стачкувайте пред Американското посолство защото то управлява България последните 30 години и Бойко Борисов е тех подкрепян и пазен от тях лично, наставляван от тях лично! Иван Гешев и трите национални телевизии са вербувани по абсолютно същата схема!

    Коментиран от #51

  • 33 Така

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Радо":

    Бил ли си при талибаните в Афганистан, че правиш такова сравнение? В България живеят и мюсюлмани, които са наши съграждани, да подчертая мирни съграждани, които допринасят много за страната ни с труда си. Всички сме деца на родината ни. Взаимно уважение трябва да има.

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Пурко":

    Аз не насаждам етническо напрежение ..просто факти говоря ..има българи които се правят на руснаци или немци ..защо турчин да не се прави на турчин

    Коментиран от #38

  • 37 Даааа

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    А ти помисли еничарите как са побелели цяла една черна нация!
  • 38 Опппа

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Защо ром да не се прави на турчин искаш да кажеш! То си е почти едно и също все пак!
  • 39 Лален

    2 3 Отговор
    Турците тепърва ще берете плодовете на деиствията си, има стара поговорка - каквото повикало такова се обадило. Лошото е че смесиха политика и религия, нещо недопустимо и несъвместимо но го направиха последните години и тепърва предстоят интересни години, защото опашката си носи следите.
  • 40 Тези мирни граждани

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Така":

    са натресени тук, и завещани от османската империя!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чочо

    7 0 Отговор
    Ердоган е хитрец, с този акт печели избиратели и лишава кметството в Истанбул от 50млн евро приходи от билети за вход. Сега входа е безплатен. Кмета на Истанбул е от опозицията.
  • 43 Шопо

    3 0 Отговор
    Кой да реагира ? Борисов?!!!!Изключено!!! Онзи с каскета?!!!Тон не може да го формулира!!! Кутката от Кърджалда??? Няма как!
  • 44 В.В.П.

    1 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ,,,ПЪРВО НА ДЪРЖАВАТА НИ,,и ВТОРО АКО ИСКАТ И ДА Я СЪБАРЯТ,,ТО РЕДЖЕП Е ТОЛКОЗ ТЪП,ЧЕ СЕ НЕ ТРАЕ,,ДА ВИДИ КАК ЩЕ СЕ ИЗПАРЯТ БЕЛИТЕ ТУРИСТИ......
  • 45 Ердоан

    1 4 Отговор
    Простете сгреших, вместо Аясофия трябваше желязната църква да направя джамия...

    Коментиран от #49

  • 46 Радо

    3 0 Отговор
    Да Ви каже ли батко какво ще стане: Ердоган накрая еднолично ще реши Св.София да си остане музей, както преди, и така ще стане един вид втория Мустафа Кемал - бащата на всички турци.
  • 47 Роко

    3 1 Отговор
    Леле ква драма джамията направена на музей отново става действаща джамия. Истанбул ще загуби приходи от това, но нас какво ни засягат финансовите приходи на Истанбул?
  • 48 Питам

    1 0 Отговор
    Тоя комунист от къде го изкопахте ? За този екземпляр за всичко е виновен Ердоган и Турция! Жена му да му изневери, пак е виновен Ердоган, като не може да задоволи жена си пак турците му виновни!
  • 49 Я кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ердоан":

    Колко пара носи на година само от посещенията тази желязна църква? И колко щеше да носи като джамия!

    Коментиран от #50

  • 50 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Я кажи":

    Нищо не носи, църквата е на издръжка от турската държава, ремонтът й също беше направен със средства от турската държава.
  • 51 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "СССРБарета":

    Прав си...както Сащ атакува руско турски бизнес отношения
  • 52 злобар

    1 2 Отговор
    Нищо не отмъщава , а само потвърждава и доказва че не е ничие протеже и палячо.
  • 53 емо73канар

    2 0 Отговор
    Господ, ще си "отмасти" на неверника с убииствено заметресение и разрошаването на Константинопол.
  • 54 Прохор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Млъкни мюмюнчо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове