Last news in Fakti

15 Юли, 2020 00:18 5 028 73

Херо Мустафа призова: Законът трябва да се прилага еднакво към всички

  • посолство на сащ-
  • позиция-
  • протести-
  • българия-
  • херо мустафа

''Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице'', заяви посланичката на САЩ у нас

Херо Мустафа призова: Законът трябва да се прилага еднакво към всички - 1
Снимка: БГНЕС

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след срещата си с премиера Бойко Борисов, като отговори на въпроси на Свободна Европа по повод позицията на посолството на САЩ от понеделник. Тогава дипломатическата мисия изрази подкрепа за правото на мирен протест и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

“Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

Свободна Европа попита дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Отговорите на Херо Мустафа бяха изпратени по електронна поща:

“Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успеха на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец, където трима политици от “Демократична България” демонстрираха какво се случва, когато някой се опита да посети държавен плаж, пазен от охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

“Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България”, отговори посланичката.

Репликата “никой не е над закона” в позицията на посолството предизвика разнопосочни коментари. Протестиращите приеха това като намек за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, или пък за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Представители на управляващите разчетоха в тези думи името на президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев прие позицията на посолството като подкрепа за своите действия. Затова Свободна Европа попита Херо Мустафа дали има предвид конкретна фигура в България.

“Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”, завършва отговорът на Херо Мустафа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    48 7 Отговор
    Вечер късно ако може без снимков материал статиите за Мусаката, все пак трябва да се спи.

    Коментиран от #13, #37

  • 2 АБРИВИАТУРА

    58 0 Отговор
    „Всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”,
    КОГА???

    Коментиран от #11, #43, #51

  • 3 Божествата

    49 3 Отговор
    Трябва, трябва, ама тук Доганя, Шишаня и Тyлyпаня са над тия неща, а каскета е техния пророк, така че всичко е дрън, дрън парите за 16-те са преведени и всичко ол райт
  • 4 Анализаторр

    34 3 Отговор
    Айде време е Божков за един финален компромат!

    Коментиран от #9, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОЗА

    38 1 Отговор
    Бацко я бил "поканил"... жокер обади се на приятел е май ситуацията...доста витиевато,та всеки си го тълкува,както иска...те не се месели,ама били много,за " демокрация"... ;-)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Игра на донове

    38 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анализаторр":

    Няма не разбра ли ? Явно малко го надценяват относно това, колко е умен, щом не се е подсигурил. До сега играеше на блъфче, а сега каквато карта му дойде, така или иначе той вече няма, какво да губи! Умните хора вече трябва да са схванали, че не може да разчитат нито на ЕС, нито на САЩ, нито на Черепа, а само на себе си "Свободата Санчо е на върха на бойното копие" Дон Кихот
  • 10 неутрален

    33 0 Отговор
    важното е да прочетем тайните доклади, уики лийкс да ги изкарат на светло !!!
  • 11 Hoho Boho

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "АБРИВИАТУРА":

    КОГА???
    Когато Гешефтарът изчезне....
  • 12 Тато из Правец

    44 3 Отговор
    Уважаема Херо! Нещастното Тиквенце много ли се моли да не подава оставка?!!!
  • 13 Big bulgarian boss

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    Тоя па убавец !!!! аххахах качи своя снимка ???
  • 14 баба ви от бг

    14 3 Отговор
    тази е открила америка!!!! ха,ха,ха! само че ние сме траките от 8000 години!!!!! а всъщност, значи " СЛЕДИТЕ" Бугарица говорят всички до полша и словения, от България на горе и русия, която лъже народите, че кирил и методий били" руснаци" !!!! а чувашка, приволжка,донецка,а крим!?!?, а банатска, а българите в албания и косово до 14 век, Зайчар от българи в 1786 г, една трета от румъния, ньойският договор??????!!!! А хитлер е отровил Борис Трети и никой не съобщава за това!?!?!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 тиквун

    32 1 Отговор
    помолих я за подкрепа ама тя много хлъзгава, нищо не обеща .....

    Коментиран от #42

  • 16 Бонговец

    6 15 Отговор

    До коментар #14 от "баба ви от бг":

    Да бе Тръмп е индианец....ние сме траки а турците са японци...свещенна простота.
  • 17 Hoho Boho

    25 3 Отговор

    До коментар #14 от "баба ви от бг":

    Ние сме потомци на древен, горд и силен народ!
  • 18 Последния Софиянец

    32 1 Отговор
    Какво и е харизал Тиквата за да спаси кожата.?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джони

    4 40 Отговор

    До коментар #4 от "Анализаторр":

    Мястото на олигарси като Божков, братя Бобокови, Баневи, Арабаджиеви, алкохолния олигарх Миню Стайков и банкера крадец на банка Ктб Цветан Василев е в затвора, а техното имущество конфискувано. После идва ред на корумпираните и шпионите президентски съветници, а накрая и самият техен шеф Радев.

    Коментиран от #23, #41

  • 21 кратун

    34 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Винету е поканил Великата Мечка да пушат ама Седящия Бик (Пеевски) скрил лулата на мира във вигвама на Вечния Сокол(Доган)

    Коментиран от #35

  • 22 Jorj

    26 5 Отговор
    Ама коя си ти ма транс джендър ло си какво си айде марш там от къде си дошла. Ще се месят по цял свят марш.
  • 23 Hoho Boho

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "Джони":

    Цитираш хора, които са обвинени в нещо, но не са виновни докато не бъде доказано...
    Ти да не би да си Гешев ...поласкан съм да си чатя с тебе
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ

    19 4 Отговор
    АЛБАНКАТА НЯМА ПРАВО ДА ПРИЗОВАВА А ДА СИ ХОДИ В НОВАТА РОДИНА САМО НААРОДА БЪЛГАРСКИ ЩЕ РЕШАВА КАК ДА ПРОЦЕДИРА С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ НЕ СИ ВРИ ГАГАТА В НАРОДНИТЕ ДЕЛА!
  • 26 Всичко се случва

    12 0 Отговор
    По нощите....
  • 27 Пешо

    29 1 Отговор
    А със снимките с пачките какво стана?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Монгола

    17 2 Отговор
    От тази иезоитка нощо не зявиси всичко зависи от волята и желанията на суверена, а това е племето българско! Както не им пее петела в Гърция и Сърбия така не трябва да им пее петела и тук на краварите!
  • 30 Фридман

    25 3 Отговор
    Стратегически партньори одрусахани едни 3 милиарда за самолети които ще пристигнат 2027 г и това благодарение на герберастите!
  • 31 Ganiu tzarvula

    5 6 Отговор
    tochno go kaza mustafata!Ama ganio,ste go razbere sled 20 godini!!
  • 32 Мъка

    21 1 Отговор
    Тиквун преподобни се скара с черепа и стана едно мазало, запалиха държавата. Оня му пуска компромати, фатмака гледа гледа па запука тиквата. Каскета са чуди как да си опази господаря и неуморно се самоубива.... Абе....
  • 33 Мъка

    11 1 Отговор
    Тиквун преподобни се скара с черепа и стана едно мазало, запалиха държавата. Оня му пуска компромати, фатмака гледа гледа па запука тиквата. Каскета са чуди как да си опази господаря и неуморно се самоубива.... Абе....
  • 34 тишо

    14 5 Отговор
    много грозна противна жена господ да не дава на никой мъж такова чудо
  • 35 Жената на Винету

    17 1 Отговор

    До коментар #21 от "кратун":

    Ама моля ви се, недейте така! Не сравнявайте моят мъж Винету с този примат!Знаете ли колко го обичат Винету всички в племето, а и в другите племена!Моля ви, не го наричайте така този вашият - той няма нищо общо с Винету, защото той е достоен и горд индианец и е потомък на славен индиански род, а този вашият какъв е - селянин от Банкя! Недейте така, не ми обиждайте мъжът ми Винету - смел и храбър войн, а този вашият се е скрил и ще му изскочи сърчицето от страх като мисирка на заколение!
  • 36 Баце Каталонски

    17 2 Отговор
    Херу каза.
    Парите от чекмиджето стигат за инвеститорска виза в Америка. Нема имам проблеми.
  • 37 сектант

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    ще дам пари ако това не е истинския начин по който нормално си гледа а просто фасада на фалшива самоличност.
  • 38 Баце голям измамник

    19 2 Отговор
    Спрете да внасяте токсичен боклук от Италия и да го горите в Бобов дол. Какъв ти covid-19 всички кумини димът отново тоя ще ни изтрови
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Долния интригант

    14 3 Отговор
    Управлява ни не политик, a долен интригант, рушащ държавността. Интриганта каза на В.Златев: „КОРНЕЛА И РАДЕВ НАВСЯКЪДЕ ПРИКАЗВАТ, ЧЕ ТИ СИ ОСНОВНИЯ ИМ ГРЪБ И ХИЧ НЕ МИ Е ПРИЯТЕЛНО!“ ЗА ПРЕЗИДЕНТА: „ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОДИГРАВАМЕ, ДА ИЗГЛЕЖДА СМЕШЕН! ТОВА ИСКАМ ДА ГО ЧУЯ ВЪВ ВЕЧЕРНИТЕ НОВИНИ!“ На 5.02. 2020 се провежда българско-японски бизнесфорум, ден след като Румен Радев свали доверието си от правителството на Бойко Борисов, на същия форум присъства министърът на икономиката Емил Караниколов. Интриганта направо нарежда на министъра как трябва да се подиграват на Румен Радев и Радев да изглежда смешен: „И то, от тебе трябваше да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият! Ма, ти трябва да го изговориш това! Това искам да го чуя във вечерните новини!“.
  • 41 Анализаторр

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Джони":

    Гешефф това ти ли си?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мордекай

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "АБРИВИАТУРА":

    Сега , нали Гешев точно това прави , но някои човечета се опитват да го бутнат,радеф и той е между тях , божков защо налива пари в протестите , искат да избягат от правосъдието . Добре е че и Европа и Америка излязоха в подкрепа на прокуратурата ,хубаво е и че всички съдии го подкрепиха и осъдиха намесата на президента дано радеф се спре с глупостите и поне малко от малко да заприлича на президент а не на лобист на олигарсите.

    Коментиран от #45, #47, #48, #55

  • 44 Шопо

    0 2 Отговор
    Влюбен съм в тая жена...

    Коментиран от #49

  • 45 Тато из Правец

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Мордекай":

    В началото или края на деня получаваш мизерните 30 лева от ГЕРБ?
  • 46 ДУМАМ ТИ БОЙКО,СЕЩАЙТЕ СЕ ПРОТЕСТИРАЩИ!

    6 5 Отговор
    След срещата си с премиера Бойко Борисов, посланичката на САЩ Херо Мустафа призова: Законът трябва да се прилага еднакво към всички!

    А Иван Гешев много по рано го каза: Искам да се знае , че законът е еднакъв за всички!
  • 47 Булюбулю

    7 10 Отговор

    До коментар #43 от "Мордекай":

    ГЕШЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО В МОМЕНТА ЗАЩИТАВА ДЪРЖАВНОСТТА. НЕ СЛУЧАЙНО СРЕЩУ НЕГО СЕ ИЗПРАВИХА ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ВСЯКАКЪВ КАЛИБЪР. АКО И СЪДИИТЕ БЯХА КАТО НЕГО, ДОСЕГА ЩЯХМЕ ДА СЕ ИЗПРАВИМ. СЪДИЯТА ТРЯБВА ДА Е МЪЖ А НЕ МИСИРКА!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пижо

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Шопо":

    Сигурно и домашния ти Любимец е питбул!!!!
  • 50 въпросче

    8 3 Отговор
    Тази грозотия пак се изказа. Бай Дончо я е изпратил да ни шпионира ли?!
  • 51 Селянин

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "АБРИВИАТУРА":

    Така е , ама друг път! В държавата Абсурдния, всичко е наопаки! А репликата на Херо, за повишаване на сътрудничеството между двата народа, в името на БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА ДВАТА НАРОДА, направо утрепа рибата! ХЕРО= ЕДЕНИЦА - мярка за двуличие!
  • 52 ПОСОЛСТВОТО НА ФАЩ

    6 1 Отговор
    НЯМА ДУМАТА. ..ПРАВЯТ ТЕРОРИЗЪМ ПО ЦЯЛ СВЯТ. ..ИРАН ИРАК ЛИВАН СИРИЯ ПАЛЕСТИНА АФГАНИСТАН ЕТС
  • 53 безсмислена фраза

    2 3 Отговор
    Никой не е над закона , просто Баци и Гешев са закона , всичко е точно.
  • 54 Хасан

    6 1 Отговор
    херо Мустафа ,Мустафа карадайъ и Мустафа чаушев да седнат и да направят ново правителство ..тройна коалиция
  • 55 Вануну

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мордекай":

    Чудя се на аключенията Ви Що не иде прокуратура да тараши бялата бърлога да видиш тогава върховенство на закона
  • 56 Умно село

    2 0 Отговор
    То празника на Вси Светии, май мена!
  • 57 Умно село

    3 0 Отговор
    То празника на Сви Светии май мина?_))
  • 58 мустафа

    4 0 Отговор
    много двусмислие моля уточнете се
  • 59 Един

    4 1 Отговор
    А , да попитам : защо тогава имате дипломатически имунитет, депутатски имунитет , ... нам къф'си имунитет ?! Нали за това да се "недосегаеми" с далаверите си пред закона!
  • 60 защо ти е да си над закон който сам си п

    3 0 Отговор
    А законът е , чл.1 и единствен ''Боци управлява държавата според интересите на САЩ , нощните си шкафчета и личния си кеф ''

    Коментиран от #72

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Реалист

    5 1 Отговор
    Нали вие сложихте и подкрепяте и диктатора,и правителството. Какво друго обаче също подкрепяте ? Мълчите като пръднали. Аз ще отговоря вместо вас: Геноцид спрямо бг.данъкоплатец. Корупция извън пределите на човешката фантазия. Спекула с цени и надценки на държавно ниво. Разграбване от фащ на родни блага принадлежащи на нашия народ и държава. Ето,това не само го подкрепяте,то се случва благодарение на вас гадове. Мога още много да напиша,но е безмилостно.
  • 68 Хайл

    3 1 Отговор
    Херо-ин мустафа да си гледа разкрасителните ороцедури
  • 69 Анализ

    0 1 Отговор
    Радио Свободна европа е явно финансирано в миналото от ЦРУ, а сега уж не е ама.. Няма по удобна сцена за изява на американската посланничка от тази. Когато дойде у нас с антуража си заявиха позиция в защита на демокрацията и борбата с корупцията, но само пяха, танцуваха, пазаруваха, браха цветя и се целуваха с Бойко, като лице на всичко това беше Мустафа. В даден момент видяха, че нещата вървят на бунт и веднага заеха страната на привидно по силния, демек на народа, за да не се обърне народа срещу тях за подкрепата им за Бойко и милиардите български пари вкарани в американската икономика. Типично като разузнавачи тази позиция не взе Мустафа, за да не се дискредитира пред Бойко, а дипломатическия корпус, който като цяло остава анонимен като състав. Естествено Мустафа беше привикана за обяснение и се измъква към момента с лавиране и интервю само пред контролирани медии и така да няма неудобни въпроси, които да я дискредитират отново.
  • 70 Мафията не признава закони

    1 0 Отговор
    Тя печели като ги заобикаля а от народа ако някои прекрачи закона и с най малкото жална му маика
  • 71 Тази е тук

    1 0 Отговор
    за да ни довърши и подкрепя примиера.
  • 72 Точен комертар

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "защо ти е да си над закон който сам си п":

    има гръб и няма да подаде оставка докато го подкрепят от козяк.
  • 73 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Що за разсъждения - Посланикът на САЩ бил извикан в Министерския съвет ЗА ОБЯСНЕНИЕ / / № 69 " Анализ/. Да, да...Т.Живков викаше Л.Брежнев ЗА ОБЯСНЕНИЯ, сега Б.Б. вика г-жа Х.Мустафа, утре Р.Радев ще извика Д.Тръмп ЗА ОБЯСНЕНИЕ ...!? Б.Б. го интересува, след като игра толкова години по свирката на чичо Сам и заложи съдбата на народ и държава, няма ли да го подкрепят или да " пуща танковете" ? Без да ги пуща, оставка няма да подаде! Хариза на военния комплекс на Щатите огромна сума за този дето духа, взема си комисионната и сега ... какво....Оставка , ама друг път !!! Конституцията не се спазва / и тя прекрасно го знае/ , ще ми говори за спазване на закон, .......кой .....? Оня на джунглата ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове