Last news in Fakti

15 Юли, 2020 10:41 4 237 14

38-годишен англичанин е сред жертвите на АМ "Тракия"

  • катастрофа-
  • загинали-
  • ам тракия

Камионът не е имал спирачен път, а тахографите са изгорели след удара

38-годишен англичанин е сред жертвите на АМ "Тракия" - 1
Снимка: БГНЕС

Ясна е самоличността и на петата жертва от тежката катастрофа на магистрала "Тракия". Става въпрос за английски гражданин на 38 години. Той е бил спътник на жена в една от колите, разкрива Bulgaria ON AIR.

Държавата и неправителствени организации направиха проверка на място за причините, довели до катастрофата. Камионът не е имал спирачен път, а тахографите са изгорели след удара.

Целта на инспекцията беше да открие пропуските и да се вземат необходимите мерки, за да не се допускат подобни тежки инциденти. Работи се по няколко версии.

Мантинелата, в която се удря ТИР-a е на повече от 20 години и е ръждясала.

"Най-вероятната причина този ТИР да прескочи оградата и да забие насреща е точно това, тя е изгубила своите свойства. Разберете, едно съоръжение на 25 години няма как да задържи, каквото и да било", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В България се поставят предимно метални, а не бетонни ограничители.

"Първо - по-леки са, по-бързо се изпълняват, създават се проблеми, когато те са на мостови съоръжения, допълнително натоварване. Проблемът е и зимно време, когато има снегопочистване. През металните може да се избута снега докато през бетонните го задържат", коментира инж. Иван Досев.

Според експертите причината за катастрофата е заспиване на водача на ТИР-а или техническа неизправност. И най-висок клас мантинела е нямало да успее да спре тежкото превозно средство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжи

    15 7 Отговор
    Тази мантра (лъжа) как и по-добра мантинела не би спряла камиона не спряха да я повтарят. Вижте клипчета в интернет - една здрава мантинела може да удържи камион ако ъгъла е под 15 градуса и скоростта е под 100км/ч, колкото е и ограничението на камионите по магистралите у нас. Тоест ако имаше читава мантинела вероятно нямаше да има жертви. Но след като няма всички усилия се хвърлят, за да се внуши една лъжа и да не се търси отговорност от АПИ защо тази мантинела която живота и е изтекъл преди 20 години не е сменена?

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Георги

    13 0 Отговор
    Ей сега вече, ако англичаните решат да съдят отговорните за състоянието на пътя и мантинелите, някой ще го отнесе яко.
  • 3 хамерика

    3 0 Отговор
    Незнам дали е приложимо навсякъде тук, но в щатите посоките на движение имат много голямо отстояние с денивелация. Първо не си светят в очите, после има време да се реагира или спре и е кажи речи вечно.

    Коментиран от #5

  • 4 БатеАз

    5 1 Отговор
    Пак на черното викат бяло - маркировкатра била в нормите, а аз на кадрите никаква маркировка не виждам. И изобщо няма смисъл да с харчат пари за разследвания - виновни никога няма и няма и да има, докато не се изринат всички гербераски подлоги
  • 5 Едно е площите

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "хамерика":

    в Щатите, съвсем друго в Европа: откъде, кой ще даде толкова земя за отчуждаване тук?! Иначе да, виждали сме щатска магистрала. М/у двете платна има още "една магистрала" разделителна ивица. Те и много идейни отводи за камиони правят по наклонени трасета - хем да спре камиона, хем с минимални щети, но... Щатите! Не напразно са # 1 по отношение на пътищата!!!
  • 6 поданник

    2 2 Отговор
    Бог да пази кралицата!
  • 7 ъгъл на пикиране

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "лъжи":

    Иди в Румъния и Унгария да видиш, колко скъсани мантинели има. В Унгария по-бързо ги сменят. Ако някой си мисли, че може да спре 40 тона с мантинела...
  • 8 СтарТИРаджия

    4 0 Отговор
    Седмица преди въпросният инцидент, два км по нататък, посока Бургас, горе-долу пред ОМВ имаше идентична катастрофа. Пак турски влекач+полуремарке къса (прегазва) двете мантинели в разделителната, преминава напреки през цялото платно посока София, премазва мантинелата и оградата на магистралата и беше заорал на 30 метра в пшеницата, или там какъвто беше посев! Камионът си беше на гумите!!! Но ъгъла на атака към мантинелите му беше над 45 градуса. Т.е. по близката до фронтална атака, не е повлияла за полягането му! Относно неделната трагедия сутринта обявиха, че камиона е подходил към мантинелите под ъгъл от 25 градуса, т.е. ъгъла + височината на мантинелата и приплъзването са помогнали да се обърне, препречи цялото насрещно платно, и плъзгайки се да помете въпросните коли! Така че, каквото и да коментираме става въпрос за зловещо стечение на обстоятелства. И в двата случая са резултат, или от заспиване, или сериозно отклонение на вниманието, но първия се е развил максимално "щастливо", но втория...!
  • 9 плевен

    0 0 Отговор
    1. Кои са тези чужди НПО-та, без които не можем да живеем?
    2. Защо не виждам задължителното "ИНЖ." пред името на Диана Русинова? Изчисленията на якост, и прибавката за корозия се пресмятат на няколко реда.
  • 10 бобо

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "лъжи":

    Не е сменена защото ще оревеш света, ако ти удвоят винетката. Колко сантиметра асфалт могат да се положат с парите от нея?
  • 11 MOMO

    2 0 Отговор
    Мантинелата може да спре МПС до 10 тона до 100 км/h.За камионите трябва да има ограничение 80 км/h,което никой не спазва.Такива новини ще има всеки ден."Магистралите"са по опасни от останалите пътища.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 PlimP

    0 0 Отговор
    колко месеца ви трябва да разберете, че мантинелата не може да спре 40т. с 90-100км/ч, ползвайте ги малко тия глави, да не говорим, че соц. мантинелите са по-здрави от лъскавите нови, който не варва да слезе на някой стар път и да види за кво става въпрос, после да сравни с лъскавата пикня която монтират сега, давам и пример, скапано сантафе(около 2т.тегло) я удари косо с не много висока скорост и вместо мантинелата да се изкриви или измъкне с колчетата от земята, главите на болтовете бяха минали през отворите в манитнелата, евала боклук, да не говорим, че колчетата са с дебелина на кутия от бисквити, за думата здравина даже не си и мислете
  • 14 Ауе леш

    0 0 Отговор
    Абе тише,колко тахографа има един камион?И черната кутия как е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове