16 Юли, 2020 17:42 3 557 19

Защитата на Арабаджиева: Това е репресия

  • маринела арабаджиева-
  • задържане-
  • арест

Мотивът за повторното задържане е неоснователен

Защитата на Арабаджиева: Това е репресия - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд е излязъл с решение вчера, 15 юли, за повторно задържане на бизнесдамата Маринела Арабаджиева, след като в края на май беше решено тя да бъде освободена незабавно от ареста заради влошено здравословно състояние.

В продължение на месец и половина подсъдимата е била под домашен арест в жилището ѝ, което не е напускала, т.е. не е нарушила по никакъв начин мярката, припомня dir.bg.

Прокуратурата обаче е изразила съмнение, че Арабаджиева може да се укрие или да извърши престъпление.

Мотивът за повторното задържане е неоснователен и адвокатите ѝ да определят действията срещу нея като репресия и нарушаване на човешките права.

"Това решение е в противоречие със закона и Конституцията, защото мярката за неотклонение е само, ако има опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление. В противоречие и с всички принципи, не обслужва процеса, а очевидно обслужва друга цел", коментира пред bTV адвокат Ина Лулчева.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани през март миналата година в Испания и по-късно ектрадирани у нас. Оттогава са в ареста. В края на ма делото срещу бизнесмена и хотелиер беше спряно, тъй като такова се води срещу него и в Испания, а по европейското законодателство. Той също беше пуснат под домашен арест, но по-горната инстанция отмени това решение и така остава зад решетките.

Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и пране на пари. Според прокуратурата те умишлено са склонявали представляващи търговски дружества да не плащат данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.  

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец". След това придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с редица транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

Синът им Вълчо също беше обвинен в пране на пари в съучастие в престъпната група, но той е на свобода срещу рекордната гаранция от 500 000 лева.

През октомври КПКОНПИ запорира тяхно имущество за над 310 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спокойно

    15 19 Отговор
    БСП ще вземе властта и ще оневини всичките си спонсори

    Коментиран от #5

  • 3 Али Баба и 4000те ДСта

    13 5 Отговор
    Това че е репресия вече е ясно, НО седи проблема с ДСтата, като падне Бате ще се появят 2-3000 празни шкафчета на олитарси от орбитата на БСП - скромното и почтено лице на мафията
  • 4 Каскет ефенди

    21 7 Отговор
    И на тия им взехме бизнеса.Хотеле им в Слънчака го дадохме на сина на средния Маргин.
  • 5 ВАТМАН

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Спокойно":

    Изпълнителната власт не може да оневинява.Ама троловете не спират да пишат измишльотини.

    Коментиран от #6

  • 6 2222

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "ВАТМАН":

    Изпълнителната власт не може да оневинява, но.... БСП може, ние от БСП-то можем всичко!
  • 7 Баш Майсторът

    13 4 Отговор
    Така се получава.когато не си плащаш на Боце.Ако си бяха платили. бате скрин щеше да си купи.
  • 8 развозвач на колбаси с газка

    4 2 Отговор
    Айде и тези... репресирани. Дядо ми казваше, че когато вола рие му пада на гърба.
  • 9 Karosel

    7 3 Отговор
    Когато настъпиш мафията по врата, тя почва да цвърчи като мишка!
  • 10 Критерии

    8 0 Отговор
    Аз ли крадох и Вълчо аз ли пратих да а да учи не къде да е а в Швейцария
  • 11 Аз ако съм имал толко пари

    6 1 Отговор
    Като тея отдавна да съм изчезнал безследно да си живея живота на тихо и спокоино местенце на планетата
  • 12 Карачомака

    6 0 Отговор
    Бизнес дама ,та бизнес дама.Преди тридесетина години бизнеса и беше арабския сектор.
  • 13 Ок.

    11 0 Отговор
    А когато приватизираха не бе репресия спрямо народа.
  • 14 Нона

    7 4 Отговор
    В нормалните държави за укриване на данъци се лежи в затвора,а тия имат и доста други престъпления.Да си седят у къщи-защо?Докога ще бъдат галени с перце истинските престъпници?

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нона":

    Айде кажи един случай в нормална държава дето някой е лежал в затвора за укриване на данъци.
  • 16 калоян

    3 1 Отговор
    ама много ги праните тези крадци на едро бе, я по 40 години в килиите.
  • 17 4932

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Защитата на Арабаджиева: Това е репресия."

    Добре.
  • 18 Така,така

    1 0 Отговор
    Уста- куфар,г,зове като фадроми.Неояла се пасмина! Мислеха,че(и бяха) са " Недосегаеми".Гладни въшки,насмукали се с народна кръв( всичките им милиони от дедо ли са наследили?). Гешев ги настъпи директно на шията! Един след друг,само за месеци.Явно са направили " Завера" и подмолно насъскаха огромен брой хора от протеста срещу него. Остане ли,на тези и още дузина други,ще им изгорят стотици милиони,вече запорирани от съда.Та мисли ,Българино! Махаш Гешев- добре! Но кой ще дойде на негово място? Да не се случи така,че всичките " тези и онези" да излязат чисти,като роса! Какво ще правим тогава? Нов Главен прокурор? Това не е да купиш кило сирене от пазара.
  • 19 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛА СИ Е СМЕТКА ДА МИНЕ "ПО-ЛЕКО", НО ЗА ДА ИЗВЪРШИ ТОВА НЕЩО НЕ Е КАТО ДА СЕ КРАДЕ. И ВЪПРЕКИ ТОВА, ЯЗЪК ЗА НЕУСПЕШНИЯ ОПИТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове