Last news in Fakti

29 Юли, 2020 09:29 3 924 24

Торове са замърсили водата в Хасковско

  • марица-
  • хасково-
  • хасковско-
  • свиленград-
  • димитровград-
  • замърсяване-
  • крави

В канала, вливащ се в Марица, са отчетени многократно завишени стойности на нитрати, нитрити, както и на амониев азот

Торове са замърсили водата в Хасковско - 1
Снимка: БГНЕС

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро. Припомняме, че водоснабдяването на 48 населени места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 крави умряха след водопой на въпросния канал.

Цитиран от БНР, Ангелов заяви, че многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот.

"Днес в част от селата около Димитровград водата ще бъде пусната. Първо ще бъде пуснато водозахранването от изворите в Брод, Злато поле и Райново", заяви здравният министър.

Министърът на околната среда Емил Димитров обяви какво е установено до момента по отношение на замърсяването на реката:

"Това, което е намерено не е намерено в изворите, водовземането и водохващането до този момент и това ще е целта и на  РЗИ. Първото, което следим е да няма това, което е намерено в канала, досега не е открито. Казахме, че сме намерили остатъци от торове в тази вода. Кой точно ги е създал тези остатъци, идват от завод, който произвежда торове. Досъдебното производство трябва да установи всичко“.

Селищата, които останаха на сух режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а днес се очаква нова пратка от 80 хиляди литра:

"След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна,  тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни по-рано министър Ангелов.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа. Под ръководството на  районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    41 0 Отговор
    Стига сте говорили глупости! Искам един държавен служител да ми разтвори тор в кофа с вода в летална концентрация и да накара някоя крава да пие от кофата. Ще платя демонстрацията ако кравата изобщо близне водата, камо ли да я изпие. Кравите са били с разядени хранопроводи, бе хора! Кажете какво сте намерили във водата, какъв пестицид!?

    Коментиран от #9, #15, #17

  • 2 ПОГЛЕДА НА БОТОКСНИЯ ПАЦИЕНТ

    23 0 Отговор
    ПОГЛЕДА НА ПАЦИЕНТА В СИНЬО С БОТОКС И ВДИГНАТИ ВЕЖДИ Е ТИПИЧЕН ЗА ШИЗОФРИНИЧНО РАЗСТРОЙСТВО...ТРЯВБА ДА БЪДЕ ВЪДВОРЕН В ПСИХОДИСПАНСЕР!
  • 3 Да измитаме крадливата корумпирана

    17 3 Отговор
    Шайка! Който си седи вкъщи да очаква всичко. То не бе радиация, не бяха отровни вещества, сега и отровни торове. Просто контрол няма, в държавата на мутрите, където всеки дебела може да издевателства над хората, за да си доведе парична облага
  • 4 пак ббб

    15 2 Отговор
    О,боже-по какъв принцип ги назначава откачения премиер-може би да са тъпи, злобни, алчни и страхливи! Погледнете ги те са проекция на своя бос-Капо ди тути капи...ОТАВКА НА ВСИЧКИ!

    Коментиран от #7

  • 5 "Аман от тая телевизия"

    21 2 Отговор
    Позоро пак се издъни ! 29 крави не мрат току- така ! Пак прикрива някой тоя плешивец!
  • 6 Анализаторр

    11 0 Отговор
    Хахахахахахахахахаха Неохим е искал да натори полята в съседна Турция. Или може би кравите са пипнали корона вирус и вкусовите и обонятелни рецептори са им били блокирани.

    Коментиран от #19

  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "пак ббб":

    Нарочно ги избира по-тъпи от себе си, за да изпъква...
  • 8 chi

    17 2 Отговор
    Кой ще поеме отговорност за стореното? Пак сигурно никой няма да е веновен? Осавка на герберистко-мутренската шайка!

    Коментиран от #10

  • 9 луда 🐮

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    COVID-20 са намерили. Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 10 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "chi":

    Станишев е виновен, Орешарски - също.
  • 11 Боювото

    7 0 Отговор
    Некадърно управление до там води, щот Язовиро вчера рече, че не е за първи път, другия път ще са хора сигурно
  • 12 пак ббб

    12 1 Отговор
    Благодаря ти! Има една книжка "Законите на Паркинсън"-от английски писател Сирил Паркинсън-та той описва административната власт като една пирамида-когато най-отгоре е тъп, той назначава свои подчинени по-тъпи от себе си, те от своя страна имат подчинени по-тъпи от тях и т.н. до основата на пирамидата-та можем да си представим какво е положението в нашата нещастна държава!!!
  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    С подобни вандалски политики, уж случайни инциденти, ще ни принудят да пием само бутилирана вода, че да върви и този бизнес. Долни, търговски, безочливи номерца.
  • 14 Гост

    9 1 Отговор
    А кой и кога ще купи нови 29 крави на човечеца, който си хранеше семейството с тях? Какво ще яде този човек, докато решите този въпрос? Трици ли? Че и водица няма за триците. Моментално трябва държавата да възтанови щетите на човека, а после държавата да си търси парите от причинителите на замърсяването.
  • 15 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    МОЖЕ БИ СИ ПРАВ, МНОГО ПРАВ. ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА И ИЗМАМА НА МАФИЯТА ГЕРБ. ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ МАФИЯТА ГЕРБ УПРАВЛЯВА И ЧАК СЕГА НАРОДА ПРОГЛЕДНА ,ЧЕ ГО Е ЯХНАЛА МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ С ДИКТАТОРА БОЙКО БОРИСОВ. ЯВНО КОРОНОВИРУСА ПРОСВЕТЛЯВА МОЗЪКА НА ЧОВЕКА. ДОСЕГА БЯХТЕ ЯКО ОБЛЪЧЕНИ,ЗОМБИРАНИ. ТОЯ ПАЛЯЧО РЕВИЗОРА, ПОДРЪЖНИК И ЗАЩИТНИК НА МАФИЯТА ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКА И ДА СПРЕ С ЛЪЖИТЕ. ТЕЗИ КОИТО НИ ТРОВЯТ НАС И ЖИВОТНИТЕ И РАСТЕНИЯТА. ТЕЗИ КОИТО ТРОВЯТ И УНИЩОЖАВАТ ПРИРОДАТА ДА БЪДАТ ПРОКЛЕТИ ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО ,ВОВЕКИ ВЕКОВ. АМИН!
  • 16 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👁️😂

    0 1 Отговор
    В БГ трябва да си крава за да се вземат адекватни мерки ! БРАВО 👍
  • 17 Хасковлия

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Всичко идва от д-град Неохим просто местните управници са обвързани финансово и прикриват истината .В името на някаква сума пари за години наред .долни хора сме Българите .за затриване сме целия скапан народ.
  • 18 АМОН

    3 1 Отговор
    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ИМА ТОЧНО ИМЕ ФАМИЛИЯ И АДРЕС.

    Австрийската химическа компания Borealis е реалният собственик на ИЗВЪРШИТЕЛЯ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - НЕОХИМ АД !!!!

    ЕДВА ЛИ АВСТИЙЦИТЕ БИХА СИ ПОЗВОЛИЛИ ПОДОБНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В АВСТРИЯ.
    ТАМ НЕ САМО ЩЯХА ДА ГИ ЗАНУЛЯТ , НО И ВКАРАТ В ЗАТВОРА!

    В БЪЛГАРИЯ ЦАРИ ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ ЗА ВИНАТА, А главния прокурор не работи защото е в отпуск.

    МЪЛЧИ И ОНОВА НЕЩАСТНО ЧОВЕЧЕ НАРЕЧЕНО РЕВИЗОРО.

    ЗАЩО МЪЛЧИ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ ПРИКРИВАЙКИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ Е ВЪПРОС НА КОЙТО ИМА САМО ЕДИН ОТГОВОР - австрийците са го блокирали с едни общочовешки ценности които се показват от шкавчето на премиера Борисов.

    За съжаление нас българите ни тровят и не ни смятат за хора.
    заслужаваме ли подобен геноцид?!
    КАТЕГОРИЧНО НЕ!!


    .

    Коментиран от #23

  • 19 АМОН

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анализаторр":

    ЗА НЕЩАСТНИТЕ КРАВИ НЕ ЗНАМ, НО ЗА ХОРАТА КОИТО СА ПИЛИ ТАЗИ ВОДА НЕ Е ЧУДНО СЪЩО ДА ПИПНАТ КОРОНА ВИРУС, С ЛЕТАЛЕН КРАЙ.

    УПРАВЛЯВАТ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ДЕБИЛИ.
    РЕВИЗОРО ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА.
    Този тип прекрива истинските извършители на това престъпление - собствениците НА неохим - АВСТРИЙЦИТЕ ОТ Borealis !!!

    КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ОЩЕ ЧАКАТ??
    ИЛИ МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КРАВИТЕ СА ПИПНАЛИ КОРОНА ВИРУС , А ИЗМРЕЛИТЕ ЗАЕДНО С ТЯХ ПИЛИТЕ ВОДАТА БЪЛГАРИ СЪЩО СА КОРОНЯСАЛИ!!!

    МРЪСНО ПРЕСТЪПНО АНТИБЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕВРНАЛО ДЪРЖАВАТА В ЕДИН ГОЛЯМ КОНЦЛАГЕР!

    Коментиран от #24

  • 20 Много прост народ сме

    0 1 Отговор
    ..................................Без коментар.........................................
  • 21 Факт

    0 0 Отговор
    Тогава защо проверяваш пестицидите!?
  • 22 Отодзо

    1 0 Отговор
    Гледал съм научно-популярен филм за Япония на подобна тематика . Голям завод дълги години трови местните хора , и всички еко-проверки показват липса на отклонения , докато при хората зачестяват болестите , и родените с малоформации вече нетърпимо . Тези хора се събират на истински бунт пред централата на завода , там един роден сакат , на висок глас им търси сметка за собственото си страдание от собствениците на концерна , обвинявайки ги публично . Всички от управителният съвет правят на сакатият човек дълбок поклон опирайки чело до земята , това по техните традиции , е най-дълбоките , искрени , възможни извинения , и поставяне в услуга на този пострадал . След което се вземат мерки , изплащат се обезщетения . въпроса е дали в България някога може да се случи нещо подобно.
  • 23 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "АМОН":

    Всички инвеститори идват в България, защото тук могат спокойно да нарушават законите, без да ги закачат. Срещу някой друг комисион, законите не съществуват за тях. Тровят въздух, дълбаят ни земята и ни изнасят ценните метали, тровят ни водите, животните, храните и нас самите. А нашия ги прегръща и целува, че за него има пачка, а за нас химикали и пестициди.
  • 24 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "АМОН":

    Превръщат ни прекрасните курорти в дестинации за алкохолен туризъм. При тях остават свестните клиенти, а боклука пращат тук, при нас. Крадат ни образованите кадри, да им слугуват срещу половин заплата, но нали е по-голяма от тукашната. Пращат тук само вредните си производства, за да не си тровят техните страни и население, а да тровят нас и нашата прекрасна природа. И всичко това е опаковано като "спасителен инвеститор", а ние го посрещаме с цветя и рози, че и за още питаме. Добре дошли в съюзът на великите сили. Тук те ще продължат да са си велики, а ние ще им чистим обувките и ще целуваме ръка за подхвърлен петак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове