3 094 52

31 юли 1877 г. Бойното кръщение на Опълчението ни

Само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващият трета дружина подп. Калитин

31 юли 1877 г. Бойното кръщение на Опълчението ни
Снимка: Архив

31 юли 1877 година – Руско - турската война е в разгара си.

На тази дата край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии, изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен юлски ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв, пише сайтът "Българска история".

Нека обаче започнем с предистория. Според плана на руския военен министър Дмитрий Милютин, подписал заповедта за създаването на Българското опълчение и изготвил цялостната стратегия за подготовката и воденето на военните действия, след форсирането на река Дунав на 27 юни 1877г, освободителните войски се разделят на 3 отряда: Западен отряд – 35000 войници, Източен отряд – 80000 войници и Преден отряд – едва 12000 бойци (командир генерал Йосиф Гурко), в който е включен състава на Българското опълчение.

Предният отряд започва убедително войната – успява да превземе важни градове по пътя си към Балкана.

На 7 юли части от Предния отряд влизат във Велико Търново, а на 16 юли преминават Стара планина през Хаинбоазкия проход. На 19 юли е установен контрол над Шипченския проход, имащ значение за връзките между Северна и Южна България. По този начин, пътят за настъпление към широките полета на Тракия е открит. Османското командване, шокирано от действията на освободителната войска, заповядва прехвърлянето от Албания в Южна България на огромната армия на Сюлейман паша – френски възпитаник и професор по литература в Сорбоната, гениален поет, който по-късно ще извърши същинско военно престъпление, подлагайки на истински геноцид българското население в Южна България.

Тук трябва да споменем, че „авангардните отряди“ на войската на Сюлейман са съставени от черкези и албански башибозук, които след пристигането си на българска земя са придружавани и от част от местното мюсюлманско население. Според различните източници общата численост на османските сили, започнали настъплението към Стара Загора в навечерието на битката, е между 20000 и 27000 войници от редовната армия и между 1200 и 2000 башибозуци. Придвижването на тази войскова част на север е съпроводено от насилие над българското население, като това не е случайно. Както по-късно самият Сюлейман ще потвърди в показанията си по време на делото, водено срещу него от турския съд, той заповядва да бъдат заличени от лицето на земята всички български селища на юг от Стара планина.

Първите сведения за кланетата на българи в селата южно от Стара Загора

започват да пристигат към средата на месец юли:

„На 12-ти започнали да пристигат от селата мъже, жени и деца, голи и боси, между които имало пълни коли с ранени. Те разказвали, че башибозуци и черкези нападнали селата, убивайки кой където сварят; грабили, безчестили и селата на огън предавали. А пък самите граждани от височините на града започнали да виждат дима и пламъка от горящите села.Скръбни и неприятни слухове започнали да се носят този ден из града….”.

Важно е да отбележим, че ден преди това – 11 юли (23 юли нов стил), командирите на Предния отряд и Българското опълчение (1-ва, 2-ра, 3-та и 5-та дружини) – ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в освободената Стара Загора. На 24 юли Петко Р. Славейков приветства освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и в условията на изключителна тържественост, пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. Славейков произнася на „един славяно-руски език” реч към генерал Гурко, която е толкова трогателна, че изпълва с умиление всички събрали се в божия храм. Това свидетелства възрожденският старозагорски деец и учител Атанас Илиев. Основана е Привременна управителна комисия с председател П.Р. Славейков – организатор на първата гражданска власт в Стара Загора.

Междувременно армията на Сюлейман продължава да настъпва към града,

като три дни преди битката той е задръстен от безкрайните колони бежанци, търсещи убежище в Стара Загора:

“На 16-ти градът започнал да се пълни още повече със селяни. Слухът за ужасното клане в село Гюнелийска махала още на сутринта се разнесъл из целия град…“.

В навечерието на сражението в града са разположени 4 опълченски дружини, 4 планински оръдия, 3 кавалерийски полка, 2 казашки стотни и 8 конни оръдия – общо около 4500 души, които заемат отбранителна линия с дължина 4км под формата на дъга на около 1,5км южно от Стара Загора.

Армията на Сюлейман паша — 41 табора,

с многобройна артилерия, в своя поход от Търново – Сеймен на север, към Балкана, пренощува на около седем километра южно от града. Сутринта на 31 юли продължава пътя си в три колони. Първата атака срещу позициите на опълченците започва с топовни гърмежи и пушечни изстрели около 7 часа. Опълченците отговарят с няколко залпа. По шосето от Сименовград пристигат все повече и повече османски табори.

Около 10 часа генерал Столетов изпраща съобщение до полковник де Прерадович, в което му заявява, че му поверява защитата на града, изпращайки му подкрепление от 2 оръдия и Казанският драгунски полк. Към това време вече всички опълченски дружини са на позиция южно от града.

Към обяд, когато положението е почти неудържимо, всички резерви са влезли в боя. На помощ повече не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от множество граждани, които съвсем скоро се прехвърлят на самата бойна линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.

С напредването на времето, боят се разгорещява все повече и повече

и докато опълченските дружини се топят като пролетен сняг, от юг прииждат нови и нови турски сили. Въпреки това, нито един опълченец не помисля за отстъпление.

Един от най-критичните моменти настъпва, когато османците успяват да се вклинят между 3-та и 5-та дружина. Подполковник Калитин, командир на 3-та дружина, успява да поведе войниците. Врагът не очаква подобно настъпление, като положението временно е спасено. В същото време командирът на 3-а рота, щаб-капитан Попов, макар и ранен, повежда своята войскова част, която дава значителен отпор. Битката е влязла в етап на обрат – има сведения, че няколко души успяват да обърнат в бягство цели османски роти.

В 13 часа, след пладне, Сюлейман паша хвърля всичките си налични сили срещу отбранителните позиции, които, виждайки заплахата от обкръжение и постигнали целта си да задържат огромната армия, започват отстъпление. Моментът е изключително драматичен и отстъплението не трябвало да закъснява, за да имат време опълченците да се прегрупират и да заемат позиции на Шипченския проход, неизпреварени от частите на Сюлейман паша.

Врагът правилно осъзнава, че моментът е подходящ за по-сериозно настъпление

и атакува – най-жестокият османски удар е поет от героичната Трета опълченска дружина с легендарния си командир подполковник Павел Калитин. Тя, заедно с 1-ва опълченска дружина, трябва да прикрива отстъплението на останалите части от Старозагорския отряд и да дадат възможност на населението на града и десетките хиляди бежанци от Тракия за бягство на север.

С навлизането си в Стара Загора войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град. В боевете за защитата на Стара Загора, Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение. След разформироването на Предния отряд, ген.Гурко издава прощална заповед, в която се казва:

„…Това беше първото сражение, в което вие влязохте в бой с врага,

и в него веднага се показахте такива герои, с които цялата руска армия може да се гордее и може да каже, че тя не се бе излъгала, задето изпрати във вашите редове своите най-добри офицери. Вие сте ядката на бъдещата българска армия. Ще минат години, и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора.”

След героичната Битка при Стара Загора на българските опълченци и войниците на ген. Гурко с десетократно превъзхождащия ги противник, освободителните войски се оттеглят към връх Свети Никола в прохода Шипка, където заемат отбранителни позиции.

Тази битка е особено епична поради факта, че само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващия трета дружина подп. Калитин. Знамето е спасено в ръкопашен бой от опълченеца Никола Карчев.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Д. ЛАХТЕВ

  54 1 Отговор
  ВЕЧНА СЛАВА, ВАМ ГЕРОИ!!!

  Коментиран от #49

 • 2 Активист на БКП

  42 1 Отговор
  Поклон пред Спасителите на България!!!
 • 3 Ццц

  27 3 Отговор
  Поклон! Чудя се какво ли биха казали тези герои за Росенец, изобщо до къде я докарахме? Сигурно пак щяха да държат пушките, защото тиранин с мир не си отива. Поздравявам родата и на всички, които твърдят мирното присъствие на турците и отричат робството!
 • 4 Патриот

  36 3 Отговор
  Русия агресор, а? Къде се скрихте соросоиди?

  Коментиран от #9

 • 5 РЕАЛИСТ

  19 1 Отговор
  Абе, на този френски възпитаник на Сорбоната- Сюлейман паша, не беше ли истинското име- Соломон. Питам щото с годините взех да забравям нещо.

  Коментиран от #7, #11, #25

 • 6 Заралия

  32 1 Отговор
  ВЕЧНА СЛАВА НА БЪЛГАРИ И БРАТЯ РУСИ ЗАГИНАЛИ ЗА ДА НИ ИМА НАС!!СЛАВА И ПОКЛОН!!!

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Елефант Букаке

  18 1 Отговор
  Турско присъствие,А?!??А кристалина георгиева искаше да идват мигранти и да ги заселват тук да ни оправяли генофонда.
 • 9 сороски птеродактил

  12 1 Отговор

  До коментар #4 от "Патриот":

  Пред Козяк сме за опорни точки, ама още не са отворили!

  Коментиран от #41

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Gost

  7 1 Отговор

  До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

  Сега, сега е Соломон.
 • 12 Трол

  10 3 Отговор

  До коментар #10 от "Хасан":

  Тази мантра я знаем! Знаем кой от семейството ти е от маалата в Пазарджик! Така, че ако не искаш повече руски хаос, ет ти майка Индия, щата Утар Прадеш, гр.Лукноу, ул. Бабу Банараси 46, те чакат роднините ти!

  Коментиран от #18

 • 13 плевен

  13 1 Отговор
  Има нещо, което Венци е задължен да премълчи- служебно. Армията на Сюлейман е докарана от Албания от английския флот . Впрочем, живота е шарен. Същият този Сюлейман, умира в турски затвор, защото не изпълнява заповедта да изгори София.
 • 14 Много гадни племена са

  10 1 Отговор
  черкезите и арнаутите(албанците)
 • 15 Антицигойнен

  9 1 Отговор
  Добре е да се отбележе участието на цигойнен в башибузука и ярката им дейност в целия погром.
 • 16 Хасан

  1 12 Отговор
  Днеска е Курбан Байрям и нито една статия или благопожелание

  Коментиран от #47

 • 17 бобо

  6 2 Отговор

  До коментар #10 от "Хасан":

  Сериозно? Всички мюсулмански народи, който са живяли с Вас, и до сега не искат да си спомнят онези времена. Длъжен съм да призная, че лично ти, си изпълняваш отлично работата.

  Коментиран от #21, #39

 • 18 До тролът отговарящ на трола

  1 3 Отговор

  До коментар #12 от "Трол":

  Произнася се Лъкнау. А щом това не го знаеш, тая улица явно си си я измислил.

  Коментиран от #20

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Трол

  4 1 Отговор

  До коментар #18 от "До тролът отговарящ на трола":

  Отворко, що не вземеш да обясниш на французите как се произнася столицата им?
 • 21 Хасан

  2 11 Отговор

  До коментар #17 от "бобо":

  Аз съм човек идеалист ..не ми е работа ..и си е нормално турчин да тачи своята история и култура ..какво лошо има в това ?

  Коментиран от #24, #34

 • 22 А ти Хасане, никакъв Хасан не си

  8 1 Отговор
  провокаторино, никакъв хаос не всява руската армия, тази война е била напълно очаквана, даже се позабавила. След Априлското въстание и въстанието в Босна жестокостите върху цивилното население отвращават масово обикновените хора в Европа, та Австро-Унгария, Русия и Прусия се събират и решават да се освободят Босна и България и започнали подготовка за войната.

  Коментиран от #23

 • 23 Хасан

  1 14 Отговор

  До коментар #22 от "А ти Хасане, никакъв Хасан не си":

  Много им пука на англосаксонеца и руснака за българина или бошнака ..просто са искали да завладеят територии ..същото което е искал и османлията ..щом руснака е толкова човечен защо изби кримските татари,чеченци ,осетинци,гагаузи и мн други народи ..забави развитието им на своя култура и им наложи руска асимилация

  Коментиран от #26, #28, #30

 • 24 бобо

  6 2 Отговор

  До коментар #21 от "Хасан":

  Ти си отличен професионалист. Винаги с интерес наблюдавам, как пропускаш покрай ушите си всякакви обиди, и си гониш твоите цели. И да- честит Курбан Байрям!

  Коментиран от #31, #40

 • 25 Мдааа

  12 1 Отговор

  До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

  Всички командващи в турската армия са били европейци - англичани, французи, белгийци, германци. Особенно жесток е Емин бей - СЪР Джонатан Хотстли, той командва целият азам (башибозук). И останалите европейци в турската войска се "отличават". Но сегашната "правилна" история случайно разбира се забравя за тези "хуманни" действия на нашите НОВИ поробители.
 • 26 Ами то

  2 1 Отговор

  До коментар #23 от "Хасан":

  собствените ни държавници не ни мислят, та на чужди ли да се надяваме. Колкото за Русия, там все още е съществувало крепостничеството, сиреч всички били като роби на управниците си. Много хора са участвали в тази война, за да дадат на своите православни братя това, което най-много са искали всъщност за себе си - свобода. Но за свободата на българите се бият и мюсюлмани - казаци, казански татари и други тюрки. А езиците ви са така близки. Тях няма да набедиш в безчовечност, нали.

  Коментиран от #29

 • 27 Мдааа

  2 0 Отговор
  Но не се ядосвайте, върнали сме им го тъпкано при Солон. Специялни поздраеи на 8 пенджабски полк (гурките) от английската армия, от 10 родопски полк от Българската армия. Аууу как забравих, след срещата им 8 полк престава да съществува. И до момента за това не се говори. Другият път като режат ушите на убитите наши момчета на бойното поле а техните близки гледат, да знаят кскво ще им се случи. Тия малките с извитите чикийки срещу родопчаните с каракулаците.
 • 28 Мдааа

  5 2 Отговор

  До коментар #23 от "Хасан":

  Хасане, четеш историята както дявола Евангелието. Айде по-полека с преоръщането на историята за твоите цели. Ние също сме запознати с нея.
 • 29 No comment

  2 2 Отговор

  До коментар #26 от "Ами то":

  Публикувано във факти.бг: "Колкото за Русия, там все още е съществувало крепостничеството, сиреч всички били като роби на управниците си." Премахване на крепостничеството в Русия-1861год.

  Коментиран от #37

 • 30 Мдааа

  1 3 Отговор

  До коментар #23 от "Хасан":

  Коя е най - голямата джамия в Европа и къде се намира. Колко от 160 народа които живеят в Русия са мохамедани. Казвам мохамедани, а не ислям. Предполагам че разликата я знаеш. Какво основно са правили кримските татари, с какво са се занимавали след като са били господари на Рус. Какво прави Екатерина Велика за Крим.
 • 31 Хасан

  1 8 Отговор

  До коментар #24 от "бобо":

  Ами всеки има право на мнение ..а и аз си излагам своето ..защо трябва да има ЕДИННО мнение ?..аз гледам на Османската империя не като фанатик а като форма на управление ..как са успели една шепа род ,династия да създадат и управляват толкова много години ,толкова много хора

  Коментиран от #36, #38, #42, #43

 • 32 съвет

  4 2 Отговор
  Някой да препрати тази статия на антрополога Харлан.
 • 33 Вечна слава

  4 1 Отговор
  Една шепа герои спряха агарянските пълчища. Оттогава тюркиетата не могат да воюват.
 • 34 Ти си хюмне

  3 2 Отговор

  До коментар #21 от "Хасан":

  или казано на камиларски – гьотферен.
 • 35 Ей го и бай Газан

  4 1 Отговор

  До коментар #10 от "Хасан":

  Хлебарка миризлива!

  Коментиран от #46

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Не, приятелю

  1 1 Отговор

  До коментар #29 от "No comment":

  Грешиш! То е премахнато само на хартия, но продължава да съществува и именно заради това е и Великата Октомрийска революция. Учуден съм, че не го знаеш.
 • 38 Нямаш право Гъзане

  3 2 Отговор

  До коментар #31 от "Хасан":

  Нямаш право да кявкаш тука като болен чакал.
 • 39 Бобо е Хасан

  3 1 Отговор

  До коментар #17 от "бобо":

  и така Газан хитро се изтъква. С какво се справяш Газане? Може би с женската рола в анаЛдолските куРбан заигравки? Кажи бе, кадън Газане?
 • 40 бобо е Хасан

  3 1 Отговор

  До коментар #24 от "бобо":

  и така Газан хитро се изтъква. С какво се справяш Газане? Може би с женската роля в анаЛдолските куРбан заигравки? Кажи бе, кадън Газане?
 • 41 Не се блъскайте

  2 1 Отговор

  До коментар #9 от "сороски птеродактил":

  ще ви отворят всичките. Ха ха ха
 • 42 Мдааа

  2 2 Отговор

  До коментар #31 от "Хасан":

  Едно изречение - Уловила е момента. А и те са били съюзници с византийците, заедно са се били. Даже ако не ме лъже паметта византийците са били по голямата част. Те им дават право и земя да се заселят. Чак след това през гражданската война между византийците успяват да измъкнат максомалната изгода. А и по това време в Българските земи е имало много царе и всеки от тях е воювал за себе си, някои от тях стават съюзници на османлиите при последните им битки срещу визанцийците. Нямало е единна държава. А и незабравяй тогава тука е вълувала чумата, пил е пикът. Представи си сега да накараш някой да воюва в името на интересите на олигарсите. Но е имало такива които са воювали, пример Момчил. Само с 5000 спира обединена 25 000 армия от византийци и турци. Миналиса 600 години от неговата борба, но народа го помни и възхвалява. Няма да ти казвам за създаването на османската империя че може да се обидиш, ниъо пък защо поробените народи масово са им казвали Турци. За Влад Цепеш си чувал предполагам. По известен като Дракула, Драгуля, и т.н. А да ти е известно че основната му крепост е Търговище. След като султана избива семействоъо му макар той да е бил лоялен към него той събира от целият бялкански полуостров мъже които единствено са искали отмъщение за избитите си близки от османлийте, без значение от народност. Събира хиляди под знамето си. И от 220 000 османска войска пратена да покори областта отново се спасяват единици. 10 000 от залове

  Коментиран от #44, #45

 • 43 Мдааа

  1 1 Отговор

  До коментар #31 от "Хасан":

  Събира хиляди под знамето си. И от 220 000 османска войска пратена да покори областта отново се спасяват единици. 10 000 от заловените османлии побива на кол по пътя за Одрин. 2 османска войска която вижда 10 000 набити на кол се бунтува и се връща в Одрин. Знаеш ли какво прави хан Тервел при Константинопол с 10 000 конника ?
 • 44 Ей заболя ме главата да ти четя

  1 1 Отговор

  До коментар #42 от "Мдааа":

  щуротиите!!!!!!!!!!!!!!!!! Първо византийците са разделени на два лагера, гражданска война се води там, не са единни, та няма как да са повече от османците. Второ Иконийският султанат им дава малка територия, която да заселят, а не Византия. Трето като е бил "пикът" на чумата, османците що не са я прихванали, да ги тръшне и тях, а вместо това са продължили чак до Виена!!!! А най-важното, което е отслабило Второто Българско царство въобще, ама въобще не си го споменал бре, момче.

  Коментиран от #51


 • 45 Хасан

  1 3 Отговор

  До коментар #42 от "Мдааа":

  Ами история ..като футболно първенство ..все някой ,някого е бил ,загубил,станал шампион или изпаднал в по ниска лига
 • 46 Хасан

  2 3 Отговор

  До коментар #35 от "Ей го и бай Газан":

  Що ме обиждаш ? Аз казвам ли ти " Българан лайнарски"?
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

  1 3 Отговор

  До коментар #1 от "Д. ЛАХТЕВ":

  През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които просто ръждясват в одеските складове..... ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ! А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки... КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”. пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa..........

  Коментиран от #52

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Бръм

  0 0 Отговор

  До коментар #44 от "Ей заболя ме главата да ти четя":

  Чумата идва от Азия и азиатските племена, в това число турските, които идват към Европа, вече преобладаващо са били я изкарвали и оцелелите са придобивали имунитет..Та затова не ги е засегнала толкова, когато настъпват на Балканския полуостров.
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.