Last news in Fakti

30 Юли, 2020 09:20 3 936 26

37 000 лева ще получи фермерът за отровените си крави

  • крави-
  • марица-
  • водопой

Утре се очакват нови 80 хиляди литра вода от БЧК, уточниха от областната управа

37 000 лева ще получи фермерът за отровените си крави - 1
Снимка: Shutterstock

Държавен фонд "Земеделие" ще обезщети фермера Стоян Господинов, чиито 28 крави бяха отровени  при водопой от река Марица край Димитровград, съобщиха от институцията.

Управителният съвет на ДФЗ отпуска индивидуална помощ de minimis на засегнатия фермер. Господинов ще получи 37 034 лв. за компенсиране на щети и пропуснати ползи, вследствие на загиналите по време на водопой на 27 юли 2020 г. 28 едри преживни животни, в т.ч. 20 крави, 1 бик и 7 телета, които са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на БАБХ.

Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48а895,75 лв.) за период от три данъчни години (2017- 2019 г.).

Все още не е категочирно установен източникът на отравянето:

"Трябва да се проследи пътят на водата от завод "Неохим" по канала до заустването в река Марица. Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества", заяви по-рано днес министърът на екологията Емил Димитров.

Пробите за качеството на водата са добри и водоподаването в Свиленград ще бъде възстановено до няколко часа, заявиха след това на пресконференция в Свиленград той и здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като заедно с областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова посетиха общината.

Общо 48 населени места във вододайната зона на Марица, сред които и общинските центрове Симеоновград и Свиленград, останаха без вода от понеделник вечерта. Днес по-рано по обед бе възстановено захранването на 10 села в община Димитровград.

Министърът на екологията заяви, че до края на деня да бъде възстановено водоподаването и в населените места от общините Любимец, Харманли и Симеоновград. Димитров оцени като навременни и правилни мерките на Областния кризисен щаб да спре водоподаването с оглед защита здравето на населението в Хасковски регион.

Министърът Ангелов напомни, че забраната за пиене и готвене остава докато не бъдат готови резултатите от пробите на РЗИ-Хасково, за което ще е нужен още един ден.

Междувременно първите камиони с дарена трапезна вода пристигнаха в Свиленград, Димитровград и Симеоновград. Общо 80 хиляди литра вода, изпратена по решение на премиера Бойко Борисов, ще се раздаде на засегнатите домакинства от област Хасково, информираха от областния пресцентър на ГЕРБ.

Утре се очакват нови 80 хиляди литра вода от БЧК, уточниха от областната управа. Тези количества са достатъчни за периода до излизане на пробите и разрешението за ползване на водата за пиене и готвене, смятат от администрацията.

На пресконференция в ОД на МВР Хасково пък наблюдаващите образуваното досъдебно производство за причинаване на замърсяване на водни басейни държавни обвинители от Районна прокуратура - Димитровград Кристияна Попова и Радослава Аврамова заявиха, че се работи по три версии. Те не уточниха какви, но казаха обаче, че се проверяват няколко предриятия. Те потвърдиха за установено наднормено съдържание на нитрати, нитрити и азотно съединение в канала, от който кравите са пили вода преди да загинат, както и че се потвърждава неформалното предварително заключение за отравяне.

По думите на районния прокурор Атанас Палхутев са назначени три експертизи, извършват са действия в производствени бази, иззети са файлове с видеозаписи и документи, разпитват се лица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    38 1 Отговор
    нищо не са тия пари за тоя човечец щото усилията му никой не ги смята тук само парчетата

    Коментиран от #13

  • 2 Да добавя

    42 0 Отговор
    Фирмата причинила отраването да плати още толкова.
  • 3 Земеделската

    26 0 Отговор
    Колко пари раздава на нейни хора? Що не му купят направо 28 крави маке им

    Коментиран от #12

  • 4 ИВАН

    21 3 Отговор
    Абе къв фермер кви пет лева, а кой ще компенсира останалите хора дето ще я плюскат тая отрова ... това и с милиони не може да се възстанови
  • 5 Активист на БСП

    27 2 Отговор
    Хубаво !!! Ама защо държавата,а не мутрите от ТИМ ,чийто е завода ???

    Коментиран от #25

  • 6 живо тегло

    17 1 Отговор
    За клане да ги беше продал, повече щеше да вземе. Що не идат тия "компенсатори" да закупят същия брой животни, да видят колко струват. Ама така е в територията на Тулупа. Живо "тегло" и в прав и в преносен смисъл.
  • 7 Георги

    15 1 Отговор
    Това си е подигравка с труда на хората. Не стига, че унищожиха селското стопанство, толкова животни се избиха заради некомпетентност и "европейски ценности", ами сега даже не си правят труда, от срам поне, да изплатят реалните пари на човека.
  • 8 Актуална Антена

    2 1 Отговор
    Абе вземете проба за Коронавирус на Хайванчетата.
  • 9 ИВАН

    15 1 Отговор
    И тая мишка - ревизоро, все ми е на акъла, че се е загрижил за екологията и че разбира от това ... разбират само от куфарчета с парички ... само им вижте тлъстите и хищни физиономийки и изводите са ясни
  • 10 Браво

    1 18 Отговор
    пичът удари джакпота, кога иначе ще види 37 бона накуп от тез крави.Иначе жалко за животинките, тъжно е наистина.

    Коментиран от #14

  • 11 Статистик

    13 0 Отговор
    Поредната подигравка.
    Цената на породистите крави започва от 1500 лв. парчето, на биковете от 2000 лв. Значи за телета ще получи точно 0 лв.
  • 12 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Земеделската":

    А бе отървал се човека, трябват му още крави! Да осъди и фирмата и тва е.
  • 13 куку руку ку

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ще му стигнат да си купи пак 28 крави. Една крава върви 1300-1500 лева...
  • 14 Алфа Вълкът

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Горе-долу е в средата с тази сума!
  • 15 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Това е обезщетение от фонда, като приключи разследването ще стане ясно кой и какво, ако изобщо стане и краваря ще има право да осъди виновника. Иначе, реалните загуби са му 100 000 лв.

    Коментиран от #19

  • 16 ха ха ха

    3 3 Отговор
    Всички земеделци, животновъди и пр. са задължени да застраховат стоката си или каквото и да било там. Като начало, добри пари му дават.
  • 17 Иван

    12 0 Отговор
    Фермера да съди собственика на завода.
  • 18 праим врътка и тоя е под водата

    3 0 Отговор
    Колко години ще му ги изплащат ? И защо помощ ?! Това трябва да е обезщетение и да се прати веднага и то наведнъж.
  • 19 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха":

    Да позная ли? Виновен няма? Това обикновено е резултатът в България....

    Коментиран от #20

  • 20 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо Киро":

    Често пъти, макар, че момента е в полза на потърпевшия... ще видим ;)
  • 21 Я па Я

    3 0 Отговор
    ЗАЩО ЗАВОДА НЕ ПЛАТИ НА ФЕРМЕРА ,А С НАШИТЕ ОБЩИ ПАРИ ???ЗАЩО ЗАВОДА НЯМА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ,КОЙ ГО Е ПУСНАЛ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ,ЗАЩО СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ???
  • 22 гост

    3 0 Отговор
    някой дава ли си сметка, че ако не бяха тези крави, можеше и хора да...........?
  • 23 2929

    1 0 Отговор
    А австрийчетат от Бореалис и техните подплънки варненски да получат 37 000 000 ритника в...казах!
  • 24 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КОГАТО ОСЪДИ "НЕОХИМ" -ЩЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ДА Е ЖИВОТНОВЪД ,НО НЯМА ДА ГО НАПРАВИ - ТОВА Е КРЪВТА И ЖИВОТА МУ !!! С ТЕБ СЪМ БРАТКО , НО РАСНАХ В ГРАД И НЯМАХМЕ СЕЛО !?!?!?
  • 25 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БСП":

    Австрийската компания Borealis е едноличен собственик на дружество с 20% дял в "Неохим" от 2017 г.
    стига спами едни и също, виж какво ти пишат хората.
  • 26 Млекар

    0 0 Отговор
    Браво на мен нищо не ми дадоха комонистите нали плюете герб но са хора етоя и моята история на кратко през 2012 г на 18 юли ми изгоря фермата но говоря за ферма по европеиски изискваня тогава имах 70 крави и 13 телета по около 250 кг нищо не ми дадоха изгоря всичко без кравите що са били на паша телета изгоряха централен млекопровот към 7хиляди бали 2 хладилни вани писах до фонт замеделие до телевизия и нищо само кредите ми останаха браво на Бойко да е жив и здрав ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове