31 Юли, 2020 14:46 10 881 28

Пулмолог обясни защо COVID-19 уби 33-годишния борец Николай Щерев

  • д-р александър симидчиев-
  • covid-19-
  • николай щерев

Според публикация около 50% от населението ни има нечувствителност към коронавируса

Пулмолог обясни защо COVID-19 уби 33-годишния борец Николай Щерев - 1

Оказа се, че половината българи са защитени от коронавируса. Това стана ясно от думите на пулмологът д-р Александър Симидчиев в интервю за "Марица". 

Д-р Симидчиев, да тръгнем от изключително интересното откритие или предположение, че половината българи са се срещали с подобен на COVID-19 вирус още през 2008 година и имат изграден отговор сега. Бихте ли обяснили?

- Да, това е на базата на две научни  публикации, едната от които от началото на пандемията, а другата - от миналата седмица. Последната показва, че имунитет към новия коронавирус имат и хора, които не са се срещали с него. Възможно е да са имали контакт със САРС, МЕРС или някой от другите познати коронавируси. Но имат имунен отговор. Тоест тези хора са нечувствителни към COVID-19. Според публикацията около 50 процента от населението има подобна нечувствителност. И това съвпада с данни от Националния регистър на изследванията при бързите тестове и PCR тестовете. И дава отговор защо толкова бавно се развива групов имунитет. Тоест вирусът по-трудно си намира път към тези, които са чувствителни.

- Подобна статистика само за България ли е валидна, или важи в глобален мащаб?

- Статистиката е в глобален мащаб, но се допълва от една малка, но интересна подробност. При едно проучване, което доказа, че COVID-19 не е изкуствено генериран, а естествено появил се при животните и хората, се прави така нареченото филогенетично дърво. То показва кой от кой вирус произлиза, какви мутации има, какво се е случило. И в това дърво много по-близо до новия коронавирус е не САРС или МЕРС, а друг коронавирус, открит при прилепи в България през 2008 година.

По-сходен е, образно казано, по-първи братовчед е на COVID-19

В този смисъл това вероятно е допринесло инфекцията да не е толкова тежка при българите. Това са двата основни фактора - този прилепов вирус и БЦЖ ваксинирането.

- Значи, „БЦЖ теорията“ си остава валидна?

- Тя повлиява на т.нар. клетъчен имунен отговор. Две неща ни пазят. Едното са антителата, които се свързват с вируса и го неутрализират. Но това, което помни ваксината, не са антителата, а клетките. Затова БЦЖ-то повлиява клетъчния имунитет. Ваксината променя клетъчния имунитет, „натренирва го“. Доказателство е, че в Източна Европа в страните с БЦЖ програма инфекцията се кара по-леко, с по-малко смъртни случаи. Имунитетът единствен определя как ще се справим, вирусът е един и същ.

- Ясно е, че хора със сърдечни проблеми, диабет, онкозаболявания са застрашени. Но защо млад и здрав спортист като Григор Димитров изкара толкова тежко коронавируса?

- И Григор, и починалото момче на Симеон Щерев - Николай, са хора, които активно спортуват. При тях се стимулира много повече циркулацията на кръвта и съответно - разнасянето на вирусни частици. Второ, ако има тромбози, по-трудно се понася този ефект. Тоест това показва защо един болен човек трябва да пази леглото у дома. Организмът се бори с вируса и ако ние го товарим допълнително с екстремно физическо усилие, това пречи. Подчертавам, това е хипотеза, а не научно доказано. Отделно, имунитетът е нещо строго индивидуално. Факт е, че от 20 души 19 карат вируса сравнително без проблеми.

- Едва ли някой би се наел да направи точна прогноза, но все пак как според вас ще се развие епидемията в България?

- Слушах математика проф. Витанов и съм склонен да се съглася с някои от хипотезите му. Ако общият брой заразени до септември стане 20 000, ще сме свидетели на доста оптимистичен вариант. Това означава бавно тлеене на епидемията с около 1000-1100 души в болница и 60-70 в интензивни отделения. Това изключва претоварване на здравната система и бих го определил като чудесен вариант. Но означава поведение, което осъзнава наличието на вирус въпреки високите температури. Маски в затворени пространства, миене на ръце, дистанция. Нищо повече! Ако обаче липсва отговорно поведение, тогава инфекцията може да тръгне „както трябва“ и да се стигне до удвояване, утрояване, дори нарастване четири пъти. Никой не знае! Това автоматично води до два,три или четири пъти повече хора в болниците и става опасно най-вече заради липсата на достатъчно медицински кадри.

Лекари и сестри са буквално на устата на топа, заразяват се между 8 и 10 процента от медиците на първа линия.

И системата ще закъса не заради липсата на легла, а заради липсата на компетентни хора.

Затова призовавам за спазване на мерките, но трябва ние да го правим осъзнато, а не някой да ни ги налага. Направим ли го, вирусът ще загине, няма къде да отиде. Ще остане при много малко хора, епидемията ще загасне и никой няма да слага българите в никакви черни списъци. Нека бъдем интелигентни и разумни.

- Другото притеснение идва от смесването на сезонните грипове през есента с COVID-19. Може ли да се получи някакъв опасен „коктейл“?

- Вероятно ще се получи смесване, но „коктейлът“ няма да е чак толкова опасен, защото познатите ни масови заразявания по училища и детски градини са точно защото едновременно атакуват няколко вируса. Това са респираторните като парагрип, стандартният грип в няколко разновидности, старите 4 коронавируса. Просто към тях ще се добави COVID-19, който е все още непознат, по-опасен, с повече странични ефекти. Проблемът може да дойде от факта, че не може да разпознаем кой кой е. Става само с изследвания, а те са скъпи. Хубавото е, че тези прословути мерки не предпазват само от новия коронавирус, а от абсолютно всички други. Отделно, ако се ваксинираме срещу класически грип, ще извадим един от играчите извън терена.

- Съветът ви е да се ваксинираме?

- Да, защото класическият грип води до тежки респираторни проблеми. Другите вируси, изключвам COVID-19, са сравнително леки. Минават за една седмица.

- Има ли все пак начин да се различат вирусите, защото вече се създаде напрежение при личните лекари, когато някой отиде с кашлица и температура?

- Няма никакъв начин да бъдат различени. Може да си изградим хипотеза, например, ако пациентът губи обоняние, храната му става безвкусна. Но това са напълно недостатъчни факти. Само тестът може да постави диагнозата.

- Не сте оптимист за скорошно лекарство или ваксина?

- Има две ваксини, чиито разработки са доста напреднали. Очаква се до началото на следващата година да са във фаза 3. Ще бъде проблем производството им, за да може да достигнат до всички хора. Аз не съм и оптимист, предвид класическия грип, който повтарям, не е толкова лек при доста хора. От него също се умира. Имаме ваксина срещу него, но стандартно не повече от 2-3 процента от населението се ваксинира годишно. Не е само до наличие на ваксина, но и до поведение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 препрограмиран

    20 8 Отговор
    Тук не е важно, от какво е умрял, а че е бил на 33г

    Коментиран от #17, #22

  • 2 Последния Софиянец

    28 11 Отговор
    Стероиди.
  • 3 др Гей Билтс

    11 7 Отговор
    Който е нулева отрицателна, нема да го бодем, да диша спокойно. За останалите с непоносимостта, спукана ви е работата.

    Коментиран от #28

  • 4 Ввв

    30 10 Отговор
    Най-после трибуна дадат на адекватен човек!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Антиваксър по принуда

    18 21 Отговор
    Все повече започвам да се убеждавам, че ваксините са религия за психичноболни.

    Коментиран от #24

  • 6 MKUtra

    8 20 Отговор

    До коментар #4 от "Ввв":

    В очите му се чете, че е перко и половина.
  • 7 Жоро

    26 7 Отговор
    Истинската причина е че се е тъпчел със стероиди анаболи и всякаква химия и имунната му система и тялото са били скапани
  • 8 На първа

    9 5 Отговор
    страница в 15.00 ч, - имаме вече четири статии за корона вируса....
    Други теми няма ли или компенсират отсъствието на проф. Балтов?

    Коментиран от #14

  • 9 Матей

    14 14 Отговор
    Предположения,хипотези,вероятности.Фактите,колкото и да се изопачават,показват,че болни няма.Починалите фактически са от други хронични заболявания,а к-19 е безобидно допълнение.Причината е мощното властово и медийно настъпление,едни нестихващи и агресивни атаки към колективното съзнание,истеризиране и сплашване.Всичко може да се изврати и утвърди с мощен натиск,с лъжа и измама,дори да вярваме,че земята е плоска.

    Коментиран от #12, #21

  • 10 Мутафчийски

    8 4 Отговор
    Яко ще се мре!

    Коментиран от #25

  • 11 big

    8 7 Отговор
    Не мога да разбера: Защо сега, след като има маски, дезинфектанти и предпазни облекла, заболяването с този вирус сред медиците не намалява! Въпреки взетите мерки по дезинфекция, миене на ръцете, маски в затворени помещения и транспорт, пак заболяванията не намаляват! Излиза, че има нещо друго, което учените все още не са открили за този вирус или той си съществува в нашите тела и при дадени обстоятелства, намален имунитет например, се задейства!
  • 12 Преображенски

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Стига вече ръсене на мозък. То бива, бива ама цял бивол за мезе не бива. Авторитет с авторитет!
  • 13 Дълбоко Виждащ

    9 9 Отговор
    Дали този,или щабът едно и също!да каже нещо на Китай-Биологично оръжие Маде ин Щатите?Как доказва че е Вирус!Как се прави Ваксина ,като това на снимките дет показват са корона вируси с които сме ежедневно в контакт?Много е лесно да се измъкнеш с БЦЖ И Клетъчен,но защо Грипният вирус разболява вси,а този ,,,,,Мноого избира и все Аристократи бг!Не разбрах-Григор ако е зле защо пак играе???докторе докторе,,,кръвта бързо циркулирала,,,,,ХаХаХа!И На Площада пред министерски съвет,нръвта циркулира бързо-особенно нато Извикаш-ОСТАВКА!Борисов е Позор!СъД и Затвор!

    Коментиран от #19

  • 14 Дълбоко Виждащ

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "На първа":

    Липсва ми физиономията на математикът от бан!Както са тръгнали ще имаме в бг повече вирусоносители от хора,,,,
  • 15 Грую

    13 6 Отговор
    Аз сега ще Ви кажа как ще се развие пандемията. Няма значение какво точно ще стане, но в крайна сметка ще се изтеглят още 10 милиарда заеми, които разбира се в по-голямата си част ще минат през чекмеджето на нощното шкафче на г-н Премиера!

    Коментиран от #20

  • 16 Отклонение

    21 1 Отговор
    Спортистите подложени на тежки физически натоварвания , и гонещи високи спортни резултати приемат химии , които могат да убият и кон. Да не говорим , че въпросният спортист , лека да му е пръстта , е бил хващан, и наказван за това. Тези химии разбъркват организма , и го карат "сам да си говори". Имам познат , който държи спортна зала , и той казва така - Идват при мен разни келеши , и искат хормони на растежа , и що да не им взема парите , но им казвам , пуснете си изследвания за туморни маркери , това е хормон , който може отключи и растежа и на някой спящ тумор, и той да се събуди и да порасне, друг е въпроса , че в България изследването с туморните маркери , не е пълно. И те отиват , и си го набавят от другаде Та не се знае , с какъв точно химикал , спортиста , е" захранил" и вируса , или е попречил на организма . Започна да се чува , и за различни футболисти.
  • 17 в грешка сте

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "препрограмиран":

    Напротив, важни са съпътстващите заболявания (ако има такива) и имунитета, който при всеки човек е различен. При възрастните хора е нормално да се наблюдава в по-голяма степен занижен имунитет, както и повече съпътстващи заболявания, затова и вирусите (не само COVID-19) са по-опасни за тях.
  • 18 Дълбоко Виждащ

    1 4 Отговор
    Този преди 3 дена каза,че се лекува Ковид19 по протокол с Коагуланти????Сега на Такъв лекар -убиец му давате пак трибуна???Ако ги е лекувал с коагуланти,,,един да не е жив!Позор,пазете се от такива!В Русия лекуват с АНТИКОАГУЛАНТИ-Хепарин!Имат най-ниска смъртност от държави с над 80 милиона население!Добре 4е му погледнах физиономията,та се присетих!Това са ви Лекарите бг,,,

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жана Дарк

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Грую":

    Е... Груьо, ти в твоето чекмедже ли искаш да дойдат? Не си дорасъл до там, малък и елементарен си, само дето меракът ти е голям.
  • 21 Вили

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 22 Патолог

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "препрограмиран":

    Ало, Симид!! Знаеш ли какво означава mors subita??? Ако не знаеш ще ти кажа: Това означава "внезапна смърт" при която на аутопсия не се открива предшестваща патология!! Схващаш ли??
  • 23 Един от многото

    4 2 Отговор
    Ваксинирайте се срещу грип, без значение, че ваксината е безполезна поради вече изменилият се грипен вирус, но парите на фармамафията трябва да постъпват към нея според графика.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами мре се. В Молдова

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мутафчийски":

    са починали 24 медицински лица. Не съм сигурен дали не става въпрос само за броя на починалите лекари. Едва ли всички са били в предпенсионна възраст. А трудът на зъболекарите в много държави по риск е приравнен на този на лекарите, които реанимират болни. А вие тук се чудите опасно ли е и за кого. Ами никой не може да е сигурен предварително дали той няма да се окаже от уязвимите 20%,от които 1/3 не оцеляват.Прекалено бурният имунен отговор е не по-малко опасен от отслабения имунитет.Т.н.цитокинова буря интоксикира организма твърде бързо, а повишената съсирваемост на кръвта е допълнително утежняващ фактор. Затова понякога умират по-млади хора без придружаващи заболявания. Не е задължително да са злоупотребявали с анаболи.
  • 26 Най-вероятно журналистът взел интервюто

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дълбоко Виждащ":

    е объркал "коагуланти" с антикоагуланти. И къде я видя тази най-ниска смъртност в Русия, където ползвали хепарин. Не им е особено ниска смъртността

    Коментиран от #27

  • 27 В Русия

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Най-вероятно журналистът взел интервюто":

    смъртността от (с) ковид е 96 души на 1 милион население. У нас е 54 души на 1 милион, но не са включени случаите за последните 24 часа понеже подават данните късно и в worldometers. info ги качват след полунощ. Ако има нови 7 смъртни случая ще стане 55 на милион души. Много бързо нараства през последния месец и у нас и в Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Северна Македония. За Китай спряха да говорят въобще, а там също се отбелязва повишаване на броя на новозаразените и се въвеждат ограничения за влизане и излизане от някои китайски провинции. И то за много по-малко случаи, отколкото се регистрират у нас дневно. В Дзилин(не съм 100%сигурен за името на провинцията за 2 дни са тествани 6 милиона души. Тестовете са безплатни, ако не искаш писмен документ, а само те информират по телефон, ако резултатът ти е положителен. Въобще не е шега и не се вижда края за съжаление... Затова малко по-разумно поведение няма да навреди.
  • 28 Доротея

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Нулева отрицателна не са цел на Световната конспирация! Това са най големите будали!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове