Last news in Fakti

1 Август, 2020 11:51 4 924 44

Държавата зачеркна 93% от фишовете за чужденци на пътя

  • кат-
  • фишове-
  • глоби

Данните сочат, че през миналата година са преминали транзитно 3 044 721 МПС

За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е успяло да събере 93% от общата сума на наложените глоби с електронен фиш за превишаване на скоростта от шофьори с чужда регистрация по българските пътища.

Това сочат данни на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата", получени по Закона за достъп до обществена информация от Института за пътна безопасност, пише в. "Сега".

От 2016 г. до 15 юни 2020 г. КАТ е издал електронни фишове на чужденци на обща стойност 43 070 580 лв. От тях обаче са събрани едва 3 094 540 лв., което прави малко над 7%. С други думи несъбраната сума може да покрие 50% от ремонта от отсечката Чирпан-Стара Загора на АМ "Тракия", отбелязват от ИПБ.

Данните сочат, че през миналата година са преминали транзитно 3 044 721 МПС, статистиката показва също, че за 2019 г. са издадени 79 677 електронни фиша на водачи с чужда регистрация, от което става ясно, че всеки 38-и транзитно преминаващ шофьор е хващан да нарушава ограничението за скоростта. 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма значение

    56 3 Отговор
    7% стигат да си ги разделят богоизбраните! А за останалите проценти тях не ги интересува!
  • 2 лесно е

    92 1 Отговор
    Има лесно решение - който не си е платил, да не бъде допускан повече на територията на България.

    Коментиран от #30, #32

  • 3 Димитрова

    118 1 Отговор
    Браво бе! В коя друга държава ги зачеркват така? Това е знак, че тука правила освен мутренски няма.
  • 4 Водач с 150км

    100 2 Отговор
    Важното е че българина се подстригва,редовно.
  • 5 Много е лесно!

    107 0 Отговор
    Както в Западна Европа трябва да се направи.Спират го и докато не си плати него пускат. АКО НЕ МУ СВАЛЯТ НОМЕРАТА И ГОТОВО И ЩЕ ПЛАЩАТ.Аз карам по-магистралата с 140 а турчина с 200!

    Коментиран от #28, #29

  • 6 Мафия

    80 0 Отговор
    Тя държавата забравя бързо, няколко милиарда не успя да си събере от обира на КТБ, още няколко милиона от хазарта, сега няколко милиона от нарушителите... Какво значи не може да си събере глобите? На една екселска таблица да пишеха номерата на нарушителите и на всяко КПП да проверяват пак щяха да ги съберат. Плащаш и излизаш от страната, иначе си стоиш тука докато намериш парите.

    Коментиран от #33

  • 7 llll

    27 6 Отговор
    Това че те ги зачеркват поради некомпетентност е проблем за държавата да. Но МВР не е Държавата както и власта не е държавата. Много напреднала журналистическа мисъл напоследък. Базови понятия не разбираме. #Мисиркинавсякъде
  • 8 Бою

    37 3 Отговор
    Важното е да ми пълните шкафа
  • 9 Бинго

    55 1 Отговор
    Тези, които са го решили това, да отидат в Гърция, да нарушат няколко правила и ще се информират как стават нещата.
  • 10 Тринужник

    60 2 Отговор
    Излиза, че всеки който си плати глобата доброволно е голям балък.
  • 11 Ами поучете се от Турция

    29 1 Отговор
    Я се апитайте да влезете на нейна територия, ако са ви засекли за превишена скорост или друго нарушение ? Първо глобата, аркадаш... На излизане пък от колко европейски държави ти светва една сума срещу името? А тук - глоба 20евро, даваш на ръка 10/примерни цифри/ - и -давай, комшу, или нещо на друг език...
  • 12 Yahoo

    41 1 Отговор
    За чужденци става да не плащат, а гольо БГ плаща и за тях.
  • 13 Матей

    41 0 Отговор
    Хат-такаааа,отново реверанс към чужденците--свещени крави.А нас могат да ни малтретират както си искат,много сме им на чалъм.И можем да им изпълняваме абсурдните капризи,помните ли как ни изнудваха да си сменим рег.табелки и талони,в ускорени срокове,императивно и нечувано скъпо.Вдигнаха и глобите с пъти,минцифаи на всеки километър и пиле не може да прехвръкне.Всичко това трябва да се отмени,като терор над бедните граждани,много хора се лишиха от МПС,а книжките им прашасаха заради такива идиотщини.
  • 14 Баце, Бацееее, къде спа толкова време?

    37 1 Отговор
    Основни нарушители са турците и румънците. Като не могат да ги спрат да ги вкарват в системата и при излизането, бецален! Явно Мутрака негласно се е договорил с турчина да не се закачат резняците, а така губим! Предал ни е и ни е продал на най-гнусната нация турците. Да се маха, че загубите заради него са милиарди, плюс откраднатото от него и Шайката му!
  • 15 Гост

    21 0 Отговор
    Е защо,сваляне на номерата,както е при малаките и ще се оправят нещата
  • 16 В превод

    28 1 Отговор
    Заселниците в тн. Българско правителство, опрощават всичко на гърци и турци. Те ги пускат като изнасилват и убиват, че едни нарушения по пътищата ли няма 😆
  • 17 лоза

    36 1 Отговор
    След като не могат да ги съберат от чужденците, Лиленцето вдигна цената на винетките за българите. Проста работа. Вие сте прости и аз съм прост,затова плащайте да ви дойде умът!
  • 18 Българин

    24 4 Отговор
    Затваряй милицията! Там е герперска кочина.
    Те са 70 000 души на държавна хранилка и полза никаква!
  • 19 Стига сме чакали и спали....

    15 1 Отговор
    Предателите по време на война какво ги правят?Ние сме вече тридесет години във война,води се война от ДС мутрите срещу Българският народ!Да си платят масрафа и оловото...Вече държавата е на изчезване!Сметката се плаща винаги....
  • 20 Ганьо

    15 2 Отговор
    България отдавна е циганска държава
  • 21 Дърт Шофьор

    23 0 Отговор
    Зачерквате чужденците, а моите глоби не. Не е ли двоен, че и троен аршина ви? С какво турчина е заслужил добрината ви, а аз не съм.

    Коментиран от #34

  • 22 JAPCARS4EVER

    15 0 Отговор
    Ами да си сменям гражданството и регистрацията на колата и да почвам да си карам,като пич.
  • 23 Порно

    19 0 Отговор
    То си има закон , по който да се търсят глоби от гражданите на ЕС , ама ченгетата ги мързи. В страни като Германия даже може да влезеш в затвора за неплатени глоби. Пък и в нашите съседи няма начин да се измъкнеш , без да платиш. Само у нас има гратис за чужденци. А нас се чудят как да ни тормозят.

    Коментиран от #35

  • 24 Азз

    14 0 Отговор
    Е добре, аз как плащам редовно електронни фишове от Германия и Австрия? Снима ли ме камера - си знам. Трябва им само номера и веднага снимката пристига при шефа, който е собственик! Е нашите камери дето снимат за какво са??
    Разграден двор, това е България, за съжаление!
  • 25 Затова

    15 0 Отговор
    турските шофьори карат като бесни и трепат хора в ПТП. 93% е нищо. Значи никой чужденец нищо не плаща. То като няма държава на кой да плащат. Загубена работа. Като ни управляват мутри и доказали се некадърници така ще бъде. А после нямало пари. Пари има и то доста, но трябва да храниме мафията. Циганите да ходят да ви гласуват на изборите за разни утрепки.
  • 26 О. Ч. З

    13 0 Отговор
    Значи Германия може да ми праща актовете във вкъщи със препоръчано писмо а наще не могат да се на бутат някой лев да си саберат глобите. Егат и разграденият двор. Или е по лесно 20€ и глобата изчезва
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Komapak

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много е лесно!":

    Не точно. Знаеш ли колко немски и австрийски глоби съм платил в България??!! Не те спират на място....
  • 29 Местан

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Много е лесно!":

    Турчина има бърза кола, а твоята едвам 140 вдига. Намали малко че явно ти гори много гориво с тази скорост
  • 30 Ventura

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "лесно е":

    И да не напуска страната, докато не се издължи. Пример : Гърция.
  • 31 Димов

    7 0 Отговор
    Няма страшно, ние ще ги платим, като ни спрат на границата. Чужденците могат да си нарушават законите в БГ, както и колкото си искат. Има едни 7 млн будали, които ще плащат и за тях. Щом вече боят на камериерки е платена атракция по черноморието.....
  • 32 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "лесно е":

    Подкрепям!
  • 33 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мафия":

    Държавата в България не е за да събира глоби от нарушителите, а за да събира данъци от трудещите се, с които да покрива глобите на нарушителите.
  • 34 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дърт Шофьор":

    Ами турчина е обещал на вожда, да го направи бей, когато пак си върнат Балканския вилает.
  • 35 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Порно":

    Това намирисва на поредната шпакла за чуждите туристи, само и само да дойдат на почивка тук. Държавниците ще ни заставят да опростим едни 37 млн лв дължими суми, за да дойдат туристи с колите си от ЕС, че да изкарат няколко млн лв на мутрите по хотелите. Ние да загубим приход в хазната, че мутрагените да се опаричат. Как му се вика на това? Поредната финансова инжекция за хотелиерите ли? И пак от джоба на данъкоплатеца.

    Коментиран от #41

  • 36 Шофьор

    7 2 Отговор
    Тия за нищо не стават. Едни глоби не могат да си приберат, само защото били на чужденци!? А нас ни притискат по 2 и по 3 пъти да плащаме една и съща глоба. С напътствие - "пазете си бележката за платената глоба до смъртта"!
    Да не говорим, че не могат вече цял месец да почистят пътищата и улиците от някакви бездомни клошари, наркомани и пропаднали акохолици, окупирали възлови кръстовища. Само дето не носят на тая паплач: сутрин - кафе, а на обяд и за вечеря - вкусни гозби. Но няма да се учудя скоро и това да се случи.

    Коментиран от #37

  • 37 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Шофьор":

    Чудно ми е, защо им е да плащат на протестъри, че да се покаже недоволството на хората от режима на управление? Най-големият протест е неплащането на данъци и некупуването на суровини и стоки. Няма по-страшно нещо за държарниците, от сивата икономика. Така хазната не се пълни и за тях няма приходи.
  • 38 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Тази статистика за пореден път доказва че това не е Държава а територия! МВР е поредната институция която надминава и себеси в напъни от потресаваща некадърност!
  • 39 Магелан

    4 0 Отговор
    Критичния коментар е напълно излишен.Неприятно но факт.България и по точно управляващите са мащеха за българите и майка за чужденците.Десет години по 34млн.на година несъбрани глоби означа 340млн.Честито на българите.
  • 40 Клошо

    1 0 Отговор
    Ба си държавата.
    Аз никога не карам с повече от 10..
  • 41 333

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Димов":

    Ти се шегуваш. На чужденците по какво ще им направят проверка, че дължат глоби? По ЕГН, дето го нямат? И да имат, не могат да разберат и няма да я платят тая глоба. Трагедия са. Маса шофьори, които преминават редовно през България карат като луди. Хора умират, и на никой не му пука.

    Коментиран от #44

  • 42 Пунтанара

    3 0 Отговор
    Представяте ли си колко нощни шкафчета щеше да напълни СИК-@джията,ако в МВР-то работеха кадърни хора,а не пъдари,заврЪшили вишУ в Магнаурската школа в Симеоново!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 личен опит

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "333":

    глобата отива до собственика на автомобила, ако е кола под наем, се праща после до който я е наел
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове