Last news in Fakti

4 Август, 2020 11:15 3 806 17

Каролев: Не фиданки, а водороден хъб ни е нужен

  • водород-
  • карта-
  • енергетика

В Стара Загора е най-евтиният и най-бърз вариант, тъй като трите огромни ТЕЦ-а може в следващите 30-40 години да се преобразуват в централи на газ/водород

Каролев: Не фиданки, а водороден хъб ни е нужен - 1
Снимка: Фейсбук

Коментар на Владимир Каролев във "Фейсбук"

Докато в България си правим сметките как едни европейски милиарди по Зелената сделка ще потънат в риене и облагородяване на земя и ограждане на терени за индустриални зони, в Западна Европа се готвят до 20 години да направят газова мрежа за транспорт на водород с основен хъб държавите от Бенелюкс.

Вече се подготвя и почвата на използването на зелен водород и технологии за улавяне на въглерод да бъде дадено масивно данъчно предимство, така че в средносрочен план използването не само на въглища и петрол, но и до 30 години на природен газ на територията на ЕС да стане нерентабилно.

Зеленият водород изисква специфична комбинация от възобновяеми енергийни източници, произвеждащи чрез електролиза водород, който след това да тръгва към различни електро- и топло-централи.

Първите такива проекти показват как икономическата логика е за скупчване на мощностите за водород и индустрията. Подозирам, че след данъчните облекчения ще се окаже и че вече подсигурени откъм възвращаемост централи ще разполагат със значителни възможности да подават не само евтин водород, но и евтин ток към близки индустриални производства (водород-торове на "Ибердрола", водород-дейта център на "Майкрософт", т. н.). Сега, очевидно България ще изтърве влака с водородния хъб в Западна Европа.

Но е добре да вземем пример от това как те си свързват енергетиката от следващо поколение с индустрията на местно ниво. И вместо да планираме рекордно засаждане на фиданки и удвояване и утрояване на количествата индустриални зони у нас (все едно някой се е залетял), да започнем преговори с водещите енергийни и индустриални инвеститори за 2-3 такива центъра.

Но освен локация и местни лобита, тези хъбове трябва да вземат предвид наличието на що-годе качествена работна ръка, което ги ограничава до макс 2-3 места.

В Стара Загора е най-евтиният и най-бърз вариант, тъй като трите огромни ТЕЦ-а може в следващите 30-40 години да се преобразуват в централи на газ/водород и до тях да се ситуират няколко средни по мащаб индустриални производства (разбира се, ако спрем да ползваме американците за предизборна пропаганда и да субсидираме безнадеждно държавния).

В София е безспорно най-квалифицираната работна ръка като дъгата Божурище - Кремиковци също е привлекателна. Проблемът тук е липсата на готови за преобразуване енергийни мощности, които ще трябва да се градят почти от нулата.

Та дали идеологически и философски ни харесва посоката на европейското развитие за индустрия и енергетика е едно на ръка, но съвсем друго е какви рационални действия трябва да предприеме държавата, за да не изтърве всички влакове. Засега не е особено оптимистично положението.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    10 0 Отговор
    все още нищо за хакера. ГРОБНА ТИШИНА! а оня бързаха да го покажат пред камерите как го арестуват, че и чатове извадиха... май не е бил той истинския хакер а
  • 2 Мицотакиц

    22 1 Отговор
    Няма да го забравя тоя разбирач как слагаше Гърция в графа покойници и какво гръмко развитие вещаеше на Ганьо под вещото ръководство на Барба.
  • 3 ТИ СИ ЛУД БЕ ПАРЦАЛЕВ

    18 2 Отговор
    ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ СЪХРАНЯВА ВОДОРОД И КАК СЕ ПОЛЗВА..НЕГРАМОТНИК..
  • 4 жепето

    12 2 Отговор
    И оцветен зелен водород не може да не може да се крадне.
  • 5 БРАТВЕЖИ

    19 2 Отговор
    КАРОЛЕВИЯ ТИ ПЪРВО ГАЗ ДОКАРАЙ ,ЧЕ ИЗЯКАХТЕ ГОРИТЕ ДА СЕ ПЕЧЕТЕ С ПЕЧКИ ЦИГAHCKA ЛЮБОВ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ИМА ГАЗ И СА ГАЗИФИЦИРАНИ А ТРЕТИЯ СВЯТ ГОРИ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА НО ИНАЧЕ СИ МНОГО КОМПЕТЕНТЕН !
  • 6 ст нс инж Харбов

    15 1 Отговор
    Пак са изплющя като свинска ш.тка у дувар.
  • 7 H2 водород

    9 0 Отговор
    Тоя явно е спонсориран от “Българското водородно общество”. Не се смейте има и такова общество
  • 8 стой си в Банско

    3 2 Отговор
    Този Каролев, кой го бръсне за слива?
    Занимава" ДАНС", само с глупости!
  • 9 Смяна на частниците, връщане на държавн

    10 5 Отговор
    Каква индустрия след 30 години? Хората след 30 години трябва да станат киборги, да издържат на студ, да се хранят 3-4 пъти по-малко, да употребяват продукти с довижотна трайност. Това е еволюцията! А не с тия пишман частници цял живот да си играем на продавачи на герданчета, парцалки, лотарийни талончета, потребителски и ипотечни кредитчета и прочие олигофрении. Аман от тия олигофренясали частници! Спъват еволюцията, за да могат да си правят жалките кинти тия жалки индивиди с жалки страсти! Изтребление до девето коляно и връщане на наука и бизнес в държавите, за да може да има еволюция!
  • 10 Не го ли знаете КурРолев

    4 1 Отговор
    че той си е ляв мигач. С това пресекнало гласче вряка като преклещено яре.
  • 11 Хайде народе

    5 1 Отговор
    Каролев черпи с шампанско и зелен хайвер.
  • 12 Охх

    3 2 Отговор
    На тоя в главата му само хелий...Бая е стоял на Слънце...
  • 13 Обективен

    4 0 Отговор
    Абе, тоя човек какви ги дрънка!? Къде живее?! Тук няма държава, а само територия.... Кой луд инвеститор ще прави тук водороден хъб?!?!?!
  • 14 Наблюдател

    2 0 Отговор
    За водорода Каролев е прав!
  • 15 Томахок!!

    1 1 Отговор
    Тези тецове тряваше да се преоборудват преди 20 г! Но БСП е доста добър управляващ... Както и циганчето, както и царя... Всичките са безбожно нагли хюмнннета!
  • 16 БПФ

    1 0 Отговор
    И това доживях, Каролев да бълва глупости. Абе, Каролев - откъде ще го вземеш тоя водород, бе? От ВЕИ? Ти наясно ли си, че ВЕИ дават само 15% от електроенергията в световен мащаб и задоволяват под 10% от общите енергийни нужди - тоест ако сложим и транспорта, дето сега е на петрол? КОГА ВЕИ ще достигнат 100%, че да си позволят лукса да превъртат част от енергията и през водород - и КАК ще стане това при положение, че сега, въпреки инвестираните трилиони долари, ВЕИ не могат да покрият само РЪСТЪТ в енергопотреблението? То при превъртането през водород 40% от енергията се губи, бе !!! ВЕИ не могат да обезпечат човечеството дори само с ток, какво да говорим за нещо повече - щом ще подменяме нормалните автомобили с електрически. Какво ще направите, че да минем само на ВЕИ, та и водород да произвеждаме - т.е. производството на ток от ВЕИ да нарастне десетократно? Ще си набиете по една перка отзад ли?

    Каролев, ти си умен човек, не се излагай така брутално....
  • 17 БПФ

    1 0 Отговор
    Иначе за водородът - руснаците го измислиха - Газпром ще го фабрикува от природен газ, като въглеродът ще се отделя не в атмосферата, а в твърдо състояние, в което ще може да се използва например за производство на торове и в химическата промишленост. Вярно, че водородът е по-трудно за транспорт и съхраняване и по-опасно гориво, ама щом климатическите евроидиоти искат водород - водород ще получат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове